Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mondatelemzés Összetett mondatok. Az összetett mondatok elemzése Első lépésben azt kell eldöntenünk, hogy összetett mondatról van-e szó Az összetett mondatok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mondatelemzés Összetett mondatok. Az összetett mondatok elemzése Első lépésben azt kell eldöntenünk, hogy összetett mondatról van-e szó Az összetett mondatok."— Előadás másolata:

1 Mondatelemzés Összetett mondatok

2 Az összetett mondatok elemzése Első lépésben azt kell eldöntenünk, hogy összetett mondatról van-e szó Az összetett mondatok legalább két tagmondatból állnak 2 predikatív szerkezet található bennük A második lépésben be kell számozni a tagmondatokat A harmadik lépésben el kell dönteni, hogy alárendelő vagy mellérendelő mondatról van-e szó – Egy többszörösen összetett mondatban akár mellérendelő és alárendelő viszonyok is lehetnek.

3 1 Eldöntöm, hogy egyszerű vagy összetett mondatról van-e szó Ha egyszerű mondatról van szó, akkor a tanultak alapján elemzem 2 Megszámozom a mondatokat 3 Eldöntöm, hogy mellérendelő vagy alárendelő mondatról van-e szó

4 3 Eldöntöm, hogy mellérendelő vagy alárendelő mondatról van-e szó Ha mellérendelő mondatról van szó, akkor eldöntöm, hogy az 5 kategóriából melyikbe tartozik: Kapcsolatos Ellentétes Választó Következtető Magyarázó Mivel itt a tagmondatok egyenértékűek, ezért mindegyiket körben ábrázoljuk Pl.: (jelen esetben kapcsolatos mellérendelésről van szó) 1 2 A következő dián

5 Az alárendelő mondatok elemzése Az alárendelő összetett mondatok úgy jönnek létre, hogy az egyszerű mondat egyik mondatrészét egy külön tagmondatban fejtjük ki Van könyvem valamilyenegy olyan amilyent a könyvtárban láttunk.,.

6 Van egy olyan könyvem, amilyent a könyvtárban láttunk. Ebben a mondatban az első tagmondat a főmondat, a második a mellékmondat. Bejelöljük Mindig a főmondatot elemezzük! 1 2

7 Van egy könyvem, amilyent a könyvtárban láttunk. ……………………….min Az, hogy milyen jellegű az alárendelés, az utalószó dönti el. Jelen esetben az utalószó az olyan. olyan Tehát ez egy minőségjelzős alárendelés. Ábrázoljuk!

8 Van egy olyan könyvem, amilyent a könyvtárban láttunk. 1 2 J min Nem is olyan nehéz! Igaz?

9 egy olyan könyvem, amilyent a könyvtárban láttunk. VanNincs atlaszom, de van J min 1 1 2 23

10 A mellékmondat a főmondatba is beékelődhet. Nézzük meg a következő mondatot! PéterA mellettem ülőnagyon jó matekos., aki mellettem ül, 2. Elemezzük a főmondatot 1. Jelöljük be a tagmondatokat! 3. Keressük meg, hogy a főmondat melyik részét fejti ki a mellékmondat! 4. Ábrázoljuk! 1 12 …. ~~~~~~f/m 1 2 alanyi


Letölteni ppt "Mondatelemzés Összetett mondatok. Az összetett mondatok elemzése Első lépésben azt kell eldöntenünk, hogy összetett mondatról van-e szó Az összetett mondatok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések