Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A makrgazdasági munkakínálat: Az a munkamennyiség, amelyet a háztartási szektor szereplői a különböző lehetséges reálbérszintek mellett felkínálnak a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A makrgazdasági munkakínálat: Az a munkamennyiség, amelyet a háztartási szektor szereplői a különböző lehetséges reálbérszintek mellett felkínálnak a."— Előadás másolata:

1 1 A makrgazdasági munkakínálat: Az a munkamennyiség, amelyet a háztartási szektor szereplői a különböző lehetséges reálbérszintek mellett felkínálnak a vállalkozások számára.

2 2 A makrogazdasági munkakereslet: Az a munkamennyiség, amelyet a vállalati szektor szereplői a különböző lehetséges reálbérek mellett fel kívánnak használni a termelésben.

3 3 Az ország lakossága Munkaképes korú lakosságNem munkaképes korú lakosság Gazdaságilag aktív népesség Gazdaságilag inaktív népesség Munkanélküliek Foglalkoztatottak Önkéntes munkanélküliek Kényszerű munkanélküliek A makrogazdasági munkakínálat

4 4 A gazdaságilag inaktív népesség A munkaképes korú lakosságnak az a csoportja, amely az adott időpontban nem szándékozik munkát vállalni, hanem például a háztartásokban dolgozik, illetve valamilyen örökölt vagy szerzett jövedelemből él.

5 5 A gazdaságilag aktív népesség: A munkaképes korú lakosságnak az a csoportja, amely az adott időpontban mint munkavállaló a munkapiacon megjelenik és hajlandó munkát vállalni, illetve kinyilvánítja munkavállalási szándékát. A gazdaságilag aktív népesség jelenti egy adott időpontban a makrogazdasági munkakínálat tényleges felső határát.

6 6 Kényszerű munkanélküliek Azok a munkavállalók, akik az adott reálbér mellett hajlandók lennének munkát vállalni, de nem találnak munkáltatóra, amelyik alkalmazná őket.

7 7 Önkéntes munkanélküliek Azok a munkavállalók, akik az adott reálbér mellett minden kényszerítő ok nélkül nem hajlandók munkát vállalni.

8 8 Nominálbér (pénzbér) Az a pénzösszeg, amelyet a munkavállaló kap egységnyi munkáért az őt foglalkoztató gazdálkodó egységtől. Makrogazdasági szinten a nominálbér a pénzbérek átlaga. Jele: W

9 9 A reálbér Kifejezi az egységnyi munkáért kapott nominálbérből átlagosan vásárolható termékek és szolgáltatások halmazát.

10 10 Makrogazdasági munkakínálati függvénynek nevezzük azt az összefüggést, amely a reálbér minden lehetséges szintjéhez a háztartások munkakínálatát rendeli hozzá.

11 11 Makrogazdasági munkakeresleti függvénynek nevezzük azt az összefüggést, amely a reálbér minden lehetséges szintjéhez a vállalati szektor munkakeresletét rendeli hozzá.

12 12 Munkapiaci egyensúly Kényszerű munkanélküliek Önkéntes munkanélküliek

13 13 Egyensúly

14 14 Túlkínálat

15 15 Túlkereslet

16 16 A munkanélküliség okai Az elégtelen kereslet Konjunkturális okok Strukturális okok A gazdasági szerkezet átalakítása Technológiai okok A reálbér munkatermelékenységnél gyorsabb növekedése

17 17 Konjunkturális munkanélküliség A konjunkturális munkanélküliség lényege, hogy valamely alapvető nemzetgazdasági ág termékeit nem lehet eladni a hazai és a világpiacon,emiatt az ágazat vállalatai a dolgozóik elbocsátására kényszerülnek

18 18 Strukturális munkanélküliség Strukturális munkanélküliségről beszélhetünk, ha munkakereslet és a munkakínálat szerkezetében eltér egymástól.

19 19 Technológiai munkanélküliség Technológiai munkanélküliségnek nevezzük a technikai haladás hatására kialakult állástalanságot.

20 20 A munkakínálatot befolyásoló tényezők 1. A lakosság számát és összetételét meghatározó tényezők: –Demográfiai folyamatok –Nemzetközi migráció

21 21 A munkakínálatot befolyásoló tényezők 2.A gazdasági aktivitást befolyásoló tényezők: –A lakosság egészségi állapota –Az általános kulturális színvonal –Technikai fejlődés –A gazdasági növekedés üteme –A szociális ellátó rendszer fejletsége

22 22 A munkakínálatot befolyásoló tényezők 3.A munkakínálatot rövidtávon meghatározó tényező: a reálbér

23 23 Munkanélküliség és jövedelem Okun törvénye: Ha egy gazdaságban 1%-kal csökkenteni akarják a munkanélküliségi rátát, akkor 2,2%-kal kell növelni a GDP-t a potenciális GDP-hez viszonyítva.


Letölteni ppt "1 A makrgazdasági munkakínálat: Az a munkamennyiség, amelyet a háztartási szektor szereplői a különböző lehetséges reálbérszintek mellett felkínálnak a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések