Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemzetközi gazdaságstatisztika 10. hét. Az életszínvonal-statisztika tárgya: A lakosság életkörülményeinek, az életszínvonal összetevőinek számszerű adatokkal.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemzetközi gazdaságstatisztika 10. hét. Az életszínvonal-statisztika tárgya: A lakosság életkörülményeinek, az életszínvonal összetevőinek számszerű adatokkal."— Előadás másolata:

1 Nemzetközi gazdaságstatisztika 10. hét

2 Az életszínvonal-statisztika tárgya: A lakosság életkörülményeinek, az életszínvonal összetevőinek számszerű adatokkal való jellemzése, illetve azok változásainak mérése. A vizsgálat tárgya:  objektív (jövedelem, fogyasztás, stb.)  szubjektív (megelégedettség, stb.)

3 Lakosság életszínvonalának vizsgálata Az életszínvonal statisztika területei:  reálkereset, reáljövedelem és ezek indexei,  a lakosság fogyasztása,  a fogyasztói infrastruktúra,  a jövedelmek felhasználási lehetőségei,  munkanélküliség, s az erre ható tényezők elve,  szegénység, létminimum vizsgálata.

4 Mutatórendszer Jövedelem:  befolyásolja az életvitelt,  a fogyasztást,  a vagyoni helyzetet,  a szabadidő eltöltését.

5 Jövedelem források:  munkavállalói jövedelem,  vegyes jövedelmek,  működési eredmény,  tulajdonosi jövedelmek,  jövedelemtranszfer. Jövedelmek formái:  pénzbeni,  természetbeni.

6 Jövedelemeloszlások vizsgálata  gyakorisági sorok,  értékösszegsor,  kvantilis eloszlás: kvintilis vagy decilis,  Lorenz görbe,  Gini-mutató.

7 A jövedelem színvonalának jellemzése  átlag,  módusz,  medián,  szórás,  relatív szórás.

8 Reálkeresetindex  Reálkereset: A termékek és szolgáltatások azon mennyiségét jelenti, amelyet a lakosság a keresetéért az adott árakon vásárolhat. függ: a nominálkeresettől, a fogyasztói áraktól.

9 Reáljövedelemindex Reáljövedelem: a termékek és szolgáltatások azon mennyiségét jelenti, amelyet a háztartások az adott időszaki jövedelmükből az adott árszínvonal mellett megszerezhetnek. függ: a nominálkeresettől, a kereseten kívüli jövedelmek reálértékétől, a kereső-eltartott aránytól, a fogyasztói áraktól.

10 A lakossági fogyasztást vizsgálják:  a fogyasztás összetétele források szerint,  a fogyasztás szerkezetét áru főcsoportonként, a népesség jövedelmi csoportjai szerint,  a fogyasztás volumenének időbeli alakulását,  az 1 főre jutó élelmiszer és tápanyagfogy. természetes mértékegységben  ár- elaszticitás vizsgálata,  a fogyasztás beszerzési helyek szerint.

11 Az életszínvonal szempontjából domináns tényezők:  iskolai végzettség,  foglalkozási kategória,  nem,  a családok demográfiai helyzete,  lakóhely területi elhelyezkedése,  aktív-inaktív háztartás.


Letölteni ppt "Nemzetközi gazdaságstatisztika 10. hét. Az életszínvonal-statisztika tárgya: A lakosság életkörülményeinek, az életszínvonal összetevőinek számszerű adatokkal."

Hasonló előadás


Google Hirdetések