Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Makroökonómia gyakorlat

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Makroökonómia gyakorlat"— Előadás másolata:

1 Makroökonómia gyakorlat
4. témakör:Neoklasszikus makromodell

2 Egyszektoros modell Egy szektor:
Fogyasztási- és tőkejavakat egyetlen aggregált szektor állítja elő Két termelési tényező Munka Tőke Feltevések Tőkeállomány adott Lineárisan homogén termelési függvény Tökéletes verseny (tényező- és jószágpiacon is)

3 Az egyszektoros modell sémája
Jószágpiac Munkapiac Háztartások Vállalatok Tőkepiac

4 Munkapiac

5 Kibocsátás

6 Tőkepiac

7 Monetáris szféra

8 A makrogazdaság neoklasszikus modellje
I,S Y F(N) Y AS S Y* Y=(Mv)/P C* AD I*=S* I i* i N* N P* P W/P W Ns W=P(W/P)* (W/P)* Nd W* N* N P

9 4.1. Feladat Egy egytermékes gazdaságról ismerjük a következő összefüggéseket: A termelési függvény: A háztartások megtakarítási függvénye: A háztartások munkakínálati függvénye: A rendelkezésre álló tőkeállomány 100 egység. Mekkora az egyensúlyi foglalkoztatás és reálbér? Mekkora a kibocsátás nagysága? A jövedelem mekkora részét fordítják fogyasztásra a háztartások?

10 4.2. Feladat Egy egytermékes gazdaságról ismerjük a következő összefüggéseket: A munka parciális hozadéki függvénye: A megtakarítási és beruházási függvény: A háztartások munkakínálati függvénye: Mekkora a foglalkoztatás nagysága és a beruházások GDP-n belüli aránya? Hány százalékkal kell változnia az egyensúlyi reálbérnek ahhoz, hogy a GDP 10%-kal növekedjen, ha feltételezzük, hogy a munkakereslet változatlan? Mely paraméterek változása révén valósulhat meg ez a növekedés?

11 4.3. Feladat Egy egytermékes gazdaságról ismerjük a következő összefüggéseket: A termelési függvény: A háztartások megtakarítási függvénye: A háztartások munkakínálati függvénye: A rendelkezésre álló tőkeállomány 100 egység. Hogyan alakul a nominális kibocsátás és az árszínvonal, ha a gazdaságban lévő pénzmennyiség 1.000€, a pénz forgási sebessége pedig 1? Mekkora a nominálbérek nagysága? Hogyan változnak a fenti nagyságok, ha a pénzmennyiség 1.500€-ra nő?


Letölteni ppt "Makroökonómia gyakorlat"

Hasonló előadás


Google Hirdetések