Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Henry Murray dinamikus motivációs rendszere. Szükségletek (need)  Szükséglet vagy igény: belső irányító erő, ami megszabja a környezet felé irányuló.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Henry Murray dinamikus motivációs rendszere. Szükségletek (need)  Szükséglet vagy igény: belső irányító erő, ami megszabja a környezet felé irányuló."— Előadás másolata:

1 Henry Murray dinamikus motivációs rendszere

2 Szükségletek (need)  Szükséglet vagy igény: belső irányító erő, ami megszabja a környezet felé irányuló magatartásunkat, reagálásunkat.  Olyan irányba befolyásolja a viselkedésünket, hogy egy ki nem elégítő helyzet megváltozzon.

3 Szükségletek jellemzői  Belső esemény vagy külső ingerforrás hatására jön létre.  Ha létrejött, aktivizál.  Különbözőek: időbeli tartalmuk, ösztönző erősségük tekintetében…  Viszonyuk egymáshoz: kombinálódás, alárendeltség, konfliktus.  Nyilvánvaló / lappangó  Elsődleges szükségletek: az ember biológiai létéből adódnak.  Másodlagos vagy pszichogén szükségletek: pszichológiai felépítésünk sajátosságai.  Cselekedeteinkben tükröződnek.

4 Pszichogén szükségletek Teljesítményigény Dominancia vagy hatalom igény Hovatartozási vagy affiliációs igény Gondozásigény Támaszigény Alázatigény Agressziós igény Szexuális igény Stb.

5 Kényszer/környezeti nyomás (press) Ezek a motívumokat befolyásoló külső, környezeti hatások. Árthatnak és használhatnak is az embernek. A „kényszer” legfőképpen más emberektől ered. Miközben mások „kényszerek” elé állítanak minket, nyomást gyakorolnak ránk, mi magunk is hatunk másokra nyomásként. Ez adja a társas élet dinamikáját, ezek a folyamatok, érzelmi „csereügyletek” határozzák meg mindennapi életünket.

6 Témák Szükséglet + Környezeti ráhatás = Téma  Transzmittorok és receptorok  Mikrotémák és makrotémák

7 Tematikus diszpozíciók  Az életünkben jelenlévő külső meghatározók, környezeti hatások és azok az igények, amelyek leginkább jellemeznek minket, néhány speciális témában nyilvánulnak meg.  Ha erősek a témák, akkor megnyilvánulnak, tükröződnek a viselkedésben, a személyiséghez tartoznak.  Egy személy megértése és jellemzése csak akkor lehetséges, ha mindkét vetületet, azaz az igényeket és kényszereket is ismerjük az ő életében.

8 Tematikus Appercepciós Teszt  Murray és Morgan (1935)  Appercepció ≈ projekció  19 + 1 kép  A történetekben a latens szükségletek fejeződnek ki.  A motívumok mérése önjellemző kérdőívekkel (Edwards, Jackson)


Letölteni ppt "Henry Murray dinamikus motivációs rendszere. Szükségletek (need)  Szükséglet vagy igény: belső irányító erő, ami megszabja a környezet felé irányuló."

Hasonló előadás


Google Hirdetések