Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Henry Murray dinamikus motivációs rendszere

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Henry Murray dinamikus motivációs rendszere"— Előadás másolata:

1 Henry Murray dinamikus motivációs rendszere

2 Szükségletek (need) Szükséglet vagy igény: belső irányító erő, ami megszabja a környezet felé irányuló magatartásunkat, reagálásunkat. Olyan irányba befolyásolja a viselkedésünket, hogy egy ki nem elégítő helyzet megváltozzon.

3 Szükségletek jellemzői
Belső esemény vagy külső ingerforrás hatására jön létre. Ha létrejött, aktivizál. Különbözőek: időbeli tartalmuk, ösztönző erősségük tekintetében… Viszonyuk egymáshoz: kombinálódás, alárendeltség, konfliktus. Nyilvánvaló / lappangó Elsődleges szükségletek: az ember biológiai létéből adódnak. Másodlagos vagy pszichogén szükségletek: pszichológiai felépítésünk sajátosságai. Cselekedeteinkben tükröződnek.

4 Pszichogén szükségletek
Teljesítményigény Dominancia vagy hatalom igény Hovatartozási vagy affiliációs igény Gondozásigény Támaszigény Alázatigény Agressziós igény Szexuális igény Stb.

5 Kényszer/környezeti nyomás (press)
Ezek a motívumokat befolyásoló külső, környezeti hatások. Árthatnak és használhatnak is az embernek. A „kényszer” legfőképpen más emberektől ered. Miközben mások „kényszerek” elé állítanak minket, nyomást gyakorolnak ránk, mi magunk is hatunk másokra nyomásként. Ez adja a társas élet dinamikáját, ezek a folyamatok, érzelmi „csereügyletek” határozzák meg mindennapi életünket.

6 Témák Szükséglet + Környezeti ráhatás = Téma
Transzmittorok és receptorok Mikrotémák és makrotémák

7 Tematikus diszpozíciók
Az életünkben jelenlévő külső meghatározók, környezeti hatások és azok az igények, amelyek leginkább jellemeznek minket, néhány speciális témában nyilvánulnak meg. Ha erősek a témák, akkor megnyilvánulnak, tükröződnek a viselkedésben, a személyiséghez tartoznak. Egy személy megértése és jellemzése csak akkor lehetséges, ha mindkét vetületet, azaz az igényeket és kényszereket is ismerjük az ő életében.

8 Tematikus Appercepciós Teszt
Murray és Morgan (1935) Appercepció ≈ projekció kép A történetekben a latens szükségletek fejeződnek ki. A motívumok mérése önjellemző kérdőívekkel (Edwards, Jackson)


Letölteni ppt "Henry Murray dinamikus motivációs rendszere"

Hasonló előadás


Google Hirdetések