Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Diplegia Az alsó végtagok spasticus (feszes) vagy hypotonias (renyhe) bénulását soroljuk ide: érintett lehet mind a négy végtag, de az alsó végtagok érintettsége.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Diplegia Az alsó végtagok spasticus (feszes) vagy hypotonias (renyhe) bénulását soroljuk ide: érintett lehet mind a négy végtag, de az alsó végtagok érintettsége."— Előadás másolata:

1 diplegia Az alsó végtagok spasticus (feszes) vagy hypotonias (renyhe) bénulását soroljuk ide: érintett lehet mind a négy végtag, de az alsó végtagok érintettsége nagyon erőteljes, az alsó végtagok izomtónus változását észleljük, reflex-eltérésekkel, deformitásokkal, társulhatnak érzékszervi károsodások, lehet epilepszia, vele járhat az értelmi fejlődés kórossága is.

2

3 athetosis Akaratlan, rigid, csavaró kényszerű mozgások jelenléte:
azt gondoltuk, nagyon gyakran okoz ilyet a sárgaság súlyos formája, a magicterus, de ez egyértelműen nem igazolódott, talán az icterus és a hypoxia együttesen, általában az első életévet követően jönnek elő ezek a tünetek, rendszertelen mozgások sorozatából áll, beszédzavar szinte mindig társul hozzá, mert nem tudja az artikulációt kivitelezni.

4 ataxia Akaratlan koordinálatlan mozgások jelenléte:
csecsemőkorban a felismerése nem könnyű, mert a mozgásfejlettség bizonyos foka szükséges hozzá, nagyon fontos a differenciáldiagnózis, gyakran nincs más tünet, lassú beszédfejlődés társul minden esetben, legfontosabb a kezelhető betegségek kizárása, mentális retardatio, illetve epilepszia nagyon ritka.

5 kezelés Diagnózis után kezelés: megítélés, értékelés, kezelés,
életszervezés, életvezetés, gondozás és tanácsadás, ismételt diagnosztika és megítélés, a krónikus, komplex neurológiai betegségek, így a cerebral paresis is multidiszciplináris központok feladata.

6 A cerebralparesis korai kezelése Korai komplex fejlesztés

7 Rehabilitáció. Fejlesztő módszerek. Gyógyszeres kezelés. Társszakmák. Gyógyszerek, melyek a motoros egység különböző részein hatnak: Botox – clostridium botulinum, Izomlazítók- Mydeton, Myoflexin, Egyéb gyógyszerek.

8 Megítélés, értékelés keretében a kiesett funkciókat, kóros tüneteket meg kell állapítani, funkció-zavarokat vizsgálni, és ezek után terápiás tervet felállítani. Fontos: korai felismerés korai komplex kezelés.

9 Korai kezelés: aktív kezelés,
Katona féle neurotherapia: aktív kezelés, a kóros agyi mozgás-szabályozás kiiktatására alkalmazzuk, végzése az elemi mozgásminták gyakoroltatásán alapul.

10 Elemi mozgásminták Kiváltott automatikus komplex mozgások. Automatikus sztereotip mozgásminták. A labyrintus stimulációja alapján a gravitáció hozza létre ezeket a mozgásmintákat, amelyeket vizsgálati ingerhelyzetekben alkalmazunk. Ezek a mozgásminták a végleges humánspecifikus mozgásminták automatikusan vezérelt előfutárai.

11

12 Vestibularis rendszer
Az egyensúlyozó szervünk - alapvető érzékszervünk!! Feladata: az ingerfeldolgozás /információk összehangolása – hiánya tanulási nehézséghez, zavarhoz vezethet, a gyermek nem képes megfelelően alkalmazkodni a külvilághoz.

13 Anne Jaen Ayres amerikai neuropszichológus sok évvel ezelőtt kezdte el alkalmazni szenzoros integrációs (SZI) terápiát = vannak olyan gyermekek, akiknek az idegrendszere nem hangolja össze a megfelelően az érzékszervek által felvett információkat, s integráció hiányában a gyermek nem képes megfelelően alkalmazkodni a külvilághoz.

14 A mozgáskoordináció zavara, az egyensúlyozó képesség zavara nem más, mint a = mozgásszabályozás zavara - korai életszakaszban a gyermek egyensúlyi szintje mutatja idegrendszerének érettségét (pl. vestibuláris ingerlés – elemi mozgásminták már 20 hetes kortól mutattatják magukat).

15 Ayres: ne a tünetek szintjén korrigáljuk, hanem a fejlődés „alá” kell menni, pl. a finommotorika gyengeségnél a nagymozgásokat fejlesztem először, vagy legalább párhuzamosan.

16 A szenzomotoros defektusok neurohabilitatios kezelése:
a fejmozgás és a fejtartás neurohabilitaciója, a forgás neurohabilitaciója, a kuszás neurohabilitaciója, a támaszkodás neurohabilitációja, a mászás neurohabilitációja, az ülés neurohabilitációja, a térdelés, guggolás neurohabilitációja, az állás neurohabilitációja, a járás neurohabilitációja, a mozgásmagatartás és a cselekményfejlődés neurohabilitációja, a kognitív funkciók fejlődésének neurohabilitációja.

17

18

19

20 Egyéb terápiák Bobath Kialakult dominánssá vált primitív testtartási modellek lebontása különböző gyakorlatokkal. A testtartás stabilizációja a cél. Vojta A tréning az adott kóros testtartást igyekszik gátolni. Konduktív pedagógia Mozgásra nevelés. Egy irányító foglalkozik mozgásbeli, érzékszervi, értelmi, magatartásbeli fogyatékosságokkal.

21 Egyéb terápiák Játékterápia – Tunyogi
Minden egyes cselekvéshez valamilyen motivációt kapcsolnak. Montessori Kialakított környezetben olyan tárgyi és személyi feltételeket biztosít, amelyek legjobban segítik a gyermek meglévő képességeinek kibontakozását.

22 Egyéb terápiák Pedagógiai módszerek Lovaglás Hidroterápia

23 Gézengúz alapítvány Anyai testkontaktusra építve a koordináció fejlesztése. Bébiúszás kádban. Medencei hidroterápia. Csoportos foglalkozás. Egyéni masszázs. Értelmi fejlesztés. Családterápia. Gyógytorna. Látásfejlesztés. Logopédia. Állatasszisztált terápia. DSGM

24

25 összefoglalás Fejlődésneurológia fogalma, neurológiai vizsgálatok
Életkorok szerinti kórállapotok részletezése Magzati Újszülöttkori Csecsemő- és gyermekkori neurológiai betegségek Terápiás lehetőségek

26 Fejlődésneurológia kérdések
A fejlődésneurológia fogalma A csecsemő neurológiai vizsgálatának legfontosabb vizsgálatai Spontás fekvés és tartás Újszülöttkori reflexek Elemi mozgásminták Képalkotó vizsgálatok Ultrahang vizsgálat jelentősége újszülöttkorban Újszülöttkori reflexek jelentősége Vertikalizációs Locomotoros Életszakaszok Testtömeg alakulása 1 éves korig Testtömegindex Mire szolgál a bőrredővastagság mérése? Nagymozgások felsorolása Fogás fejlődése Érett újszülött jellemzői Koraszülött jellemzői

27 Az értelmi fogyatékosság okai
Down syndroma kromoszóma eltérései, diagnosztika lehetőségei, legfontosabb tünetek Intrauterin élet fertőzései Intrauterin élet ártalmait okozó vegyi anyagok Congenitális hyperthyreosis Fenilketonuria Újszülöttek agyi károsodásának főbb jellemzői általánosságban HIE (hypoxiás-ischémiás encephalopathia) okai Mi történik krónikus hypoxia esetén az újszülött szervezetében? Apgar skála, vizsgált paraméterek, jelentősége Enyhe fokú HIE következményei Intracraniális vérzések formái, okai Periventriculáris vérzés stádiumai Hiperbilirubinémia Újszülöttkori sárgaság okai, tünetei, kezelése Magicterus oka, megelőzése, kialakulása esetén milyen tünetekkel jár

28 Újszülöttkori hypoglikámia jelentősége
Újszülöttkori görcsök Újszülöttkori KIR fertőzések általános jellemzői Epilepszia fogalma Alkalmi epilepsziás roham Lázgörcs Csecsemőkori epilepsziák KIR sérülések Cerebralparesis Fogalma Okai Megjelenési formái Terápiás lehetőségek

29 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! SIKERES FELKÉSZÜLÉST! KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Diplegia Az alsó végtagok spasticus (feszes) vagy hypotonias (renyhe) bénulását soroljuk ide: érintett lehet mind a négy végtag, de az alsó végtagok érintettsége."

Hasonló előadás


Google Hirdetések