Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elesés syndroma idős korban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elesés syndroma idős korban"— Előadás másolata:

1 Az elesés syndroma idős korban

2 Az elesés definíciója Az elesés egy hirtelen, akaratlan testhelyzet változás, amikor az egyén egy alacsonyabb szintre (felületre, tárgyra) kerül, és amely nem akut bénulás, epilepsziás roham, vagy külső erőbehatás következménye. Bármely esemény, amelyet az elesést elszenvedő, vagy szemtanú beszámolója alapján alacsonyabb szintre történő nyugalmi helyzetbe kerüléssel határozhatunk meg, és amely nem jár eszméletvesztéssel.

3 Az elesés jelentősége A 65 éven felüliek több, mint egy harmada egy évben legalább egyszer elesik. Az eleséses esetek felében az elesés visszatérő jelenség. Körülbelül minden tizedik elesés jelentős sérüléssel jár, ami lehet combnyaktörés, agyi vérömleny, más sérülés.

4 Az elesés kockázati tényezői
Otthon élő idősek esetén A relatív kockázat emelkedése Egyensúlyzavar x 1.7 Járászavar x 2.3 Felkelési nehézség x 2.2 Kognitiv zavarok (demencia) x 1.9 Közp. idegrendszerre ható gyógyszerek x 1.9 Inkontinencia x 2.3 Látási problémák x 1.6 Elesés az elmúlt 3-6 hónapban x 3-8

5 Otthonukban élő idősek elesés megelőzést célzó szűrése1
Kérdés minden 75 évesnél idősebb betegnek: elesett-e az elmúlt évben? Timed get-up and go teszt! Nem esett el, nincs járás nehezítettség Egyensúly- és izomerő fejlesztő gyakorlatok 2, vagy több elesés, járás nehezítettség 1 elesés és nincs járás nehezítettség Geriátriai állapotfelmérés Egyénre szabott intervenció!

6 Elesési kockázat csökkentésének lehetőségei egyénre szabott intervencióval
Egyensúlyozási gyakorlatok: Kétséges Tai Chi Hatékony Lakókörnyezet átalakítása: Hatékony Kognitiv tréning: Nem hatékony Gyógyszerek számának csökkentése: Hatékony Komplex intervenció Hatékony D-vitamin pótlás Kétséges

7 A legfontosabb üzenetek
Az elesés lehet tünet, ok és következmény. Az elesési kockázat csökkentése nagyon fontos az egészség és az életminőség szempontjából. Az elesés megközelítése a geriátriában: szakszerű tanácsadással és progammal az elesések egy része megelőzhető Pl. Izomerő gyakorlatok, egyensúly gyakorlatok, gyógyszerek leállítása, környezet átalakítása, védőeszközök használata.)


Letölteni ppt "Az elesés syndroma idős korban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések