Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CÉGES PÉNZÜGYI MEGOLDÁSOK ADÓOPTIMALIZÁLÁS CÉGES ELŐNYÖK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CÉGES PÉNZÜGYI MEGOLDÁSOK ADÓOPTIMALIZÁLÁS CÉGES ELŐNYÖK."— Előadás másolata:

1

2

3 CÉGES PÉNZÜGYI MEGOLDÁSOK
ADÓOPTIMALIZÁLÁS CÉGES ELŐNYÖK

4 Mi a pénzügyi megoldás előnye:
- Szabad pénzeszközök jó időben történő elhelyezése az alulárazott piacon , igény szerinti tőke- vagy hozam védelemmel, - céges vagyonból magánvagyonná történő átmenet legális lehetősége, - rugalmas lehetőség az árbevételből átcsoportosított pénz befektetésére, - céges adóoptimalizálás (TAO feltöltési kötelezettség december 20-ig), - CAFETÉRIA fontos eleme (nincs 400 eFt-os határ), - Munkavállalók, menedzserek ösztönzése, céges gondoskodás (privát nyugdíj), - Tulajdonosok preferálása (üzletrész megváltása).

5 Munkavállalók ösztönzése:
Munkabérnél kedvezőbb közterhek 1. MUNKABÉRNÉL: 100 egység: % Munkáltató közteher: ,5 % Munkavállalói közteher: % Nettó jövedelem: ,5 % 2. EGYÉB JÖVEDELEMNÉL: 100 egység: % Egészségügyi hozzájárulás: % Személyi jövedelemadó % Nettó kifizetés: %

6 További előnyök: - A juttatásban részesülő személyét (Biztosítottat) változtatni lehet, ez a Munkáltató kompetenciája, - Erősíthető a Céghűség! Hozzáférési lehetőség a befektetett összeghez: - haláleseti szolgáltatással, - Részleges, vagy teljes visszavásárlással, - Engedményezéssel (nyugdíjazás,munkaviszony, tagsági viszony megszűnéssel).

7 ADÓJOGI HÁTTÉR: - A pénzügyi megoldás kockázati biztosításnak minősül, igy adómentes. (SZJA tv. 1. sz. Melléklet 6.3. pont) -Csoportos életbiztosítási “pólya” miatt nem minősül természetbeni juttatásnak és nincs járulék vonzata. - - A Szerződő Cégnek, a Biztosított Magánszemélynek a díj megfizetésekor nem keletkezik adó- illetve járulékfizetési kötelezettség annak ellenére, hogy a Céges vagyon magánvagyonná kezd átalakulni! EZ IGAZ AZ ESETI BEFIZETÉSEKRE IS!!!!

8 Kinek érdemes ilyen pénzügyi megoldást választani?
Mindenkinek, aki az adózás rendjéről szóló törvény szerint Kifizetőnek minősül, de különösen: - Munkáltatónak, - Társas Vállalkozónak, - Egyéni vállalkozónak

9 Kiket érdemes Biztosítottként megnevezni? BIZTOSÍTOTT LEHET:
A Biztosított személye meghatározó a biztositási díj céges elszámolhatósága szempontjából! BIZTOSÍTOTT LEHET: - A Szerződő Kifizető (céggel) munkaviszonyban, önkéntes jogviszonyban álló magánszemély, - a Kifizető (cég) vezető tisztségviselője, - a Kifizető (cég) tevékenységében személyesen közremüködő tag, - a Kifizetőnél (cég) jogszabályban meghatározott, tanulószerződés alapján, gyakorlati képzésben résztvevő szakképző iskolai tanuló. AMENNYIBEN KÖZÜLÜK KERÜL KI A BIZTOSÍTOTT, A BEFIZETETT DÍJ VÁLLALKOZÁS ÉRDEKÉBEN FELMERÜLT KÖLTSÉG, ÉS TAO ALAPOT CSÖKKENT!

10 A pénzügyi megoldás éves és eseti díjának elszámolása:
A kedvezményezett személye meghatározó! TAO adóalap-csökkentőként, vagyis költségként, személyi ráfordításként akkor tudja a Cég elszámolni, ha az VÉGLEGES VAGYONVESZTÉSNEK MINŐSÜL. Ez azért van igy, mert Magánszemély a Kedvezményezett. A költségként elszámoláshoz tehát 3 feltételnek kell megfelelni: Biztosítottak köre, Kedvezményezettek és végleges vagyonvesztés.

11 A konstrukció díjának elszámolása, ha a Szerződő Kifizető (Cég) egyben kedvezményezett is:
- A konstrukció díja - a Cég könyveiben - Követeléskén/Egyéb Biztosítóval szembeni követelés/ kerülhet elszámolásra. A Követelés viszont TAO adóalapot növelő tétel , itt nincs végleges vagyonvesztés.

12 Év közben megkötött konstrukció rendszeres díjának elszámolása:
1. Tárgyéven belüli kötésnél a rendszeres díj összegét - figyelemmel a Cég mérlegforduló napjára és a számviteli szabályokra - időarányosan lehet a tárgyidőszakban elszámolni. 2. A fennmaradó rendszeres díjrészt, a tárgyévet követő évre el kell határolni (AKTÍV IDŐBENI ELHATÁROLÁS), és abban az évben költségelhető. 3. ESETI DÍJAKRA VAN A LEGKEDVEZŐBB MEGOLDÁS, AMELY IGAZÁN ADÓOPTIMALIZÁLÁSI LEHETŐSÉG!

13 Eseti díj speciális elszámolása:
Nincs időbeli elhatárolás, az EGÉSZ ÖSSZEG teljes egészében költségként elszámolható. Ily módon, mint árbevételből megfizetett díj, tárgyévi költségként csökkenti az adózás előtti eredményt. NINCS ADÓ- ÉS JÁRULÉK VONZATA! EZ IGAZÁN ADÓOPTIMALIZÁLÁS! (Befektetés - Hozam - nincs árfolyamnyereség utáni adó 25 %, nincs tranzakciónkénti jutalék, mint más befektetési formáknál! Ne feledjék a TAO feltöltési kötelezettség december 20.

14 EGYÉNI VÁLLALKOZÓRA VONATKOZÓ SPECIÁLIS SZABÁLYOK:
Saját magára és alkalmazottaira is köthet ilyen konstrukciót, és elszámolhatja vállalkozása költségeként. Ez igaz a rendszeres és eseti díjra egyaránt. Kedvezményezett lehet a Magánszemély (örökös), de lehet az egyéni vállalkozó is.

15 A Biztosító haláleseti szolgáltatása:
1. Amennyiben a Kedvezményezett Magánszemély, sem adó, sem járulékfizetési kötelezettség nincs. 2. Amennyiben a Szerződő és Kedvezményezett Cég, az esetben a már megfizetett díjakkal szemben kell elszámolni a szolgáltatási összeget - és a fennmaradó különbséget (+vagy -) pénzügyi műveletek egyéb bevételeként, illetve ráfordításként kell szerepeltetni. EZ TAO ALAPOT BEFOLYÁSOLÓ TÉTEL!!! Egyéni vállalkozónál: Amennyiben saját maga a Kedvezményezett, akkor a kapott szolgáltatási összeget vállalkozása bevételeként kell elszámolnia. A kifizetéskor sem adó, sem járulékfizetési kötelezettség nem terheli.

16 EGYÉB BIZTOSÍTÓI KIFIZETÉSEK:
1. Visszavásárlás, részben, vagy teljes egészében: Amennyiben a Szerződő Cég költségként írta le a pénzügyi megoldást, akkor a kifizetéskor pénzügyi műveletekből származó BEVÉTELNEK számít és TAO alapot növel. Amennyiben a Szerződő Cég KÖVETELÉSKÉNT írta le a pénzügyi megoldást - mivel a Kedvezményezett is a Cég volt és nem Magánszemély - így a visszavásárolt díjat vagy díjrészt a KÖVETELÉS csökkenésekor írja le, a meghaladó részt pedig pénzügyi műveletek BEVÉTELEKÉNT számolja el. Ez TAO alapot növel. NINCS VISZONT ADÓ- ÉS JÁRULÉKFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG, VAN VISZONT OSZTALÉKFIZETÉSI LEHETŐSÉG. EGYÉNI VÁLLALKOZÓNÁL A VISSZAVÁSÁRLÁSI ÖSSZEG VÁLLALKOZÓI BEVÉTEL LESZ, VISZONT SEM ADÓ, SEM JÁRULÉKFIZETÉS NEM TERHELI.

17 MI TÖRTÉNIK ENGEDMÉNYEZÉS ESETÉN:
Kifizető Szerződő helyébe lépő Magánszemély Biztosított, mint Új Szerződő: 1. Nem minősül rendelkezési jog-gyakorlásának, így sem adó sem járulék-fizetési kötelezettség nincs. 2. Amennyiben Magánszemély veszi át a megoldást és él a visszavásárlási jogával, mert - nyugdíjba ment, megszünt a munkaviszonya vagy a tagsági viszonya - akkor egyéb jövedelemként adózik, az adót és az EHO-t a Biztosító vonja le: SZJA 36 % + 4 % KÜLÖNADÓ + 11 % EHO, - ha munkaviszonyban van még mindig, akkor a visszavásárlási díj is munkaviszonyból származó jövedelemként adózik.

18 Engedményezési más cégnek, követelés-átadás:
- Követelés átadás ellenértékért - szokásos piaci áron - nem ingyenes eszközátadás, nincs TAO vonzata, - Ellenérték nélküli átadás - ingyenes eszközátadás! DE! Többletadót nem eredményez.

19 ADÓZÁSI TUDNIVALÓK ÖSSZEFOGLALVA:
1. A Biztosító a visszavásárlási díj kifizetése előtt von le, ha egyéb jövedelem keletkezik (csökkentve ezzel a visszavásárlási összeget) SZJA 36 % (+ 4 % különadó évi ,-Ft járulékplafon felett) + EHO 11 %. Kamatadót (20 %) nem kell fizetni. 2. Munkabérnek minősülő Biztosítói kifizetés esetén: Munkáltató kötelezettség: TB járulék 29 % (minimálbér 2x-ig 26 %) Munkaadói járulék 3 % (minimálbér 2x-ig 1 %) Szakképzési hozzájárulás 1,5 %. Munkavállalói kötelezettség: SZJA 36 % (+ 4 % különadó évi Ft járulékplafon felett) Nyugdíjjárulék 9,5 %, Egészségbiztosítási járulék 6 %, Munkavállalói járulék 1,5 %.

20 Mit nyújt a “biztosítási pólya” a Cégeknek és az Ügyfeleinknek:
1. Cégeknek előnyök: - Adót optimalizál (a pénzügyi befektetés a mostani magas adók mellett kerül befektetésre. A kifizetéskor az EU csatlakozás miatt jelentős adóelőnyökkel kell számolnunk. Céges vagyon átirányítható magánvagyonná!) - Hozamot termel, - Osztalékra jogosít! 2. Magánszemélynek előny: - Adókedvezmény (20 %, még erre az évre vonatkozóan, maximum Ft), - Tőkeképzési lehetőség (igény szerint tőke- vagy hozamgaranciával is), - Privát nyugdíj képzése, cégtulajdonos esetén céges pénzből is.

21 3. Öröklési illetékmentes (min 11 %)
Egyéb jogi előnyök: 1. A biztosítói pólya miatt mentesül a végrehajtási, csőd- és felszámolási eljárás alól, 2. Nem perelhető, 3. Öröklési illetékmentes (min 11 %)

22 Bármilyen egyedi adózási kérdésben állok Kollégáim és Ügyfeleink rendelkezésére:
Krattinger Erika Adószakértő Mobil:

23


Letölteni ppt "CÉGES PÉNZÜGYI MEGOLDÁSOK ADÓOPTIMALIZÁLÁS CÉGES ELŐNYÖK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések