Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nehéz drogok. Drogokról általában A drog szó eredeti jelentése szárított növényrész, ma már minden olyan anyag gyűjtőneve, amely a szervezetbe jutva annak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nehéz drogok. Drogokról általában A drog szó eredeti jelentése szárított növényrész, ma már minden olyan anyag gyűjtőneve, amely a szervezetbe jutva annak."— Előadás másolata:

1 Nehéz drogok

2 Drogokról általában A drog szó eredeti jelentése szárított növényrész, ma már minden olyan anyag gyűjtőneve, amely a szervezetbe jutva annak működését befolyásolja. Gyógyászati értelemben a drogok kábító hatású, függőséget okozó anyagok.

3 Általános tünetek Testi tünetek: beesett arc, tűszúrásnyomok, erős fogyás, fényérzékenység, bőrelszíneződés, zajérzékenység, szájszárazság, étvágytalanság, stb. Lelki (pszichés) tünetek: depresszió, idegesség, túlérzékenység, ingerlékenység, levertség, ok nélküli érzelemkitörések, alvászavarok, szorongás, kimerülés, stb. Magatartásbeli változások: költekezés, titkolódzás, tanulmányi eredmény hirtelen romlása, életmlódváltás, zárkózottság, kimaradozás, elhanyagoltság, értékek eltűnése, kölcsönkérés, stb. Gyanút keltő tárgyak: megégetett kanál, öngyújtó, vatta injekciós felszerelés, nagy melegben is hosszú ujjú ing viselése, gyógyszeres dobozok, színes tabletták, napszemüveg felesleges használata (eltakarja a pupillákat)

4 A függőség Gyakori drogfogyasztás során a fogyasztó azt tapasztalja, hogy a szervezet toleranciája miatt az élvezet csökken, a megszokott adagnál több szükséges a kívánt hatás eléréséhez. A drogfogyasztó ekkor emelni kénytelen az adagot, vagy „keményebb” droghoz nyúl.

5 Tesi és lelki függőség Testi függőség A testi függőség kialakulása után a drog megtagadása megvonásos állapotot idéz elő, a test bizonyos sejtjei, szervei nem a megfelelő mértékben látják el korábbi funkciójukat. A fizikai függőség legtöbb esetben megszüntethető egy 3-4 hetes méregtelenítéssel, orvosi felügyelet mellett. Ez az élmény iszonyú fizikai és lelki terhelést jelent a gyógyulni vágyónak! Lelki függőség A lelki függőség a drog- élmény újra átélése utáni vágyból ered. Pszichikai függőséget nehéz kimutatni, és nagyon összetett, sok befolyásoló tényezője van. A lelki függőséget nem lehet gyógyszerekkel kezelni, hosszú terápiás időszak után is hatalmas a visszaesés lehetősége.

6 Legjelentősebb nehéz dorgok Heroin Kokain Crack

7 Heroin  ópiát típusú szer  intravénásan, felszippantva vagy cigarettában  kanálban citromsavval együtt hevítve oldják fel  a heroinistáknál mindig található citrompótló és vatta  előállítása morfinból  diacetilmorfin  a legveszélyesebb szer  a morfinnál tízszer erősebb(!)  kis mennyiség is elég az eufórikus állapot eléréséhez  csak 3 órán át hat  betegségek (HIV, hepatitis)  tablettaként vagy kis celluloid tasakokban lehet megtalálni  hígítják (liszttel, krétaporral, stb.)  gyorsan megszokható  minél világosabb, annál tisztább a szer  1898-ban köhögéscsillapítónak használták az orvoslásban végstádiumú betegek kezelésére alkalmazzák

8 Hatása A heroin előnye a morfinnal szemben, hogy erősen lipidoldékony vegyület, aminek következtében gyorsan átdiffundál a vér–agy gátat képző endothélium sejthártyáján, bejutva az agy idegsejtjei közé: hatását tehát hamarabb és erőteljesebben fejti ki, mintha morfint juttatnánk a szervezetbe. (Szívás esetén 1–2 perc elteltével, intravénásan adva azonnal hat.) A heroin a szervezetbe jutva rendkívül gyorsan hat. Megszűnik a belső feszültség, s túláradó önbizalom, eufória foglalja el a helyét. Míg az ópium vagy a morfium hatása kb. tíz óráig is eltart, addig a heroiné csak három órán keresztül. A heroin utáni vágy (mind a testi, mind a lelki függőség következményeként) a legerősebb valamennyi ópiumszármazék közül.

9 A heroinisták intelligenciája csak lassan csökken, de a jellemük hamar megváltozik, gyorsan elvész helyes erkölcsi és szociális érzékük, magatartásuk. Kábult és éber állapotukban egyaránt sokat beszélnek a szexualitásról, a valóságban, életükben a heroin helyettesíti a nemi életet. Gyakorlatilag aszexuális lényekké válnak. A heroin rendszeres használata is az önkasztrálás legbiztosabb módszere. A rövid ideig tartó heroin mámort hosszas depresszió követi.

10 Néhány kép…

11

12

13 Kokain  kokacserje   Erythroxylon coca  tiszta állapotában fehér por  általában orron keresztül szippantják fel („szniff”), de lehet intravénásan is  erős stimuláns  főbb hatásai:  emelkedett hangulat  csökkent étvágy  a fájdalom és a fáradtság iránti csökkent érzékenység  az önbizalom növekedése  először kellemetlen  szívtáji nyomás  kéz, és izomremegés  sápadtság  hidegérzés  eufória csak később jelentkezik  erős pszichikai függés, gyors halál  1886-ban – Coca cola valódi kokainnal

14 Hatása Hatását az agyban fejti ki Főképpen a dopamin és a szerotonin nevű ingerületátvivő anyagokra hat A dopamint az úgynevezett dopamin-transzporter szállítja vissza a helyére, miután az elvégezte feladatát. A kokain pont ezt a visszavételt gátolja meg, így a dopamin egyre csak szaporodik a szinapszisban, ettől alakul ki az eufória. Élettani tünetek Kis mennyiségben: függőség az étvágy csökken a pulzus és vérnyomás emelkedik a vérerek szűkülnek a testhőmérséklet emelkedik a pupillák kitágulnak az energiaszint növekszik a légzészám növekszik Nagy mennyiségben : (A kis mennyiség hatásai mellett) sokkal intenzívebb élmény (dózisfüggő) esetlegesen bizarr, kiszámíthatatlan viselkedés paranoia izomgörcsök szédülés

15 Kardiovaszkuláris hatásai: szívritmus-zavarok Szívroham Légzőszervi hatásai: mellkasi fájdalom légzési nehézség légzési elégtelenség Neurológiai hatásai: fejfájás migrén rohamok különböző mentális pszichózisok kialakulásának veszélye (például paranoia, skizofrénia) Agyvérzés Hosszútávú mentális hatásai: irritáltság idegesség fáradékonyság fáradtság paranoia hallucinációk (vizuális és auditoriális egyaránt, bár utóbbi gyakrabban jelentkezik) „kokainbogarak” érzése

16 Képek

17

18

19 Crack  kokainszármazék  a kokainból vegyi úton állítják elő  sárgás színű, darabos anyag  pipában vagy cigarettában szívják el  hatása azonnal érezhető, de nem tart sokáig (néhány perc, utána azonban az ember még többet kíván belőle)  ugyanúgy hat, mint a kokain, de általában jóval intenzívebben  a kezdeti eufóriát azután nyugtalanság, kiszámíthatatlan viselkedés, hányinger, álmatlanság és súlyvesztés követi  a rendszeres fogyasztók idegessé, izgatottá, paranoiássá, az alváshiány miatt pedig kimerültté válnak

20 Köszönjük a figyelmet


Letölteni ppt "Nehéz drogok. Drogokról általában A drog szó eredeti jelentése szárított növényrész, ma már minden olyan anyag gyűjtőneve, amely a szervezetbe jutva annak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések