Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nehéz drogok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nehéz drogok."— Előadás másolata:

1 Nehéz drogok

2 Drogokról általában A drog szó eredeti jelentése szárított növényrész, ma már minden olyan anyag gyűjtőneve, amely a szervezetbe jutva annak működését befolyásolja. Gyógyászati értelemben a drogok kábító hatású, függőséget okozó anyagok.

3 Lelki (pszichés) tünetek: Magatartásbeli változások:
Általános tünetek Testi tünetek: beesett arc, tűszúrásnyomok, erős fogyás, fényérzékenység , bőrelszíneződés , zajérzékenység, szájszárazság, étvágytalanság, stb. Lelki (pszichés) tünetek: depresszió, idegesség, túlérzékenység, ingerlékenység, levertség, ok nélküli érzelemkitörések, alvászavarok , szorongás, kimerülés, stb. Magatartásbeli változások: költekezés, titkolódzás, tanulmányi eredmény hirtelen romlása, életmlódváltás, zárkózottság, kimaradozás , elhanyagoltság , értékek eltűnése , kölcsönkérés, stb. Gyanút keltő tárgyak: megégetett kanál, öngyújtó, vatta injekciós felszerelés, nagy melegben is hosszú ujjú ing viselése, gyógyszeres dobozok, színes tabletták, napszemüveg felesleges használata (eltakarja a pupillákat)

4 A függőség Gyakori drogfogyasztás során a fogyasztó azt tapasztalja, hogy a szervezet toleranciája miatt az élvezet csökken, a megszokott adagnál több szükséges a kívánt hatás eléréséhez. A drogfogyasztó ekkor emelni kénytelen az adagot, vagy „keményebb” droghoz nyúl.

5 Tesi és lelki függőség Lelki függőség Testi függőség
A lelki függőség a drog-élmény újra átélése utáni vágyból ered. Pszichikai függőséget nehéz kimutatni, és nagyon összetett, sok befolyásoló tényezője van. A lelki függőséget nem lehet gyógyszerekkel kezelni, hosszú terápiás időszak után is hatalmas a visszaesés lehetősége. Testi függőség A testi függőség kialakulása után a drog megtagadása megvonásos állapotot idéz elő, a test bizonyos sejtjei, szervei nem a megfelelő mértékben látják el korábbi funkciójukat. A fizikai függőség legtöbb esetben megszüntethető egy hetes méregtelenítéssel, orvosi felügyelet mellett. Ez az élmény iszonyú fizikai és lelki terhelést jelent a gyógyulni vágyónak!

6 Legjelentősebb nehéz dorgok
Heroin Kokain Crack

7 Heroin ópiát típusú szer intravénásan, felszippantva vagy cigarettában
kanálban citromsavval együtt hevítve oldják fel a heroinistáknál mindig található citrompótló és vatta előállítása morfinból diacetilmorfin a legveszélyesebb szer a morfinnál tízszer erősebb(!) kis mennyiség is elég az eufórikus állapot eléréséhez csak 3 órán át hat betegségek (HIV, hepatitis) tablettaként vagy kis celluloid tasakokban lehet megtalálni hígítják (liszttel, krétaporral, stb.) gyorsan megszokható minél világosabb, annál tisztább a szer 1898-ban köhögéscsillapítónak használták az orvoslásban végstádiumú betegek kezelésére alkalmazzák

8 A heroin a szervezetbe jutva rendkívül gyorsan hat.
Hatása A heroin előnye a morfinnal szemben, hogy erősen lipidoldékony vegyület, aminek következtében gyorsan átdiffundál a vér–agy gátat képző endothélium sejthártyáján, bejutva az agy idegsejtjei közé: hatását tehát hamarabb és erőteljesebben fejti ki, mintha morfint juttatnánk a szervezetbe. (Szívás esetén 1–2 perc elteltével, intravénásan adva azonnal hat.) A heroin a szervezetbe jutva rendkívül gyorsan hat. Megszűnik a belső feszültség, s túláradó önbizalom, eufória foglalja el a helyét. Míg az ópium vagy a morfium hatása kb. tíz óráig is eltart, addig a heroiné csak három órán keresztül. A heroin utáni vágy (mind a testi, mind a lelki függőség következményeként) a legerősebb valamennyi ópiumszármazék közül.

9 A rövid ideig tartó heroin mámort hosszas depresszió követi.
A heroinisták intelligenciája csak lassan csökken, de a jellemük hamar megváltozik, gyorsan elvész helyes erkölcsi és szociális érzékük, magatartásuk. Kábult és éber állapotukban egyaránt sokat beszélnek a szexualitásról, a valóságban, életükben a heroin helyettesíti a nemi életet. Gyakorlatilag aszexuális lényekké válnak. A heroin rendszeres használata is az önkasztrálás legbiztosabb módszere. A rövid ideig tartó heroin mámort hosszas depresszió követi.

10 Néhány kép…

11

12

13 Kokain először kellemetlen szívtáji nyomás kokacserje
kéz, és izomremegés sápadtság hidegérzés eufória csak később jelentkezik erős pszichikai függés, gyors halál 1886-ban – Coca cola valódi kokainnal kokacserje Erythroxylon coca tiszta állapotában fehér por általában orron keresztül szippantják fel („szniff”), de lehet intravénásan is erős stimuláns főbb hatásai: emelkedett hangulat csökkent étvágy a fájdalom és a fáradtság iránti csökkent érzékenység az önbizalom növekedése

14 Hatása Hatását az agyban fejti ki a vérerek szűkülnek
Főképpen a dopamin és a szerotonin nevű ingerületátvivő anyagokra hat a testhőmérséklet emelkedik a pupillák kitágulnak az energiaszint növekszik a légzészám növekszik A dopamint az úgynevezett dopamin-transzporter szállítja vissza a helyére, miután az elvégezte feladatát. A kokain pont ezt a visszavételt gátolja meg, így a dopamin egyre csak szaporodik a szinapszisban, ettől alakul ki az eufória. Nagy mennyiségben : (A kis mennyiség hatásai mellett) sokkal intenzívebb élmény (dózisfüggő) esetlegesen bizarr, kiszámíthatatlan viselkedés paranoia izomgörcsök Élettani tünetek szédülés Kis mennyiségben: függőség az étvágy csökken a pulzus és vérnyomás emelkedik

15 Kardiovaszkuláris hatásai:
Agyvérzés szívritmus-zavarok Szívroham Hosszútávú mentális hatásai: irritáltság Légzőszervi hatásai: idegesség mellkasi fájdalom fáradékonyság légzési nehézség fáradtság légzési elégtelenség paranoia hallucinációk (vizuális és auditoriális egyaránt, bár utóbbi gyakrabban jelentkezik) Neurológiai hatásai: fejfájás migrén „kokainbogarak” érzése rohamok különböző mentális pszichózisok kialakulásának veszélye (például paranoia, skizofrénia)

16 Képek

17

18

19 Crack kokainszármazék a kokainból vegyi úton állítják elő
sárgás színű, darabos anyag pipában vagy cigarettában szívják el hatása azonnal érezhető, de nem tart sokáig (néhány perc, utána azonban az ember még többet kíván belőle) ugyanúgy hat, mint a kokain, de általában jóval intenzívebben a kezdeti eufóriát azután nyugtalanság, kiszámíthatatlan viselkedés, hányinger, álmatlanság és súlyvesztés követi a rendszeres fogyasztók idegessé, izgatottá, paranoiássá, az alváshiány miatt pedig kimerültté válnak

20 Köszönjük a figyelmet


Letölteni ppt "Nehéz drogok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések