Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mozgás jelentősége daganatos betegségekben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mozgás jelentősége daganatos betegségekben"— Előadás másolata:

1 A mozgás jelentősége daganatos betegségekben

2 AZ EGÉSZSÉG: TESTI, SZELLEMI, SZOCIÁLIS jólét, nem csupán a betegség hiánya! A mozgásszegény életmód számos betegség, így a daganatok kialakulásában is szerepet játszhat, de ezek kezelésében a RENDSZERES TESTMOZGÁS a terápia egyik eszköze is lehet. Mindennapi életünk során mindannyian átélünk stressz helyzeteket, melyek FIZIKAI, KÉMIAI, vagy ÉRZELMI tényezők által okozott mentális vagy testi feszültséget hoz létre. A STRESSZ: alkalmazkodást igénylő szituáció.

3 AZ IMMUNRENDSZER AZ ÉLET TÜKRE:
Az ókori görög és római orvoslás tanításai ma is helytállóak: 1.Lélegezz friss levegőn 2.Igyál jó italokat 3.Sokat mozogjál 4.Aludj elegendőt Mindenki önmaga tud legtöbbet tenni saját egészségéért!

4 Testedzéssel a daganatok ellen
Az elmúlt évtizedekben számos vizsgálat történt arra vonatkozóan, hogy MEGELŐZHETI-e a rendszeres testedzés a rosszindulatú daganatok kialakulását. Vastagbélrák, emlőrák, prosztata- és tüdőrák esetében is JELENTŐSEN KISEBB a kialakulásának kockázata.

5 A századfordulóra a mozgáshiány vált a legnagyobb népbetegséggé, mivel a technika különböző vívmányai és az automatizálódás szinte mentesít bennünket attól a fizikai igénybevételtől, amelyet viszont testünk felépítése, genetikai adottsága igényelne.

6 MIÉRT HASZNOS A TESTEDZÉS A DAGANATOS BETEGSÉGEK SZEMPONTJÁBÓL?

7 A korán felfedezett és megfelelően kezelt rákos betegségben nagymértékben javulnak a túlélés esélyei. A diagnosztizálásától számított 5 év múlva,amennyiben a daganat kiújulása vagy áttét nem észlelhető, a beteg gyógyultnak tekinthető, teljes értékű életet élhet, ha ezt egyéb más betegség nem akadályozza, sportolhat is!

8 A daganat kezelése a beteg számára igen nehéz időszak.
A páciensek gondozásában a korszerű orvosi szemlélet nagy hangsúlyt fektet az ÉLETMINŐSÉGET jobbító beavatkozásokra, a mozgásterápia eszközeivel!

9 A betegség kapcsán felmerülő AGGÁLYOK:
1. Az intenzívebb testmozgás gátolja az immunrendszert. 2. A testedzés közben könnyebben következik be csonttörés. 3. A kemoterápia vagy sugárkezelés által károsodott szívműködést a testmozgás túlterheli. 4. A testmozgás fokozza a fájdalmat, hányingert, fáradékonyságot.

10 A mozgás jótékony hatásai:
karban tartja az emberi testet, formálja fejleszti a személyiséget fokozza a teljesítőképességet a szellemi és fizikai munkavégzésben könnyít a feszültségek oldásában, a STRESSZ kezelés hatékony eszköze gyorsítja a külső változásokra történő reagálást, alkalmazkodást életmódbeli változásokat eredményez közösségi típusú emberi tevékenység szabadidő hasznos eltöltésére is alkalmas preventív orvosi tevékenység egyik eszköze mozgásterápiaként gyógyítására is alkalmas

11 A CÉLTUDATOS ÉS JÓL MEGTERVEZETT testmozgás csak JÓT TEHET!
Javul az erőnlét, a fizikai teljesítőképesség, az izomerő. Csökken a fáradságérzés. Javul a beteg hangulata, csökken a depresszió és szorongás. Nő az önbizalom és önbecsülés. Az életminőség pozitív változását eredményezi.

12 MILYEN LEGYEN A MOZGÁS FAJTÁJA?
>SZÍVESEN CSINÁLJUK >MINDEN NAP VÉGEZHETŐ >MÉRTÉKLETESSÉG ALAPELVE >Nagy izomcsoportokat igénybe vevő mozgásfajták: SÉTA, GYALOGLÁS, SZOBAKERÉKPÁR >Intenzitás és időtartam: egyénre szabott

13 Érdemes szakember segítségét kérni!
ÚTMUTATÓ A testedzés nem csupán a fizikai teljesítőképességet, de a pszichés állapotot is kedvezően befolyásolja. A szabadban, jó levegőn végzett testmozgás mindig hatékonyabb, mintha zárt helyen végezzük. Érdemes szakember segítségét kérni! A cél: nem csupán a betegségből GYÓGYULNI, de EGÉSZSÉGESNEK LENNI!

14

15 HOSPICE - segítő rendszer

16 BIO-PSZICHO-SZOCIÁLIS- SPIRITUÁLIS – HOLISZTIKUS SZEMLÉLET

17 Az élhető életet szolgálja lélekkel és eszközökkel! A páciens vezényli!

18 A betegség tüneteit enyhítő intézkedések, gyógymódok koordinálása.

19 ÖNKÉNTESSÉGEN ALAPULÓ KARITATÍV TEVÉKENYSÉG!

20 Alap és Szakellátás.Térítés nélküli komplex ellátás.

21 HA NEM TALÁLUNK IDŐT A TESTMOZGÁSRA, KÉNYTELENEK LESZÜNK IDŐT SZÁNNI A BETEGSÉGEKRE!

22 „ Az örvendező szív megszépíti az arcot, a bánatos szív összetöri a lelket!” Példabeszédek könyve

23 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A mozgás jelentősége daganatos betegségekben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések