Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Beszállítói EBK események

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Beszállítói EBK események"— Előadás másolata:

1 Beszállítói EBK események
TVK Beszállítói Fórum Tiszaújváros, 2012. október 3. Kurucz Csaba Petrolszolg FF és EBK vezető

2 DUFI – AV-3 aknába csúszásos baleset
A karbantartók feladata az előkészített vezetékre történő karima felhegesztése. A tűzveszélyes munka előkészítése során, az ott található szintáttörést ponyvával fedték le a kezelők. A karbantartást végző munkavállaló a takaróponyvára lépve, a szintáttörésbe esett.

3 DUFI – AV-3 aknába csúszásos baleset
Okok: A szintáttörést korábban fedő takarólemez nem állt rendelkezésre és a beesés elleni védelem egyéb módon nem került kialakításra. A karbantartást végzőnek erről nem volt tudomásuk és előzetesen nem ellenőrizték. Intézkedések: A munkaterület előkészítése során, amennyiben az szintáttörések, csatornák, aknák és hasonló felületek letakarásával jár, meg kell győződni arról, hogy a takarás megfelelő teherbírású felületre történjen. Amennyiben a letakart felület teherbírása nem megfelelő, kiegészítő teherbíró felület kialakítása (pl. pallóterítés) szükséges, vagy a veszélyes területet fizikailag körül kell határolni. A munkaterület megfelelő előkészítettségéről a munkát végzőknek is meg kell győződniük. Amennyiben hiányosságot tapasztalnak, a munkairányító köteles a tevékenységet felfüggeszteni.

4 DUFI – Aromás üzem, vegyi anyaggal történő érintkezés
A nagy leálláson dolgozó cég alkalmazottjai a DUFI Aromás Üzemében, a Xilol Izomerizálóban végeztek tömítéscserét egy csőhíd melletti járószintre épült állványon. A leállás előkészítése során kiblindelt csőszakaszon található szerelvény tömítését kellett kicserélni. A szerelvény eltávolítása követően a csővezetékből váratlanul xilol elegy folyt ki, ami a dolgozók ruházatára illetve egyikük arcára került. A sérülteket a helyszínen ellátták, majd kórházba további ellátásra és megfigyelésre szállították. A baleset munkanapkieséssel nem járt.

5 DUFI – Aromás üzem, vegyi anyaggal történő érintkezés
Okok: A megbontott csőszakaszban, a rendszer leürítését és inert gázos öblítését követően is maradt veszélyes anyag. A helyszínen dolgozó munkavállalók nem rendelkeztek teljes körű információval a veszélyforrásokról és a védekezés módjáról. Intézkedések: A munkaengedély kiállításakor, a technológia üzemeltetőjétől minden információt meg kell kapni a lehetséges veszélyforrásokról és ezekről minden munkavégzőt tájékoztatni kell. Információk alapján meg kell határozni a biztonságos munkavégzés szabályait és a szükséges egyéni védőeszközöket.

6 DUFI – 10038 tartály, munkabaleset
Az számú tartálynál rekonstrukciós munkákat végeztek. A beépített stabil oltórendszer felújítás során, a karbantartást végző munkatárs egy hosszabbítót akart csatlakoztatni az elosztószekrénybe. Az előző napi esőzés következtében átázott talajon megcsúszott és lába kibicsaklott.

7 DUFI – 10038 tartály, munkabaleset
Okok: A tartálynál folyó egyéb munkálatok során a munkaterület átrendezésre került. Ennek következtében az elosztó egy nem biztonságosan megközelíthető helyre került. Intézkedések: A munkaterület biztonságos kialakítása a területfelelős, ezen esetben a fővállalkozó felelőssége. A hasonló esetek elkerülhetősége érdekében, a fővállalkozó területi képviselője köteles kialakítani az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit (pl.: a biztonságos közlekedési és menekülési utakat, meghatározni az anyagok, veszélyes- és nem veszélyes hulladékok tárolásának helyi szabályait, stb.).

8 DUFI – Recirk-2 áramütéses munkabaleset
A hálózat 2-4-es aknáinál végezték a vízleeresztő csövek hegesztését, illetve varratjavítási munkálatait. A művelet során használt sarokcsiszolót a munkavégzés megkezdése előtt ellenőrizték és a alkalmasnak találták. A használat során a sarokcsiszoló műanyag burkolata egy mozdulat során váratlanul lecsúszott, így a tevékenységet végző jobb kezének hüvelykujjával valószínűleg a villanymotor szénkeféjéhez ért. A munkavállalót áramütés érte, pillanatra egyensúlyát vesztette, keze, mindkét alkarja görcsbe rándult, a sarokcsiszoló működése a burkolat elmozdulása után azonnal leállt, csak a korong forgott tovább a tehetetlensége miatt.

9 DUFI – Recirk-2 áramütéses munkabaleset
Okok: A baleset kapcsán állásfoglalást kértünk a hivatalos márkaszerviztől, hogy mi okozta a villamos eszköz burkolatának üzem közbeni lecsúszását. A szakszerviz arra a megállapításra jutott, hogy a készülék nem eredeti alkatrészekkel (szénkefe, hálózati kábel, házfedél rögzítő csavar) van ellátva, azonban nem fogalmazott meg konkrét véleményt a balesettel kapcsolatban. Intézkedések: Az újabb balesetek elkerülése érdekében a sérült munkáltatója elindította minden kézi villamos berendezésének szemrevételezéssel történő soron kívüli felülvizsgálatát. Továbbá a balesetet okozó géppel megegyező típusú sarokcsiszolóinak fokozatos kivonását.

10 Köszönöm a figyelmet! 10


Letölteni ppt "Beszállítói EBK események"

Hasonló előadás


Google Hirdetések