Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Beszállítói EBK események TVK Beszállítói Fórum Tiszaújváros, 2012. október 3. Kurucz Csaba Petrolszolg FF és EBK vezető.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Beszállítói EBK események TVK Beszállítói Fórum Tiszaújváros, 2012. október 3. Kurucz Csaba Petrolszolg FF és EBK vezető."— Előadás másolata:

1 Beszállítói EBK események TVK Beszállítói Fórum Tiszaújváros, 2012. október 3. Kurucz Csaba Petrolszolg FF és EBK vezető

2 DUFI – AV-3 aknába csúszásos baleset ►A karbantartók feladata az előkészített vezetékre történő karima felhegesztése. ►A tűzveszélyes munka előkészítése során, az ott található szintáttörést ponyvával fedték le a kezelők. ►A karbantartást végző munkavállaló a takaróponyvára lépve, a szintáttörésbe esett.

3 Intézkedések: ►A munkaterület előkészítése során, amennyiben az szintáttörések, csatornák, aknák és hasonló felületek letakarásával jár, meg kell győződni arról, hogy a takarás megfelelő teherbírású felületre történjen. ►Amennyiben a letakart felület teherbírása nem megfelelő, kiegészítő teherbíró felület kialakítása (pl. pallóterítés) szükséges, vagy a veszélyes területet fizikailag körül kell határolni. ►A munkaterület megfelelő előkészítettségéről a munkát végzőknek is meg kell győződniük. Amennyiben hiányosságot tapasztalnak, a munkairányító köteles a tevékenységet felfüggeszteni. DUFI – AV-3 aknába csúszásos baleset Okok: ►A szintáttörést korábban fedő takarólemez nem állt rendelkezésre és a beesés elleni védelem egyéb módon nem került kialakításra. ►A karbantartást végzőnek erről nem volt tudomásuk és előzetesen nem ellenőrizték.

4 ►A nagy leálláson dolgozó cég alkalmazottjai a DUFI Aromás Üzemében, a Xilol Izomerizálóban végeztek tömítéscserét egy csőhíd melletti járószintre épült állványon. ►A leállás előkészítése során kiblindelt csőszakaszon található szerelvény tömítését kellett kicserélni. ►A szerelvény eltávolítása követően a csővezetékből váratlanul xilol elegy folyt ki, ami a dolgozók ruházatára illetve egyikük arcára került. ►A sérülteket a helyszínen ellátták, majd kórházba további ellátásra és megfigyelésre szállították. A baleset munkanapkieséssel nem járt. DUFI – Aromás üzem, vegyi anyaggal történő érintkezés

5 Intézkedések: ►A munkaengedély kiállításakor, a technológia üzemeltetőjétől minden információt meg kell kapni a lehetséges veszélyforrásokról és ezekről minden munkavégzőt tájékoztatni kell. ►Információk alapján meg kell határozni a biztonságos munkavégzés szabályait és a szükséges egyéni védőeszközöket. DUFI – Aromás üzem, vegyi anyaggal történő érintkezés Okok: ►A megbontott csőszakaszban, a rendszer leürítését és inert gázos öblítését követően is maradt veszélyes anyag. ►A helyszínen dolgozó munkavállalók nem rendelkeztek teljes körű információval a veszélyforrásokról és a védekezés módjáról.

6 DUFI – 10038 tartály, munkabaleset ► Az 10038 számú tartálynál rekonstrukciós munkákat végeztek. ► A beépített stabil oltórendszer felújítás során, a karbantartást végző munkatárs egy hosszabbítót akart csatlakoztatni az elosztószekrénybe. ► Az előző napi esőzés következtében átázott talajon megcsúszott és lába kibicsaklott.

7 DUFI – 10038 tartály, munkabaleset Intézkedések: ►A munkaterület biztonságos kialakítása a területfelelős, ezen esetben a fővállalkozó felelőssége. ►A hasonló esetek elkerülhetősége érdekében, a fővállalkozó területi képviselője köteles kialakítani az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit (pl.: a biztonságos közlekedési és menekülési utakat, meghatározni az anyagok, veszélyes- és nem veszélyes hulladékok tárolásának helyi szabályait, stb.). Okok: ►A tartálynál folyó egyéb munkálatok során a munkaterület átrendezésre került. ►Ennek következtében az elosztó egy nem biztonságosan megközelíthető helyre került.

8 ►A hálózat 2-4-es aknáinál végezték a vízleeresztő csövek hegesztését, illetve varratjavítási munkálatait. ►A művelet során használt sarokcsiszolót a munkavégzés megkezdése előtt ellenőrizték és a alkalmasnak találták. DUFI – Recirk-2 áramütéses munkabaleset ►A használat során a sarokcsiszoló műanyag burkolata egy mozdulat során váratlanul lecsúszott, így a tevékenységet végző jobb kezének hüvelykujjával valószínűleg a villanymotor szénkeféjéhez ért. ►A munkavállalót áramütés érte, pillanatra egyensúlyát vesztette, keze, mindkét alkarja görcsbe rándult, a sarokcsiszoló működése a burkolat elmozdulása után azonnal leállt, csak a korong forgott tovább a tehetetlensége miatt.

9 Intézkedések: ►Az újabb balesetek elkerülése érdekében a sérült munkáltatója elindította minden kézi villamos berendezésének szemrevételezéssel történő soron kívüli felülvizsgálatát. ►Továbbá a balesetet okozó géppel megegyező típusú sarokcsiszolóinak fokozatos kivonását. DUFI – Recirk-2 áramütéses munkabaleset Okok: ►A baleset kapcsán állásfoglalást kértünk a hivatalos márkaszerviztől, hogy mi okozta a villamos eszköz burkolatának üzem közbeni lecsúszását. A szakszerviz arra a megállapításra jutott, hogy a készülék nem eredeti alkatrészekkel (szénkefe, hálózati kábel, házfedél rögzítő csavar) van ellátva, azonban nem fogalmazott meg konkrét véleményt a balesettel kapcsolatban.

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Beszállítói EBK események TVK Beszállítói Fórum Tiszaújváros, 2012. október 3. Kurucz Csaba Petrolszolg FF és EBK vezető."

Hasonló előadás


Google Hirdetések