Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

3. tétel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "3. tétel."— Előadás másolata:

1 3. tétel

2 A biztonsági szín és alakjelek alkalmazásának céljai az üzemekben
Önnek nyomdászként munkája során figyelembe kell vennie a munkavédelmi előírásokat. Hogyan kell figyelembe vennie a biztonsági szín- és alakjeleket? Hogyan csökkenthetők a zaj káros hatásai? A biztonsági szín és alakjelek alkalmazásának céljai az üzemekben Az alkalmazott színek (sárga, vörös, zöld) jelentése Veszélyre figyelmeztető táblák Tiltó táblák Biztonsági felvilágosító táblák Rendelkezést jelentő táblák Zaj, zajártalom fogalma Műszaki zajelhárítás Hangterjedést gátló eszközök

3 A munkahelyeken alkalmazott biztonsági jelzések
A munkahelyeken alkalmazott biztonsági és egészségvédelmi jelzés, (biztonsági jelzés) meghatározott mértani forma, szín, hang, fény, képjel (piktogramm) és emberi testmozgás útján adott olyan információ, amely lehetővé teszi a munkavégzők számára a veszélyforrások felismerését.

4 A munkáltatónak gondoskodnia kell arról, hogy a munkavállalók a biztonsági jelzések jelentését és a hozzájuk kapcsolódó kötelezettségeket elsajátítsák és a munkavégzés alatt használják.

5 A biztonsági jelzések fajtái:
Állandó jelzések: tiltó, figyelmeztető, rendelkező, elsősegély vagy menekülési, tűzvédelmi tájékoztató jel. Időszakos jelzések: világító jel, hangjel, kézjel és szóbeli kommunikáció.

6 A biztonsági színek jelentése:
Vörös (piros): Tiltás, veszély, Veszélyes magatartás, állj, vészkapcsoló… Sárga (borostyánsárga) : Figyelmeztetés Figyelemfelhívás, vigyázat… Kék:Rendelkezés Meghatározott magatartás vagy tevékenység, egyéni védőfelszerelés kötelező …

7 Zöld: információ, tájékoztatás: vészkijárat, menekülési útvonal ajtók, kijáratok, utak, elsősegély, eszközök, helyek, visszatérés veszélymentesség a normális állapothoz

8 Táblák, jelek: Tiltó jelek Figyelmeztető jelek Rendelkező jelek
Tájékoztató jelek 

9 Tiltó jelek Alakja kör, fekete piktogram fehér alapon, szélén és a harántsávban (balról jobbra 45°os szögben a vízszinteshez) vörös. A vörös szín a jel felületének 35%-át teszi ki.

10 Figyelmeztető jelek Alakja háromszög, fekete piktogram sárga alapon, fekete szegéllyel. A sárga szín a jel felületének legalább 50%-át teszi ki.

11 Rendelkező jelek Alakja kör, fehér piktogram kék alapon
Rendelkező jelek Alakja kör, fehér piktogram kék alapon. A kék szín a jel felületének- legalább 50%-át teszi ki.

12 Tájékoztató, elsősegély, vagy menekülési jelek Alakja téglalap vagy négyzet, fehér piktogram zöld alapon. A zöld szín a jel felületének legalább 50%-át teszi ki.

13 Tűzveszélyes helyek jelzése, jelzőtáblák
A létesítményben, helyiségben csoportosan elhelyezett elektromos kapcsolók funkcióját és a feszültség értékét, valamint a ki- és bekapcsolás helyzetét eltávolíthatatlan felirattal kell jelölni.

14 Tűzveszélyes helyek jelzése, jelzőtáblák
Az áramtalanító főkapcsolóra szintén ezek az előírások vonatkoznak.

15 Érintésvédelmi jelzések

16 Irodai feliratok

17 Vagyonvédelmi jelzések

18 Veszélyes anyagok jelzése

19 Zajvédelem A zaj nemkívánatos, információt nem hordozó hangjel.
A zajvédelem célja: zaj szennyezett környezetben a hangérzet és az ebből eredő károsodások csökkentése. Tartós zajártalom esetén halláskárosodás léphet fel).

20 Zajártalom Tartós, erős zaj (85 decibel felett) okozta halláskárosodás vagy hallásveszteség (nagyothallás). A zajártalom az egyéni érzékenységen kívül a zaj intenzitásából (hangintenzitás, intenzitásszint), a hangmagasságtól és a zaj tartósságától függ.

21 A zajártalom megelőzése a zajforrás tompítására (zajcsökkentés), hangszigetelésre és egyéni védőeszközük (füldugó, Bilsom-vatta. fülvédő) használatára támaszkodik.

22 Egyéni védekezés (csak kiegészítő védelmet jelent!)
- hallásvédő dugó és vatta - hallásvédő tok - hallásvédő sisak Fontos, hogy a hanggátlásuk különösen magas frekvenciákon legyen nagyfokú, viselésük legyen kényelmes, higiénikusak és olcsók legyenek.

23 Megelőző intézkedések (már a tervezésnél figyelni kell rá!)
- forgó, mozgó alkatrészek kiegyensúlyozása, jó kenés, burkolófedelek rögzítése, csöveknél flexibilis kötések alkalmazása, amit lehet műanyagból kell készíteni - a nagy méretű gépeket rezgést szigetelő alátétekkel kell ellátni (gumi, parafa, acélrugó) vagy süllyesztve telepíteni - fülkéből irányítható gépeket kell tervezni

24 Utólagos zajcsökkentés (kényszermegoldások)
- géptokozás, zajvédő fülkék (résmentes legyen!) - falak hangszigetelése (akár 5-20 szoros zajcsökkentés is elérhető) - zajárnyékoló falak (más módszerek hiányában alkalmazzák)


Letölteni ppt "3. tétel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések