Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Balla Edit (1), Dr. Pink Timea (1), Dr. Csefkó Klára (1), Dr. Bodor Anita (2), Dr. Horváth Imre (2), Dr. Szakál Gergő (2), Dr. Mezei Csilla (3), Dr.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Balla Edit (1), Dr. Pink Timea (1), Dr. Csefkó Klára (1), Dr. Bodor Anita (2), Dr. Horváth Imre (2), Dr. Szakál Gergő (2), Dr. Mezei Csilla (3), Dr."— Előadás másolata:

1 Dr. Balla Edit (1), Dr. Pink Timea (1), Dr. Csefkó Klára (1), Dr. Bodor Anita (2), Dr. Horváth Imre (2), Dr. Szakál Gergő (2), Dr. Mezei Csilla (3), Dr. Varga Márta (1), Békéscsaba, Réthy Pál Kórház, Belgyógyászat- Gasztroenterológia (1), Patológia (2), Radiológia (3)

2  Kórelőzmény:  appendectomia  sclerosis multiplex  2008 óta jelentkező vizeletürítési zavar miatt urológiai vizsgálat – alapbetegsége következményének tartották

3  Tünet: collapsus, masszív haematochesia (korábban széklete rendben volt)  Fizikális vizsgálat:  hasa puha, betapintható, kóros rezisztencia nem tapintható, az alhasi régióban mérsékelt nyomásérzékenységet jelez, itt kissé erőlködő bélhangok hallhatók, loccsanás nem váltható ki, defense nincs.  RDV: kóros nem tapintható, alvadékos és friss piros vérrel kitöltött ampulla.

4  Hgb: 14.1 – 12 g/dl,  Htc: 41.2 – 34.9 %,  FVS: G/l,  We: 5 mm/h,  CRP: 2.59 – 5.95 mg/l  D-dimer: 0.5 μg/ml  INR: 1  Máj- és vesefunkció, amiláz: normál  Széklet bakteriológiai vizsgálat

5  Natív hasi röntgen: kóros nincs  Áttekintő komplex hasi UH: kismedencében, a belek között minimális mennyiségű, kb. 5 mm legnagyobb szélességű szabad folyadék → Belgyógyászati osztályos felvétel

6  60 cm-es eszközhosszal volt vizsgálható, eddig az anusnyílástól 30 cm-re kezdődően csaknem körkörösen érintve a belet a nyálkahártya kifejezetten megvastagodott, színe szürkés-nekrotikus, sérülékeny, vérzékeny.

7

8

9 1. Morbus Crohn? 2. Colitis ulcerosa? 3. Infect colitis? 4. Clostridium difficile fertőzés? 5. Ischaemiás colitis? 6. Diverticulitis? 7. Tumor?

10 Colonoscopia  A látott kép súlyos ischaemiás colitis gyanúját vetette fel.

11  a. et v. mesenterica superiorban a vizsgálható részen, a v. portae-ban és a v. lienalisban jó az áramlás, az ábrázolható részeken thrombosis nem látható.

12  Acut hasi tünet nincs, további kivizsgálás javasolt, panaszok fokozódása esetén azonnal kontroll.

13  Hasi erekben nem mutatható ki kóros.  Vesica urinaria jól telt, homogén bennékű, sima falú.  Vesica urinaria mögött egy kb. 70 mm- es kerekded folyadéktartalmú képlet, mely a sigma-rectum átmenetet a sacrumhoz tolja.  Sigma és a colon descendens alsó harmada összeesett, levegőt nem tartalmaz, fala vaskos, 8-10 mm-es, mely gyulladásra utal.

14

15

16

17 1. Cysta? 2. Abscessus? 3. Tumor? 4. Diverticulum? 5. Fistula? 6. Idegentest?

18 1. Sebészeti műtét? 2. Punctio? 3. Antibioticum adása? 4. Kontroll hasi ultrahang? 5. Egyéb?

19 Kismedencei ultrahang Kismedencei ultrahang Jól telt hólyag mögött 70 mm-es folyadéktartó terület

20 Átvilágítás Átvilágítás Iv. kontrasztanyag beadása után 2 órával: vesica urinaria kontrasztanyag gal rajzolódik ki.

21 Kismedencei ultrahang Kismedencei ultrahang Spontán mictiót követően a vesicában jelentős mennyiségű vizelet van.

22 Kismedencei ultrahang Kismedencei ultrahang Ultrahang-ellenőrzés mellett hólyagkatéterezés → vesica urinaria folyamatosan ürül, a mögöttes folyadéktartó képlet is térfogatát veszti, végül a vesica üres, a mögöttes képlet kb. ujjbegynyi → diverticulum.

23  Urethro-cystoscopia: kóros nincs  Állapotának javulásáig katéter viselése, majd komplex uro-dinamiás vizsgálat, műtét javasolt

24  Mérsékelt fokú idült gyulladás  Részben vizenyő  Részben kisebb – nagyobb gócos vérzések jelei  Ischaemiás kóroktan következtében kialakult mucosalis laesio

25

26

27  Oki terápia: Hólyagkatéter  Átmeneti nulldiéta, parenteralis folyadékpótlás, majd colitises diéta  Pentoxifyllin  Antibiotikum (ciprofloxacin)  Salazopyrin

28  Negatív total colonoscopos lelet

29 Colon ascendens Colon transversum

30 Colon descendens

31 Sigma

32  A beteg jelenleg még hólyagkatétert visel, urológiai műtét előtt áll.

33  Keringési elégtelenség következtében létrejött különböző mélységű bélfalnecrosis.  Klasszifikáció: mélységi kiterjedés szerint  Transzmurális infarktus  Mucosa és muscularis mucosae infarktusa  Mucosa ischaemiás károsodása és infarktusa  Klinikai entitás:  Akut mesenterialis ischaemia (AMI)  Krónikus intestinalis ischaemia (CCI) ▪ Krónikus mesenterialis ischaemia (CMI) ▪ Krónikus colon ischaemia (CCI)

34  Átlagéletkor 70 év.  A bél artériás vagy vénás keringésének részleges vagy teljes elzáródása okozza ▪ Artériás okklúzió → bélinfarktus (mortalitás:90%) ▪ Nem okkluzív keringési zavar (mortalitás 10%)  Bélkárosodás függ a kollaterális érhálózattól Két predilekciós hely:  Flexura lienalis (a.mes.sup. és a.mes.inf. ellátása közt)  Sigma disztális területe (a.mes.inf. és a.hypogastrica)

35  Thrombosis: a. mesenterica (inferior) thrombosis  Embolia: mesenteriális arteria emboliája, cholesterol embolia  Csökkent pertérfogat vagy arrhythmia  Shock (septicus, haemorrhagiás, hypovolaemiás)  Trauma  Strangulált hernia vagy volvulus  Gyógyszerek, drogok: Digitalis, oestrogen, antihypertensivum, kokain, methamphetamin, vasopressin, phenylephrin, pseudoephedrin, immunsuppressiv szerek, pszichotróp szerek  Műtét: Szívműtét - bypass, aortia dissectio és műtéte, Aortoiliacalis reconstructio, Colectomia arteria mesenterica inferior ligációjával, nőgyógyászati műtét  Vasculitis: Systemás lupus erythematosus, Polyarteritis nodosa (hepatitis B, C), Thromboangiitis obliterans, Rheumatoid vasculitis, Sarlóssejtes betegség  Véralvadási zavarok: Protein C és S deficiencia, Paroxysmalis nocturnalis haemoglobinuria, Aktivált protein C rezisztecia, Antithrombin III deficiencia  Colonoscopia vagy báriumos vizsgálat  Idiopathiás

36  Típusa:  Reverzibilis colopathia (submucosalis vagy intramuralis haemorrhagia)  Transiens colitis  Chronicus colitis  Strictura  Gangraena  Kiterjedt fulmináns colitis  Makroszkópos kép:  Bevérzés, necrosis.  Kezdetben: nyh. megvastagodott, oedemás, lilásvörös, fekélyes  Később: lumenben nyák, vér.  Beteg és ép rész között a határ éles artériás okklúziókor, elmosódott vénásnál.

37  Acut ischaemia: acut hasi tünetek  hasi fájdalom  hányinger, hányás  hasmenés, véres széklet  súlyos esetben peritonitis, paralyticus ileus, sokk  Chronicus ischaemia:  Fogyás  hasmenés, véres széklet  intermittáló hasi fájdalom, hasi érzékenység

38  Fizikális vizsgálat : hasi nyomásérz. – peritonealis izgalmi jel  RDV: fájd., vér, nyák  Labor: FVS ↑, metab.acid., LDH ↑, CK ↑, amiláz ↑, D-dimer poz.  Natív hasi Rtg: kezdetben neg., későn lehet szabadlevegő  Doppler UH: hasi aorta, AMS, AMI eredésének eltérése  Hasi-kismedencei CT, angio-CT, MR  Mesenterialis angiográfia  Irrigoszkópia: spasmus, nyh.megvastagodás, fekély, polypoid lézió, ujjlenyomat-rajzolat, pszeudotumor. Később:pszeudodivertikulum,szűkület.  Colonoscopia, biopsia (perforáció veszély!)  Diagnosztikus laparoscopia

39  Infect colitis, Clostridium difficile  Colitis ulcerosa, Morbus Crohn  Diverticulitis  Irradiációs colitis  Colon adenoma, carcinoma

40 Ischaemiás colitis Infect colitisM.Crohn, Col.ulcerosa IBSTumorcarcinoid SzékletVéres, hasmenéses többnyire vizes, lehet véres MC: Lehet vizes, véres. CU: Véres → fellángolás. gyakori kis mennyiségű, lehet vizes, nyákos hasmenés- székrekedés, lehet véres. többnyire vizes Éjszakai hasmenés előfordulgyakori nem gyakori gyakori Rectalis vérzésjellemzőelőfordul nincselőfordulNem gyakori Székrekedésnem jellemző nem gyakorigyakori (hasmenéssel váltakozhat) lehet (hasmenéssel váltakozhat) nem gyakori (előrehaladott bél- daganat székrekedést, bélelzáródást okozhat) Hasi fájdalomErős hasi fájdalom Előfordul, görcsös időszakos, görcsös visszatérő hasi fájdalom vagy diszkomfort lehet hasi fájdalom vagy diszkomfort időszakos, görcsös, rohamszerű, tompa, sajgó Székeléskor enyhülő fájd. nem jellemző változógyakorilehetnem gyakori Haspuffadáselőfordulhat nem gyakorigyakorielőfordulhat Tünetkezdethirtelenakutált. krónikuskrónikusált. krónikus

41  Folyadékpótlás  Bél nyugalomba helyezése, nulldiéta  Széles spektrumú antibiotikum (cephalosporin, quinolon, metronidazol)  Értágító (pentoxifyllin)  Antikoaguláns  Tüneti kezelésként aminoszalicilát, szulfaszalazin  Vasopressort ne kapjon!  Műtét

42  Ischaemiás colitis leggyakoribb időseknél, fiatal betegünknél ezt hólyagdiverticulum váltotta ki.  A gondos anamnesisfelvétellel már korábban felmerülhetett volna az urológiai eltérés.  Fontos az együttműködés a társszakmákkal.

43 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Dr. Balla Edit (1), Dr. Pink Timea (1), Dr. Csefkó Klára (1), Dr. Bodor Anita (2), Dr. Horváth Imre (2), Dr. Szakál Gergő (2), Dr. Mezei Csilla (3), Dr."

Hasonló előadás


Google Hirdetések