Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2. osztályos példa Bubernik Eszter.  Életkor: 2. osztály  Témakör: Közösségben élünk  Téma: Óra a kiközösítésről.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2. osztályos példa Bubernik Eszter.  Életkor: 2. osztály  Témakör: Közösségben élünk  Téma: Óra a kiközösítésről."— Előadás másolata:

1 2. osztályos példa Bubernik Eszter

2  Életkor: 2. osztály  Témakör: Közösségben élünk  Téma: Óra a kiközösítésről

3 A foglalkozás  Tartalma: Önmagunk és mások pozitív, szeretetteljes elfogadása. Mindenkinek vannak értékei, de senki sem tökéletes. A kiközösítés elkerülése.  Célja: Az empátia-, szociális érzékenység fejlesztése, közösségépítés

4 A kompetenciafejlesztés fókuszai: Önismerettel összefüggő kompetenciák, önszabályozás (tolerancia, nyitottság, véleményelfogadás, bizalom, empátia), szociális kompetenciák, anyanyelvi kompetenciák

5 Az órán alkalmazott  módszerek: beszéltetés, kérdezés, megbeszélés, szerepjáték, értékelés  tanulásszervezés: frontális osztálymunka, csoport munka  taneszközök, szemléltetés: kép Süsüről, Süsü dala

6  Megelőző feladat a tanító számára: A gyerekek megismertetése a Süsü a sárkány című mesével.  A következő óra témája: A Hófehérke című mesén keresztül az emberi értékek, jó tulajdonságok keresése, a másság elfogadása a téma.

7 1. Ráhangolódás, feszültségoldás Mi változott meg? című játék  A játékot a közös megtanulás, kipróbálás után folyik.  Az egyik tanuló kimegy a teremből, kint megváltoztatja a ruházatának egy részét.  Ennek láthatónak kell lenni.  Mikor bejött a többieknek ki kell találni, hogy mi változott meg rajta.  A kitaláló lesz a következő, aki kimegy.

8 1. Ráhangolódás, feszültségoldás Egy kis közös játék után a feldolgozandó téma előkészítése tanári narrációval. A tanító elmeséli, hogy miközben odafelé tartott Meseország felől az egyik fülével gúnyolódó, csúfolódó nevetést a másik fülével pedig bánatos sírást hallott. Majd megjegyzi, hogy valaki nagyon szomorú.

9 1. Ráhangolódás, feszültségoldás Kérdés:  Mit gondolnak a gyerekek, hogy ki lehet ez az elkeseredett mesehős?  Meghallgatja a véleményeket.

10 2. Motiváció Majd pedig bemutatja Süsü képét a gyerekeknek és körmese formájában felidézik azt. 3. Célkitűzés A kiközösítés témájának körbejárása.

11 4.Téma feldolgozása  Süsü tulajdonságainak összegyűjtése Süsü képét rögzítik a táblán, majd köré írják a megismert külső és belső tulajdonságait.  Felsorolás Félelmetesen nagy, ijesztő, csúnya, zöld, erős, kedves, segítőkész, barátságos, galamblelkű, félénk stb.

12 4.Téma feldolgozása  Kiválogatják azokat, amelyek nem tetszettek az apjának, amiért elzavarták otthonról.  Elmondják a gyerekek, hogy nekik volt-e, ami nem tetszett Süsüben.  Majd azt a mondatot mindenkinek be kell fejeznie, hogy „Nekem tetszik benne, hogy….”

13 4.1. Süsü érzései  Mit érezhetett Süsü azon az estén, amikor elzavarták otthonról? Közös megbeszélés.  Felsorolás

14 4.2. Befogadnátok-e Süsüt? Érvek és ellenérvek a befogadás mellett és ellen. Majd a hallottak közös megbeszélése.  Érv:  Ellenérv:

15 4.3. Süsü élete megváltozik  A mesében a kis sárkány otthonra talál, barátai és családja is lett.  Mely tulajdonságai segítették még abban, hogy megtalálja a helyét?  Az összegyűjtött tulajdonságokat szintén felírják Süsü képe mellé.  Felsorolás

16 4.4. Szerepjáték  A tulajdonságok, helyzetek eljátszása rövid jelenetekben, kiscsoportokban.  Mindenki maga választhatja meg, hogy milyen tulajdonságot akar eljátszani.  Majd a helyzetgyakorlatok közös értékelése.

17 4.5. Nekem tetszik benned… játék Egy-egy kiválasztott gyerekről mondanak jó tulajdonságokat.

18 5. Összegzés  A mese tanulságának megbeszélése.  Hangsúlyozva, hogy önmagunk és mások pozitív, szeretetteljes elfogadása mennyire fontos, mivel mindenkinek vannak értékei.  Mindenkiben lehet hibát találni mivel senki sem tökéletes.  Ahányan vagyunk annyifélék vagyunk.  Nekünk feladatunk egymás tisztelete és szeretete, így a kiközösítés elkerülése is.

19 6. Az óra értékelése Pozitívumok és mire kell máskor jobban odafigyelni. 7. Az óra lezárása Meghallgatják Süsü dalát


Letölteni ppt "2. osztályos példa Bubernik Eszter.  Életkor: 2. osztály  Témakör: Közösségben élünk  Téma: Óra a kiközösítésről."

Hasonló előadás


Google Hirdetések