Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2. osztályos példa Bubernik Eszter

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2. osztályos példa Bubernik Eszter"— Előadás másolata:

1 2. osztályos példa Bubernik Eszter

2 Életkor: 2. osztály Témakör: Közösségben élünk Téma: Óra a kiközösítésről

3 A foglalkozás Tartalma: Önmagunk és mások pozitív, szeretetteljes elfogadása. Mindenkinek vannak értékei, de senki sem tökéletes. A kiközösítés elkerülése. Célja: Az empátia-, szociális érzékenység fejlesztése, közösségépítés

4 A kompetenciafejlesztés fókuszai: Önismerettel összefüggő kompetenciák, önszabályozás (tolerancia, nyitottság, véleményelfogadás, bizalom, empátia), szociális kompetenciák, anyanyelvi kompetenciák

5 Az órán alkalmazott módszerek: beszéltetés, kérdezés, megbeszélés, szerepjáték, értékelés tanulásszervezés: frontális osztálymunka, csoport munka taneszközök, szemléltetés: kép Süsüről, Süsü dala

6 Megelőző feladat a tanító számára:
A gyerekek megismertetése a Süsü a sárkány című mesével. A következő óra témája: A Hófehérke című mesén keresztül az emberi értékek, jó tulajdonságok keresése, a másság elfogadása a téma.

7 1. Ráhangolódás, feszültségoldás
Mi változott meg? című játék A játékot a közös megtanulás, kipróbálás után folyik. Az egyik tanuló kimegy a teremből, kint megváltoztatja a ruházatának egy részét. Ennek láthatónak kell lenni. Mikor bejött a többieknek ki kell találni, hogy mi változott meg rajta. A kitaláló lesz a következő, aki kimegy.

8 1. Ráhangolódás, feszültségoldás
Egy kis közös játék után a feldolgozandó téma előkészítése tanári narrációval. A tanító elmeséli, hogy miközben odafelé tartott Meseország felől az egyik fülével gúnyolódó, csúfolódó nevetést a másik fülével pedig bánatos sírást hallott. Majd megjegyzi, hogy valaki nagyon szomorú.

9 1. Ráhangolódás, feszültségoldás
Kérdés: Mit gondolnak a gyerekek, hogy ki lehet ez az elkeseredett mesehős? Meghallgatja a véleményeket.

10 2. Motiváció Majd pedig bemutatja Süsü képét a gyerekeknek és körmese formájában felidézik azt. 3. Célkitűzés A kiközösítés témájának körbejárása.

11 4.Téma feldolgozása Süsü tulajdonságainak összegyűjtése
Süsü képét rögzítik a táblán, majd köré írják a megismert külső és belső tulajdonságait. Felsorolás Félelmetesen nagy, ijesztő, csúnya, zöld, erős, kedves, segítőkész, barátságos, galamblelkű, félénk stb.

12 4.Téma feldolgozása Kiválogatják azokat, amelyek nem tetszettek az apjának, amiért elzavarták otthonról. Elmondják a gyerekek, hogy nekik volt-e, ami nem tetszett Süsüben. Majd azt a mondatot mindenkinek be kell fejeznie, hogy „Nekem tetszik benne, hogy….”

13 4.1. Süsü érzései Mit érezhetett Süsü azon az estén, amikor elzavarták otthonról? Közös megbeszélés. Felsorolás

14 4.2. Befogadnátok-e Süsüt? Érvek és ellenérvek a befogadás mellett és ellen. Majd a hallottak közös megbeszélése. Érv: Ellenérv:

15 4.3. Süsü élete megváltozik
A mesében a kis sárkány otthonra talál, barátai és családja is lett. Mely tulajdonságai segítették még abban, hogy megtalálja a helyét? Az összegyűjtött tulajdonságokat szintén felírják Süsü képe mellé. Felsorolás

16 4.4. Szerepjáték A tulajdonságok, helyzetek eljátszása rövid jelenetekben, kiscsoportokban. Mindenki maga választhatja meg, hogy milyen tulajdonságot akar eljátszani. Majd a helyzetgyakorlatok közös értékelése.

17 4.5. Nekem tetszik benned… játék
Egy-egy kiválasztott gyerekről mondanak jó tulajdonságokat.

18 5. Összegzés A mese tanulságának megbeszélése.
Hangsúlyozva, hogy önmagunk és mások pozitív, szeretetteljes elfogadása mennyire fontos, mivel mindenkinek vannak értékei. Mindenkiben lehet hibát találni mivel senki sem tökéletes. Ahányan vagyunk annyifélék vagyunk. Nekünk feladatunk egymás tisztelete és szeretete, így a kiközösítés elkerülése is.

19 6. Az óra értékelése 7. Az óra lezárása
Pozitívumok és mire kell máskor jobban odafigyelni. 7. Az óra lezárása Meghallgatják Süsü dalát


Letölteni ppt "2. osztályos példa Bubernik Eszter"

Hasonló előadás


Google Hirdetések