Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

3. osztály Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "3. osztály Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter."— Előadás másolata:

1 3. osztály Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter

2  Életkor: 3. osztály  Témakör: Közösségben élünk  Téma: Viselkedéskultúra alapozása

3  A foglalkozás tartalma: Viselkedésformák vizsgálata, a jó és a rossz tulajdonságok megkülönböztetése.  A foglalkozás célja: Fantáziafejlesztés, beszédkészség fejlesztése improvizációs gyakorlatokkal, empátiás készség fejlesztése.

4  A kompetenciafejlesztés fókuszai: Szociális-, és anyanyelvi kompetencia  Az órán alkalmazott  módszerek: játékok, megbeszélés, kérdezés, improvizáció, forrószék, értékelés  tanulásszervezés: frontális osztálymunka, páros-, csoport munka  taneszközök, szemléltetés: szalagokkal, csecsebecsékkel feldíszített kinőtt cipők

5 A foglalkozás menete  1. Ráhangolódás  2. Mindenre használhatod  3. Emlékek felidézése  4. Cipőünnep rendezése  5. Helyzetgyakorlatok  6. Csoport improvizációk  7. A lábtörlő dala  8. Gyűlés  9. Forrószék  10. A cipő válaszdala  11. Zárás

6 1. Ráhangolódás  Add tovább játék! Azt mondják, hogy a cipő Kinek szoros, kinek bő De minekünk a cipő Se nem szoros, se nem bő.

7 1. Ráhangolódás  Körben elhelyezkedtünk. Egyenletes ritmusban mondjuk a versikét és adogatjuk körbe a cipőt. Akihez a bő szóra utoljára ér oda a cipő, kiesik a játékból. Addig megy a játék míg a körben csak egy játékos marad.

8 2. Mindenre használhatod  Maradnak körben. Majd az előző játék győztese indítja a játékot, tanári instrukciót követően, hogy milyen célra lehet a cipőt használni. (ha lábbeliként nem) Mindig az folytatja a játékot, aki kitalál valami újat.  Például: csónaknak, stb.

9 3. Emlékek felidézése  Játszanak a képzeletükkel a gyerekek. Végiggondolják és elmondják az ötleteiket a következő kérdésekre:  Mi volt a tárgy életében a legszebb pillanat?  A legszomorúbb pillanat?  Aki a kezébe veszi a cipőt, az a cipő nevében beszél, és meséli el az emlékeit.

10 4. Cipőünnep rendezése  Ötletek gyűjtése, hogy milyen alkalomból rendezhetnének ünnepet és hogyan lehetne azt megünnepelni.  Például:  Új cipőfűzőt kap az egyik cipőcske.  Bálba mennek a cipőlányok és cipőfiúk.

11 5. Helyzetgyakorlatok  Konfliktusos helyzetek megoldása.  Páros, kiscsoportos improvizációk  Nekimegy egyik táncos a másiknak.  Rálép a lábára és az piszkos lesz.  Nagyon összezsúfolódtak a táncosok, alig lehet mozogni.

12 5. Helyzetgyakorlatok  Eddig senki nem kérte fel a hölgyet táncolni, most végre valaki…  Tűsarkúnak elege van az egészből, nem akar kikészülni.  A különböző problémákra keressük a megfelelő megoldást szöveges és játékos formában is.

13 5. Helyzetgyakorlatok  Tulajdonságlista  Milyen tulajdonságokkal találkoztak a játék során? Ezek összegyűjtése, felírása a táblára.  Például: figyelmetlenség, ingerültség stb.

14 6. Csoport improvizációk  Hazatérés – gondolatok kihangosítása  Helyszín: az ajtó előtt a lábtörlőn Sáros cipő lép a lábtörlőre. A bársonypapucs. A tűsarkú cipő. A gumitalpú kiscipő. A keménytalpú bakancs.

15 6. Csoport improvizációk  Szerepfelvétel  A tanító a cipők szerepében  A gyerekek a lábtörlő szerepében.

16 7. A lábtörlő dala  Narráció: Eörsi István: A lábtörlő és a cipő című verséből a lábtörlő dala. Töröld belém a lábad, töröld belém a lábad, úgy sóvárgok utánad töröld belém a lábad. Latyakos utca szennye, jöjj és simulj ölembe, a szobába ne menj be, tocsogó utca szennye. Ó mocskos talp, te édes, simulj híved szívéhez, és képed tiszta szép lesz, ó mocskos talp, te édes  Spontán reakciók meghallgatása a versről.

17 8. Gyűlés  Összegyűlnek a lábtörlőtársak és arról beszélgetnek, hogy a lábtörlő viselkedése rendkívül bosszantja őket. Javaslatokat dolgoznak majd ki arra, hogy hogyan lehetne átformálni őt.

18 9. Forrószék  A lábtörlőt a forrószékbe ültetik, ahol a társai megpróbálják megtudni tőle, hogy miért hízeleg, miért viselkedik úgy, ahogy.  Mivel a lábtörlőnek elég negatív a szerepe, érdemes volna, hogy a tanító lépjen a szerepébe.

19 9. Forrószék  Kérdések – válaszok  Miért hízelegsz a cipőnek?  Mert szeretnék vele jóba lenni.  De nem látod, hogy ezzel megalázó helyzetbe hozod magad?  De én csak azt szeretném, hogy szeressen.  Stb.

20 10. A cipő válaszdala A cipő válaszdala Mit nyalsz rajtam? Nem unod a talpam? Szőrös nyelvű, ragacsos, csupa csimbók, csupa kosz, talpam nyalni nem hagyom, átlépek a hasadon. Otthon, otthon, rakom le a mocskom, halkan, halkan, csúsztatom a talpam.

21 10. A cipő válaszdala  Közös megbeszélése annak, hogy mi a véleménye a cipőnek a lábtörlőről.  A gyűlésen kialakított vélemény és a cipő véleményének egybevetése.  A hangnemben való különbség megfogalmazása.  Az össze nem illő dolgok kiemelése.

22 11. Zárás - jut eszembe  A játékvezető indítja a mondatot: „A cipőről nekem a lábtörlő jut eszembe.”  A mellette ülő így folytatja: „A lábtörlőről nekem a … jut eszembe.”  Addig tart a játék, amíg körbe nem ér az utolsó játékosig.

23 12. Értékelés


Letölteni ppt "3. osztály Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter."

Hasonló előadás


Google Hirdetések