Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

3. osztály Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "3. osztály Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter"— Előadás másolata:

1 3. osztály Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter

2 Életkor: 3. osztály Témakör: Közösségben élünk Téma: Viselkedéskultúra alapozása

3 A foglalkozás tartalma: Viselkedésformák vizsgálata, a jó és a rossz tulajdonságok megkülönböztetése. A foglalkozás célja: Fantáziafejlesztés, beszédkészség fejlesztése improvizációs gyakorlatokkal, empátiás készség fejlesztése.

4 A kompetenciafejlesztés fókuszai: Szociális-, és anyanyelvi kompetencia
Az órán alkalmazott módszerek: játékok, megbeszélés, kérdezés, improvizáció, forrószék, értékelés tanulásszervezés: frontális osztálymunka, páros-, csoport munka taneszközök, szemléltetés: szalagokkal, csecsebecsékkel feldíszített kinőtt cipők

5 A foglalkozás menete 1. Ráhangolódás 6. Csoport improvizációk
2. Mindenre használhatod 7. A lábtörlő dala 3. Emlékek felidézése 8. Gyűlés 4. Cipőünnep rendezése 9. Forrószék 10. A cipő válaszdala 5. Helyzetgyakorlatok 11. Zárás

6 1. Ráhangolódás Add tovább játék!
Azt mondják, hogy a cipő Kinek szoros, kinek bő De minekünk a cipő Se nem szoros, se nem bő.

7 1. Ráhangolódás Körben elhelyezkedtünk. Egyenletes ritmusban mondjuk a versikét és adogatjuk körbe a cipőt. Akihez a bő szóra utoljára ér oda a cipő, kiesik a játékból. Addig megy a játék míg a körben csak egy játékos marad.

8 2. Mindenre használhatod
Maradnak körben. Majd az előző játék győztese indítja a játékot, tanári instrukciót követően, hogy milyen célra lehet a cipőt használni. (ha lábbeliként nem) Mindig az folytatja a játékot, aki kitalál valami újat. Például: csónaknak, stb.

9 3. Emlékek felidézése Játszanak a képzeletükkel a gyerekek. Végiggondolják és elmondják az ötleteiket a következő kérdésekre: Mi volt a tárgy életében a legszebb pillanat? A legszomorúbb pillanat? Aki a kezébe veszi a cipőt, az a cipő nevében beszél, és meséli el az emlékeit.

10 4. Cipőünnep rendezése Ötletek gyűjtése, hogy milyen alkalomból rendezhetnének ünnepet és hogyan lehetne azt megünnepelni. Például: Új cipőfűzőt kap az egyik cipőcske. Bálba mennek a cipőlányok és cipőfiúk.

11 5. Helyzetgyakorlatok Konfliktusos helyzetek megoldása.
Páros, kiscsoportos improvizációk Nekimegy egyik táncos a másiknak. Rálép a lábára és az piszkos lesz. Nagyon összezsúfolódtak a táncosok, alig lehet mozogni.

12 5. Helyzetgyakorlatok Eddig senki nem kérte fel a hölgyet táncolni, most végre valaki… Tűsarkúnak elege van az egészből, nem akar kikészülni. A különböző problémákra keressük a megfelelő megoldást szöveges és játékos formában is.

13 5. Helyzetgyakorlatok Tulajdonságlista
Milyen tulajdonságokkal találkoztak a játék során? Ezek összegyűjtése, felírása a táblára. Például: figyelmetlenség, ingerültség stb.

14 6. Csoport improvizációk
Hazatérés – gondolatok kihangosítása Helyszín: az ajtó előtt a lábtörlőn Sáros cipő lép a lábtörlőre. A bársonypapucs. A tűsarkú cipő. A gumitalpú kiscipő. A keménytalpú bakancs.

15 6. Csoport improvizációk
Szerepfelvétel A tanító a cipők szerepében A gyerekek a lábtörlő szerepében.

16 7. A lábtörlő dala Narráció: Eörsi István: A lábtörlő és a cipő című verséből a lábtörlő dala. Töröld belém a lábad, töröld belém a lábad, úgy sóvárgok utánad töröld belém a lábad. Ó mocskos talp, te édes, simulj híved szívéhez, és képed tiszta szép lesz, ó mocskos talp, te édes Latyakos utca szennye, jöjj és simulj ölembe, a szobába ne menj be, tocsogó utca szennye. Spontán reakciók meghallgatása a versről.

17 8. Gyűlés Összegyűlnek a lábtörlőtársak és arról beszélgetnek, hogy a lábtörlő viselkedése rendkívül bosszantja őket. Javaslatokat dolgoznak majd ki arra, hogy hogyan lehetne átformálni őt.

18 9. Forrószék A lábtörlőt a forrószékbe ültetik, ahol a társai megpróbálják megtudni tőle, hogy miért hízeleg, miért viselkedik úgy, ahogy. Mivel a lábtörlőnek elég negatív a szerepe, érdemes volna, hogy a tanító lépjen a szerepébe.

19 9. Forrószék Kérdések – válaszok Miért hízelegsz a cipőnek?
Mert szeretnék vele jóba lenni. De nem látod, hogy ezzel megalázó helyzetbe hozod magad? De én csak azt szeretném, hogy szeressen. Stb.

20 10. A cipő válaszdala A cipő válaszdala
Otthon, otthon, rakom le a mocskom, halkan, halkan, csúsztatom a talpam. Mit nyalsz rajtam? Nem unod a talpam? Mit nyalsz rajtam? Nem unod a talpam? Szőrös nyelvű, ragacsos, csupa csimbók, csupa kosz, talpam nyalni nem hagyom, átlépek a hasadon.

21 10. A cipő válaszdala Közös megbeszélése annak, hogy mi a véleménye a cipőnek a lábtörlőről. A gyűlésen kialakított vélemény és a cipő véleményének egybevetése. A hangnemben való különbség megfogalmazása. Az össze nem illő dolgok kiemelése.

22 11. Zárás - jut eszembe A játékvezető indítja a mondatot:
„A cipőről nekem a lábtörlő jut eszembe.” A mellette ülő így folytatja: „A lábtörlőről nekem a … jut eszembe.” Addig tart a játék, amíg körbe nem ér az utolsó játékosig.

23 12. Értékelés


Letölteni ppt "3. osztály Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter"

Hasonló előadás


Google Hirdetések