Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet Honlap:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet Honlap:"— Előadás másolata:

1 1 A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet rad8012@helka.iif.hu Honlap: http://members.iif.hu/rad8012/http://members.iif.hu/rad8012/

2 2 Az előadásban érintett témák  A kulcskompetenciák rendszere.  A kompetenciafejlesztés néhány lehetősége a fizika tantárgy esetében a komplex problémamegoldás témakörében.

3 3 Kulcskompetenciák az élethosszig tartó tanuláshoz Kulcs- kompetenciák Anyanyelvi Idegen nyelvi Matematikai és természet- tudományi DigitálisTanulásiTársasÁllampolgáriVállalkozói

4 4 Hogyan mozog a villamos? Cél: Különböző mozgástípusok elkülönítése a gyerekek előzetes ismereteinek felhasználásával egy konkrét, a gyermekek számára ismerős mindennapi élethelyzet vizsgálata alapján. Problémafelvetés Hogyan mérnéd meg, hogy a 24-es villamos átlépi-e az iskola közvetlen környezetében a megengedett sebességet? Milyen eszközöket használnátok a mérés során? Milyen mennyiségeket mérnétek meg? Hogyan történne a mérés? A mérési adatokból hogyan következtetnétek a villamos mozgására? A feldolgozás lépései  A tanulók csoportos problémamegoldása.  Csoportbeszámolók.  A csoportok munkájának értékelése.  Az eszköz megépítése.  Mérések.  Mérési eredmények kiértékelése.

5 5 Feladatok kiosztása Wagner Éva, Deák Diák Iskola

6 6 Csoportbeszámolók

7 7 Mozgó test nyomképe

8 8 Mozgó test nyomképnek kiértékelése

9 9 Mely kompetenciák fejlesztése valósítható meg?  Matematikai, természettudományos és technológiai kompetenciák Fizikai ismeretek kialakítását kezdjük el, azok matematikai megfogalmazását, mint grafikonokkal, képletekkel történő leírását, majd különböző matematikai műveletek elvégzését. villamos A technológiához annyiban kapcsolódhat a feladat, hogy napjain fontos közlekedési eszköze, a villamos szerepel konkrét példaként.  Anyanyelvi kommunikáció A probléma megoldásához elengedhetetlen az értő olvasás, hogy a megadott szövegből képesek legyenek a diákok kiolvasni magát a feladatot, majd közösen a csoportban összegyűjteni a megoldáshoz szükséges információkat. A feladat megoldását követően a diákoknak megfelelően el kell tudni mondani javaslataikat, hogy az osztály számára érthető legyen.  Tanulásmódszertan A lényeges momentumok összegyűjtése, rendszerezése, esetleg ábra készítése, a megoldáshoz szükséges előzetes ismeretek mozgósítása, működő modell elkészítése, azzal mérések végzése, a mérési eredmények grafikus ábrázolása, és annak alapján következtetések levonása. A tanulók metakognitív tudásrendszerének formálása, melyre külön is célszerű odafigyelni, melyre a feladat befejező részében kerülhet sor, amikor visszatekintenek a teljes folyamatra a probléma felvetődésétől annak megoldásáig. Ez napjaink tantervfejlesztéseinek egyik fontos célkitűzése.

10 10 Mely kompetenciák fejlesztése valósítható meg?  Személyközi és állampolgári kompetenciák A probléma megoldása során csoportmunkában dolgoztak a diákoknak. A probléma életszerű volt, olyan, mely valóban előfordulhat. Tovább bővíthető pl. a közlekedéssel kapcsolatos környezeti kérdések számbavételével.  Digitális írástudás Amennyiben a diákok, vagy egy részük szívesen foglalkozik tovább a feladattal, akkor még szélesebb körű kompetenciafejlesztésre is lehetőséget ad a feladat, mint pl. számítógépes grafikon, netán szimulációs program készítése, stb. Hasonló feladat szerepelhet a későbbi évfolyamokon is, ahol már a diákoknak komolyabb számítástechnikai ismereteik vannak.  Vállalkozói kompetencia A diákok sokféle saját ötlettel is előjöhettek, javasolhattak, mely a vállalkozói kompetencia fontos eleme.

11 11 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Sajdik Ferenc ábrái


Letölteni ppt "1 A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet Honlap:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések