Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EMBERI JOGOK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EMBERI JOGOK."— Előadás másolata:

1 EMBERI JOGOK

2 Az emberi jogok azok a jogok és szabadságjogok, amelyek minden embert  születésüktől fogva egyenlően megilletnek. Olyan alapvető polgári és politikai jogokat foglalnak magukba, mint az élethez vagy a szabadsághoz való jog, a vélemény és kifejezés szabadsága, a törvény előtti egyenlőség, valamint gazdasági, szociális és kulturális jogokat, mint a kulturális életben való szabad részvétel joga, élelemhez, neveléshez és munkához való jog.

3 MAGNA CHARTA Az első jogok biztosítása először az 1215-ben kiadott Magna Charta libertatum, illetve az 1225-ös megújítása következtében jelent meg. Négy évszázaddal később, az ban megjelent Petiton of Rights  a kényszerintézkedések ellen tiltakozva követelte annak biztosítását, hogy törvényes ítélet nélkül senkit ne lehessen letartóztatni, illetve bebörtönözni. Az 1689-es Bill of Rights a parlament jogainak biztosítását tartalmazta. 1689 a Jognyilatkozat megszületésének éve, mely máig érvényben van Nagy-Britanniában.

4

5

6 Az emberi jogok világnapját 
minden év december 10-én ünneplik. A napot Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata ENSZ  közgyűlés általi elfogadásának és kikiáltásának tiszteletére választották december 10-én.

7

8 Felépítése és főbb elvei
A nyilatkozat egy bevezetőből és 30 cikkből áll. Ebben a 30 cikkben fogalmazza meg az emberi jogokat (az alapvető polgári, kulturális, gazdasági, politikai és szociális jogokat), amelyek megilletnek minden embert, fajra, színre, nemre, nyelvre, vallásra vagy politikai meggyőződésre való tekintet nélkül. Nem törvényerejű és így nem kötelez, de hatásosan lehet vele diplomáciai és erkölcsi nyomást gyakorolni kormányzatokra, és gyakran hivatkoznak is rá.

9 A harminc cikk legfontosabb elemei:
jog az élethez, szabadsághoz és biztonsághoz; jog a művelődéshez; jog a kulturális életben való részvételhez; jog a magántulajdonhoz; védelem a kínzás, a kegyetlen, embertelen bánásmód és büntetés elől; a gondolat, lelkiismeret és vallás szabadsága; a vélemény és kifejezése szabadsága.

10


Letölteni ppt "EMBERI JOGOK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések