Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ember legfontosabb táplálékai. 1.Állati eredetű táplálékok  Az ember legelső tápláléka az anyatej.  Vagy 125-féle alkotórészt tartalmaz,ebben megvan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ember legfontosabb táplálékai. 1.Állati eredetű táplálékok  Az ember legelső tápláléka az anyatej.  Vagy 125-féle alkotórészt tartalmaz,ebben megvan."— Előadás másolata:

1 Az ember legfontosabb táplálékai

2 1.Állati eredetű táplálékok  Az ember legelső tápláléka az anyatej.  Vagy 125-féle alkotórészt tartalmaz,ebben megvan minden,ami a csecsemő számára élete első hónapjaiban szükséges.  (egyedül vasból van benne viszonylag kevés,ezért az újszülött az anyától kapott és májban raktározott vasat használja vérképzéshez)

3  A tehéntej a felnőttek számára is értékes táplálék.  Gyermekeknek,szoptatós anyáknak és terhes nőknek naponta 1 liter tejet kellene fogyasztaniuk,felnőtteknek 7dl-t.

4 Mi a különbség?  Az anyatej és a tehéntej közti fő különbség az,hogy a tehéntejben mintegy 3- szor több a fehérje,5- ször nagyobb a sók mennyisége,de kisebb a tej cukortartalma.

5  Ez az oka annak,hogy ha hígítatlan tehéntejet adunk csecsemőknek,akkor emésztési zavarok lépnek fel.  A csecsemő számára a tehéntejet harmadára-felére hígítják és esetleg tejcukrot is adnak hozzá.  Az anyatej és a tehéntej között nemcsak a fehérjék mennyiségében,hanem fehérjeösszetételében is különbség van.

6  A tehéntej zsírtartalma változó.  A zsír cseppek alakjában oszlik el a tejben,állás közben azonban-mivel ez a tej legkisebb sűrűségű anyaga-a felszínén gyűlik össze.

7 Hogyan készül?  A lefölözött sovány tejben minden értékes tápanyag benne van a zsíron és a zsírban oldódó vitaminokon kívül.  A tehéntej 4,8% tejcukrot is tartalmaz.  Ásványi anyagai közül a legfontosabb a kalcium-foszfát,a vitaminok közül az A,-B1,- B2,-C-és D-vtamin.

8  A tej a baktériumok számára is kitűnő táptalaj,ezért nehéz sokáig eltartani.  Felforralása csak rövid időre tartósít!  Hosszabb ideig eltartható a pasztörizált tej.  A pasztőrözést úgy végzik el,hogy a friss tejet hirtelen 95°C-ra melegítik fel,vagy 20percig 65°C-on tartják,majd 2°C-ra lehűtik,ezt többször megismétlik.

9  A tehén (esetleg a kecske vagy a iuh) tejből számos más élelmiszert is készítenek,  az egyik legrégebbi és természetesnek mondható  mondható termék az aludttej.Azért természetes,mert a szobahőmérsékleten tartott tej mindenképpen megalszik.  A levegőből tejsavbaktériumok kerülnek a tejbe, tejsavat termelnek a tejcukorból, és ha a kellő savanyúság kialakul, akkor a kazein,a tej egyik fehérjéje kicsapódik kolloidoldatából.  Magasabb hőmérsékleten a folyamat gyorsabban megy végbe.  Ezért megy össze melegítéskor az állott,nyers tej.

10  A friss tej lefölözött zsírja a tejszín, savanyú tej esetében pedig a tejföl.  Ezek magas tápértékű tejtermékek,hiszen általában 16% zsírt tartalmaznak,sőt a habtejszín legalább 30%-ot.  Még zsírdúsabb a vaj.Ezt 16°C körüli hőmérsékleten rázással,vagy köpüléssel állítják el.  A köpülés hatására a tej zsírcseppjeit körülvevő vékony hártya elpattan,és a zsír egyre nagyobb vajdarabok formájában kiválik a tej visszamaradt részéből,az íróból.

11  25-30liter tejből 1kg vajat lehet előállítani.  A vaj 85%-a zsír,van benne kazein,tejcukor,ásványi só és mintegy 13%-a víz.  Az író szintén egészséges,hiszen a zsíron és a zsírban oldódó vitaminokon kívül a tej minden tápanyagát tartalmazza,és energiatartalma a tejénél jóval kisebb.

12  Az aludttej egyik különleges formája a joghurt,a másik a kefir.  Ízük édesebb,mint az aludttejé,mert friss,édes tejet alvasztják meg a joghurt-vagy kefirbaktériumokkal.  Régebben a törökök nemzeti itala volt.

13 Sajtgyártás  A sajt savanyított vagy felfőzött tejből préseléssel, vagy anélkül készülő étel. Általában tehén, kecske,juh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel. A sajttejet általában rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik, amelynek során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, majd oltóenzimmel és speciális baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik. Az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék. A világon több száz féle sajtot gyártanak. A fajták elkülöníthetők a tej eredetétől, a vajzsírtartalomtól, a feldolgozás és az érlelés hosszától stb. függően.

14 Sajtfajták  A sajtoknak számtalan fajtája van, mivel a készítési módszer változatos, sőt az oltó baktériumtenyészet sokszor titkosan kezelt. Az alábbi lista a közismert sajtmárkákat és típusokat tartalmazza. (A sorok végén százalékban megadva az adott sajt zsírtartalma olvasható a szárazanyagban).

15 Friss sajtok  Tejsavas alvadású Nem érlelik, ezért csak rövid ideig áll el. Édességekhez használják (például tiramisu).  Étkezési tehéntúró, Sportsajt, Boursin, Rocamadour, MascarponeBoursinMascarpone  Oltós alvadású  Juhtúró - brindza, gomolyák, Burgosgomolyák  Vegyes alvadású  Túrók (leveles túró, centrifugálásos túró, krémtúrók) Túrók  Túrósajtok Túrósajtok  Sárgasajt (pogácsasajt)  Kvargli Sárga bevonatú, erős szagú túrósajt féle. (=Olmützer Quargel / olomoucký tvarůžek Cz; Quargel – Olmützi pogácsasajt)  Mainzer käse, Harzär käse D  Nemespenészes (kamembertes)  Főzött sajt (főzősajt) Ekkor az aludttejet vagy oltós túrót megolvasztják + só, kömény + tejszín, vaj.  Mozzarella, Bocconcini golyó, Ovolini golyó Mozzarella  Albumin savósajtok  Orda Orda  Az ordakészítés után visszamaradt tiszta savó (sajtsavó) a kvasz és a kiszel nevű ital alapanyaga. Az északi országokban savómézet (mysos) is készítenek belőle

16 Érlelt sajtok  - Lágy sajtokLágy sajtok  Fehérpenészes  Brie Brie  Camembert Camembert  Rúzsos (vöröspenészes)  A rúzsflóra egy baktérium színtenyészet, amely obligát aerob, ami azért nő a sajt felületén, mert csak levegő mellett szaporodik. Enzimjei erőteljesen bontják a sajt fehérjéit, egészen az aminosavakig, a sajt zsírját pedig egészen a zsírsavakig. Az így érlelt sajt felületén, egy erősen fehérjebontó baktérium, a Brevibacterium linens tenyészet hozza létre a vörösesbarna nyálkás bevonatot. A rúzsflórával érlelt sajtoknak jellegzetesen erős, pikáns, enyhén ammóniás bukéja van.   Romadur német sajt Romadur  Munster francia sajt Munster  Pálpusztai magyar sajt Pálpusztai  Mosott (rúzzsal érő, de kéreg nélküli)  Bel pease olasz sajt Bel pease  Epoisses francia eredetvédett sajt. Az Époisses gyártásához felhasznált tej kizárólag Brune, Montbéliarde vagy Simmental Française fajtájú tehenektől származha Epoisses

17  - Félkemény sajtokFélkemény sajtok  Gouda típusú  Gouda Hollandia azonos nevű városáról kapta nevét, sötétsárga színű kb. 48% Gouda  Edami típusú  Edámi Edam városáról kapta nevét. Edámi  Trappista típusú  Trappista - A franciaországi trappista szerzetesek készítették először; a legkedveltebb sajt a magyar piacon; számos vállalat gyártja.franciaországitrappista  Pusztasajt típusú  Tilsiti  Óvári  Appenzeller Appenzeller  Raclette  Le Gruyere

18  - Kemény sajtokKemény sajtok  Hegyi sajt jellegű  Ementáli Jellemzője az érés közben kialakult nagy lyukak. 45%. Ementáli  Grana jellegű (reszelni való sajtok)  Parmezán Erős íze van, jól reszelhető Parmezán  Cheddar jellegű  Cheddar Savanykás ízű, olvadékony sajt. Cheddar  Cheshire Angol, enyhén sós ízű sajt

19  - Gyúrt sajtokGyúrt sajtok  Parenyica: Enyhén füstölt sajt Parenyica  Kaskaval: Enyhén füstölt sajt  - Sós-vizes sajtok vagy Sós-savós sajtokSós-vizes sajtok vagy Sós-savós sajtok  Feta: 5-15%-os sóoldatban tárolják, így sokáig eláll ez a friss sajt. 50%  Belsőpenészes sajtok Belsőpenészes sajtok  Márványsajt  Rokforti A Roquefort környéki barlangokban érlelt sajtokat nevezhetik így Rokforti  Gorgonzola Gorgonzola  Stilton Angol, kékpenészesszel erezett, nevezetes sajt Stilton

20  Ömlesztett sajtok Ömlesztett sajtok  Medve sajt  Camping sajt  Mackó sajt  Mese sajt Mese sajt

21 A tojás  A tojás az emberiség létének hajnalától az egyik legjelentősebb táplálékforrás. Ennek oka, hogy általában könnyebben megszerezhető volt, mint például a hús. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve.  Az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb

22 Az átlagos tyúktojás  Szabályosság: a tojás az egyik végén hegyesedő, a másik végén nem teljesen kerek, és nincs elnyúlva sem.  Héjának a színe lehet fehér vagy barna, ami a minőséget a szakirodalom szerint nem befolyásolja.  Méretek: a jó minőségű, közepes nagyságú tyúktojás súlya 50- 60 gramm között van.  Súlyarányok: átlagosan a tyúktojás külső fehér héja a súlyának 12 százalékát teszi ki, míg a fehérje 58, a sárgája 30 százalékát adja.  Osztályozása: A tyúktojásokat méretük szerint hét osztályba sorolják, míg frisseségük szerint három (A, B, C) besorolás létezik. Az A minőségű tojás a legfrissebb, a C besorolású már csak ipari felhasználásra alkalmas.  Vitamintartalma: a tojásban jelentős mennyiségű az A-, a B2, a D- és az E-vitamin-, valamint a karotintartalom. "A jó minőségű tojássárgájában egy felnőtt ember napi A-vitamin- szükségletének egyharmada halmozódik fel, D-vitamin-tartalma pedig a tőkehalmáj után a legnagyobb.

23 Besorolásuk  0 – "biotojás" – a tyúkokat hagyományosan tartották, és a takarmány is vegyszermentes volt  1 – a tyúkokat hagyományosan tartották, ám esetenként gyógyszeres-vegyszeres táppal kezelték  2 – csarnokban, mély alomban, rudakon tartott állatok, csőrlevágással  3 – ipari körülmények között tartott tyúkok, csőrlevágott állatok, vegyszeres táppal és gyógyszerekkel etetve

24 Hogyan fogyasszuk?  Mivel a tojáshéjon mintegy 7000 apró nyílás van,a tojás állás közben vizet veszít,a tompább végén lévő léghólyagja megnő,kiszárad és csökken a súlya.  Ennek megfelelően az állott tojás tompábbik vége a vízben kissé felemelkedik,a nagyon állott tojás pedig függőlegesen áll a víz alján.  A víz felszínére emelkedő tojást már nem lehet szabad elfogyasztani.  Sajnos a nyílásokon keresztül baktériumok is kerülhetnek a tojásba.

25 Záptojás  A baktériumok hatására rothadás kezdőik,a fehérjékből kén hasad le,és kénhidrogén keletkezik,ez okozza a záptojás szagát.

26 A hús  A hús fontos emberi táplálék.  Izomrostokból,kötőszövetből és zsírszövetből áll.  Az izomrostban bőségesen van fehérje,könnyen emészthető,míg a kötőszövet nehezebben.

27 Energiatartalma  A különböző húsok mintegy 20% fehérjét tartalmaznak,de hízlalt állatban ez lecsökkenhet akár 13%-ra is.  Míg a zsírtartalom 3-4%-ról 30-33%-ra emelkedhet.

28  A sovány hús fogyasztása egészségesebb.  Az ilyen húsban magasabb a víztartalom,mintegy 70-75%,a zsíros húsban viszont alig több,mint 50%.  A hús kivonatai serkentik a gyomor emésztőnedvének termelődését.

29  A vörös húsok kivonatanyag-tartalma nagyobb,mint a fehér húsoké,ezért diétás táplálásra inkább az utóbbiak alkalmasak.  A halhús fehérjetartalma a többi húsénál alacsonyabb,mindössze 15-18% körüli,ám rendkívül értékes.  Kivonatanyagokban is szegényebb,ezért kímélő étrendben jól felhasználható.

30 Egyéb húsfélék  Gyakran része az emberi tápláléknak az állati eredetű vér,és jó néhány állati zsiger.  A zsigerekben zsír-és szénhidráttartalmuk mellett 16-17% teljes értékű fehérje van.  Az állati húsok és zsigerek a szervezet számára fontos vitaminokat és ásványi sókat tartalmaznak.

31 2.Növényi eredetű táplálékok  A növényi eredetű táplálékok közül a szója áll a legközelebb az állati eredetű táplálékokhoz.  A szójabab (Glycine max) egy Kelet- Ázsiában honos hüvelyes zöldségnövény, széles körben termesztett étkezési bab, amelynek számos felhasználási módja van. Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet szempontjából a növény inkább az olajos magvak osztályába sorolható, semmint a hüvelyesek osztályába

32 A szója különlegessége  A szójabab tömegének kb. 60%-át olajok és fehérjék alkotják, ebből a fehérje 40% és az olaj 20%. A maradék kb. 35%-ban tartalmaz szénhidrátot és 5% szervetlen anyagot.  A szójafehérjék nagyobb része hőálló fehérje, ezért magas hőmérsékleten kell főzni.  A fő szénhidrátok az érett szójababban a diszacharid szacharóz (2,5–8,2%), a triszacharid raffinóz (0,1–1,0%) amelyben egy szacharóz és egy galaktózkapcsolódik egymáshoz, és a tetraszacharid sztachióz (1,4–4,1%) amelyben egy szacharóz két galaktózzal kapcsolódik. A raffinóz és a sztachióz védik a babokat a kiszáradástól, de az ember számára nem emészthető cukrok ezért flatulenciát és hasi diszkomfortérzést okozhatnak.

33  Egy kilogramm szójaliszt fehérjetartalma felér 2-5kg húséval,12liter tejével,vagy 58tojáséval.  Magyarországon 10-20%-ban keverik különböző ételekhez(pl.:kenyérliszthez vagy vagdalt húsokhoz)

34 Zöldségek  A hazánkban termesztett hüvelyesek közül a bab,a borsó és a lencse magva szárazfőzelékként az egész év során fogyasztható.  Ezeknek a magvaknak a fehérjetartalma 23-25%,de ezek a fehérjék nem teljes biológiai értékűek.  Ráadásul a cellulózfalú sejtekből a vékonybélben csak a fehérjék egy része szabadul ki.  Szénhidráttartalmuk mintegy 50%.  Kevés A-és B1 vitamin van bennük.

35 Zöldségfőzelékek  A zöldségfőzelékek és zöldségek energiatartalma csekély,kevés bennük a fehérje,szénhidrát és kevés zsírt tartalmaznak.  Gazdagok viszont ásványi anyagban,vitaminokban és rostanyagokban.  A zöldségek és fűszerek ízanyagai,illóolajai fűszerezik az ételeket és kedvezően hatnak a bélcsatorna működésére.  A káposzta,a zöldpaprika és a paradicsom különösen értékes C-vitamin-forrás.  A zöldségfélék többsége nyersen vagy félnyersen is igen ízletes.

36 Gyümölcsök  A különböző gyümölcsök is értékes táplálékok.  Vitamin-,és ásványianyag-és növényirost- tartalmuk szintén magas,ugyanakkor sok szénhidrát is van bennük,különösen az édes gyümölcsökben.  A gyümölcsöket leghelyesebb nyersen fogyasztani,mert a befőttek vitamintartalma lényegesen kisebb,szénhidráttartalma pedig lényegesen magasabb.

37 A burgonya  A burgonya az egyik legfontosabb hazai néptáplálék.  Csak a XV.században került Dél- Amerikából Európába,eleinte mérgező fekete bogyóit próbálták fogyasztani.  Később derült csak ki,hogy a burgonya gumói milyen értékes tápanyagokat tartalmaznak.  Ezért fogyasztása csak a XVIII.század vége felé kezdett elterjedni.  Magyarországon krumplinak nevezték el,először a Felvidéken honosodott meg.  A burgonya nevet a XIX.század kezdetén kapta

38  A burgonya fehérjetartalma ugyan csak 1,5-3%,de ezek a fehérjék teljes biológiai értékűek.  Gumója 100g-onként 15-30mg C-vitamint tartalmaz,mely a héjában főzött burgonyában nagyrészt megmarad.  Főleg az őszi hónapokban fogyasztott friss burgonya C-vitamin tartalma magas.  Sajnos a tárolt burgonyában ez áprilisig felére esik vissza,de még május-júniusban is marad benne 100g-onként 10mg.  A magasabb fehérjetartalmúak ízletesebbek,főzés után nem esnek szét.  A táplálkozás szempontjából ezek értékesebbek.  A burgonya keményítőt is tartalmaz,szénhidráttartalma 15-20% közt van,zsírtartalma igen csekély.  Kevés A,-B1 és B2 vitamint és sok ásványi anyagot tartalmaz.

39 VÉGE Köszönöm a figyelmet! A prezentációt készítette:Libel Noémi 11.osztályos tanuló


Letölteni ppt "Az ember legfontosabb táplálékai. 1.Állati eredetű táplálékok  Az ember legelső tápláléka az anyatej.  Vagy 125-féle alkotórészt tartalmaz,ebben megvan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések