Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Táblázatkezelő program Ms Excel 2010. 2 Táblázatkezelési alapfogalmak, általános szolgáltatások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Táblázatkezelő program Ms Excel 2010. 2 Táblázatkezelési alapfogalmak, általános szolgáltatások."— Előadás másolata:

1 1 Táblázatkezelő program Ms Excel 2010

2 2 Táblázatkezelési alapfogalmak, általános szolgáltatások

3 3 A táblázatkezelők A táblázatok minden műszaki, gazdasági számítási művelet nélkülözhetetlen kellékei. Jellemző rájuk, hogy sorokból és oszlopokból állnak, az ezek által meghatározott rubrikákba, cellákba, mezőkbe pedig különféle információk vagy értékek kerülnek. Bizonyos mezők tartalmát más mezők tartalmának segítségével lehet kiszámítani. A táblázatkezelő programok létrehoznak egy nagyméretű táblázatot, munkalapot, amely adatok tárolására, az adatokkal való műveletvégzésre és elemzések elvégzésére szolgáló dokumentum. Ilyen program a Windows alatt futó Excel, vagy a klasszikusnak tekinthető Lotus és Quattro. A fejezet példái a Microsoft Excel táblázatkezelő programra vonatkoznak.

4 4 A táblázatkezelők fő alkalmazási területei  matematikai, pénzügyi, mérnöki számítások  szimulációs számítások  statisztikák  adatelemzés  nyilvántartások, rendezések

5 5 Táblázat felépítése: cellák A táblázat egymás mellett elhelyezkedő mezői sort, egymás alatti mezői pedig oszlopot alkotnak. Egy mezőt cellának is neveznek. A „B3” cellahivatkozás például az alábbi ábrán látható kiemelt cellára mutat : A cellákra hivatkozni a sor- és oszlopkoordinátáik megadásával lehet. A sorokat számok, az oszlopokat betűk jelölik.

6 6 Táblázat felépítése: munkalap, munkafüzet Az Excelben a dokumentumok neve munkafüzet. Egy munkafüzet egy fájl, alapértelmezett kiterjesztése a 2010-es Office-ban XLSX. Egy munkafüzeten belül több munkalap található. Minden munkalap egy külön táblázat. A munkalapok között a dokumentumablak alján látható fülek segítségével válthatunk. Másik munkalap cellájára való hivatkozásnál a koordinátákat a munkalap neve és egy felkiáltójel előzi meg, pl. munka2!A3

7 7 Cellatartomány Cellatartománynak vagy más néven blokknak nevezzük a táblázat egy összefüggő téglalap alakú területét, amelyet a bal felső és jobb alsó sarkának koordinátáival adunk meg: pl. B3:D8 A blokk tartalmazhat teljes oszlopokat vagy sorokat is, pl: A:D, 3:5, B:B, 7:7

8 8 Aktív cella, szerkesztősor szerkesztősorban Az aktív cella tartalma a munkalap tetején lévő szerkesztősorban látható. Ez a Nézet menüben ki-be kapcsolható. aktív cella, A táblázatban egy cella mindig az aktív cella, ez jól láthatóan ki van emelve akkor is, ha több cellát jelöltünk ki. A munkalap bal felső sarkánál lévő név mezőben mindig az aktív cella koordinátái vannak kiírva.

9 9 Korszerű táblázatkezelők főbb szolgáltatásai  számítások végzése  táblázatok formázása  adatok védelme  diagramok készítése, formázása  együttműködés többféle szoftverrel  más formátumú adatok kezelése (export, import)

10 10 Ellenőrző kérdések 1)Sorolj fel 3 olyan területet, ahol táblázatokat használnak! 2)Milyen táblázatkezelő programokról hallottál? 3)Rakd sorba az alábbi fogalmakat, a legkisebb egységtől a legnagyobb felé haladva: Sor, munkafüzet, munkalap, cella 4)Mi az Excel munkafüzet alapértelmezett kiterjesztése? 5)Hogyan válthatunk át másik munkalapra? 6)Mondj példákat cellahivatkozásra! 7)Mit nevezünk cellatartománynak? 8)Hogyan hivatkozunk egy cellatartományra? 9)Hány oszlop van egy Excel munkalapon? 10)Mi olvasható ki a Név mezőből? 11)Hogyan kapcsolható ki-be a szerkesztősor? Próbáld ki! 12)Mi látható a szerkesztősorban? 13)Milyen feladatokat lát el egy korszerű táblázatkezelő? 14)Mi az aktív cella, mi jellemző rá?

11 11 Szerkesztés, navigálás a táblázatban

12 12 Navigáció a táblázatban A munkalapon navigálhatunk az egérrel is, de sokszor kényelmesebb a billentyűzet használata. Néhány billentyűparancs: Nyilak1-1 cella a megfelelő irányban Enter, Shift-Enter1 cella lefelé, felfelé TAB, Shift-TAB1 cella jobbra, balra HomeSor eleje PgUp, PgDn1 képernyő fel, le Alt-PgUp, Alt-PgDn1 képernyő balra, jobbra Ctrl-HomeMunkalap bal felső sarka Ctrl-EndMunkalapon a kitöltött cellák vége Ctrl-TABKövetkező munkafüzet Ctrl-PgUp, Ctrl-PgDnKövetkező, előző munkalap.

13 13 Cellaszerkesztés (1)  amikor a cellák közt navigálhatunk, kijelöléseket, formázásokat stb. végezhetünk a táblázat bizonyos részeivel. Ekkor a legtöbb menüpont, ikon aktív:  amikor egy adott cella tartalmát szerkesztjük. Ilyenkor csak a szerkesztéshez használható eszközök állnak rendelkezésre. Utóbbi esetben a szerkesztősor ikonjai aktívak: A táblázatkezelő használatakor két jól elkülöníthető állapotot különböztethetünk meg:

14 14 Cellaszerkesztés (2) A beírt tartalom rögzítése:  Az Enter lenyomásával a kurzor az alatta lévő cellába kerül  A TAB lenyomására a tőle jobbra lévő cellába kerül  A kurzormozgató nyilakkal is befejezhetjük a szerkesztést, nem módosításra nyitottuk meg a cellát. (pl. F2 –vel)  a szerkesztősor baloldalán megjelenő  szimbólummal A beírt tartalom elvetése (a cella szerkesztés előtti állapotának visszaállítása)  ESC billentyűvel,  a szerkesztősor baloldalán megjelenő  szimbólummal. aktuális cella felülírja Az aktuális cella szerkesztése elkezdhető bármilyen alfanumerikus billentyű leütésével. Ez egyúttal felülírja az eddigi tartalmat. módosítaniF2 szerkesztősoron dupla kattintással Ha csak módosítani szeretnénk egy cella értékét, akkor F2 billentyű lenyomásával, vagy a szerkesztősoron való egérkattintással, vagy a cellán való dupla kattintással kezdeményezhetjük a szerkesztést.

15 15 Excelben az egérkurzor alakja változik attól függően, hogy éppen a táblázat mely részén tartózkodunk, vagy éppen szerkesztésben vagyunk. Az egérkattintás, húzás különböző szimbólumok esetén más-más hatással jár, más parancsokat vált ki, ezért célszerű tudatosan figyelni a jelzést. Egérkurzor szimbólumok Menük, ikonok kijelölése, cellák mozgatása Cellák kijelölése Kitöltés, cellaérték másolása húzással Aktív cella(tartomány) kijelölése Rejtett oszlop (sor) felfedés Oszlopszélesség (sormagasság) megváltoztatása Szerkesztősor

16 16 Ha az egérkurzor formája, (vagyis az egérkurzor az aktív cella belsejében van) akkor tudunk az egérrel cellákat kijelölni. Ha az egérszimbólum másképp néz ki, az egér húzása is más eredményre vezet. Kijelölések A táblázat egyes részeivel - az aktív cellával vagy a kijelölt cellatartománnyal - végzett leggyakoribb műveletek: másolás, mozgatás, törlés, formázás. Excelben a következőképpen jelölhetjük ki a táblázat részeit:  tartomány  tartomány kijelölhető a Shift billentyű lenyomása mellett a kurzorvezérlő nyilakkal, vagy egérrel  teljes sorok, vagy oszlopok  teljes sorok, vagy oszlopok a sor, illetve oszlop azonosítójára történő kattintással, vagy a Shift-szóköz ill. Ctrl-szóköz együttes lenyomásával jelölhetők ki. nem összefüggő cellatartomány  A Ctrl billentyű nyomva tartása mellett nem összefüggő cellatartomány is kijelölhető. teljes munkalapot  Ctrl – A a teljes munkalapot kijelöli.

17 17 Beszúrás, törlés, javítás, visszavonás  Új sorokat, oszlopokatKezdőlap / Cellák  Új sorokat, oszlopokat a Kezdőlap / Cellák vagy a helyi menü megfelelő parancsával hozhatunk létre, az aktuális sor ill. oszlop elé.  Törölni  Törölni az Excelben nem is olyan egyszerű! Deletecellák tartalmát  a Delete billentyűvel a cellák tartalmát lehet törölni. Ez a művelet a cellák formázásait nem törli. Kezdőlap / Cellák Törlés cellát vagy tartományt, teljes sort oszlopot átrendezésével  A helyi menü, illetve a Kezdőlap / Cellák menü Törlés parancsa lehetővé teszi, hogy a cellát vagy tartományt, teljes sort vagy oszlopot töröljünk, a táblázat kisebbfajta átrendezésével. tartalom formátummindkettőSzerkesztés radír  Ha speciális igényünk van csak a tartalom, csak a formátum vagy éppen mindkettő törlésére, a Szerkesztés menü radír ikonjának segítségével választhatunk ezen lehetőségek közül. Ez a parancs jobb gombbal nem érhető el!  Teljes sortteljes oszlopotcímkéjére kattintva jobb gombbal  Teljes sort vagy teljes oszlopot a sor, ill. oszlop címkéjére kattintva egyszerűen törölhetünk, további kérdezősködés nélkül, a jobb gombbal elérhető helyi menüből.

18 18 Másolás, áthelyezés mozgatásváltozatlanul Másoláskor és kitöltéskor megváltoznak a hivatkozások A képletekben lévő hivatkozások mozgatás esetén mindig változatlanul arra a cellára mutatnak, amelyre eddig. Másoláskor és kitöltéskor megváltoznak a hivatkozások: a másolatban relatívan annyi cellával mozdulnak el vízszintesen és függőlegesen, amennyi a másolt cella távolsága az eredetitől. Cellák áthelyezése, másolása a többi Office alkalmazáshoz hasonlóan a vágólap vagy egér segítségével lehetséges. Irányított beillesztés  Speciális vágólap művelet a Szerkesztés menüben vagy a helyi menüben elérhető az Irányított beillesztés parancs, amelynek segítségével választhatunk, hogy a vágólapra másolt táblázatrészletből mit és hogyan kívánunk beilleszteni. kivágásnál nem tűnnek el rögtön  A vágólap tartalmát bizonyos műveletek (pl. cella tartalmának szerkesztése) törlik. Cserébe kivágásnál nem tűnnek el rögtön a kivágott cellák, csak a beillesztéskor. A kijelölt cellák szegélyének „hangyázása” jelzi, hogy azok a vágólapon is szerepelnek.

19 19 Speciális lehetőség a cellatartalom másolására a kitöltés. Összefüggő cellatartomány kitölthető ugyanazzal tartalommal, ha a kijelölt tartomány jobb alsó sarkában megjelenő kitöltőkeresztet (+) húzzuk az egérrel, vagy ha a vágólap tartalmát egy, a tartalomnál nagyobb kijelölt tartományba illesztjük be. Kitöltés  Számjegy után pont begépelésével kitöltésnél folytatja a sorszámozást.  Két numerikus cella kijelölése esetén automatikusan a kettő különbségével növeli a soron következő elemet.  Használhatunk egyéni listákat sorozatkészítéshez, ilyenek vannak beépítettek (napok, hónapok nevei) és készíthet a felhasználó is. Kitöltéssel az Excel automatikusan képes bizonyos fajta sorozatokat előállítani: 1.2.3.

20 20 Ellenőrző kérdések 15)Honnan látod, hogy cellaszerkesztő üzemmódban van az Excel? 16)Hogyan módosíthatjuk egy cella tartalmát? 17)Hogyan írhatjuk felül egy cella tartalmát? 18)Hogyan lehet a beírt tartalmat elfogadni? 19)Hogyan lehet a beírt tartalmat elvetni? 20)Mit jelenthet az egérkurzor? 21)Hogyan törölhetünk sort vagy oszlopot? 22)Hogyan törölhetünk cellát? 23)Hogyan törölhetjük egy cella formátumát? 24)Mire jó a Delete billentyű? 25)Hogyan tölthetünk ki ugyanazzal a tartalommal tartományt? 26)Hogyan szúrhatunk be cellát? 27)Hogyan szúrhatunk be sort vagy oszlopot? 28)Hogyan másolhatunk cellát vagy tartományt? 29)Hogyan helyezhetünk át cellát vagy tartományt? 30)Milyen speciális vágólap műveletet ismersz Excelben?

21 21 Cellatípusok, formázások

22 22 A cellák tartalma  érték  szöveges  numerikus  logikai  dátum  képlet  hibaüzenet A cellák tartalma lehet:

23 23 A cellák típusa Ha nem adjuk meg a cella típusát, a tartalom alapján a program dönti el  Numerikus lesz a cella, ha számot vagy olyan képletet írunk bele, amelynek értéke szám. A számok többféle formátumban jelenhetnek meg:  százalék  dátum  stb.  Logikai típusú lesz, ha az „igaz” vagy a „hamis” szöveget, vagy ilyen értéket szolgáltató képletet írunk bele.  Egyébként szöveges lesz a cella. Képletet =+ Képletet tartalmazó cella esetén a kitöltést mindig = vagy + jellel kezdjük. Másképp a beírt képletet egyszerűen szövegnek tekinti a program! Ha nem változtattuk meg a formátumot, akkor gépeléskor a numerikus adatok jobbra, a szövegesek balra igazítva jelennek meg a cellában.

24 24 A cellák formázása A táblázatok celláinak formai jellemzői: betűtípus, betűjellemzők, igazítás, szegély, háttér, számformátum stb. a Kezdőlap menüjeinek, ill. a helyi menüben lévő Cellaformázás parancs segítségével érhetők el: Szerkesztő betűtípus Szerkesztő módban csak a betűtípus formázások működnek! Bizonyos formázások: (Pénznem, Százalék, Ezres csoport) itt csak bekapcsolhatók. Az eredeti formátumra való visszaállítás csak a menüből végezhető el!

25 25 Számformátumok  százalék  százalék formátumban az érték 100-al megszorozva, % jellel együtt jelenik meg.  tudományos  tudományos formátumban lebegőpontos alakban látható, l 3,45E-03 azt jelenti, hogy 3,45*10-3. dátum  a dátum Excelben nem külön típus, hanem egy numerikus formátum. Az 1900. január 1. óta a megadott dátumig eltelt napok száma tárolódik. Hasonlóan létezik  idő  idő formátum is (óra:perc:másodperc).  A numerikus adatok megjelenése ezeken kívül is sokféle lehet a  tizedesjegyek száma,  ezres csoport elkülönítése,  dátum megjelenési formája stb. szempontjából. numerikus értéket számformátumokat A cellák külső megjelenési jellemzőin (betűtípus, szín, háttér, szegély stb) kívül a numerikus értéket tartalmazó cellákra különböző számformátumokat is alkalmazhatunk:

26 26 Egyéni formátum  0” km”tizedesjegyet nem jelenítünk meg  0,0” km” 1 tizedesjegyet jelenítünk meg Egyéni számformátumokat akkor használunk, ha a numerikus érték mellett mértékegységet is meg szeretnénk jeleníteni (pl. km) úgy, hogy a cella típusa numerikus maradjon. (Lehessen vele számolni!) Ezt a Számformátum panelen állíthatjuk be, ha a kategóriának az Egyéni-t választjuk és megadjuk a formátumkódot. Példák formátumkódra:

27 27 Feltételes formázás A táblázat bizonyos jellemző értékeit kiemelő formátumot készíthetünk feltételes formázással, a Stílusok / Feltételes formázás paranccsal. A cellák formátuma függhet egy cella vagy egy képlet értékeitől, a tartalom változása esetén a formátum is változhat.

28 28 Sormagasság, oszlopszélesség  A Kezdőlap / Cellák / Formátum menüparanccsal állítható be a sorok magassága, illetve az oszlopok szélessége.  Az oszlopok és a sorok elrejthetők ugyanezen menü segítségével.  A fenti műveleteket elvégezhetjük egérrel a sorok, oszlopok címkéjén is. A választóvonal húzásával a cella magassága (), ill. szélessége () növelhető vagy csökkenthető.  A választóvonalon való dupla kattintás a méretet automatikusan a cellák tartalmához igazítja. Ha egérrel rejtjük el a sort vagy oszlopot, nem biztos hogy pont 0 cm szélességű lesz, és ekkor a felfedés sem hajtható végre a menüből, hiszen a cella nem rejtett, csak nagyon kicsi. Ekkor a nem látható cellát kijelöléssel közrefogva a sor, illetve oszlop méretének beállítása után az újra látható  Az elrejtett sorok a Felfedés paranccsal tehetők újra láthatóvá. Felfedés előtt a szomszédos cellákat kell kijelölni.  Egérrel a rejtett az oszlopot (sort) a címkék választóvonalán megjelenő egérkurzorral húzva lehet felfedni. numerikus érték nem fér ki ##### Ha a numerikus érték vagy hibaüzenet a rendelkezésre álló oszlopszélesség mellett nem fér ki a cellába teljes egészében, a cellában kettőskereszt karakterek jelennek meg. (#####). Ezen az oszlopszélesség növelésével segíthetünk!

29 29 Oldalbeállítások, nyomtatás A kijelölt munkalapokat a Fájl / Nyomtatás menüből tudjuk kinyomtatni. Itt az Oldalbeállítás paranccsal végezhetjük el a, nyomtatáskor szükséges beállításokat is. Az oldalbeállítások elérhetőek a Lap elrendezése menüből is. A Nézet menü Oldaltörés megtekintése paranccsal is megnézhetjük, hogyan tördeli a program oldalakra a dokumentumot, itt egér segítségével szabályozhatjuk is a lehetőségeken belül a tördelést. Több munkalap egyidejűleg kijelölhető a Shift billentyű nyomvatartása melletti egérkattintással). A kijelölt munkalapok mindegyikére érvényesek lesznek a beállítások.

30 30 Ellenőrző kérdések 31)Mi lehet egy cella tartalma? 32)Milyen lehet egy cella típusa? 33)Honnan lehet ránézésre megállapítani egy cella típusát? 34)Hogyan igazítja a numerikus értéket az Excel a cellában? 35)Hogyan kell kezdeni egy képletet? 36)Milyen formai jellemzőit állíthatjuk be a celláknak? 37)Hogyan érhető el a „Cellák formázása” panel? 38)Mikor adunk meg egyéni formátumot, és hogyan? 39)Cellaszerkesztő módban milyen formázások érhetők el? 40)Milyen számformátumok állíthatók be a numerikus cellákra? 41)Hol változtatható meg egy cella számformátuma? 42)Hogyan változtatható a sormagasság és az oszlopszélesség? 43)Mit jelent ha egy cellában ### jelek vannak, mi a teendő? 44)Milyen oldalbeállítások vannak Excelben? 45)Hogyan változtathatók meg az oldalbeállítások? 46)Hogyan állíthatunk be feltételtől függő formázást a cellákra?

31 31 Képletek és függvények

32 32 Képlet fogalma, összetevői  operátorokat, vagyis műveleti jeleket.  operandusokat: konstans értékeket, cellahivatkozásokat, függvényhivatkozásokat (pl. SZUM, ÁTLAG, stb.)  zárójeleket. A számokkal és egyéb adatokkal végzett műveleteket képletben vihetjük be abba a cellába, amelyben az eredményt látni szeretnénk. A képlet egy kifejezés (nem feltétlenül matematikai), amely tartalmazhat:

33 33 Operátorok Aritmetikai operátorok + (pluszjel)Összeadás - (mínuszjel)Kivonás vagy előjel / (törtjel)Osztás * (csillag)Szorzás ^ (kalap)Hatványozás Szöveg operátor &(konkatenáció) Két szöveges értéket kapcsol (fűz) össze Reláció operátorok =Egyenlő >Nagyobb, mint =Nagyobb vagy egyenlő <=Kisebb vagy egyenlő <>Nem egyenlő

34 34 Operandusok  Konstansok, vagyis konkrét értékek. pl.: 5, 1/3, Összes, 2008.04.14, 12:30, ”Kovács Béla” stb.  Hivatkozások  cellára: pl. C2;  cellatartományra pl.: A5:D20  másik munkalap cellájára vagy cellatartományára: pl. Munka1!C5, Munka2!F4:G8 :  Függvények: előre definiált, névvel ellátott műveletsorozatok, amely adott bemenő adatokból állítanak elő egy értéket. Az Excel magyar nyelvű verziójában ezek többsége magyarított elnevezést kapott. pl.: SZUM, HA, MAX, ÁTLAG, HATVÁNY, MA, BAL, stb.

35 35 Zárójelek A kifejezésekben szereplő műveletek végrehajtási sorrendjét a műveletek precedenciája, azaz erősorrendje határozza meg. (pl. A szorzás és osztás az összeadásnál és kivonásnál erősebb művelet.) Precedenciaszabályok 1.hatványozás 2.szorzás, osztás 3.összeadás, kivonás, konkatenáció 4.relációs műveletek Ezt a sorrendet zárójelek használatával felülbírálhatjuk, amelyek módosíthatják a műveletek végrehajtási sorrendjét: a zárójelek közé tett kifejezések előbb kerülnek kiértékelésre. Csak kerek zárójelpárokat használhatunk.

36 36 Képletek szerkesztése, megjelenítése, javítása  A képlet begépelését az = vagy + karakterrel kezdjük. Enélkül a beírt képletet automatikusan értelmezi szövegnek, esetleg számnak, dátumnak.  A cellahivatkozásokban első az oszlop, második a sorkoordináta. (Betű, szám)  A képletbe a cella, ill. tartományhivatkozásokat rámutatással is bevihetjük: szerkesztő módban, az = beírása után az egérkurzorral kijelölt cella vagy tartomány hivatkozást a program beírja a képletbe.  A képlet szóközt nem tartalmazhat.  A kisbetűk és nagybetűk közt nem tesz a program különbséget. Szintaktikai szabályok Képletek és értékek megjelenítése Alapértelmezésben a cellákban a képlet értéke (eredménye) jelenik meg, magát a képletet csak a szerkesztőlécen láthatjuk (kivéve az adott cella szerkesztésekor). A képlet értéke helyett a képletek megjelenítése kérhető minden képletet tartalmazó cellában az Eszközök / Beállítások / Megjelenítés panelon, illetve az Eszközök / Képletvizsgáló / Képletvizsgálat üzemmód bekapcsolásával is. Képletek újraszámolása Az Excel a képletek értékét minden cellamódosítás után automatikusan újraszámolja. Ez a funkció igen nagyméretű táblázatok esetén hosszabb időt vehet igénybe. Csak ilyenkor érdemes az Eszközök / Beállítások / Számolás panelon az automatikus újraszámolást kézire állítani. (Csak kérésre opció). Az újraszámolás ekkor az F9 billentyűvel indítható. Körkörös hivatkozás Amikor egy képlet közvetlenül vagy közvetve saját cellájára hivatkozik, azt körkörös hivatkozásnak nevezzük. Ezeket a képleteket az Excel nem tudja automatikusan kiszámítani. A körkörös hivatkozások felderíthetők az Eszközök/ Képletvizsgálat / Elődök ill. utódok mutatása paranccsal, vagy a Körkörös hivatkozás eszköztár segítségével.

37 37 Függvények  A függvény neve jellemzi a számítási eljárást, amit végrehajt. (MIT csinál?)  A paraméterlistában vagy más néven argumentumlistában kell megadni egymástól pontosvesszővel elválasztva azokat az adatokat, amelyekre a függvénynek szüksége van, hogy kiszámolhassa az értéket. (MIVEL csinálja?) A cellákba írt képlet tartalmazhat függvényeket is. Matematikában a függvény egyértelmű hozzárendelést jelent. A táblázatkezelő programokban a függvények megadott adatokból, vagyis a paraméterekből előre meghatározott műveletek segítségével állítanak elő egy értéket. Tehát a paraméterekhez hozzárendelnek egy értéket. Így bonyolult képleteket helyettesíthetünk egyetlen jól kiválasztott függvénnyel. szintaktikája A függvények használatának általános szintaktikája (helyesírása): Függvénynév (Paraméterlista) Mit?Mivel?

38 38 Függvények paraméterei  hatvány kiszámításához szükség van az alapra és a kitevőre, tehát a HATVÁNY nevű függvény ezt a kettőt várja kötelezően megadott sorrendben.  Sinus, cosinus kiszámításához egyetlen szöget kell megadni radiánban,  kerekítésnél a kerekítendő értéket és azt is, hány tizedesjegyig kell kerekíteni. A függvénytől függ, hogy hány paraméterre van szükség az érték kiszámításához. Például: Egy paraméter (argumentum) bármilyen kifejezés lehet, amely az elvárt típusú értéket szolgáltatja: szerepelhet benne cellahivatkozás, konstans érték, műveleti jel, zárójel és függvényhivatkozás is. (Ez utóbbi esetben egymásba ágyazott függvénynek nevezik.) Például a HATVÁNY függvény szintaxisa: HATVÁNY(szám;kitevő.) :  konstans mindkettő paraméter: HATVÁNY(8;3)  cellahivatkozás az első, kifejezés a második paraméter: HATVÁNY(A2;D2/2)  függvényhivatkozása az első, cellahivatkozás a második paraméter: HATVÁNY(SIN(A2);D2) Nem egy függvénynek a paraméterei közt cellahivatkozás helyett cellatartomány megadása is lehetséges (Pl. SZUM, ÁTLAG, stb.). Néhány függvénynek tetszőleges számú paramétere lehet. Például az ÁTLAG függvény szintaxisa: ÁTLAG(szám1;szám2;...):  paraméterként megadhatunk különböző konstans értékeket: ÁTLAG(12;45;23;8)  cellahivatkozásokat: ÁTLAG(A2;A3;A4;A5;A6)  cellatartományt: ÁTLAG(A2:A6)  vegyesen tartományt, kifejezést, cellát, konstanst, függvényt: ÁTLAG(C:C;A8 /B12;B13;44;SIN(A2))

39 39 Függvények fajtái  matematikai,  statisztikai,  logikai,  dátum-idő,  szöveg,  pénzügyi  stb. függvények. Az EXCEL beépített függvényei fajtájuk szerint kategóriákba sorolhatók: A Képletek/ Függvény beszúrása menü segítségével, vagy a szerkesztősor fx ikonjával listából választhatjuk ki a használni kívánt függvényt. A program segítséget ad az argumentumok megadásához, majd automatikusan a képletbe íródik a függvényhivatkozás. Az ismert függvényeket magunk is beírhatjuk a képlet megfelelő helyére. A leggyakrabban használt összegzés (SZUM) függvény az eszközsáv  ikonjával is elérhető, az innen kiinduló lenyíló listából a többi ún. sorozatfüggvény (ÁTLAG, MIN, MAX, DARAB) és a Függvény beszúrása panel is kiválasztható. A függvény nevének és a nyitó zárójelnek a begépelése után megjelenik egy kis segítség a továbbiakhoz: a függvény szintaxisát (nevét, az elvárt paraméterek jellegét) megjeleníti a gépelés helyén: a szerkesztőléc vagy a cella alatt. Néhány gyakori függvény: MagyarAngolKategóriaFelhasználható SZUMSUMMatematikaiÖsszegzés ÁTLAGAVG, AVERAGEStatisztikaiSzámtani átlag DARABCOUNTStatisztikaiMegszámlálás INT MatematikaiEgész rész KEREKROUNDMatematikaiKerekítés HATVÁNYEXPMatematikaiHatványozás GYÖKSQRTMatematikaiNégyzetgyök BALLEFTSzövegSzöveg bal oldaláról adott számú karaktert ad vissza. HOSSZLENGTHSzövegKaraktersorozat hossza HAIFLogikaiFeltételtől függő érték megjelenítése a cellában

40 40 Ellenőrző kérdések 47)Mit tartalmazhat egy képlet? 48)Mit jelent a precedencia? 49)Mi a körkörös hivatkozás? 50)Mik a paraméterek (argumentumok?) 51)Hogyan módosítható a képlet? 52)Mik a függvények? 53)Mi a függvények általános szintaktikája? 54)Mire utal a függvény neve? 55)Mire utalnak a függvény paraméterei? 56)Hány paramétere van egy függvénynek? 57)Milyen függvénykategóriákat ismersz? 58)Mondj példákat szövegfüggvényekre! 59)Mondj példákat matematikai függvényekre! 60)Mondj példákat statisztikai függvényekre!

41 41 Relatív és rögzített cellahivatkozások

42 42 Relatív hivatkozás A program a képletbe beírt cellahivatkozásnak nem a koordinátáit tárolja, hanem a képlet helyéhez viszonyított távolságát vízszintes és függőleges irányban. Ez a fajta hivatkozás az alapértelmezés. Jelölése pl: A5, B3 Ha egy képletben egy másik cella értékét akarjuk felhasználni, akkor a sor és oszlopkoordinátáival hivatkozhatunk rá. Ha egy képletet tartalmazó cellát másolunk egy másik cellába, akkor azt vehetjük észre, hogy a másolás során a cellahivatkozások megváltoznak. Ezt nevezik relatív (viszonylagos) hivatkozásnak.

43 43 Abszolút hivatkozás Gyakran pont arrra van szükség, hogy a hivatkozott cella koordinátái másolásnál változatlanok maradjanak, vagyis a program a képletbe beírt cellahivatkozás abszolút koordinátáit tárolja. Ekkor a koordinátákat rögzíteni kell, amit $ jellel jelölünk: pl. $G$2 Ez azt jelenti, hogy bármilyen irányban (vízszintesen vagy függőlegesen) másoljuk a képletet tartalmazó cellát, a hivatkozás mindig az G oszlop 2. sorára vonatkozik. Észrevehető, hogy a fenti példában a másik cellahivatkozás (B2) a másolásnál változik, mivel egyik koordinátáját sem rögzítettük (relatív)!

44 44 Vegyes hivatkozások Vegyes hivatkozásról akkor beszélünk, ha cella egyik koordinátája rögzített ( abszolút), a másik relatív. Ha csak a sorkoordináta (a szám) elé teszünk $ jelet (E$2), ez azt jelenti, hogy mindig ugyanarra a sorra vonatkozik a hivatkozás, de hogy melyik oszlopban, az a képlet helyétől függ (az oszlopkoordináta tehát relatív.) Ugyanígy rögzíthetjük csak az oszlopkoordinátát, (a betűt) pl. $E2. Itt a sorkoordináta marad relatív.

45 45 Különböző hivatkozások használata Az rögzített és a relatív hivatkozás közti különbség csak a képletet tartalmazó cella másolásakor mutatkozik meg!  Ha a képletet tartalmazó cellát másoljuk, a nem rögzített hivatkozások relatívként viselkednek, vagyis a másolás irányába változnak. Ugyanez történik kitöltésnél is.  Ha viszont a képletet tartalmazó cellát (vagy cellatartományt) mozgatjuk (kivágjuk, áthelyezzük), a cellákban lévő hivatkozások változatlanok maradnak.

46 46 Ellenőrző kérdések 61)Mit értünk relatív hivatkozás alatt? 62)Hogyan jelüljük a relatív hivatkozásokat? 63)Mit értünk rögzített hivatkozás alatt? 64)Hogyan rögzíthetjük egy cella koordinátáit? 65)Mikor beszélünk vegyes hivatkozásról? 66)Hogyan rögzíthetjük egy cella sorkoordinátáját? 67)Hogyan rögzíthetjük egy cella oszlopkoordinátáját? 68)Hogyan jelüljük a vegyes hivatkozásokat? 69)Mikor érzékelhető a különbség a relatív és a rögzített hivatkozás között? 70)Mi történik a képlet másolásakor a relatív hivatkozásokkal? 71)Mi történik a képlet másolásakor az abszolút hivatkozásokkal? 72)Mi történik a képlet másolásakor a vegyes hivatkozásokkal?


Letölteni ppt "1 Táblázatkezelő program Ms Excel 2010. 2 Táblázatkezelési alapfogalmak, általános szolgáltatások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések