Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus."— Előadás másolata:

1 1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus felület használata http://szocialisregiszter.afsz.hu/

2 2 226/2006. (XI.20.) Kormány rendelet 1. Regisztráció: működési engedély kiadásakor ágazati azonosítót kap minden szolgáltatás = szociális hatóságok adják ki (300) 2. Országos nyilvántartás: szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatásokra (13.600 szolgáltatás) 3. Országos jelentési rendszer – jelenleg csak a szociális szolgáltatásokra (4000 fenntartó jelent fél/negyedévente) A regiszterben minden, működési engedéllyel rendelkező szociális, gyermekjóléti illetve gyermekvédelmi szolgáltatásnak szerepelnie kell, így az országban jelenleg ez a legteljesebb körű, és a legfrissebb információkat tartalmazó adatbázis a fenti szolgáltatásokra vonatkozóan.

3 3 A REGISZTER HASZNÁLÓI FENNTARTÓK, ENGEDÉLYESEK

4 4 Példa 1. Hajdúszoboszlón élő, 50 éves, aktív korú nő azért nem tud munkát vállalni, mert idős, demens édesanyját gondozza. Ápolási díja mellett lehetősége lenne 4 órás munkát vállalni. A néni állapota fokozatosan romlik, állandó, 24 órás felügyeletet igényel. Az idősotthoni ellátást a család elutasítja. Mivel külön lakásban laknak, megoldhatatlan feladatnak látszik az éjszakai felügyelet. Az ügyintéző a hozzá fordulónak a délelőtti, munkával töltött időszakra a „házi segítségnyújtás” szolgáltatást ajánlja, melynek keretében a gondozónő a felügyeleten kívül besegít a fizikai ellátásba, ebédeltetésbe. Az éjszakai felügyelet megoldására a „jelzőrendszeres házi segítségnyújtás” szolgáltatás ajánlható, mely váratlan rosszullét, elesés, egyéb probléma esetén rövid időn belül értesítést küld és segítséget nyújt.

5 5 Megoldás: A Regiszter „Szolgáltató keresés” menüpontjában kell a keresést kezdeni. A szolgáltató címadatánál a „Településhez” tesszük a jelölést, majd az ablakból kiválasztjuk Hajdúszoboszló várost.

6 6 A „Szolgáltatás megnevezése” ablakból kiválasztjuk a „Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás” és a „Házi segítségnyújtás” sorokat, majd átvisszük a Választott szolgáltatások ablakba. A „Keresés” nyomógomb segítségével kapjuk meg, hogy Hajdúszoboszlón mely intézmények működnek a kiválasztott feltételeknek megfelelően.

7 7 A keresés eredményeként az alábbi listát kapjuk: A Szolgáltatók listájában megjelenő intézmények további adatairól az intézménynévre kattintással kapunk további információt.

8 8 Példa 2: Kaposváron élő család. Az édesanya azért nem tud munkát vállalni, mert értelmi fogyatékos, 25 éves gyermekét otthon látja el. MIT TUD FELAJÁNLANI AZ ÜGYINTÉZŐ A REGISZTER SEGÍTSÉGÉVEL?

9 9 Az édesanya munkába tudna állni, ha 18 év feletti gyermekét fogyatékosok nappali ellátása keretében tudná elhelyezni. Ebben az intézményi formában nemcsak a felügyelet, hanem a fejlesztés, képességfejlesztő foglalkozás is megvalósul, tehát a „gyermek” számára is kedvezőbb lehet, mint az otthoni környezet. Problémát jelenthet még az intézménybe való eljutás. Ebben a területen működő Támogató Szolgálat szállító szolgálata tud segíteni. Megoldás: A Regiszter „Szolgáltató keresés” menüpontjában kell a keresést kezdeni. Az ellátási területnél a „Településhez” tesszük a jelölést, majd az ablakból kiválasztjuk Kaposvár várost.

10 10 A „Szolgáltatás megnevezése” ablakból kiválasztjuk a „Nappali ellátás fogyatékos személyek részére” és a „Támogató szolgáltatás” sorokat, majd átvisszük a Választott szolgáltatások ablakba. A „Keresés” nyomógomb segítségével kapjuk meg, hogy Kaposváron mely intézmények működnek a kiválasztott feltételeknek megfelelően. A Szolgáltatók listájában megjelenő két intézmény további adatairól az intézménynévre kattintással kapunk további információt.

11 11 Példa 3. Vésztőn (Békés megye) élő, 45 éves, egyedülálló nő azért nem tud munkát vállalni, mert idős, demens édesanyját gondozza otthonában. Megoldás lehet az idős otthoni elhelyezés, azonban nem szeretné nagy, „személytelen” intézményben elhelyezni, valamint közeli otthont választana az utazási költségek miatt. Olyan idősotthont kell keresni, mely alacsony férőhellyel rendelkezik és a megyében működik. Mivel az idős otthoni elhelyezés esetében általában várólistára kell számítani, ezért átmeneti megoldásként javasolható az időskorúak gondozóháza, illetve a nappali ellátás időskorúak részére. Megoldás: Az Ellátási területnél a megyét, majd az ablakból Békés megyét kell kiválasztani az alábbiak szerint:

12 12 A „választható szolgáltatások” ablakból kiválasztjuk a három szolgáltatást és egyenként átvisszük a jobb oldali ablakba. A „Férőhelyek száma” ablakból pedig a „21-50” férőhelyet választjuk.

13 13 Eredményként a következő listát kapjuk:

14 14 Háromgyermekes édesanya azzal keresi meg a hivatal munkatársát, hogy alkoholista férje durván bánik vele és a gyermekekkel. Szeretne a fővárosból vidékre költözni, de nem messze Budapesttől. Lakással nem rendelkezik, ezért ideiglenesen családok átmeneti otthonában szeretne menedéket kapni. Első lépésként megkeressük a Pest megyében működő családok átmeneti otthonait az alábbiak szerint: Példa 4.

15 15 A program által kiadott lista alapján, telefonon történő érdeklődésből kiderül, hogy Érden egy intézményben fogadni tudják az édesanyát gyermekeivel. Ez a család számára is megfelelő. Célszerű azonban a helyi segítséget is igénybe veendő, kikeresni az Érden működő családsegítő szolgálatot, valamint gyermekjóléti szolgálatot. A szolgáltató címadatánál a Települést kell választani, a legördülő ablakból pedig Érd várost. A szolgáltató megnevezése pontnál kiválasztani a megfelelő szolgáltatásokat.

16 16 A szolgáltató címadata pontnál a Megyét választjuk, majd az ablakból Pest megyét. Szolgáltatás megnevezése pontban a szolgáltatások közül kiválasztjuk a családok átmeneti otthonát.

17 17 Keresés után az alábbi eredményt kapjuk:

18 18 Példa 5. Forráskúton élő GYES-en lévő kismama szeretne munkába állni, de a településen, ahol lakik, nincsen bölcsőde. Megoldás lehet egy környező településen működő bölcsőde vagy családi napközi. Megoldás: Ebben az esetben célszerű a Mórahalmi kistérséget választani ellátási területként, szolgáltatásként pedig a bölcsődét és családi napközit.

19 19 Keresés után az alábbi lista látható:

20 20 Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések