Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése"— Előadás másolata:

1 Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Az ütközések fejlesztő ereje

2 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A konfliktus fogalma A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban az emberi összeütközés szinonimájaként használjuk.

3 A konfliktusok típusai
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A konfliktusok típusai valódi konfliktus téves konfliktus valódi konfliktus (ellentétes célok, érdekek. Megoldása: társas helyzet, érdekmag újradefiniálása) - téves konfliktus (Oka az elégtelen kommunikáció, félreértés, vagy egy harmadik, konfliktusgeneráló fél)

4 jó, konstruktív rossz, destruktív
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Konfliktus jó, konstruktív rossz, destruktív Ötleteket hoz felszínre Védekező magatartáshoz vezet Leválasztja a problémát az egyénről Polarizálja a csoportvéleményt Feszültséget csökkent A csoport széteséséhez vezet Átláthatóvá teszi a hatalmi és erőviszonyokat A változást és önértékelést értékké teszi

5 A A konfliktus kialakulásának folyamata
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A A konfliktus kialakulásának folyamata konfliktus, mint folyamat öt szakaszra osztható: megelőző helyzetre, a konfliktus felismerésére és átélésére, a konfliktus kezelési módjának kialakítására, a konfliktus alatti tényleges viselkedésre, a következményekre. Konfliktushoz vezethetnek a következő okok: kölcsönös információ hiány, félreértett kommunikáció, hibás vezetési stílus, eltérő értékek, attitűdök (hiedelmek).

6 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

7 Hogyan érdemes viselkedni konfliktus esetén
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Hogyan érdemes viselkedni konfliktus esetén A hozzáállásunk legyen magabiztos és nem harcias! Feszült helyzetekben ne azonnal reagáljunk! Alkalmazzuk a konstruktív, építő kritikát! Figyeljünk a másikra! Találjunk - közös érdekeken alapuló - megoldást!

8 A konfliktushelyzet lehetséges pozitív hatásai az egyénre:
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A konfliktushelyzet lehetséges pozitív hatásai az egyénre: javul az érvelési, kommunikációs készség erősíti az önbizalmat, önértékelést növeli a stressztűrő képességet könnyebbé teszi az újabb konfliktushelyzetek felvállalását elősegíti a független gondolkodást, az önálló személyiség megőrzését csökkenti a megfelelési kényszert a konfliktus-megoldási technikák bővülnek

9 A harcot pedig csak megnyerni vagy elveszíteni lehet.” (Thomas Gordon)
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában „Kezeld a konfliktust – harc helyett – problémának, mert annak megoldásai vannak. A harcot pedig csak megnyerni vagy elveszíteni lehet.” (Thomas Gordon)

10 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések