Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája."— Előadás másolata:

1

2 A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája

3 A fehérjék biológiai jelentősége 1. a test felépítése (pl.: kollagén a kötő és támasztó szövetekben) a sejtek, szervezet működését szolgáló enzimatikus működés bizonyos anyagok szállítása (a vér globulinjai, és albuminjai, hemoglobin)

4 A fehérjék biológiai jelentősége 2. védekező, immunológiai működés (immunglobulinok) szabályozó működés (információ felszabadítás a DNS-ről, pl.: hisztonok, regulációs fehérjék) ingerfelvevő feladat a sejtmembránban (receptorok)

5 A fehérjék biológiai jelentősége 3. hormonfehérjék (inzulin) mozgatófehérjék (miozin, aktin, stb.) tárolófehérjék (tej kazeinje)

6 A fehérjék felépítő egységei: az aminosavak 1. A fehérjéket 20 féle aminosav építi fel, mind L sztereoizomer Általános felépítésük:  -aminosavak Ikerionos szerkezet Csoportosításuk: Az R- lánc alapján  Apoláris aminosavak  Semleges poláris aminosavak  Gyengén savas-lúgos aminosavak  Erősen savas-lúgos aminosavak

7 A fehérjék felépítő egységei: az aminosavak 2.  Apoláris aminosavak  Semleges poláris aminosavak

8 A fehérjék felépítő egységei: az aminosavak 3.  Gyengén savas-lúgos aminosavak  Erősen savas-lúgos aminosavak

9 Aminosavak kapcsolódása: Peptid kötés 2 aminosav kapcsolódása: Dipeptid 10-nél több aminosav kapcsolódása: Polipeptid 100 fölött:Fehérje Peptid kötés szerkezete: Delokalizált elektronrendszer

10 Fehérjék szerkezete Elsődleges szerkezet: Aminosavak kapcsolódási sorrendje Másodlagos szerkezet: A polipeptid lánc konformációja Harmadlagos szerkezet: A fehérje három dimenziós szerkezete Negyedleges szerkezet: Az összetett fehérje szerkezete Elsődleges szerkezet: ¤Aminosavak szekvenciája, N és C terminális ¤Fajlagosság fogalma ¤Mutáció kialakulása

11 Másodlagos szerkezet Kétféle téralkat lehetséges:  -hélix  -lemez Merev peptid kötések  -hélix  -lemez

12 Fehérjék harmadlagos szerkezete

13 Harmadlagos szerkezetet stabilizáló kötések

14 Néhány fibriális fehérje felépítése, feladata Kollagén Keratin Fibroin

15 Negyedleges szerkezet Több fehérje egységből álló makromolekulák szerkezete Példák a negyedleges szerkezetekre: hemoglobin riboszóma immunglobulinok

16 Fehérje kimutatási reakciók

17 Biurett próba Xantoprotein próba

18 Reverzibilis, irreverzibilis denaturáció Reverzibilis (visszafordítható) denaturáció:  Könnyûfém sók (I. és II. csoport sói, vagy alkáli- és alkáliföldfém sók): NaCl  Ammónium-szulfát  Híg alkohol oldat  Mechanikai hatások (hosszas rázogatás) Irreverzibilis (visszafordíthatatlan) denaturáció:  Nehézfém sók (A d és p mezõ fémionjainak sói): Réz- szulfát  Kémhatás változás  Szerves oldószerek  Hõmérséklet növelése

19 Denaturáció magyarázata 1. Reverzibilis denaturáció: A denaturáció során a fehérje hidrátburkát elvonja a denaturáló hatás. Ilyenkor csak másodrendű kölcsönhatások alakulnak ki. Ezek hígítás hatására megszűnnek, a folyamat visszafordítható.Reverzibilis denaturáció

20 Denaturáció magyarázata 2. Irrerzibilis denaturáció Nehézfémsók: környezetszennyezés Hőmérséklet emelés Szerves oldószer: környezetszennyezés pH eltolódás: környezetszennyezés

21 Denaturáció magyarázata 3.

22 Fehérje oldat: kolloid oldat Kolloid oldatok jellegzetes tulajdonságai: Kolloid oldatok jellegzetes tulajdonságai: fajlagos felület, adszorpció, szolvatáció, hidratáció, duzzadás szol, gél állapot denaturáció, koaguláció ­reverzibilis ­irreverzibilis

23 Fehérjék csoportosítása 1. A. Fehérjék összetétele alapján:  Egyszerû fehérje (Csak aminosavakat tartalmaz. Pl.: amiláz, hiszton, keratin, kollagén)  Összetett fehérje: Proteidek. –Glikoproteidek: Pl.: a nyál mucinja, minden MHC fehérje, vércsoportfehérjék –Lipoproteidek: Vérplazma lipidszállító fehérjéi, membrán fehérje. –Nukleoprteid: NAD, NADP, FAD, Koenzim-A. tartalmú fehérjék –Foszfoproteid: Pl.: Kazein (a tej tartalék fehérjéje) –Metalloproteid: Pl.: citokrómok (Fe 2+,3+ ), hemoglobin (Fe atom). –Kromoproteid: Színt okozó csoportokkal rendelkeznek. Pl.: a pálcikák rodopszinja.

24 Fehérjék csoportosítása 2. Szerkezeti (struktúr) fehérjék Enzimfehérjék Immunfehérjék Szállító (transzport fehérjék) Szabályozó (regulációs) fehérjék Hormon fehérjék Mozgató fehérjék Tárolófehérjék

25 Vége


Letölteni ppt "A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája."

Hasonló előadás


Google Hirdetések