Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fehérjék biológiai jelentősége. A fehérjék aminosavakból állnak. Az aminoecetsav a legegyszerűbb aminosav. Ma már több mint 20 aminosav ismeretes.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fehérjék biológiai jelentősége. A fehérjék aminosavakból állnak. Az aminoecetsav a legegyszerűbb aminosav. Ma már több mint 20 aminosav ismeretes."— Előadás másolata:

1 Fehérjék biológiai jelentősége

2 A fehérjék aminosavakból állnak. Az aminoecetsav a legegyszerűbb aminosav. Ma már több mint 20 aminosav ismeretes.

3 A fehérje térszerkezetének szintjei Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Negyedleges

4 Biológiai tevékenységük alapján is lehet a fehérjéket csoportosítani: Katalitikus hatást kifejtő fehérjék (enzimek) Különböző anyagokat szállító fehérjék (transzportfehérjék) Vázfehérjék

5 Biológiai jelentősége Szerepük: Enzimek az élő szervezetek kémiai folyamataiban. Szervezetünk táplálásához jelentős mennyiségű fehérjére van szükség. Denaturálni kell(megfőzni) a fehérjéket az emésztéshez.

6 Enzimek zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontása építő folyamatok immunrendszer működése szervezetbe bejutott kórokozók elpusztítása Hétköznapi életben

7 Fehérjék csoportosítása funkciójuk szerint: Enzimek: tripszin, citochrom-c Transzportfehérjék:hemoglobin, hemocianin, sz érumalbumin. Védőfehérjék: ellenanyagok, fibrinogén, trombi n. Toxinok: kígyómérgek. Hormonok: inzulin, mellékvesekéreg-serkentő hormon (ACTH), növekedési hormon (GH). Struktúrfehérjék: kollagén,elasztin,retikulin Motorfehérjék: aktin, miozin, kinezin, dinein Tartalékfehérjék: ovalbumin, kazein.

8 Készítette: Tóth Adrienn 10.B


Letölteni ppt "Fehérjék biológiai jelentősége. A fehérjék aminosavakból állnak. Az aminoecetsav a legegyszerűbb aminosav. Ma már több mint 20 aminosav ismeretes."

Hasonló előadás


Google Hirdetések