Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rövid ellátási láncok a fenntarthatóság alapjai Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető 2016.08.12.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rövid ellátási láncok a fenntarthatóság alapjai Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető 2016.08.12."— Előadás másolata:

1 Rövid ellátási láncok a fenntarthatóság alapjai Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető

2 EU-s csatlakozás Import növekvő termékkínálat verseny, árverseny

3 Súlypont áthelyeződések Egészséges táplálkozást támogató termékek Környezetbarát, friss, adalékanyag mentes stb. Mennyiségi – minőségi – helyi

4 Élelmiszeripari vállalkozások Magyarországon

5 A Rövid Ellátási Lánc fogalma Az Európai Parlament és a Tanács 1305/2013/EU Rendeletének 2 cikk m) szerinti fogalma általános Pontosítani szükséges „a termelők és termelők csoportosulása a fogyasztóknak, vagy fogyasztók csoportosulásának közvetlenül, vagy egy közvetítőn keresztül értékesíti élelmiszer-termékét”

6 REL formák csoportosítása Forrás: Nihous (2008), JRC (2013) és Juhász et al. (2012) alapján saját ábra

7 A REL megoldások jogszabályi környezete Kistermelői és helyi értékesítés feltételei és lehetőségei: Kistermelői rendelet (52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet): A kistermelői rendelet az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló évi XLVI. törvényre (Élelmiszerlánc-törvény) épül, 2010-ben módosították a közbeszerzési törvényt (Kbt.-t) is, hogy a helyi termelők termékei is bekerülhessenek a közétkeztetést ellátó konyhákra, évi CLXIV törvényben meghatározásra került a helyi termelői piac. amely egy kifejezetten a kistermelők számára létrehozott, korábban nem létező jogszabályi kategória, 51/2012. (VI. 8.) VM rendelet a helyi termelői piacokon történő árusítás élelmiszer-biztonsági feltételeiről szóló rendelet olyan egyszerűsített bejelentési és higiéniai előírásokat biztosít, amely hatásosan segíti a termelői piacok legális működését

8 Élelmiszerkilométer Forrás: Internet

9 A különböző szállítási módok által felhasznált energia-mennyiség és az üveghágatású gázok kibocsátása Forrás: Hill H, Forrás: Internet

10 Mezőgazdasági termékek es élelmiszerek sajátossága  termőhelyi adottságok,  a környezet (klíma, termőföld, domborzat stb.),  a helyhez köthető kulturális tényezők,  élelmiszer előállítási, feldolgozási folyamatok, technológiák  étkezési szokások, tradíciók. a származási hely, megkülönböztető minőségjelzőként szolgál

11 11 EU közösségi védjegyek - uniós minőségrendszerek Nemzeti tanúsító védjegyek Piaci (civil) tanúsító védjegyek Jelölések, rendszerek

12 Mire támaszkodhat a REL? Stabil fogyasztói kereslet Friss, érett, szezonális termékek értékesítése Könnyebben értékesíthetők az ökológiai gazdálkodással előállított termékek A fogyasztói részvétel „trendi” A termelők számára azonnali készpénz bevétel Bizalmi kapcsolat a termelők és a fogyasztók között Energetikai szempontból képesek lehetnek jól vagy jobban teljesíteni Megjelentek a modern rövid ellátási láncok Jogszabályi környezet fejlesztése Társadalmi igény a természetes és friss élelmiszerek arányának növelésére a közétkeztetésben Megjelent és folyamatosan növekedni látszik a lokalitás irányi igény (Válasz a globalizációra)

13 Értékesítő termelők szállítási, raktározási és kereskedelmi infrastruktúrája és eszközei hiányosak, ill. nem erőforrás-hatékonyak és környezetkímélők Minél közelebb kerül a termelő a fogyasztóhoz, annál inkább infrastruktúra, eszköz, idő, munka, kompetencia és adminisztráció igényes a termelő tevékenysége (piacszervező) Résztvevő termelők és szervezők szakképzettsége nem kielégítő (kötelező képzés) Nem állnak rendelkezésre megfelelő statisztikai adatok, adatbázisok, döntés támogató elemzések Önellenőrzési, minőségtanúsítási rendszerek szinte teljesen hiányoznak Az együttműködési modellekre alapozott modern REL típusai még kevésbé elterjedtek Védjegyek fogyasztói ismertsége és hitelessége gyenge Mi hátráltatja a REL-t? I

14 Mi hátráltatja a REL-t? II. !A védjegyek és jelölések számának jelentős növekedése bizonytalanná és érdektelenné teszi a fogyasztókat !Kisméretű termelők nehezen jutnak hitelhez és támogatáshoz. !Feketegazdaság  olyan mértékű piaci előnyhöz jutnak, amellyel a legálisan működő formák nehezen tudnak versenyezni !A termékek imázsa sokszor túlzottan is a prémium („jó, de nekem drága”) !Az intézményi étkeztetés és a vendéglátás további koncentrációja korlátozza a közvetlen termelői beszállítás lehetőségeit !A hiper-/szupermarketláncok és diszkontok áruválasztékát és árpolitikáját a kistermelők nem tudják követni

15 Rendelkezésre álló forrás 1248/2016. (V. 18.) Korm. határozat – ÉFK Legfontosabb jogcímek: VP Együttműködések támogatása a rövid ellátási láncok és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért -3,84 mrd Ft (kidolgozása folyamatban) VP A Rövid Ellátási Lánchoz kapcsolódó beruházások támogatása az élelmiszeripar és a borászat területén – 15 mrd Ft

16 Kapcsolódó egyéb jogcímek VP Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása, VP Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége

17 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Rövid ellátási láncok a fenntarthatóság alapjai Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető 2016.08.12."

Hasonló előadás


Google Hirdetések