Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása. Dr. Szilágyi János Ede 2006. március 9.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása. Dr. Szilágyi János Ede 2006. március 9."— Előadás másolata:

1 Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása. Dr. Szilágyi János Ede 2006. március 9.

2 Elhatárolási kérdések Minőségvédelem: alapvetően analitikai paraméterek Származásvédelem: földrajzi helyet jelöli ahonnan a termék származik; nincs kapcsolat a termék származási helye és a minősége között Eredetvédelem: földrajzi helyet jelöli ahonnan a termék származik; kapcsolat van a termék származási helye és a minősége között

3 Földrajzi árujelzők a jogintézmény kialakulása a rendszertani besorolás (ipari tulajdon -> árujelzők 3 típusa) a földrajzi árujelző típusai eredetmegjelölésföldrajzi jelzés Kapcsolat a termék és földrajzi hely között szorosnem olyan közvetlen Termelés, előállítás, feldolgozás mozzanatai minden mozzanatnak a földrajzi helyen elég csak egy mozzanat az adott földrajzi helyen A termék különleges minősége minek tulajdonítható -földrajzi környezet és -természeti és emberi tényező csak a földrajzi származás

4 Földrajzi árujelzők a földrajzi árujelzők oltalmának tárgyköre a földrajzi árujelzők szerepe a mezőgazdasági termékeknél a földrajzi árujelzők szabályozásának jogszabályi alapjai –nemzetközi megállapodások multilaterális megállapodás kétoldalú megállapodások –EU szabályozása 2081/92/EGK tanácsi rendelet 1493/1999/EK t. r., 753/2002/EK b. r., 1607/2000/EK b. r. –magyar szabályozás Borpiaci rendtartáson kívüli normák (1997:XI.tv.; 78/2004. K. r.) Borpiaci rendtartás (2004:XVIII.tv., 1994:CII.tv.; 97/2004. FVM. R.)


Letölteni ppt "Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása. Dr. Szilágyi János Ede 2006. március 9."

Hasonló előadás


Google Hirdetések