Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ipar. Az ipar fogalma A gazdaság egyik alapvető ága, amely az ember számára kitermeli és késztermékké dolgozza fel a természeti erőforrásokat. Fogyasztási.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ipar. Az ipar fogalma A gazdaság egyik alapvető ága, amely az ember számára kitermeli és késztermékké dolgozza fel a természeti erőforrásokat. Fogyasztási."— Előadás másolata:

1 Az ipar

2 Az ipar fogalma A gazdaság egyik alapvető ága, amely az ember számára kitermeli és késztermékké dolgozza fel a természeti erőforrásokat. Fogyasztási cikkekkel látja el a lakosságot. Gépeket és egyéb termelőeszközöket szállít a gazdaság többi ágának.

3 Az ipari tevékenység csoportosítása A termékek rendeltetése szerint: 1.Kitermelőipar: energiahordozók és ásványi nyersanyagok bányászata 2.Alapanyagipar: további feldolgozás céljából állít elő anyagokat, félkész termékeket. 3.Feldolgozóipar: a termeléshez szükséges gépeket, berendezéseket és a lakosság fogyasztási cikkeit állítja elő.

4 Az ipari tevékenység csoportosítása A termékek jellemzői alapján: NehéziparKönnyűiparÉlelmiszeripar Bányászat Energiaipar Kohászat Gépipar Vegyipar Építőanyag-ipar Fa- és papíripar Bútoripar Textilipar Bőripar Cipőipar Nyomdaipar Húsipar Tejipar Tartósítóipar Malomipar Édesipar Cukoripar

5 Az iparszerkezet Dinamikus ágak: az átlagosnál gyorsabban fejlődő iparágak. Válságágazatok: a leépülőben lévő iparágak 180019002000 textilipar kohászat gépgyártás vegyipar gépjárműipar elektronika számítástechnika biotechnológia űrtechnika

6 Az ipar telepítő tényezői Az ipar földrajzi elhelyezkedését meghatározó tényezők. 1.Természeti tényezők: a)Éghajlat: nem elsődleges szerepű b)Domborzat: közlekedés szempontjából c)Vízrajz: ipari víz, ivóvíz, termálvíz, közlekedés d)Ásványkincsek, energiahordozók: nagy iparvidékek kialakulása

7 Néhány európai iparvidék

8 Az ipar telepítő tényezői 2.Társadalmi tényezők: a)Munkaerő: alacsony munkabér, szakképzettség b)Infrastruktúra: távközlés, szállítás, modern telekommunikáció, közszolgáltatások c)Tőke: beruházásokra fordítható pénzösszeg d)Kooperáció: együttműködés lehetősége e)Piaci igények f)Környezetvédelem

9 Változás a telepítő tényezőkben Korábban a természeti tényezők voltak fontosabbak. Ma elsősorban a társadalmi tényezők elsődlegesek. Globalizáció → a termelés egyes fázisai más-más országokban vannak. Alapanyaggyártás → fejlődő országokban → olcsó munkaerő, gyenge környezetvédelmi szabályozás.


Letölteni ppt "Az ipar. Az ipar fogalma A gazdaság egyik alapvető ága, amely az ember számára kitermeli és késztermékké dolgozza fel a természeti erőforrásokat. Fogyasztási."

Hasonló előadás


Google Hirdetések