Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségvédelem a munkahelyen – alkoholizmus, alkoholizmus elleni küzdelem Dr. Morvai Veronika Semmelweis Egyetem, ÁOK Munka- és Környezet-egészségtani.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségvédelem a munkahelyen – alkoholizmus, alkoholizmus elleni küzdelem Dr. Morvai Veronika Semmelweis Egyetem, ÁOK Munka- és Környezet-egészségtani."— Előadás másolata:

1 Egészségvédelem a munkahelyen – alkoholizmus, alkoholizmus elleni küzdelem Dr. Morvai Veronika Semmelweis Egyetem, ÁOK Munka- és Környezet-egészségtani Tanszék, Budapest

2 Alkoholfogyasztás Magyarországon  Férfiak: a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók aránya az elmúlt 15 év során nem változott; a felnőtt férfi lakosság 1/5-e, fő.  Nők: a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók aránya 15 év alatt 1,5%-ról 5,2%-ra nőtt a rendszeresen italozók aránya, fő.  Összesítve Magyarországon 1 millió körül van a rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók száma.  A kórházak bel-, neurológiai és pszichiátriai osztályain ápolt betegek 30%-ának betegsége összefügg az alkohollal.  Az alkoholisták átlagos élettartama 8-12 évvel rövidebb, mint az össznépességé

3 Alkoholfogyasztás Magyarországon (KSH, 2004)  Magyarországon 11,1 l/fő/év abszolút alkohol az egy főre jutó fogyasztás (kereskedelmi adatok szerint).  A kikérdezéses adatok alapján: 3,5 l/fő/év abszolút alkohol.   A 25 év feletti magyar lakosság minden korosztálya csaknem minden más országot megelőz a májzsugorodásban meghaltak számát illetően.

4 Alkohos májzsugorodás miatt elhaltak és az alkoholisták becsült száma Év Alkoholos májzsugorodás miatt elhaltak száma Alkoholisták becsült száma Forrás: KSH, 1988, 2004

5 Alkohol  Az alkohol (etilalkohol, etanol) alifás szénhidrogén-származék  Fiziológiai hatásait meghatározzák: Alkohol testtömeg-kg-ra jutó mennyisége Alkohol testtömeg-kg-ra jutó mennyisége A plazmaszint növekedési üteme A plazmaszint növekedési üteme Gyógyszerek jelenléte Gyógyszerek jelenléte Szervezet megbetegedései Szervezet megbetegedései Korábbi alkoholfogyasztás Korábbi alkoholfogyasztás

6 Alkohol Felszívódás: vékonybél Szöveti eloszlás: egyenletes (kivéve: zsírszövet) Kiválasztás: 90-95%-ban máj metabolizálja (2 mmol/perc) Alkoholbontás sebessége: 7-10 g/óra ADH (alkoholdehidrogenáz) MEOS (100 mg% felett)  alkohol  acetaldehid aldehiddehidrogenáz   acetaldehid   acetát  CO 2 + H 2 O

7 Nutricionális tényezők  egy ital (10 g alkohol) fogyasztása 297 kJ (71 kcal) energia bevitelt jelent  “üres” kalóriák; nem tartalmaznak fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat.  Vitaminok hiánya az alkoholisták szervezetében: folsav, piridoxin (B6 vitamin), tiamin (B1 vitamin), nikotinsav vagy niacin (B3 vitamin), A vitamin.

8 Alkohol-dependentia (alkoholizmus) - szomatikus dependentia (a fogyasztás megszakítása után megvonásos tünetek) - szomatikus dependentia (a fogyasztás megszakítása után megvonásos tünetek) - laboratóriumi eltérések - laboratóriumi eltérések - társuló betegségek (máj, agy károsodás) - társuló betegségek (máj, agy károsodás) - orvosi és szociális kontraindikáció ellenére is alkoholizálás - orvosi és szociális kontraindikáció ellenére is alkoholizálás - szociális és szakmai tevékenység károsodása - szociális és szakmai tevékenység károsodása - Egyéb jelek: - Egyéb jelek: - alkoholra utaló jegyek: vörös arc, remegés - alkoholra utaló jegyek: vörös arc, remegés - zugivás - zugivás - indokolatlan munkahelyi hiányzások - indokolatlan munkahelyi hiányzások - bizonytalan eredetű gyakori baleset, elesés, sérülés - bizonytalan eredetű gyakori baleset, elesés, sérülés

9 Az alkohol intoxikáció hatásai az emberi szervezetre Akut alkoholmérgezés A heveny alkoholmérgezés klinikai tünetei : 1. Az előjelek szakasza 2. Izgalmi szakasz (excitációs stádium), ittasság 3. Rendezetlenségi szakasz, részegség 4. Comatosus szak

10 Krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai Központi idegrendszer Akut hatások Stimuláló hatások: agyi gátló kontroll mechanizmusok depressziója Memória, koncentráció – tompulás, vesztés Személyiség expanziója, kontrollálatlan hangulat, érzelem Szenzoros és motoros zavarok Krónikus, excesszív alkoholfogyasztás hatása: Agyi károsodás, memóriavesztés, alvászavarok, pszichózisok Neuropszichiátriai szindrómák: Wernicke encephalopathia Korszakoff pszichózis polyneuritis

11 Krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai Máj Zsírmáj; alkoholisták 90%-ában. Benignus, reversibilis Alkoholos hepatitis; „heavy drinker” (> 120 g/nap alkohol)-ek között 10-35% gyakoriságú, mortalitása 10-30%, Tünetek: hányás, láz, sárgaság, hasi fájdalom Labor: GGT, se-bi, fvs , SGOT/SGPT > 1, se-alb, vvs, thr. 

12 Krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai Máj Májcirrhosis; férfiakban g/nap, nőkben g/nap alkohol > év, 50% gyakorisággal májcirrhosist okoz. Tünetek: fogyás, vérzékenység, feminizáció, ascites, haematemesis, oedema, praecoma. Oesophagus varix vérzés: 18-20%-ban halálos Labor: anaemia, se bi, SGOT, ammonia  Hepatocellulars cc. gyakorisága alkoholos cirrhosisban: 12-20%

13 A tartós, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás biológiai markerei GGT, MCV, Se húgysav

14 Krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai Gastrointestinalis rendszer Száj, garat: carcinoma Nyelőcső: oesophagitis, reflux, carcinoma, Mallory- Weiss szindróma, oesophagus varixok (alkoholos májcirrhosis)  vérzés, Gyomor: krónikus gastritis, vérzés, Hp. pozitivitás, carcinoma Pancreas: akut és krónikus pancreatitis Belek: fokozott motilitás, malabszorpció → folsavhiány, baktériumflóra változás → puffadás, dyspepsia, diarrhoe, colorectalis carcinoma. Vékonybél (duodenum): erosiók, haemorrhagiás laesiok

15 Krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai Vérképző rendszer makrociter anaemia (folsavhiány); MCV  mikrociter anaemia (malnutritio, vérzés  vashiány); MCV  fehérvérsejt termelés csökken  fertőzés kialakulása thrombocytopenia  haemostasis zavar cirrhosisos betegen hypersplenia

16 Krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai Vázizomzat Myopathia (vázizomzat rhabdomyolysise) Tünetek: izomgyengeség, atrophia Dg: EMG, szövettan, CPK , myoglobinaemia és myoglobinuria Endokrin rendszer cortisol szint  vasopressin szekréció  vasopressin szekréció  szérum thyroxin (T 4 ) mérsékelt és reverzibilis, a szérum trijódthyronin (T 3 ) kifejezett  májcirrhosisban: testosteron szint  oestrogen szint  (gynaecomastia) májcirrhosisban: szekunder aldosteronismus (izomgyengeség) májcirrhosisban: szekunder aldosteronismus (izomgyengeség)

17 Krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai Immunrendszer  A krónikus alkoholfogyasztás károsítja az immunrendszert,  Károsodik a granulocyták kemotaxisa, a lymphocyták válasza mitogenekre, a természetes killer sejt aktivitás, a T sejtek száma és a tumor necrosis faktor szintje. Testhőmérséklet  Az alkohol fokozza a bőr véráramlását  meleg-érzetet okoz  hő-vesztés  test- hőmérséklet csökken.  Veszélyes: alacsony környezeti hőmérsékletnél.

18 Alkohol Fokozott carcinoma kockázat Alkoholisták között a rák gyakorisága tízszer nagyobb, mint a lakosságban. Alkoholisták között a rák gyakorisága tízszer nagyobb, mint a lakosságban. Legnagyobb kockázat: gastrointestinalis rendszer Legnagyobb kockázat: gastrointestinalis rendszer Fiatal korosztály veszélyeztetettebb (daganatos megbetegedések latencia periódusa: év) Fiatal korosztály veszélyeztetettebb (daganatos megbetegedések latencia periódusa: év)

19 Az alkohol okozta szív és keringési rendszeri megbetegedések Az alkohol okozta szív és keringési rendszeri megbetegedések 1. Alkoholos cardiomyopathia 1. Alkoholos cardiomyopathia > 10 év, > 100 g/nap alkoholfogyasztás 2. Alkoholos italok nem alkohol komponense (pl. kobalt) 2. Alkoholos italok nem alkohol komponense (pl. kobalt) 3. Alkohol  szívritmuszavarok  hirtelen szívhalál 3. Alkohol  szívritmuszavarok  hirtelen szívhalál 4. Hypertonia; > ital/hét 4. Hypertonia; > ital/hét 5. Haemorrhagiás stroke; > ital/hét: 5. Haemorrhagiás stroke; > ital/hét: 6. Alkoholfogyasztás és ISZB összefüggése: dózis- függő 6. Alkoholfogyasztás és ISZB összefüggése: dózis- függő (J alakú görbe)

20 Alkoholos cardiomyopathia (ACM)  Az ACM praeklinikai stádiuma  Az ACM praeklinikai stádiuma alkoholt fogyasztókban klinikai tünetek nélkül a balkamra működészavara jön létre:  balkamra tömege nő, dilatatio, majd diastolés diszfunkció (10 év után)  a betegek életkora: év  felismerése: terheléses vizsgálatok, echocardiographia  A tünetekkel járó ACM jellemzői:  A tünetekkel járó ACM jellemzői:  balkamra tömege nő, dilatatio, kamrafal elvékonyodik, majd systolés diszfunkció (EF < 40%), felismerése: NYHA III-IV stádiumú szívelégtelenség, fizikális vizsgálat, echocardiographia

21 Alkohol - arrhythmiák  “holiday heart”szindroma: hétvégi és ünnepi alkoholfogyasztás után ritmuszavarok  “holiday heart”szindroma: hétvégi és ünnepi alkoholfogyasztás után ritmuszavarok  az újonnan fellépő pitvarfibrillatios esetek 35%-ában, az alkohol a kiváltó ok - SVT relatív kockázata: 5,0 - Pitvarfibrillatio relatív kockázata: 2,3  kamrafibrillatiós epizód, syncope

22 Alkohol - hypertonia  Heti >/= 210 g alkoholfogyasztás a hypertonia elhízástól, só-beviteltől, dohányzástól és az italféleségtől független rizikó tényezője  Az essentialis hypertonia 10%-át alkoholfogyasztás okozza.  A vérnyomás absztinencia hatására csökken, az ivás folytatásakor ismét emelkedik.  Aktívan alkoholizáló essentialis hypertoniás betegek vérnyomása kevésbé reagál az antihypertenzív gyógyszerekre.  Aktívan alkoholizáló essentialis hypertoniás betegek vérnyomása kevésbé reagál az antihypertenzív gyógyszerekre.

23 Alkohol - stroke  > ital/hét alkohol fogyasztása növeli a haemorrhagiás stroke kockázatát.  Az alkoholfogyasztás és a haemorrhagiás stroke között direkt, dózis-függő összefüggés van.  Kis mennyiségű (< 20 g/nap) alkohol bizonyos populációban (ázsiaiakban nem!) védő hatású az ischaemiás stroke-kal szemben

24 Alkohol - ISZB Rendszeres alkoholfogyasztás hatásai: Rendszeres alkoholfogyasztás hatásai: g/nap  ISZB mortalitás  g/nap  ISZB mortalitás ↓ összmortalitás ↓  Alkoholfogyasztás és ISZB összefüggése: dózis-függő (J alakú görbe)  Alkoholfogyasztás és ISZB összefüggése: dózis-függő (J alakú görbe)  „francia paradoxon”: nagy mennyiségű telített zsírsav-fogyasztás, alacsony ISZB morbiditás, mortalitás. Oka: vörösbor fogyasztás?  „francia paradoxon”: nagy mennyiségű telített zsírsav-fogyasztás, alacsony ISZB morbiditás, mortalitás. Oka: vörösbor fogyasztás?

25 A „francia paradoxon”magyarázata A vörösbor kardioprotektív hatásai:  polifenol (transresveratol) tartalma: thrombocyták aggregációjának csökkentése  antioxidánsok (alfa-tokoferol): LDL-koleszterin oxidációjának csökkentése Optimális kardioprotektiv hatás: Mediterrán étrenddel együtt

26 A kis mennyiségű, rendszeres alkoholfogyasztás kardioprotekiv hatása Ahol az ISZB mortalitás magas (USA), a kis mennyiségű alkoholfogyasztás beépült a táplálkozási útmutatóba; férfiaknak 45 év felett 2 ital/nap férfiaknak 45 év felett 2 ital/nap nőknek 55 év felett 1 ital/nap mennyiséget javasol. nőknek 55 év felett 1 ital/nap mennyiséget javasol. nem javasolja a fogyasztást absztinenseknek !

27 A „biztonságos” és a „veszélyes” alkohol- mennyiség Az alkoholfogyasztást általában az elfogyasztott italok számával jellemezzük, illetve egységben fejezzük ki; 1 ital ≈ 10 g alkohol 1 ital ≈ 10 g alkohol „biztonságos” vagy mérsékelt alkoholfogyasztás: „biztonságos” vagy mérsékelt alkoholfogyasztás: férfiak: 2 ital /nap, nők: 1 ital /nap férfiak: 2 ital /nap, nők: 1 ital /nap veszélyes alkohol mennyiség: férfiak: > 14 ital/hét, nők: > 7 ital /hét, mert növeli az férfiak: > 14 ital/hét, nők: > 7 ital /hét, mert növeli az egészségkárosodás kockázatát. mértéktelen ivás: >160 g/nap alkohol fogyasztás

28  Mindenkire nézve ártalmatlan napi mennyiséget nem lehet meghatározni  Fiatal korosztály veszélyeztetettebb (daganatos megbetegedések latencia periódusa év)  Periódikus, nagy mennyiségű fogyasztás veszélyesebb

29 Orvosi tanács:  legyen individuális (életkor, nem, egyéni kockázatok és előnyök alapján),  mérlegeljük a családban előforduló cardiovascularis (hypertonia, stroke, stb.) és a daganatos megbetegedéseket,  a nagy mennyiségű égetett szeszes italt fogyasztók között tanácsadással törekedjünk a tömény szeszes italok arányának csökkentésére, ezeknek alacsonyabb szesztartalmú italokkal történő helyettesítésére,  a nagy alkohol-mennyiséget fogyasztók körében a napi mennyiség csökkentésére (férfiaknál <20 g/nap, nőknél < 10 g/nap)  a kultúrált, az étkezéshez kapcsolódó fogyasztás elfogadtatására.

30 Az alkoholfogyasztása hatásai a munkahelyen 1) Alkoholfogyasztással összefüggő hiányzások Alkohol okozta megbetegedésekkel összefüggő hiányzás (3,5-5,0 %) „Problem drinkerek” Másnaposság, részegség 2) Balesetek – az ipari balesetek 25%-áért az alkohol felelős Alkohol  idegrendszer  gondolkodás zavarai  megnyúlt reakcióidő  megnyúlt reakcióidő  csökkent izom kontroll  csökkent izom kontroll Balesetek – fatális (gerincvelő károsodások) – nem fatális: 12-15%-a alkoholos eredetű – nem fatális: 12-15%-a alkoholos eredetű 3) Munka teljesítmény Alkohol  motoros koordináció  figyelem  reakció idő  teljesítmény csökkenés 4) Munkahelyi interperszonális kapcsolatok Negatív: agresszió, veszekedés Pozitív: informális kapcsolatok javítása a management és az alkalmazottak között

31 A munkahelyi alkoholfogyasztást befolyásoló tényezők 1) Munkahely-specifikus tényzők Ingerszegény munkakörnyezet. A „heavy drinker” munkaerő a „beteg” munkakörnyezet tünete lehet. 2) Foglalkozás (munka) – specifikus tényezők: stressz, flexibilitás hiánya, ismétlődő, unalmas munka, a munka eredményének láthatóságának hiány, különsöen magas vagy alacsony jövedelem. 3) A normális munka-gyakorlat hatása. Bizonyos munkahelyeken (pl. légi-közlekedés, építő-munkások) az alkoholfogyasztása teljes tiltása.

32 Munkahelyi alkohol-politika Minden egyes munkahelyen más elhatározás és gyakorlat kell Függ: a vállalat, munkahely jellege munka típusa 1) Alkoholfogyasztást befolyásoló tényezők feltárása (személyi és munkakörülmények, amelyek okozzák az ivást) 2) Oktatás (szóbeli, poszterek, videók)  Az egészségre káros alkohol mennyisége  Az egészségre káros alkohol mennyisége  Az intoxikáció következményei  Az intoxikáció következményei  Figyelmeztető jelek felismerése  Figyelmeztető jelek felismerése  Az alkohol okozta megbetegedések tünetei  Az alkohol okozta megbetegedések tünetei

33 Munkahelyi alkohol-politika 3) Intézkedések  Alkoholos italok árusításának tiltása (helyette megfelelő nem alkoholos italok)  Pihenő szobák kialakítása (világos, tiszta, nem kocsmaszerű)  Pihenő szobák kialakítása (világos, tiszta, nem kocsmaszerű)  „Nem alkohol-barát” munkahelyek kialakítása  „Nem alkohol-barát” munkahelyek kialakítása 4) Tesztelés (szűrés) – kezelés – rehabilitáció Tesztelés formái:  előzetes alkalmassági vizsgálatkor (kérdőív)  random, eseti, periodikus, kezelés utáni Tesztelés bevezetése: törvényi szabályozás (személyiségi jogok)

34 Az alkohol politikai előnyei Baleseti arány, morbiditás, mortalitás csökken, produktivitás nő, nem csak a munkahelyi italozás csökken, hanem általában az italozás Baleseti arány, morbiditás, mortalitás csökken, produktivitás nő, nem csak a munkahelyi italozás csökken, hanem általában az italozás


Letölteni ppt "Egészségvédelem a munkahelyen – alkoholizmus, alkoholizmus elleni küzdelem Dr. Morvai Veronika Semmelweis Egyetem, ÁOK Munka- és Környezet-egészségtani."

Hasonló előadás


Google Hirdetések