Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FOGSZUVASODÁS MEGELŐZÉSE HELYES TÁPLÁLKOZÁSSAL TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FOGSZUVASODÁS MEGELŐZÉSE HELYES TÁPLÁLKOZÁSSAL TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés."— Előadás másolata:

1 FOGSZUVASODÁS MEGELŐZÉSE HELYES TÁPLÁLKOZÁSSAL TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban

2 BEVEZETÉS Az egyik laggyakrabban előforduló krónikus betegség a fogíny betegség (parodontózis) mellett a fogszuvasodás. 1996-ban Magyarországon a 12 évesek vizsgálata során 84,5%-án mutattak ki fogszuvasodást. TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 http://media.hazipatika.com/cikkek/main/58/2558/fogszuvasodass.jpg

3 A fog szuvasodás A fogszuvasodás az a folyamat amikor a fogak keményszövetei felől a fogbél (pulpa) irányába megindul egy bomlási folyamat. Ez az elváltozás eleinte reverzibilis folyamat, amely az idő elteltével tovább terjedve, egy irreverzibilis destrukciót idéz elő. Megfordíthatatlan folyamatokat gyakran kíséri fájdalom, gyulladás és végül a fog elvesztését is okozhatják. http://www.fogorvos-pecs.hu/userfiles/szolgaltatasok_kepek/5/5b/szuvasodas_megelozese_lyukas_fog_pecs.png

4 Caries típusok A fiatal fogak morfológiája is elősegíti a zománccaries kialakulását, mert a barázdák mélyek ezáltal a lepedékek az úgynevezett dentális plakkok gyorsabban megtapadnak, és nehezen eltávolíthatóak Ha a fogíny visszahúzódik ez a folyamat főleg az idősebbekre valamint a fogágybetegségben szenvedőkre vonatkozik akkor a foggyökér láthatóvá válik. Ekkor a lepedék már könnyen megtud tapadni a gyökéren amely a fogak úgynevezett gyökércaries okozza. Ha a zománc- és a cementréteg nem találkozik a fognyak területén, akkor láthatóvá válik a dentin és ekkor keletkezik a dentincaries. Erre jellemző, hogy lefolyása sokkal gyorsabb és hamarabb okoz szövődményeket. http://www.dr.info.hu/drinfo/static/img/konyv_4_1/8_3ABRA.JPG

5 Fogszuvasodás okai dentális plakk biofilm táplálkozás életkor, nem, genetikai adottságok, fajtabeli és családi körülmények, alkati és immunológiai jellegzetességek viselkedésből eredő, valamint környezeti, földrajzi, szociális, gazdasági tényező is fontos befolyásoló jelentőséggel bír.

6 Dentális Plakk A dentális plakk egy a fogakon megtapadó biofilm réteg amelyet, ha nem távolítunk el, fogszuvasodást vagy fogínygyulladást (gingivitis) okoz. A baktériumok szilárd felszínekhez történő letapadása és az ezt követő biofilm képződés olyan túlélési stratégia, amelyet a baktériumok évmilliók óta alkalmaznak és fejlesztenek. A folyamat lényege, hogy a mikroorganizmusok a táplálékban gazdag mikrokörnyezetbe kerülve ott rögzíteni tudják magukat, majd ezt követően leválva a felületről, újra a növekedéshez kedvezőbb közegbe kerülhetnek.

7 Biofilm Biofilmeknek nevezzük azokat a mikrobiális közösségeket, melyekre jellemző, hogy gyakran kapcsolódnak szilárd felületekhez, ahol saját maguk által szintetizált polimer mátrixba ágyazottak. A biofilm képződés lényege, hogy a mikroorganizmusok a táplálékban gazdag mikrokörnyezetbe kerülve ott rögzíteni tudják magukat, majd ennek kimerülése után leválva a felületről, szuszpendált formában újra a növekedéshez kedvezőbb közegbe kerülnek. A biofilmbeli életforma előnye, hogy bizonyos mértékű védelmet biztosít a biocid anyagok, antibiotikumok, antitestek, felületaktív anyagok, bakteriofágok és szabadon élő mikroszkópikus predátorok ellen is. A felszínekhez történő letapadást számos tényező befolyásolja, pl. baktérium törzs(ek), a felszín összetétele, környezeti tényezők, stb.

8 Biofilm keletkezése A bakteriális letapadás folyamatát két szakaszra oszthatjuk elsődleges vagy dokkolási szakaszra, és másodlagos, vagy kapcsolási szakaszra. Bizonyos szerzők egy további szakaszt is megkülönböztetnek, amit a megtelepedési felszín előkészítési lépésének neveznek (Boland et al., 2000, Gristina, 1987). Az emberi bőrfelületen előforduló S. epidermidis biofilm kialakulása (Vuong and Otto 2002). I. letapadás, I/a. bevonat nélküli felület, I/b. bevonatos felszín, II. sejt-sejt adhézió és szaporodás, III. leválás, szóródás.

9 Táplálkozás szerepe A táplálékok közül a fermentálható szénhidrátok jelentik a legnagyobb veszélyt, mert a fermentáció során savak keletkeznek és ezek a savak okozzák a fogak keményszövetének demineralizációja. A fogszuvasodás kialakulásának folyamatában fontos feladatot lát el a rost dús táplálék. A rost, rágásra készteti a fogyasztót és ezen élelmiszerek mechanikus tisztító hatása gátolja a dentális lepedék kialakulását. A rágás stimulálja a nyálelválasztást, melynek hígító, pufferoló hatása van. A rágás természetesen csak a rágófelület felszínének tisztulását segíti elő, ezért a megfelelő szájhigiéné az intenzíven rágó népcsoportoknál is fontos. Abban az esetben ha az ételek állaga, ragadós-tapadós konzisztenciájú akkor az a biofilm, a fogszuvasodásnak valamint a fogágybetegségek kialakulásának kedvez.

10 Szénhidrátok szerepe A fogszuvasodás kialakulásában a szénhidrátok döntő szerepet játszanak oka a szánhidrátok összetétele (poli-, di-, és monoszacharidok), konzisztenciája valamint fogyasztási gyakorisága. Azok a szénhidrátok növelik a fogszuvasodás rizikóját amelyek szubsztrátként (elsősorban mono- és diszacharidok) szolgálnak az szájban előforduló mikroflóra számára. mert ezen mikoroorganizmusok a szénhidrátot szubsztrátként használják. A bomlás során tejsav keletkezik ez a tejsav a dentalis plakk pH-ját a „kritikus” 5,5 pH alá csökkentve a fogzománcot demineralizálják.

11 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "FOGSZUVASODÁS MEGELŐZÉSE HELYES TÁPLÁLKOZÁSSAL TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések