Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

10. rész :Táplálékunk összetevői 10.1. Fehérjék Klikk a folytatáshoz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "10. rész :Táplálékunk összetevői 10.1. Fehérjék Klikk a folytatáshoz."— Előadás másolata:

1 10. rész :Táplálékunk összetevői 10.1. Fehérjék Klikk a folytatáshoz

2 Napjainkban már senki sem kérdőjelezi meg azt, hogy szoros összefüggés van a táplálkozásunk és az egészségi állapotunk között. A kérdés csupán az, hogy mit is értünk „optimális, vagy egészséges táplálkozás” alatt?

3 A következő lapokon megismerkedhetünk azokkal az anyagokkal, melyeket rendszeresen és megfelelő összetételben fogyasztva táplálkozásunkat kiegyensúlyozottá és egészségessé tehetjük.

4

5 A fehérjék szervezetünk fontos építőköveit, az aminosavakat biztosítják számunkra. Állati és növényi eredetű élelmiszerekben egyaránt fellelhetőek.

6 Állati eredetű fehérjék vannak a húsban és húskészítményekben, a tejben és tejkészítményekben, a halban, a tojásban.

7 Az állati eredetű fehérje szervezetünk számára a legnehezebben feldolgozható ételt jelenti, igen megterhelve méregtelenítő apparátusunkat (máj, vese, tüdő, bőr stb.), és sokszor kedélyünket is. Nem árt mellőzni őket, főleg betegség esetén.

8 Növényi eredetű fehérjék: legtöbb a gabonafélékben és a hüvelyesekben található ( csicseriborsó, bab, lencse), diók és mindenféle olajos magok. A szója az egyik leggazdagabb növényi fehérjeforrásunk.

9 A növényi eredetű fehérjék is nehezen emészthetők, ám az esszenciális aminosavak miatt életfontosságú táplálékunk, ezért mértékkel fogyasztandó.

10 A fehérjékre az egész élet során szükség van az elhasználódott sejtek pótlására. Segítik a növekedést, gyermekek és terhes nők számára kiemelten fontosak.

11 A létfontosságú testépítő fehérjék fogyasztását sem szabad túlzásba vinni! A szervezet nem tudja tárolni a fehérjét, ezért azt naponta kell bevinni a szükséges mennyiségben.

12 Állandó és tudatos erőfeszítéssel érhetjük csak el azt, hogy kiválasszuk magunknak azokat a táplálékainkat, amelyek elfogyasztásával biztosíthatjuk a jó erőnlétünket, és a megfelelő közérzetünket.


Letölteni ppt "10. rész :Táplálékunk összetevői 10.1. Fehérjék Klikk a folytatáshoz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések