Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„A gyermek mindenek felett álló érdekében” - 9. ALKALOM 2012. október 19. Országos Szakmai Összejövetel Lendvai Lászlóné Ani T:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„A gyermek mindenek felett álló érdekében” - 9. ALKALOM 2012. október 19. Országos Szakmai Összejövetel Lendvai Lászlóné Ani T:"— Előadás másolata:

1 „A gyermek mindenek felett álló érdekében” - 9. ALKALOM 2012. október 19. Országos Szakmai Összejövetel Lendvai Lászlóné Ani lendvaiani@gmail.com T:

2 Hova helyezzem a hangsúlyt? a„hogyan tovább minőségbiztosítás”-ra, a pedagógus fókuszba állítására Tudok- e nyugtatóan hatni? jogszabály értelmezésem Honnan kezdjem?

3 Ki határozza meg a minőséget? Minőségbiztosítás 2000 -2010 Elbizonytalanodás, útkeresés Törvény, végrehajtási rendeletek, pályázatok

4 Volt egyszer… Politika Fenntartó ∆ Szülő Szakma …SZOLGÁLTATÁS Manapság … POLITIKA Fenntartó ∆ Szülő Szakma …SZOLGÁLAT

5 Nincs rend a magyar közoktatásban A pedagógus becsukja az ajtót… Minden gyermeknek joga van „jó óvodába és iskolába” járni Európában egyedülálló a magyar történet: - Külső kontroll hiánya - ???????????? - Szaktanácsadás!

6 Az nem lehet, hogy minden pedagógus egyforma → az értékelésnélküliség egyik félnek sem egészséges A differenciált bérezés kezdő lépéseit megtettük → pedagógusvédettség enyhítési terve - 2007. Kitaláltuk és leírtuk, - 2008. Kipróbáltuk (?) - 2009. Módosítottuk

7 A közoktatás szolgáltatás Ma közszolgálat - piaci helyzet: középpontban a gyermek → → a minőség meghatározói ( ∆) - átláthatóság - elszámoltathatóság OM nyilvános adatbázisa (kompetencia mérés eredményei) MIP értékelés nyilvánossága

8 Racionalizálási törekvések (bezárás, összevonás) 2003- tól a MIP tartalmi elemei, a törvényi szabályozás függvényében (is) folyamatosan bővültek Nem kellett mindezt szeretni: Tudomásul kellett venni, és saját intézményünk számára kellett értelmeznünk!

9 Valamiféle „értékelési kényszer” érzékelhető… (a minőséget méterben, kilóban mérjük) Kit „támogat(ott?)” a minőségfejlesztési TEAM? Félreértelmezett minőségbiztosítás és minőségfejlesztés → adminisztrációs teher? Ki határozta meg a minőséget?

10 AZ INTÉZMÉNYEK KÖZÖTTIKÜLÖNBÖZŐSÉG EK ITT KEZDŐDTEK… COMENIUS pályázat → tanácsadó Partnerközpontú működés Intézményi önértékelés Mérési eredményekre alapozott fejlesztések MIP dokumentum (2003) Teljesítményértékelési re.. Nyilvános MIP értékelés (2007.) TEAM- tagok díjazása EREDMÉNY? „Ej, ráérünk arra még!” „…nyugdíjba megyek…” Periódus, szempontok? R – K- H- távú tervek? Interneten repkedő MIP-ek Interneten repkedő telj… Törvénysértések Igazságos, egyenlő jutalom EREDMÉNY?

11 „Szeminárium iskolaigazgatók és óvodavezetők részére: Tisztelt Iskolaigazgató/Óvodavezető! Az új Közoktatási Törvény és a Pedagógus Életpálya-modell készülőben van. Bizonyos részei már 2011. szeptember 1-jétől hatályosak lesznek!  Részvételi díj: Akciós ajánlat:  20 900 Ft +áfa 19 400 Ft + áfa.”

12 Kiemelések „...” saját leveleimből Teljesen magán jellegű kérdésem is lenne: tudom, hogy nem lesz szükség az IMIP-re, és nem lesz kötelező a minőségbiztosítás... A TEAM.- ben vita támadt... - Kell-e még a vezetőt, mint partnert mérni? - Mérjük- e a vezetővel való elégedettséget? - Kötelező-e a TEAM?

13 Tudsz valami új, és fontos változásról a minőségirányítás területén? Vannak új "dolgok", amiket az intézményeknek mostanában szem előtt kell tartani, és el kell végezni? Mi újság veled? Benne leszel a 2013-tól esedékes külső ellenőrök körében?

14 Tegnap volt a vezető óvónő egy értekezleten, ahol az elkövetkezendőkről volt szó (ellenőrzés, változások stb). Ott mondták, hogy már nem kötelező a minőségirányítási rendszer működtetése, de aki kiépítette annak javasolt folytatni.

15 Szívós Ágota tartotta a minőségfejlesztés, ellenőrzés, értékelés tantárgyat. Be kell adnunk egy 3-5 oldalas dolgozatot a következő témák egyikéből: - általános minőségb. modellek összehasonlítása (TQM, ISO, EFQM) - IMIP jogszabályoknak megfelelése - szabályozás és gyakorlat megfelel-e? - partneri elégedettségmérés módszere, eredménye, milyen intézkedési terv van... HA van valami anyagod, átküldenéd nekem???? 

16  Szeretném megkérdezni tőled, hogy kell-e még csinálni az IMIP-et, mert egyes híresztelések szerint nem.  Nagyon fontos lenne a válaszod, köszönöm szépen.

17 ... új óvoda, szeptemberben nyílik meg... Épp nekiálltam megírni az IMIP-et és most értetlenül állok és az interneten sem találok semmit. Tudsz erről valamit?

18 XY igazgató, tanügyigazgató honlapja: Az alábbi előírások 2012. szeptember 1-jétől nem lesznek hatályban! Elrendeli a még számozatlan EMMI rendelet 194. §-ának a) szakasza: - minőségfejlesztés - szolgáltatásainak fejlesztését - eredményeit felhasználja működésének folyamatos fejlesztéséhez.

19 Tudsz-e valamit arról, hogy a jövő tanévben a továbbképzési összeg megmarad-e, vagy sem? Mi változik ezzel kapcsolatosan? A minőségirányítás /sajnos/ mint látjuk konkrétan sehol sem szerepel, szeptembertől állítólag nem kötelező, a pótlékot is elvették (minőségi kereset kiegészítés).

20 Ha külön megszűnik a minőség biztosítás és 2013-tól egyes elemeit be kell építeni az óvoda egyéb dokumentumaiba, akkor mi a teendője a mi kis csapatunknak? Mely dokumentumba, mit kell elhelyezni? Mi az amivel nem kell vele tovább bíbelődni, finomítani?

21 Tegnap volt a vezető óvónő egy értekezleten, ahol az elkövetkezendőkről volt szó (ellenőrzés, változások stb). Ott mondták, hogy már nem kötelező a minőségirányítási rendszer működtetése, de aki kiépítette annak javasolt folytatni.

22 Elkészült az óvodánk munkaterve, de nem vagyok tisztában azzal, hogy milyen jogszabályi háttérre hivatkozhatunk. Kérlek segíts ebben nekem!

23 Sajnos a szakvizsgás képzésen is azt mondták, hogy a minőségirányítás, mint olyan nem szerepel egy törvénytervezetben, végrehajtási rendeletben sem. A Minőségfejlesztési Támogató Szervezet Tagjainak megbízásával kapcsolatban nem nagyon találok információkat. Mi lesz 2013. januártól a MICS és TÉCS tagok munkájával? Megbízzam őket?

24 A teljesítményértékelés, ami a dolgozókat érinti fenn marad-e? Szükséges a továbbiakban elvégeznünk, mivel az életpálya modell szerint külső ellenőrzés (minősítő eljárás) várható.

25 Mit tanácsolsz arra nézve, hogyan lehetne ezt a munkát folytatni  intézményvezetőt vagy a tantestületet győzzem meg?  Ha külön megszűnik a minőség biztosítás és 2013-tól egyes elemeit be kell építeni az óvoda egyéb dokumentumaiba, akkor mi a teendője a mi kis csapatunknak?  Mely dokumentumba, mit kell elhelyezni?  Mi az amivel nem kell vele tovább bíbelődni, finomítani?

26  Tisztelt Lendvai Lászlóné Ani! Az interneten keresgéltem szakirodalmakat a teljes körű intézményértékelés, valamint a pedagógusok teljesítményének értékelésével kapcsolatban. Ennek kapcsán ráakadtam Önre és kedves kollégájára, Szivák Juditra. Abban kérnék tisztelettel segítséget, hogy tudnának-e valamilyen akár internetes, akár papír alapú szakirodalmat ajánlani számunkra? Kidolgoztunk egy-egy rendszert ezekre ugyan, de az igazgató úr megkért, hogy keressek néhány érdemes cikket ezekkel kapcsolatban. A pedagógusok teljesítményértékelésével kapcsolatban az igazgató urat érdekelné az is, hogy van-e valami összefoglaló jellegű irodalom, ami ennek a történetét leírja. Azért kérek segítséget, mert magam nem boldogultam ezzel a feladattal sajnos. Ön, mint közoktatási szakértő, bizonyára jóval jártasabb ezekben a témákban és a szakirodalmi háttér ismeretében.

27 „Az oktatási rendszer csak olyan jó, mint a tanárok, akik alkotják.” „Az eredményes tanulás elképzelhetetlen jó tanítás nélkül.” „A kiváló teljesítményhez minden gyermek sikere szükséges”

28 MINŐSÉG → BIZTOSÍTÁS (GARANCIA) 1. ∆ 2. ∆ MIP RENDELETEK

29 Kt. 40.§ 3/2002. (II. 15.) OM rendelet

30 TARTALOMI-NTÖRVÉNYI HÁTTÉR Törvényes működésITÖRVÉNY ÉS VÉGREHAJTÁSI RENDELETEI Vezetői elkötelezettségI2011. évi CXC. Törvény 67.§ Vezetői megbízás TervezésI20/2012.(VIII.31.)EMMI 184.§ (8) Az intézményvezető az intézmény ellenőzés összegző szakértõi dokumentuma alapján öt évre szóló intézkedési tervet készít, amelyben kijelöli az intézmény pedagógiai-szakmai munkája fejlesztésének feladatait. Az intézkedési Minőségfejlesztési rendszer működtetése (TEAM) I

31 TARTALOMI-NTÖRVÉNYI HÁTTÉR Erőforrások biztosítása2011. évi CXC. Törvény 66-67.§ Alkalmazási feltételek PartnerközpontúságKötelességek és jogok: 2011. évi CXC. Törvény 45-48.§/gyermeki 62-63.§/pedagógusi 72-73.§ szülői 20/ 2012(VIII.31.)EMMI 69. § (4) Kérdőíves felmérés eredményei vez. értékeléshez Mérés-értékelés20/2012.(VIII.31.)EMMI 63. § (1) Az óvoda az óvodás gyermekek fejlõdését folyamatosan nyomon követi és írásban rögzí 39.§(1) SNI Fejlesztési terv 20/2012.(VIII.31)EMMI 148.§.7(a)az intézmény önértékelése,

32 TARTALOMI-NTÖRVÉNYI HÁTTÉR Ellenőrzés-értékelés2011. évi CXC. Törvény 64.§ Pedagógusok előmeneteli rendszere 20/2012.(VIII.31.)EMMI -150. § Országos szakmai ellenőrzés- értékelés - 148.§(5) A fenntartó értékelőlapon értékeli az intézmény munkáját

33 "A közoktatásban minden hasznos, amit LEHET és minden rombol, ami KÖTELEZŐ." (Vekerdy) 2012.10.17.  KÖSZÖNÖM…! Lendvai Lászlóné Ani www.mod-szer-tar.hu …ÉN AKKOR IS FOLYTATNI FOGOM! http://www.youtube.com/results?search_query=Én+akkor+is+folyta tni+fogom&oq=Én+akkor+is+folytatni+fogom&gs_l=youtube.2

34 "A közoktatásban minden hasznos, amit LEHET és minden rombol, ami KÖTELEZŐ." (Vekerdy)


Letölteni ppt "„A gyermek mindenek felett álló érdekében” - 9. ALKALOM 2012. október 19. Országos Szakmai Összejövetel Lendvai Lászlóné Ani T:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések