Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖZÉTKEZTETÉS ÉS MUNKAEGÉSZSÉGÜGY TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖZÉTKEZTETÉS ÉS MUNKAEGÉSZSÉGÜGY TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi."— Előadás másolata:

1 KÖZÉTKEZTETÉS ÉS MUNKAEGÉSZSÉGÜGY TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban KÉSZÍTŐK : BOZSIK ÉVA ENK ZSUZSANNA FÓRIÁN TÜNDE SZLÁDEK HELGA TAMÁS JÁNOS

2 TARTALOM Az emberi szervezet és a víz A szervezet vízháztartása és a nátrium szerepe A víz és nátrium metabolizmus klinikai zavarai Táplálkozás és a víz Munkaegészségtan Munkakörnyezet hatása a táplálkozásra és vízfogyasztásra Munkahelyi klíma követelményei A helytelen táplálkozás és folyadékfogyasztás TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

3 AZ EMBERI SZERVEZET ÉS A VÍZ A környezet szennyeződésének fokozódása az emberiség vízkincsét csökkenti, és ma már a jó ivóvíz előteremtése éppen olyan gond, mint a lakosság fehérjeszükségletének fedezése Egészségesekben a testfolyadékok összetétele és volumene a táplálékfelvétel és metabolikus aktivitás nagyobb ingadozásai ellenére állandó marad TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 VízfelvételmlVízleadásml Folyadék alakjában1500Vizelet1500 Táplálék vize850Bőr630 Oxidációs víz350Légzés420 Széklet150 összesen2700Összesen2700 Egy felnőtt emberi test vízmérlege

4 AZ EMBERI SZERVEZET ÉS A VÍZ A test teljes víztere, totál body water (TBW) felnőtt kövér férfiakban a testsúly 55%-a, míg soványakban 65%-a. A felnőtt nők hasonló értékei kb. 10%-kal alacsonyabbak A vízfelvétel mellett további 200-300 ml víz képződik a szervezetben A veséken keresztüli vízvesztés napi 300-500 ml-re csökkenthető, ha nincs vesebetegség A bőrön keresztül történő nem észlelhető vízvesztés (az izzadást kivéve) 70 kg-os emberben kb. 0,4-0,5 ml/óra/ttkg, ami 24 óra alatt kb. 650-850 ml-nek felel meg Láz esetén további 100-150 ml/nap víz távozik el 1  C-onkénti hőmérsékletemelkedés során TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 Emberi szervezet 70%-a víz

5 A SZERVEZET VÍZHÁZTARTÁSA ÉS A NÁTRIUM SZEREPE A szervezet összes Na-tartalmát a táplálékkal felvett és a vesén át kiválasztott Na egyensúlya szabályozza Mivel a Na alapvetően az ECF-ben (extracelluláris folyadék) található, az ECF térfogat fő meghatározó eleme a test teljes Na-tartalma A megfelelő receptor jelzések alapján a szervezet az ECF térfogatát a vese Na kiválasztásának módosításával szabályozza. A renalis Na-kiválasztást több tényező szabályozza, (1) a glomerularis filtratiós ráta (GFR) és a filtrált Na terhelés, (2) a mellékvese glycocorticoid és mineralocorticoid (elsősorban aldosteron) secretiója, (3) mechanikus faktorok (pl. a peritubularis capillaris oncoticus és hydrostaticus nyomása) és a vese perfusiós nyomása, (4) az angiotensin II közvetlen tubularis hatásai, (5) a vese nlc stimulatiója, (6) a nyúltagy osmoticus nyomása, és feltehetően (7) natriureticus faktorok. TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

6 A SZERVEZET VÍZHÁZTARTÁSA ÉS A NÁTRIUM SZEREPE A natriureticus faktorok jelenlétét kb. 30 éve vizsgálják. Újabban több natriureticus faktort azonosítottak, többek között egy ouabain-szerű anyagot, amely natriuresist indukál a Na + -K + gátlásával A renalis Na kiválasztás szabályozása összetett, többrétű mechanizmus, amelyben sok egymást átfedő, ill. egymással azonosnak tűnő tényező együttesen szabályozza az ECF térfogatot Éppen ezért, ha valamelyik mechanizmus hiányzik, vagy működése csökken, a többi még az életet veszélyeztető Na-egyensúlyzavarokat is áthidalhatja Az ECF térfogatot a szervezet teljes Na tartalma szabályozza A Na egyensúly zavarai az ECF és az intravascularis térfogat változásaiként jelennek meg. A Na szükséglet klinikailag legjobban az ECF térfogata alapján ítélhetjük meg TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

7 A VÍZ ÉS NÁTRIUM METABOLISMUS KLINIKAI ZAVARAI Bár tiszta Na-csökkenés vagy -többlet, ill. vízvesztés (dehydratio), vagy vízvisszatartás is előfordulhat, a legtöbb klinikai kép kevert A vízcsökkenés ill. felesleg az ICF és ECF között kb. 2/3:1/3 arányban oszlik meg Ebből következik, hogy az ECF és az intravascularis volumen eltérései klinikailag általában nem is mutathatók ki, vagy nem feltűnőe k Ezzel szemben a KIR-i eltérések (az agysejtek osmoticus térfogatváltozásai következtében) a leggyakoribb klinikai jelek. Ezek lehetnek a mentális állapot és a személyiség finomabb zavarai, de súlyosabb esetben jelentkezhet hyperreflexia, görcs, coma és halál is TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

8 A VÍZ ÉS NÁTRIUM METABOLISMUS KLINIKAI ZAVARAI A szervezet Na vesztése mindig vízvesztéssel is társul A Na csökkenés végeredménye az ECF volumencsökkenése A veszteség módozatától (GI tractuson, vesén át) és a felvett vagy beadott folyadék típusától függően a volumencsökkenés lehet hypotoniás, isotoniás vagy hypertonias Egyéb tényezők, mint az ADH-elválasztás fokozódása, vagy a só rossz kiválasztása a distalis tubulusban következményes vízretentióval, szintén befolyásolhatják a végső serum Na értéket Ha a Na vesztés renalis eredetű, vagy mellékvesekéreg-elégtelenség okozza, a vizelet Na tartalma általában meghaladja a 20 mgeq/1 értéket TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

9 A VÍZ ÉS NÁTRIUM METABOLISMUS KLINIKAI ZAVARAI A jelentős ECF volumencsökkenés gyakran okoz enyhe-közepes emelkedést a serum karbamid és serum creatinin. A vízvesztés oka lehet kóros renalis vízvisszatartás vagy értékben (praerenalis azotaemiában a BUN/creatinin arány >10:1) Hypernatraemia általában akkor következik be, ha a vízvesztés meghaladja a Na- vesztést, míg a vízfelvétel elégtelen Rendszerint vele jár a szomjúságérzés hiánya vagy a vízfelvétel akadályoztatottságatúlzott mértékű extrarenalis veszteség A hypernatraemia idős korban igen gyakori Egy közlemény szerint > 60 éves kor esetén a hospitalizált betegek 1,1%-ában fordult elő, ezek 43%-a a felvétel időpontjában hypernatraemiás volt TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

10 TÁPLÁLKOZÁS ÉS A VÍZ Tápanyagok az étel, a táplálék azon alkotórészei, amelyek a szervezet számára szükségesek Lehetnek micro- és makro tápanyagok A mikro tápanyagok közé tartoznak a vitaminok és néhány ásványi anyag Ezek nélkülözhetetlenek, általában napi 1 g-ná| kisebb mennyiségben kerülnek bevitelre, főként változatlan formában absorbeálódnak és nagy részük katalitikus hatású TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

11 TÁPLÁLKOZÁS ÉS A VÍZ A vitaminokat zsírban oldódóakra (A, D, E és K vitamin), valamim vízben oldódóakra (B csoport és C-vitamin) oszthatjuk fel. Az előbbiek és a B12-vitamin a szervezetben felhalmozódnak A táplálékban jelenlevő sok ásványi anyag nélkülözhetetlen Néhány elem, pl. a kalcium, foszfor, kálium 0,005%-náI nagyobb koncentrációban fordul elő a szervezetben Az ún. nyomelemek, mint pl. a vas, cink és jód ennél is kisebb koncentrációban (< 0,005%). Bizonyos elemek, pl. a bárium, stroncium valószínűleg essentialis mikro tápanyagok, ez azonban még nem bizonyított. Egyéb, a szervezetben fellelhető elemeknek (arany, ezüst) nincs élettani szerepük TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

12 TÁPLÁLKOZÁS ÉS A VÍZ A szénhidrátok, zsírok és fehérjék makro tápanyagok, az emésztési folyamatok réven glucosra és egyéb monosaccharidokra, zsírsavakra és glicerinre, valamint peptidekre és aminosavakra bomlanak A makro tápanyagok egymással felcserélhető energiaforrások A zsír oxidációja 9 kcal/g, a fehérje és szénhidrát oxidációja 4 kcal/g, az ethanol oxidációja 7 kcal/g energiái biztosít A szénhidrátokból és zsírokból származó energia szöveti fehérjét takarít meg TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

13 TÁPLÁLKOZÁS ÉS A VÍZ Felnőtt egyénekben a tápláltsági állapot megítélésre legjobban használható a testtömeg index (body mass index, BMI) Ez egyenlő a testtömeg (W) és a testmagasság (H) négyzetének hányadosával Felnőttek esetében 30 fölötti testtömeg index obesitásra, 25 és 30 közötti túlsúlyra, 25 alatti normális súlyra utal A felsőtesten elhelyezkedő adipositas - nőkben és férfiakban egyaránt - cardialis és cerebrovascularis betegségekre, hypertoniára és cukorbetegségre hajlamosító tényező, ellentétben az alsó testfélen levő (gynecoid) típusúval TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

14 TÁPLÁLKOZÁS ÉS A VÍZ A napi átlagos bevitelként definiált élelmiszer beviteli értékek figyelembe veszik a normális életkörülmények között élő, átlagosnak tekinthető egyedek közötti egyéni eltéréseket A tápanyagszükséglet függ az életkortól, nemtől, magasságtól és testsúlytól, valamint a fizikai és metabolikus aktivitástól A helyes étrend célja a szervezet egyensúlyának kialakítása és fenntartása Az „ajánlott élelmiszer beviteli értékek” (recommended dietary allowances, RDA) jelentős biztonsági faktort tartalmaznak Újabban közegészségügyi ajánlások jelentek meg az egészséges életmódra nevelés jegyében, azzal a céllal, hogy néhány főbb egészségkárosító tényezőt és fatalis degeneratív betegséget megkíséreljenek eliminálni TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

15 TÁPLÁLKOZÁS ÉS A VÍZ A rostok emészthetetlen természetes szénhidrátok, melyek a normális étrend ez idáig gyakran elhanyagolt alkotórészei A tipikus nyugati étrend rostban szegény, (kb. 20 g/nap) köszönhetően a finomra őrölt búzalisztnek és a kevés gyümölcs és zöldség fogyasztásának A táplálékban levő rostok különféle komponensei eltérő módon hatnak A rostok szerepe a székrekedés megelőzésében és a diverticulosisok kezelésében ma már bizonyított A rostokban gazdag táplálék csökkenti a postprandialis vércukorszint-emelkedést és alkalmas kiegészítő lehet a cukorbetegség kezelésében is TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

16 TÁPLÁLKOZÁS ÉS A VÍZ Egyre nyilvánvalóbbá válik egyes étrendi tényezők szerepe degeneratív betegségekben is Csökkentsük a zsír (különösen a telített zsírok) és a cholesterin fogyasztását, fogyasszunk ezekben szegény élelmiszereket, pl. zöldségféléket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, halat, baromfit, sovány húsokat, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket Az 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet részletesen leírja a közétkeztetési ellátás során biztosítandó étkezésekkel kapcsolatos követelményeket TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

17 MUNKAEGÉSZSÉGTAN A dolgozó embert munkája közben számos fizikai, kémiai és biológiai hatás éri, ezek intenzitása egy bizonyos határig közömbös a szervezetre Ha azonban e hatások egyike-másika hirtelen megerősödik, vagy tartósan a határszint fölé emelkedik, fog­lalkozási baleseteket vagy foglalkozási betegségeket okoz A munkaegészségügy feladata a munka egészségtani kutatások eredményeinek bevezetése a gyakorlatba, és a bevezetett megelőző intézkedések végrehajtásának ellenőrzése TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

18 MUNKAEGÉSZSÉGTAN A munkahelyen minden dolgozó részére megfelelő mennyiségű és a közegészségügyi előírásoknak megfelelő minőségű ivóvizet kell biztosítani, és ugyancsak ivóvíz minőségű vízzel kell ellátni az élelmiszeripari és a gyógyszeripari üzemek egészét Számos olyan munkafolyamatot ismerünk, amelyeknél a dolgozó testi épségét vagy egészségét a műszaki és a munkaszervezési tényezők egyáltalán nem vagy csak részben tudják biztosítani: ezekben az esetekben védőitalról, illetve védőkenőcsökről kell gondoskodni vagy védőfelszereléseket kell alkalmazni védőfelszerelésnek nevezik a munkaruhát, a védőöltözetet, a védőszemüveget, a zaj elleni védőeszközöket és a légzésvédő készülékeket TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

19 MUNKAKÖRNYEZET HATÁSA A TÁPLÁLKOZÁSRA ÉS VÍZFOGYASZTÁSRA A maghőmérséklet jelentős emelkedése, különösen ha gyorsan alakul ki, szövetkárosodást eredményezhet, és a hőguta veszélyes állapotát hozhatja létre A hőhullámok során a hőguta leggyakoribb az idősebbek, az alacsony társadalmi- gazdasági helyzetűek, az alkoholisták, a magas házak felsőbb emeletein lakók, valamint a major trankvillánsokat szedő betegek között Magas páratartalomnál, amikor az izzadás hűtő hatása csökken és fokozott erőkifejtésnél, mely miatt az izmok hőtermelése fokozódik, nő a meleg ártalom okozta betegségek kockázata Az életkor, elhízás, idült alcoholismus, debilitas és számos gyógyszer (anticholinerg szerek, antihistaminok, phenothiazinok, számos psychotrop szer, alcohol és cocain) elősegíti a hőbetegség, különösen a hőguta, kialakulását A vázizmok erőteljes működése során hatalmas mennyiségű energia szabadul fel TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

20 MUNKAKÖRNYEZET HATÁSA A TÁPLÁLKOZÁSRA ÉS VÍZFOGYASZTÁSRA: HŐGUTA Melegártalom panaszait és tüneteit, a hirtelen kialakuló állapotot néha fejfájás, szédülés és fáradtság előzi meg A pulzus szám gyorsan növekszik és 160-180/min-t is elérheti; a légzés rendszerint fokozódik, azonban a vérnyomás eleinte csak ritkán változik Az öntudatlanság vagy görcsök előtt röviddel desorientatio jöhet létre A testhőmérséklet gyorsan emelkedik (40-41 C) és a beteg úgy érzi, hogy elég A halált a keringés összeomlása előzi meg; tartós, extrém hyperpyrexia után a betegben valószínűleg állandó agyi károsodás alakul ki TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

21 MUNKAKÖRNYEZET HATÁSA A TÁPLÁLKOZÁSRA ÉS VÍZFOGYASZTÁSRA: HŐKIMERÜLÉS Panaszait és tüneteit, a túlzott folyadékvesztés miatt bekövetkező állapotot a fokozódó fáradtság, gyengeség, nyugtalanság és patakzó izzadtság jelzi, mely lassú, alig tapintható pulzussal járó keringés összeomláshoz vezet; alacsony vagy mérhetetlen a vérnyomás; hideg, sápadt, nyirkos a bőr; zavarttá válik az agyműködés és ezt shockszerű öntudatlanság követi Kezelés során a hőkimerülésben vissza kell állítani a megfelelő vértérfogatot és biztosítani kell az agyi keringést A hőséggörcsöt legtöbbször meg lehet előzni, vagy gyorsan szüntetni, natriumchloridot tartalmazó folyadék vagy étel fogyasztásával TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

22 MUNKAHELYI KLÍMA KÖVETELMÉNYEI Azt a környezeti hőmérsékletet, amely esetén kellemesen, jól érezzük magunkat, komfortérzetnek nevezzük A komfortérzést szobai ruhában felöltözve 19-22 °C, és 40-50% relatív nedvességtartalom esetén érezzük Ha a környezet a hőcserét nem tudja biztosítani, a szervezet hőegyensúlya felbomlik A normál állapottól való kisebb eltérés kellemetlen közérzetet (diszkomfortérzés) okoz TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

23 MUNKAHELYI KLÍMA KÖVETELMÉNYEI A nagyobb eltérés dekoncentráltsághoz vezethet, kedvezőtlenül befolyásolja a munkateljesítményt, növeli a tevékenység biztonsági és egészségügyi kockázatait (balesetet, rosszullétet okozhat) Az emberi szervezet hőegyensúlyát - és ezzel összefüggésben a kellemes, jó közérzetet - a levegő hőmérséklete, nedvességtartalma, a környezeti levegő mozgása, sebessége és a környező felületek hőmérséklete, hősugárzása nagymértékben befolyásolja Kellemes hőérzetet lehet létrehozni a kívánatosnál magasabb hőmérsékleten is az előbb felsorolt klímatényezők kombinációjával TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

24 MUNKAHELYI KLÍMA KÖVETELMÉNYEI A klímaberendezéseknek biztosítani kell: a személyzet, a páciens komfortérzetét, a technikai berendezések üzemi feltételeit, az egészségügyi technológia előírt sterilizálását, a helyiségek között a megkívánt levegőáramlási irányt, a káros anyagok eltávolítását a munkatérből, illetve ezektől a környezet megvédését TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

25 A HELYTELEN TÁPLÁLKOZÁS ÉS FOLYADÉKFOGYASZTÁS Az indusztriális országokban az elhízás komoly népegészségügyi problémaként jelentkezik Az obesitas ugyanis nem csak, illetve nem elsősorban esztétikai állapot, hanem komoly, döntően kardiológiai, cerebrális kórképek rizikófaktora Csecsemőkor: A kizárólagos szoptatást 6 hónapos korig tartjuk fontosnak, ezt követően a hozzátáplálás főzelékkel, gyümölccsel javasolható, ám a szoptatás fenntartása az első életév végéig lényeges Kisdedkor, gyermekkor: Ebben a korban is törekednünk kellene a változatos, fehérje dús, zsírokban és gyors felszívódású szénhidrátokban viszonylag szegény étrend kialakítására Az obesitas megelőzése érdekében, de a már elhízott betegek esetében is fontos lehet a pektinben dús, 10-15 g/nap étkezési rost fogyasztása TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

26 A HELYTELEN TÁPLÁLKOZÁS ÉS FOLYADÉKFOGYASZTÁS Helytelen folyadékfogyasztás: A túlzott mértékű energiaital fogyasztás különféle egészségügyi problémákat okozhat, illetve a kiskorúaknál bizonyos extrém, túladagolási esetekben akár halálhoz is vezethet Alkohollal, illetve gyógyszerekkel, étrend kiegészítőkkel, kábítószerekkel és más tudat- módosítókkal együtt tilos az energiaitalok fogyasztása Az intenzív fizikai munka vagy sport során fogyasztott energiaital életveszélyes szívritmus-zavart okozhat „Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, amely egészségkárosodáshoz vezet. Az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás biztosítja az igazi energiát és jelenti az egészség megőrzését” TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

27 A HELYTELEN TÁPLÁLKOZÁS ÉS FOLYADÉKFOGYASZTÁS Az energiaitalok divatja az utóbbi 10-15 évben terjedt el világszerte, és bizonyos mértékig átvették a korábbi cukros kólafélék és más szénsavas üdítők szerepét Különösen a fiatalok körében nagyon népszerűek, akik ma már univerzálisan, szinte minden élethelyzetben ezeket az italokat fogyasztják Az energiaitaltól remélnek segítséget a tanulás, a sport intenzitásának a növeléséhez, a fáradtság leküzdéséhez, esti szórakozásaiknál pedig a tartós jókedv forrásaként használják Az összetevőkben a nagy dózisú cukron és a koffeinen kívül gyakran megjelenik a taurin is, amely katalizálja a tápanyagfelvételt és javítja a sejtek energiaellátását. Ez a természetes eredetű aminosav önmagában ártalmatlan a szervezetre, ám ha alkohollal együtt fogyasztják (mint ahogyan az gyakran megtörténik) azzal kölcsönhatásba lép, és ez által különféle mérgező vegyületek keletkezhetnek TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

28 ÖSSZEFOGLALÁS A környezet szennyeződésének fokozódása az emberiség vízkincsét csökkenti, és ma már a jó ivóvíz előteremtése éppen olyan gond, mint a lakosság fehérjeszükségletének fedezése A szervezet vízháztartásában a Na szerepe kimagasló, így annak összes Na-tartalmát a táplálékkal felvett és a vesén át kiválasztott Na egyensúlya szabályozza; a szervezet Na vesztése mindig vízvesztéssel is társul Tápanyagok az étel, a táplálék azon alkotórészei, amelyek a szervezet számára szükségesek; lehetnek micro- és makro tápanyagok; a mikro tápanyagok közé tartoznak a vitaminok és néhány ásványi anyag, Felnőtt egyénekben a tápláltsági állapot megítélésre legjobban használható a testtömeg index (body mass index, BMI) A dolgozó embert munkája közben számos fizikai, kémiai és biológiai hatás éri, ezek intenzitása egy bizonyos határig közömbös a szervezetre Ha azonban e hatások egyike-másika hirtelen megerősödik, vagy tartósan a határszint fölé emelkedik, fog­lalkozási baleseteket vagy foglalkozási betegségeket okoz/hat TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

29 FORRÁSOK Albers GW, Goldberg MP, Choi DW 1989: N-methyl-D-aspartate antagonists: ready for clinical trial in brain ischemia? Ann Neurol 25:398. Carmel R, Karnaze DS, Weiner JM,1988: Neurologic abnormalities in cobalamin deficiency are associated with higher cobalamin "analogue" values than are hematologic abnormalities. J Lab Clin Med 111:57. Dougherty JH jr, Rawlinson DG, Levy DE, et al, 1981: Hypoxic-ischemic brain injury and the vegetative state: clinical and neuropathologic correlation. Neurology (NY) 31:991. Hurwitz ES, Barrett MJ, Bregman D, et al, 1987: Public Health Service study of Reye's syndrome and medications: report of the main study. JAMA 257:1905, Az USA Tiszti Főorvosának Jelentése a Táplálkozásról és az Egészségről (Report on Nutrition and Health)., 2008. US Dept. of Health and Human Services DHHS (PHS) Publ. No. 88-50211. 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás- egészségügyi előírásokról, Magyar Közlöny113. számában megjelent 43/2014.(IV.30.) EMMI rendelet. TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

30 ELLENÖRZŐ KÉRDÉSEK 1.Milyen mértékű a bőrön keresztül történő nem észlelhető vízvesztés (az izzadást kivéve) egy 70 kg-os emberben? 2.Az emberi szervezet kb. hány %-a víz? 3.Soroljon fel a szervezet vízháztartása és a nátrium szerepére vonatkozó jellemzőket. 4.Sorolja fel a volumencsökkentés lehetőségeit! 5.Soroljon fel legalább három példát azokra az anyagokra, melyek 0,005%-náI nagyobb koncentrációban fordulnak elő a szervezetben! 6.Mik lehetnek az esszenciális zsírsavak - mint mikrotápanyagok - forrásai? 7.Soroljon fel legalább öt gyakori foglalkozási balesetet! 8.Mely tényezőktől függ a betegségek megjelnése? 9.Jellemezze a higiénés normák meghatározásának menetét. 10.Sorolja fel a munkaköri (szakmai) alkalmassági orvosi vizsgálatok fajtáit! TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

31 ELLENÖRZŐ KÉRDÉSEK 11. Sorolja fel terhelés, meleg idő hatásait a szervezetre és a bevitt és távozó folyadékmennyiségr! 12. Milyen következményekkel jár a maghőmérséklet jelentős emelkedése? 13 Melyek a hőguta kialakulásának jellemző tünetei? 14. Mely paraméterek jellemzik a komfortérzetünket? 15. Mely tényezők befolyásolják az emberi szervezet hőegyensúlyát? 16. Sorolja fel a munkahelyi klíma követelményeit! 17. Zárttéri munkahelyeken a végzett munka jellegétől és az évszaktól függően, a munka nehézségi fokát jellemző munka- energia-forgalmat figyelembe véve: ülő munkánál hány m magasságban kell az előírt hőmérsékletet biztosítani? 18. Milyen léghőmérséklet biztosítandó a szellemi munkavégzéshez hideg évszakban ? 19. Sorolja fel a felhalmozott zsírszövet biológiai hatásait! 20. Sorolja fel az energiaitalok veszélyeit! TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001

32 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "KÖZÉTKEZTETÉS ÉS MUNKAEGÉSZSÉGÜGY TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések