A MULTIMÉDIA alapjai 2017.04.23..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Tutori tevékenység a gyakorlatban
E-learning alapú távoktatásos képzés
Médiapedagógia.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 2. konferencia.
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia)
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
DIGITÁLIS TANESZKÖZÖK ALKALMAZÁSA AZ OKTATÁSBAN
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
E-learning és a multimédia
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Hagyományos szemléltető eszközök
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
E-learning alapú távoktatásos képzés
Informatika.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia)
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉS (előadás készítés) (bemutató készítés)
Dr. Magyar Miklós"JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!" „JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!” „MultiMédia az oktatásban 2007” Nemzetközi Konferencia.
A multimédia olyan tartalom, amely többféle csatornát is használ a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. MULTI (latin) = többszörös MÉDIA.
Info-kommunikációs Technológia Nedeczky Veronika Sulinet
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
Minta a beadandó feladathoz
Megújul a Sulinet Könczöl Tamás osztályvezető
E-learning Kovácspál Eszter.
TERVEZET.
Oktatástechnológia Koczka István, Makra Csaba, Vénné Meskó Katalin.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Az E-TANÁR portál.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
MTT MA Mérnöktanár mesterszak E lektronikus tanulás 4. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
A felnőttképzés tervezése, szervezése szervezeti formái Összeállította: Marton Eszter.
Alkalmazott nyelvészet I.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
Készítette: dr. Létray Zoltán
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
IKT A PEDAGÓGIÁBAN 1 Készítette: dr. Létray Zoltán.
A fizika tanítása 10. lecke Az óraelemzés szempontjai.
Földrajz szakmódszertan VIII.
Nemzeti Köznevelési Portál
A digitális kompetencia fejlesztése
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

A MULTIMÉDIA alapjai 2017.04.23.

Multimédia a gyakorlatban Témakörök: A multimédia és az oktatástechnika- technológia tárgya, feladata és helye a pedagógiai diszciplínák között Történeti források Pedagógiai elemzés Multimédia a gyakorlatban 2017.04.23.

Oktatástechnológia fogalma A tanítási célok és a tananyagtartalom által meghatározott: - módszerek, - eszközök, - információhordozók és - teljesítménymérők tervszerű, a multimédiával összehangolt alkalmazásának a folyamata. 2017.04.23.

Mivel foglalkozik az oktatástechnológia? Az oktatás folyamatszervezésével és irányításával foglalkozó pedagógiai tudomány T – T folyamat megtervezésével és irányításával A fejlesztés tendenciáival, pedagógiai-technikai források hátterével kiválasztott tartalomhoz és módszerekhez a megfelelő taneszközök kiválasztásával, tervezésével Számítógéppel támogatott Multimédiás prezentációk és oktatócsomagok összeállításával 2017.04.23.

Az oktatástechnológia forrásai Pedagógiai források Technikai források a didaktikusság az audio-vizuális információhordozók szerepe az oktatásban kommunikációs szemlélet kibernetika, mint rendszerszemlélet a programozott oktatás és a MM vetítőgépek fényképezőgép diavetítő írásvetítők oktatófilmek számítógépek 2017.04.23.

Az oktatástechnológia tárgya Három fő terület Oktatástechnológiai tudás (oktatástechnológiai ismeretrendszer, módszerek) Oktatástechnológiai tevékenység (kutatás, fejlesztés, információs tevékenység) Oktatástechnika (információrögzítő,– közvetítő eszközök, információhordozók) 2017.04.23.

1. Oktatástechnológiai tudás Olyan oktatástechnológiai ismeretrendszer, amely átfogja: a tudományos ismereteket a fejlesztők szakmai tudását a felhasználók tudását az információ tárolásával rendszerezésével beszerzésével katalogizálásával publikálással kapcsolatos ismereteket 2017.04.23.

2. Oktatástechnológiai tevékenység a folyamatirányítás szempontjából kutatás, fejlesztés felhasználó pedagógusok tevékenysége információs tevékenység oktatástechnológus képzés (informatikus) 2017.04.23.

3. Oktatástechnika Tárgyköre: a multimédia tárgyi eszközei információrögzítő – közvetítő eszközök (hardware) információhordozók (software) 2017.04.23.

Oktatástechnikai multimédia eszközök, berendezések és rendszerek vizuális auditív audio-vizuális Az egyéni és csoportos oktatás keretei között 2017.04.23. 10

Technikai források vetítőgépek fényképezőgép diavetítő írásvetítők oktatófilmek számítógépek Az információk audio-vizuális multimédiás megjelenítésének hatása a tananyag feldolgozásában 2017.04.23.

Vizuális információhordozók és az oktatásban való alkalmazásuk a valóság tárgyai térbeli tárgyak nyomtatott oktatási és tanulási segédanyagok táblák írásvetítő transzparensek diaképek, diasorozatok oktatófilmek és videofilmek számítógépes animációk 2017.04.23.

A valóság tárgyai - Térbeli tárgyak Olyan háromdimenziós eszközök tartoznak ide, amelyeknek: alakja szerkezete működési elve információtartalma működésének eredménye képezi az oktatás tárgyát. 2017.04.23.

Kísérleti eszközök: 2017.04.23.

Nyomtatott oktatási és tanulási segédanyagok munkatankönyv kotta munkalapok munkafüzet faliképek 2017.04.23.

Táblák Az információk vizuális közlését és a memóriában való gyors elraktározását segítő taneszköz Táblai vázlat: Valamilyen konkrét tananyag feldolgozásához kapcsolódik és a tanítási folyamattal egy időben zajlik 2017.04.23.

Írásvetítő transzparens, diasorozat, PPT bemutató Formai követelmények: esztétikus elrendezés a színek illeszkedjenek az egységes jelrendszerhez a rajzok, szövegek, képek esztétikusak legyenek 2017.04.23.

Tartalmi követelmények: legyen rajta a lényeges információ kapcsolódjanak szorosan a tartalomhoz és a tanulói segédanyaghoz a feldolgozási szisztéma illeszkedjen az oktatási célkitűzésekhez tartalmilag hibátlan legyen 2017.04.23.

Audió anyagok: kapcsolódjanak szorosan a tartalomhoz és a tanulói segédanyaghoz (pl. kotta) Fontos a kiváló hangminőség, megfelelő hangerő Könnyű ismételhetőség szekvenciák kiragadhatósága 2017.04.23.

Oktatófilmek és videofilmek Az oktatófilm: megfelelő didaktikai struktúrába rendezett tartalmában, megjelenésében összefüggő képsorokból, jelenetekből álló információhordozó. 2017.04.23.

Videó (CD, DVD) Mellette szóló érvek: Ellene szóló érvek: skálája Oktatási tananyagok széles skálája Ösztönzik a tanulókat Hallás és látás kombinációja miatt hatásos Realisztikus Alkalmas a mozgás elemzésére Tanulók passzív szereplők Költséges Mindig korszerűsítésre szorul, ami azonban technikailag nehézkes 2017.04.23.

Mikor alkalmazzuk? Különböző helyszínek tapasztalatainak bemutatására Attitűdök és személyes vélemények közvetítésére Folyamatok és készségek illusztrálására Közeli felvételek alkalmazásakor A szituációk dramatizálására 2017.04.23.

Az oktatófilmek, videók előnyös tulajdonságai valósághű, dinamikus, eseményszerű bemutatás sokoldalú szemléltetési lehetőség technikai trükkök különböző felvételi lehetőségek alkalmazása az emberi érzékszervekre jelentős hatással van 2017.04.23.

Az oktatófilmek, videók előnyös tulajdonságai (folyt.) A film tartalmától és témájától függően a T-T folyamatban felmerülő valamennyi feladat: motiválás ismeretközlés rendszerezés számonkérés megoldható a segítségével. 2017.04.23.

A média kiválasztás A gyakorlati munka szempontjából figyelembe kell venni: milyen eszközök állnak rendelkezésre milyen hatást várhatunk alkalmazásuktól az eszközök milyen kombinációja tartható eredményesnek 2017.04.23.

A média – kiválasztás szempontjai eredményes kommunikáció emberi tényezők gyakorlati tényezők gazdaságossági tényezők 2017.04.23.

A média – kiválasztás folyamata Korlát típusú Cél, tartalom Módszerek, szervezeti formák Tanulók, tanárok Gyakorlati,- gazdaságossági korlátok Optimum – kritérium típusú 2017.04.23.

Amit mindig figyelembe kell venni a tervezésnél Mérhető célok és követelmények megfogalmazása és alkalmazása Tárgyi feltételek 2017.04.23.

Multimédiás oktatócsomag 2017.04.23.

Mit nevezhetünk oktatócsomagnak? audio-vizuális, nyomtatott és egyéb tanítási – tanulási anyagok rendszere amely a T-T célok elérése érdekében, a tanulók és a tanár munkáját bizonyítottan segíti 2017.04.23.

A mulimédiás oktatócsomag karakterisztikus jellemzői Rendszert alkotó módszerek és eszközök komplex együttese Útmutatást ad a pedagógusnak Pontosan megfogalmazott operacionalizált célokat feltételez Valamennyi tanuló közel azonos információhoz jut A velük szemben támasztott követelmények is azonosak Tanár: a tanulási folyamat szervezője, tervezője, irányítója 2017.04.23.

Oktatócsomag? Tematikus terv ? központilag állítják elő csak lehetőséget biztosít a differenciált felhasználásra a célok pontos, részletes megfogalmazása szükséges kötött metodikai eljárást ír elő az egyes pedagógusok készítik maximálisan figyelembe veszi az adott tanulócsoport sajátosságait kielégítőek a tantervi célok és követelmények korlátlan a tanár módszertani szabadsága 2017.04.23.

A multimédiás oktatócsomag elemei Tájékoztató az oktatócsomagról Az oktatócsomag célrendszere Tanári - tanulói útmutató multimédiás tananyag Tanulói teljesítménymérő eszközök 2017.04.23.

Az oktatócsomagok típusai Az alkalmazott multimédia eszközök köre A csomagban feldolgozott tananyag mennyisége A tanulás szervezése, az irányítás formája Az oktatócsomag adaptivitása A felhasználók köre 2017.04.23.

Az oktatócsomag készítésének fázisai Problémaelemzés Eredménye: pontosan meghatározott oktatási célok Tervezési - fejlesztési folyamat Biztosítja az oktatási anyagokat Értékelési, kipróbálási, javítási szakasz 2017.04.23.

A virtuális és az elektronikus környezetek jellemzői 2017.04.23.

Virtuális Tanulási Környezet (VTK) – e-learning Internetes oktatási és tanulási eszközök halmaza SW rendszer: a tanulók és az oktatók együttműködését, a multimédiás tartalom beépítését és a folyamat követését segíti. Integrált, on-line tanulási környezetet biztosít (tartalombeépítés, kommunikációs lehetőségek, értékelés, a diákok aktivitásának követése) 2017.04.23.

A VTK-k felhasználási területei Teljes kurzusok megvalósítása a távoktatásban résztvevő diákok számára („blended learning”) A hagyományost kiegészítő tartalom és támogatás rendelkezésre bocsátása A kommunikációs lehetőségek kibővítése Az internet révén nagyobb rugalmasság biztosítása 2017.04.23.

VTK funkciók Szabályozott hozzáférés A diákok aktivitásának követése Multimédiás források és anyagok Kommunikáció Kapcsolatok Egyedi igények szerinti beállítási lehetőség 2017.04.23.

Az elektronikus tananyagok szerepe a hagyományos oktatásban 2017.04.23.

Számítógéppel támogatott Multimédia Mellette szóló érvek: Ellene szóló érvek: rugalmas digitális tárolás tanulási stílusok és interaktivitások változatossága hardver és szoftver szabályok biztosítják a különböző rendszerek kompatibilitását kifejlesztés költséges és hosszadalmas szabványok még kialakulóban vannak eszközhöz való hozzájutás még korlátozott 2017.04.23.

Multimédia a gyakorlatban 2017.04.23.

A leggyakrabban használt multimédia A Power Point (PPT) 2017.04.23.

Széleskörű multimédia lehetőségek Szöveges információ hatékony megjelenítése Képek, fotók, diagramok beszúrása Hanganyagok elérhetősége Videó betétek 2017.04.23.

A PPT indítása 2017.04.23.

A kezdő ablak 2017.04.23.

Címfeliratok beírása 2017.04.23.

A háttér mintázata 2017.04.23.

Diaképek háttérrel 2017.04.23.

Szövegek bevitele Kezdőlap (menü) „Új dia” – nyíl lenyitása „Cím és tartalom” kiválasztása (két szövegdoboz) Megfelelő betűnagyság és formátum kiválasztása Szükség esetén „felsorolás” (bullet) ikon használata 2017.04.23.

Kép (rajz, fotó, kotta stb.) bevitele Kezdőlap (menü) „Új dia” – nyíl lenyitása „Cím és tartalom” kiválasztása (két szövegdoboz) „Beszúrás” menü (kép vagy ClipArt) 2017.04.23.

Hang (pl. MP3) file beszúrása Kezdőlap (menü) „Új dia” – nyíl lenyitása „Cím és tartalom” kiválasztása (két szövegdoboz) „Beszúrás” menü (Audioklip) Lenyitás - > Audioklip file-ból 2017.04.23.

Videó (pl. MP4) file beszúrása Kezdőlap (menü) „Új dia” – nyíl lenyitása „Cím és tartalom” kiválasztása (két szövegdoboz) „Beszúrás” menü (Videoklip) Lenyitás - > Vidoklip file-ból 2017.04.23.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2017.04.23.