Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Földrajz szakmódszertan VIII.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Földrajz szakmódszertan VIII."— Előadás másolata:

1 Földrajz szakmódszertan VIII.
Szemléltetés funkciói, tervezése A tanítás, tanulás infrastruktúrája Egyes taneszközök hatékonyság vizsgálata Közvetett és közvetlen szemléltetés eszközei

2 „Semmi sincs az értelemben, ami ne lett volna meg az érzékekben.”
J. Locke Valósághű képzetek a tanulók tudatában csak az érzékszervek útján közvetlenül szerzett tapasztalatok alapján keletkeznek.

3 Szemléltetés (Kormány Gy.)
„A szemléltetés az oktatási folyamatban alkalmazott eljárás, mely egyaránt vonatkozik a pedagógus és a tanuló tevékenységére. Az oktatás folyamatában a felhasznált eszközök a valóság tárgyainak, objektumainak megfigyelése teszi lehetővé az érzéki észlelést, s elősegíti a pontos, világos képzetek kialakulását a külvilág tárgyairól, jelenségeiről. A szemléltetés biztosítja az érzéki megismerés és az elvont gondolkodás szoros kapcsolatát, megkönnyíti a tananyag megértését, s ezáltal biztosítja a tananyag tartós bevésését.”

4 „Szemléltetés” bizonyos egyoldalúságot sugall ->
Tanár bemutat – tanuló szemlél? -> A tanuló nem passzív visszatükrözője a megfigyelteknek, hanem aktív észlelője. Lényeg a közös tevékenység!

5 Szemléltetés funkciói:
Ismeretszerzésben – valósághű kép kialakítása A tényismeretek közvetítése, s ezáltal alapot biztosít ismeretszerző tevékenységéhez, a belső aktivitás fejlesztéséhez Ismeretek bevésését, rögzítését, megszilárdítását szolgálja. Ellenőrzésben – ismeretek alkalmazásának lehetőségét kínálja Motivál Élményszerűvé, vonzóvá teszi a földrajzórát Önálló tevékenységre késztet

6

7 Schramm (1963): a taneszközök négy nemzedéke
Első nemzedék: Azon tárgyak tartoznak ide, melyek elkészítése és bemutatása még nem igényelt technikai eszközt. Pl. képek, térképek, grafikus ábrázolások… Második nemzedék: Az ide tartozó taneszközök előállítása már technikai eszközökkel, gépekkel történt, de az információ belőlük egyéb eszköz nélkül kinyerhető. Pl. tankönyvek, munkafüzetek és egyéb nyomtatott taneszközök… Harmadik nemzedék: E csoportba az audiovizuális taneszközök és információhordozók tartoznak. Negyedik nemzedék: Azon taneszközöket soroljuk ide, melyek már a tanulás irányítását is képesek ellátni. Ilyen pl. programozott tankönyvek, oktatócsomagok. Ötödik nemzedék (Szűcs Pál, 1986): Ide sorolhatók az IKT (Információs és kommunikációs technika) modern eszközei, a számítógép és az internet is.

8 A különböző érzékelésekhez kapcsolódó tanulási hatékonyság

9 H. Ruprecht (1970) kísérlete szerint:
Tanulók teljesítménye: Hagyományos oktatás 100% Kiegészítve magnóval 112% Kieg. szöveg értelmezéssel 112% Kieg. Videóval 121%

10 A taneszközök kilenc fajtáját különbözteti meg:
Nyomtatott taneszközök (tankönyv, munkafüzet, szakkönyvek stb..) Nyomtatott grafikai eszközök (pl. falitérképek, atlaszok) Auditív információ hordozók (pl. hangfelvételek lejátszása) Vizuális információhordozók (vetített képek, transzparensek) Audiovizuális információhordozók (pl. videó részlet, animáció) Tanulói kísérleti eszközök Tanári demonstrációs eszközök (pl. kőzetgyűjtemény) Oktatócsomagok (egyéni és csoportos tanuláshoz készített multimédia rendszerek) Oktatástechnikai eszközök (pl. számítógép).

11 Helyezzük el! Számítógép Űrfelvétel

12 A szemléltetés tervezésének fő lépései az alábbiakban foglalhatók össze (Falus, 2003):
A bemutatandó műveletet alkotó készségek ill. tudás elemzése. Ismeretelemek kiválasztása: Mit kell szemléltetni a helyes fogalomalkotás céljából? A szemléltetés sosem lehet öncélú, mindig mérlegelni kell, hogy ténylegesen megkönnyíti-e a fogalom, jelenség megismerését? A megfelelő szemléltetési forma megválasztása. Milyen eszközök szükségesek, mi áll rendelkezésünkre? Órán hova és hogyan illesszük be a szemléltetést? Kapcsolódó munka szervezeti formáinak meghatározása. A vizuális és szóbeli elemek kapcsolatának megtervezése. Megfigyelési szempontok, megfigyelést irányító kérdések megtervezése. Óra előtt előkészítjük, kipróbáljuk, beállítjuk stb. a kísérletet, a szemléltető eszközt, a megfigyelni kívánt tárgyat stb. A tanulók számára kérdezési lehetőség biztosítása. A művelet esetleges megismételhetőségének biztosítása. Egyéni gyakorlás lehetőségének biztosítása. A tevékenység értékelése, összegzése.

13 Szemléltetés módja Amennyiben a szemléltetés nagyméretű pl. kivetített kép segítségével történik -> az elemzés frontális beszélgetéssel szervezhető. Ha a bemutatás tárgya minden tanulónál rendelkezésre áll -> a megfigyelés önállóan is végrehajtható. Fontos! Hiába fáradunk a szemléltető anyag összeállításával, ha a bemutatás módja nem tökéletes (pl. a képet csak villanásnyira látják, nem elég éles a kép, a vetítő felület rossz elrendezésű stb.)

14 Tanítás - tanulás infrastruktúrája
Az iskola infrastruktúrája: az a tárgyi környezet, amely a tanítást, tanulást szolgáltatásszerűen segíti (pl. iskola épület, állóeszközök, bútorok, taneszközök stb…) „kréta-pedagógia” (a pedagógus szerepét túlzóan kiemelik) P.H.Coombs (1971): „A drága oktatás lehet rossz, de a jó oktatás sohasem olcsó.” Az audiovizuális technika iskolai bevonulásával a hagyományos könyvtárak médiatárrá alakulnak -> kialakul az un. Médiával támogatott oktatás gyakorlata, lehetősége.

15 Földrajz: „médiabarát tantárgy” Médiatárak – médiával támogatott oktatás:

16 A médiával támogatott oktatás során…..
A tanár információ monopóliuma megszűnik, a tanulók információ feldolgozó tevékenysége dominál, megtanulnak értelmezni, szelektálni, befogadni… A tanár segíti a tanuló információ feldolgozó tevékenységét. „A verbalizmus orientált oktatás a tanár domináló szerepén keresztül magában rejti a gondolkodás és a vélemények konformizálásának veszélyét.”

17 Médiakombinációk alkalmazása
Az oktatási folyamatban minden médiának megvannak a sajátos alkalmazási lehetőségei: Pl. folyamat: film, animáció Statikus állapot megfigyelése, leírása: vetített kép Fejlődés: fólia vagy képsorozat.

18 „A korszerű taneszközök kiszorítják a tanárt az osztályteremből?”
Nem. A tanár, mint a tanulás szervező mindig jelen van, hol az előtérben, hol a háttérben.

19

20 A földrajzi szemléltetés lehetőségei:
Valóság közvetlen bemutatása tanulmányi kirándulás lakóhelyen házi feladatként végzett önálló megfigyelés természetes segédletek, különb, gyűjtemények bemutatása földrajzi kísérletek Közvetett szemléltetés eszközei Tankönyv Képek és vetített képek Légi és űrfelvételek Videó Domborzat modellek Térképek Táblai vázlat írásvetítő

21 VÉGE!


Letölteni ppt "Földrajz szakmódszertan VIII."

Hasonló előadás


Google Hirdetések