Olvasási szokásaink változásai az olvasási forradalmak jelenségei tükrében Országos Tudományos Diákköri Konferencia Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Minden a javunkat szolgálja…
Advertisements

Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Tóvári Judit Eszterházy Károly Főiskola. Szinnyei József. Magyarország a XX. században század: polgári.
Életünk tartozékává váltak a képerny ő k (tv, számítógép, mobiltelefon), általuk könnyen juthatunk információkhoz, szórakoztató tartalmakhoz, szolgáltatásokhoz.
A kora keresztény zene (I-IV. század) antik gyökerei
REFORMPEDAGÓGIA.
A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér hét fiókkönyvtárat is működtet, hogy a város távolabbi részén lakók is könnyen hozzájussanak a számukra.
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
Az alvásról az időmérleg tükrében Néhány társadalmi faktor hatása
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
A természettudományok helye a közoktatásban Szabó Gábor egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem & ELFT főtitkár.
Az én Budapest-térképem Tájékozódás vidéki szemmel Szűcs Eszter – P3N3CH.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Olvasóvá nevelés – de mivel, kivel?
A technológia szerepe a pedagógiai értékelés fejlesztésében
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Tehetséggondozás a pszichológiában TÁMOP / Járai Róbert, PhD PTE BTK Pszichológiai Intézet.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
A multimédia olyan tartalom, amely többféle csatornát is használ a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. MULTI (latin) = többszörös MÉDIA.
… 20on alúliaknak tilos ! A kockázatok és mellékhatások tekintetében, kérjük olvassa el e terméken található tájékoztatót,tartsa be vagy kérdezze meg ifjúságát!
REFORMPEDAGÓGIA.
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
„TI SZERETTEK ITT KINN, S MI OTT BENN…”. GYIMES FEJLŐDÉSÉNEK KÉRDÉSE A FOLKLÓRTURIZMUS TÜKRÉBEN. EGY TÖBBSZÖRÖSEN ELLENTMONDÁSOKKAL TERHELT KISTÉRSÉG PROBLÉMÁINAK.
Orbán Ida Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 14.
A konstruktivista pedagógia alapjai
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Nyomtatott helyett digitális források? Szombathely, március 30. BDTF Főiskola Könyvtáros Szaknap.
A multimédia és a közösségi hálózatok a hatékony nyelvtanulásban Debreceni Egyetem Informatika Tudományok Doktori Iskola PhD Konferencia, Hollókő, 2013.
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A magyar kortárs gyermekirodalom elterjedése az iskolában
Könyvtárostanárok műhelyfoglalkozása
Szeifer Csaba Informatikus könyvtáros II./2.. Ormos Mária : „Voltaképpen az a veszély fenyeget, hogy a társadalom gazdag és jó módú része, - miután kialakította.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Készítette: Zombory Andrea Kommunikáció az egyetemen
1 EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT K-21 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROJEKT A projekt eredményeinek bevezetéséért felelős csoport bemutatkozása.
Kötelező, közös, kölcsönös olvasmány – Hagyomány és megújulás az iskolai olvasmányok kánonjában Dr. Gordon Győri János elnök Magyar Olvasástársaság.
„Ó, mondd, Te mit választanál…” A tanár felelőssége és lehetőségei a kötelező olvasmányok kiválasztásában Gombos Péter Kaposvári Egyetem HUNRA.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
A könyvtár kincsei Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina
Mindenki kezet fogott mindenkivel.  x  y(x kezet fogott y-nal) Biztos? Ugyanez a probléma egy másik példán: Cantor’s World, Cantor’s Sentences. Az érdekesebb.
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Vegyész szak.
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Nyílt nap január 23. Kémiatanári szak.
A család történeti alakulásáról
Fókuszcsoportos interjú
Hatékony-e az e-olvasás? – e-könyv vs. papír
Az iskolai könyvtárakban végzett szakfelügyelet tanulságai Gondolatébresztő április
EIP Kálmán Tímea Nagyvázsony, április 22.. Európai Innovációs Partnerség (EIP) a VP-ben.
Kötelezőbiztosítás Kötelezőbiztosítás Olvasás és irodalom a digitális bennszülöttek korában Gombos Péter május 4., Szentendre Olvasmányok, amelyek.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
Digitális generáció az iskolapadban Bedő Ferenc
– Letölthető változat –
Belépés a hálózati/virtuális információs világba
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
Bibliográfiai Szekció
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

Olvasási szokásaink változásai az olvasási forradalmak jelenségei tükrében Országos Tudományos Diákköri Konferencia Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekció Kecskemét, április 7-9. Kámán Veronika Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikus könyvtáros MA

 Valóban nem olvasunk?  A korszakolás viszonylagossága  „… az egyes korszakok elsősorban domináns vonásaikkal jellemezhetők.” (Tóth Gyula)  Mai olvasási szokásaink forrásai a művelődéstörténetben  Bencés olvasástípusok  Extenzív olvasás  Olvasás hálózati környezetben  A jelen: válság és forradalom 2

Az első olvasási forradalom 3

Az első olvasási forradalom: a hangos olvasás elcsendesedik  Az ókorban: retorikus használatra alkotott szövegek  Szent Benedek Regulája: imádkozzál, dolgozzál és olvass!  Megőrzi és újjáalkotja az olvasói hagyományt  Új olvasói attitűd: bensőséges viszony a szövegekkel  Olvasás a mindennapokban: a lectio divina mint „forradalmi vívmány” 4

A második olvasási forradalom 5

Intenzív olvasás  Korlátozottság – kevés könyv, ismétlődő olvasás  Részletek tanulmányozása, gyakran memorizálása  Kevés könyv – magas költséggel  Fő cél: a megértés és megismerés Extenzív olvasás  Lesewut – „olvasási düh”  Felgyorsult olvasási tempó  Széles körből „válogatott és váltogatott” olvasmányok. A könyv: piaci termék.  Fő cél: a tájékoztatás és szórakoztatás 6 … és: intenzív és extenzív olvasás együttélése

„Az olvasók könyvvel a kezükben mennek ágyba és ébrednek másnap, azzal ülnek asztalhoz, munka közben maguk mellett tartják, sétára magukkal viszik, s az egyszer megkezdett olvasmánytól nem tudnak szabadulni mindaddig, amíg csak be nem fejezik azt. Ám alig falták be egy könyv utolsó oldalát, már mohón fürkészik, honnét szerezhetnének másikat; s ha bárhol, a nyilvános helyen, egy polcon vagy bárhol másutt megpillantanak valamit, ami a szakterületükhöz tartozik, vagy legalább olvashatóak tűnik számukra, azonnal magukkal hurcolják, s farkasétvággyal vetik rá magukat. Egyetlen dohányfüggő, kávémegszállott, borbarát vagy kártyajátékos sem kötődhet oly szorosan a maga pipájához, üvegéhez, kártya- vagy kávézóasztalához, mint az efféle könyvéhes népség a maguk olvasmányaihoz.” - Johann Rudolf Gottlieb Beyer,

A harmadik olvasási forradalom 8

 Technológiai váltás  Forradalom, amely rombol és épít  Veszélyek és lehetőségek 9

 Az Ifjúság 2008 kutatás és a PISA felmérés tanulságai  Passzivitás helyett: aktivitás  Nem-olvasás helyett: megváltozott olvasáskép 10

11 „… - Ment-e A könyvek által a világ elébb?”

 A régmúlt olvasási módszereinek továbbélései  A netgeneráció olvasási és információszerzési stratégiái  „Az olvasás mint össztantárgyi feladat”  A kora gyermekkori mintakövetés és olvasóvá válás összefüggései  A közösségi web lehetőségei a gyakorlati pedagógiában 12