ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

Bírák és bírósági vezetők kinevezése és felmentése Magyarországon
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
A nemzeti vámjogszabályok
Mentortanárképzés eLearning támogatása
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
Marosi Ildikó PPKE ÁJK május
A Fővárosi Törvényszék
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
A helyi önkormányzatok és a központi állami szervek kapcsolata
A jogalkotás elmélete és gyakorlata
Magyar Alkotmányjog II. Óravázlatok
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Az új jogalkotási törvény
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
Bevezetés.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Az államhatalom gyakorlásáról” szóló, 1. főtörvény.
Országos népszavazás és népi kezdeményezés
A bíróságok Az igazságszolgáltatás alapelvei
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
A normák kialakulása és szerepük a társadalom életében
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Dr. Czepek Gábor Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Magánjogi és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály főosztályvezető.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
Alkotmányjog 2. A köztársasági elnök.
JOGTANI ALAPISMERETEK I. Jogfogalom II. A jogi norma szerkezete III. Érvényesség – hatályosság IV. Jogviszonyelmélet.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Önkormányzat és állam.
A közigazgatási eljárás II.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Jogi alapismeretek Előadó:
A bíróságok: bírák és további személyek
Az ügyészi szervezet és feladatok
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
A közigazgatási bíráskodás alapjai
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
4. Az Alkotmány.
JOGRENDSZER, JOGÁGAK.
JOGTANI ALAPISMERETEK
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
Polgári perjog előadás
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
A jogforrási rendszer II.
Kompetenciák 1. Joghatóság
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
A Fővárosi Törvényszék
A magyar kormányzati rendszer
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A jogrendszer tagozódása
Előadás másolata:

ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK Nyitott Bíróságok ÁLTALÁNOS JOGI ISMERETEK Készítette: Dr. Hámori Attila Szegedi Ítélőtábla

I. A hatalmi ágak A demokrácia alapja a hatalommegosztás elve! Elkülönül a törvényhozó, a végrehajtó és az ítélkező hatalom Ítélkező hatalom Végrehajtó hatalom Törvényhozó hatalom

A hatalmi ágak egyensúlya A törvényhozói hatalom törvényekkel korlátozza a bírói hatalmat és kizárja őket a törvényhozásból. A törvényhozói hatalom törvényekkel korlátozza a végrehajtó hatalmat. A végrehajtó hatalom kegyelemmel és közkegyelemmel korlátozza a bírói hatalmat. A végrehajtó hatalom a törvényhozói hatalmat korlátozza a törvények vétójogával, esetleg a parlament feloszlatásának és új választások kiírásának a jogával. A bírói hatalom ellenőrzi a törvényalkotás alkotmányosságát és ezen keresztül a törvényalkotókat. A bírói hatalom a közigazgatási bíráskodásával, ügyészséggel ellenőrzi a végrehajtó és a törvényhozó hatalmat.

II. Az igazságszolgáltatási rendszer Magyarországon Tág értelemben az igazságszolgáltatási rendszerbe tartozik: a bíróságok - bírák, ügyészség - ügyészek, ügyvédi kamara – ügyvédek, közjegyzői kamara – közjegyzők, jogtanácsosok – jogi előadók, bírósági végrehajtás, büntetés végrehajtás.

Melyek az igazságszolgáltatás alapelvei? A bírói függetlenség elve Az igazságszolgáltatás bírói monopóliumának elve Az igazságszolgáltatás egységének elve A társasbíráskodás, az ülnökök részvételének elve A bírósági tárgyalás nyilvánosságának elve Az anyanyelv használatának elve Az ártatlanság vélelmének elve A védelem joga és az ügyvédség A jogorvoslati jogosultság elve A tisztességes eljárás elve

III. A bírósági rendszer A bíróság dönt büntetőügyben, magánjogi jogvitában, törvényben meghatározott egyéb ügyben, továbbá a közigazgatási határozatok törvényességéről, az önkormányzati rendelet más jogszabályba ütközé-séről és megsemmisítéséről, a helyi önkormányzat törvényen alapuló jogalkotási kötelezettsége elmulasztásának megállapításáról.

(2013. január 1-től közigazgatási és munkaügyi bíróságok) Hogyan épül fel a magyar bírósági rendszer? Kúria Négy szintű: Ítélőtáblák Törvényszékek, Fővárosi és 19 megyei Munkaügyi Bíróságok Fővárosi és 19 megyei (2013. január 1-től közigazgatási és munkaügyi bíróságok) Helyi bíróságok Kerületi bíróságok, városi bíróságok (2013. január 1-től járásbíróságok)

A bírói tanácsok összetétele: 1-3-5-7 bíró, ülnök: A hatáskör és illetékesség (miért egy adott bíróságon indult az ügy) A bírói tanácsok összetétele: 1-3-5-7 bíró, ülnök: általában: 1 hivatásos bíró ítélkezik, de van, amikor ülnökök is részt vesznek mindig bíró mellett! ülnök= nem jogász tanácstag, (esküdtszék: Magyarországon nincs).

A bíróság összetétele 1 bíró (egyes bíró) pl. büntető ügyekben vétségi eljárásban, polgári ügyekben (kivéve pl. szabadalmi ügyek) 1 bíró+2 ülnök pl. munkaügyi perben, fiatalkorú elleni perben (ilyenkor egyik ülnök pedagógus) 2 bíró+3 ülnök „bonyolultabb” büntetőügyekben 3 hivatásos bíró ha fellebbeznek az ítélet ellen (büntető és polgári ügyben is) 5+2 bíró jogegységi határozat meghozatalakor

IV. A bíróságok központi igazgatása OBH OBT Országos Bírói Tanács (OBT) az OBH elnökének tevékenységét felügyeli, ellenőrzi minden tagja bíró (14 főt a bírák küldöttgyűlése választ, törvénynél fogva tagja a Kúria elnöke) Jogilag és szervezetileg teljesen független az OBH-tól. Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csak bíró lehet, végzi a bíróságok igazgatását, szervezi a bíróságok tevékenységét: pl. összeállítja a bíróságok költségvetését, javaslatot tesz a köztársasági elnöknek a bírák kinevezésére/felmentésére, beosztja/áthelyezi a bírókat.

V. Bíró – Ügyész – Ügyvéd A bíró a bírósági szervezet tagjaként az állami igazságszolgáltatás meghatározott területen és terjedelemben való gyakorlásával megbízott személy, jogi szakvizsgával rendelkező jogász, a bírói hatalom gyakorolója.

A legfőbb ügyész és az ügyészség törvényben meghatározottak szerint (1) jogokat gyakorol a nyomozással összefüggésben, (2) képviseli a közvádat a bírósági eljárásban, (3) felügyeletet gyakorol a büntetés-végrehajtás törvényessége felett.

Az ügyvéd a jogászi foglalkozások egyike Az ügyvéd a jogászi foglalkozások egyike. Az ügyvéd a hivatásának gyakorlásával - törvényes eszközökkel és módon - elősegíti megbízója jogainak érvényesítését és kötelezettségeinek teljesítését, valamint közreműködik abban, hogy az ellenérdekű felek a jogvitáikat megegyezéssel intézzék el.

Az ügyvédekhez nagyon hasonló foglalkozás a jogtanácsos, azonban a legfontosabb különbség, hogy egyetlen munkáltató érdekeit képviseli, és nem megbízási, hanem munkaszerződés alapján.

VI. A bírák jogállása és a bírói életpálya A bírák függetlenek. A bíró • ítélkező tevékenységében csak a jogszabályoknak van alávetve, • ítélkező tevékenységében nem utasítható, • nem lehet tagja pártnak, nem politizálhat, • nem lehet „mellékállása” (kivéve irodalmi, tudományos, oktatói munka), vállalkozása, • jogosult az anyagi függetlenségét biztosító fizetésre. A bírót a köztársasági elnök nevezi ki, a többi hatalmi ág (Országgyűlés, Kormány) ebben nem vehet részt.

A mentelmi jog alapján • a bírót az országgyűlési képviselővel megegyező mentelmi jog illeti meg; • a bíró ellen csak a köztársasági elnök hozzájárulásával lehet büntetőeljárást / szabálysértési eljárást indítani vagy folytatni; • szabálysértés esetén a bíró mentelmi jogáról lemondhat; • a bírót csak tettenérés esetén lehet őrizetbe venni vagy büntetőeljárási kényszerintézkedést alkalmazni: házkutatás, motozás; • a bírói tisztséget a bírói igazolvány tanúsítja a hatóság képviselői felé.

A bíróvá válás A bírói kinevezéshez szükséges • jogi egyetemi diploma • bírósági fogalmazói/joggyakorlati idő: minimum 3 év • jogi szakvizsga; • bírósági titkári (vagy pl. ügyvédi, …)munka: min. 1 év • pályázat → rangsor • és további feltételek, többek között: minimum 30. éves életkor, büntetlen előélet, eredményes pályaalkalmassági vizsgálat, eskütétel.

A polgári peres eljárás Felperes Alperes oka: a felperes és az alperes közötti jogi vita (sokféle lehet) pl.: tartozás, károkozás, birtokháborítás, öröklés, házasság felbontása, gyermekelhelyezés, ... a bíróság feladata: eldönteni, hogy a felperes igénye (a kereset) alapos-e.

A büntető eljárás a bíróság feladata: felmentés vagy elítélés Vádló (ügyész) Vádlott+védő a bíróság feladata: felmentés vagy elítélés bűncselekmény megállapítása +büntetés kiszabása

VII. Erkölcsi norma – jogi norma Az erkölcs fogalma alatt egy adott társadalom által régebbi tapasztalatok alapján összegyűjtött és helyesnek ítélt viselkedési szabályok összességét értjük. Az erkölcs szabályai a társadalmi normák egyik típusát jelentik. A jog fogalma: olyan magatartási szabályok összessége, amelyek keletkezése állami szervekhez kötődik, ennél fogva az adott társadalomban általánosan kötelezőek és érvényesülését az állami szervek végső soron kényszerrel biztosítják.

VIII. Jogrendszer – jogág A jogrendszer fogalma: egy adott állam jogszabályainak összessége (hatályos joganyag). Szűkebb értelemben: a jogszabályok rendezett összessége, meghatározott elvek szerinti tagozódása. Tágabb értelemben: valamely ország jogi megoldásait jelenti, amely magába foglalja a jogszabályokat, a jogintézményeket, jogi döntések rendjét, vagyis az adott konkrét érvényes joganyagot.

a.) tradicionális (hagyományokon alapuló pl. iszlám jogrendszer) Leggyakoribb felosztás alapján van:   a.) tradicionális (hagyományokon alapuló pl. iszlám jogrendszer) b.) angolszász (common law jogrendszer: brit birodalom és USA) c.) kontinentális jogrendszer (az európai országok) megkülönböztetünk: germán (szláv, skandináv) latin (olasz, francia spanyol, latin-amerikai) jogrendszereket.

A jogág fogalma A jogszabályok minőségileg elkülönült, meghatározott struktúrával rendelkező csoportja, amely sajátos tartalommal és módszerrel szabályozza a jogalanyok magatartását társadalmi együttélés jogilag meghatározott körében.

A magyar jogrendszer tagozódása, a jogágak Nemzetközi jog Polgári jog Alkotmányjog Polgári eljárásjog Közigazgatási jog Családjog Közigazgatási eljárási jog Munkajog Adójog Nemzetközi magánjog Szociális jog Társadalombiztosítási jog Büntetőjog Egyházi jog  

IX. Közjog – Magánjog A közjog: a felek alá-fölé rendeltségén nyugszik, a közjogi testületnek egymáshoz, illetve a polgárokhoz való viszonyát szabályozza a közérdek biztosítása céljából.   Tágabb értelemben: olyan jogviszonyokat szabályoznak, amelyek az egyes ember és az állam között keletkeznek. Szűkebb értelemben: közjognak csak az alkotmányjogot nevezik, amely állami főhatalom gyakorlásának módját, az állam és kormányformát, valamint az állampolgárok alapjogait állapítja meg.

A közjog legfontosabb területei: - Alkotmányjog - Büntetőjog - Közigazgatási jog - Adójog - Nemzetközi jog Alapvető elhatároló ismérv, hogy a közjoghoz tartozó jogágaknál a jogviszony egyik alanya mindig az állam (illetve valamely szerve).

A magánjog: a felek egyenjogúságán és melléren-deltségén alapszik, célja a magánérdek biztosítása. Olyan életviszonyokat szabályozó normák összessége, amelyek célja az egyes személyek magánérdekének biztosítása.   A magánjog legfontosabb területei: - Polgári jog - Családjog - Szellemi oktatások joga - Társasági jog - Értékpapír jog

X. Anyagi jog – Eljárási jog Az anyagi jog: azoknak a jogi normáknak az összessége, amelyek meghatározzák a jogalanyok követendő magatartásának tartalmát (az alanyi jogokat és az alanyi kötelezettségeket) Az alaki (eljárási) jog: - az anyagi jog érvényesülését szolgálva - eljárási rendet állapít meg az eljáró állami szervek és az állampolgárok számára, valamint meghatározza az anyagi jogszabályok kikényszerítésének módját.

XI. Jogforrások - egyrészt jelenti: magát a jogszabályt másképpen külső jogforrás: az a forma, amelyben a jogszabály megjelenik, amelyben kötelező ereje és más jogszabályokhoz való viszonya megtestesül. pl. - alkotmány (Alaptörvény) - törvény - rendelet - másrészt jelenti: a jog megalkotóját, létrehozóját, vagyis azokat az állami szerveket, amelyek a jogszabályok tényleges kibocsátására jogosultak. másképpen: belső jogforrás: azok a szervek tartoznak amelyek jogszabály alkotásra felhatalmazást kaptak. Jogalkotó szervek: - Országgyűlés - a Kormány - a Kormány elnöke és tagjai, - az önkormányzatok.

Jogalkotásra nem csak egyetlen szerv jogosult Jogalkotásra nem csak egyetlen szerv jogosult. Jogalkotó állami szervek és az általuk kibocsátott jogszabályok a következők: a.) az Országgyűlés alkotmányt és törvényt, b.) a Kormány rendeletet, c.) a Kormány elnöke és tagjai rendeletet, d.) az önkormányzatok rendeletet bocsáthatnak ki.

Az Alaptörvény: a legfontosabb szintű jogszabály, amelyből mindenmás jogalkotó szerv hatásköre származik.   A törvény: az országgyűlés által kibocsátott aktus, amely általában normatív tartalmú, de kivételesen lehet nem normatív - egyedi - aktus is. Kormányrendelet: - törvényi felhatalmazás alapján, valamely törvény végrehajtására, - maga feladatkörében kerül kiadásra.

A miniszterelnök által kibocsátott rendelet. Ezzel egy tekintet alá esik a miniszteri rendelet, amellyel az adott miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó kérdések szabályozhatók. Kiadható mindkettő törvény vagy kormányrendelet végrehajtására. (Törvényben vagy kormányrendeletben kapott felhatalmazás alapján.)   Az önkormányzati rendelet: - törvény vagy kormányrendelet felhatalmazása alapján, annak végrehajtására, - magasabb szintű jogszabályban nem rendezett társadalmi viszonyok rendezésére. Kiemelendő, hogy az alacsonyabb szintű jogszabály nem lehet ellentétes a magasabb szintű jogszabállyal.

A kihirdetés és a közzététel a jogszabályok érvényességének elengedhetetlen feltétele. A jogszabályokat a Magyar Közlönyben kell kihirdetni.   A Magyar Közlöny tartalmazza - a jogszabályokat, - a nemzetközi szerződéseket, - az Országgyűlés és a Kormány határozatait és jogi iránymutatásait, - a Kúria jogegységi határozatait, - a személyi kérdésekben hozott döntéseket, ideértve a köztársaság elnöke és a Kormány által adományozott kitüntetéseket is. A Határozatok Tára hivatalos lap, a Kormánynak azokat a határozatait közli, amelyeknek közzétételét a Kormány elrendelte. A minisztérium az utasítások és a jogi iránymutatások közzététele céljából hivatalos lapot adhat ki. pl. Belügyi Közlöny, Pénzügyi Közlöny stb. A miniszteri rendeleteket az illetékes minisztérium tárcaközlönyében is közzéteszik. A miniszteri utasítások csak ezekben a közlönyökben találhatók. Az önkormányzatoknak is van hivatalos lapja, közlönye, illetve a helyben szokásos módon kell kihirdetni.

A jogszabálygyűjtemények A jogszabályok megismerését, a jogalkalmazói munka megkönnyítését szolgálják a jogszabálygyűjtemények. Hivatalosak: a Törvények és a Rendeletek Hivatalos Gyűjteménye, a Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye   Nemzeti Jogszabálytár A Nemzeti Jogszabálytár a Kormány rendeletében meghatározott tartalommal és honlapon, elektronikus közszolgáltatásként működő, bárki számára térítésmentesen hozzáférhető, egységes szerkezetű szövegeket tartalmazó elektronikus jogszabálygyűjtemény. Nem hivatalos: egy-egy jogág hatályos joganyagát tartalmazzák (pl. Alkotmányjogi jogszabálygyűjtemény)

A jogszabályok megjelölése A jelölésből ki kell tűnnie: - a jogalkotó szerv jellegének, a jogalkotó megnevezésének, neve rövidítésének, - a jogi norma formájának, - a jogszabály számának, megnevezésének és címének, - a kihirdetés idejének.

A törvényt: évszámmal, sorszámát római számmal kell jelölni, pl. 1990 A törvényt: évszámmal, sorszámát római számmal kell jelölni, pl. 1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról. A kormányrendeletet: folyó arab sorszámmal, amit a évszámmal törjük, zárójelben feltüntetjük a kihirdetés hónapját, napját, a zárójel után Korm. r. rövidítéssel jelöljük, pl. 191/1996. (XII.17.) Korm. rendelet a fővárosi, megyei közigazgatási hivatalokról. A miniszterelnöki és miniszteri rendelet: a kormányrendelethez hasonlóan jelöljük azzal az eltéréssel, hogy a minisztérium hivatalos rövidítésére kell utalni, pl. 12/1987. (XII.29.) IM rendelet a jogszabályszerkesztésről.

A jogszabály hatálya a. Az időbeli hatály: azt fejezi ki, hogy a jogszabály csak bizonyos időbeli korlátok között érvényes.   A jogszabályban meg kell határozni a hatálybalépésének napját. A jogszabály egyes rendelkezéseinek hatálybalépésére különböző időpontokat is meg lehet állapítani. Általános elv, hogy a jogszabályoknak visszaható hatálya nincs. (Nullum crimen sine lege elve.)

b. A jogszabály területi hatálya Tartalmilag azt jelenti, hogy az mely földrajzi területen alkalmazandó. Azt a földrajzi területet jelzi, ahol a jogszabály az életviszonyok tényleges alakítója lehet. A központi szervek általában az ország egész területére kiterjedően rendelkeznek, de hozhatnak olyan jogszabályt is, amely az ország meghatározott területére nézve hatályos. Az önkormányzatok csak működési területükre kiterjedően rendelkezhetnek.

c. A jogszabály személyi hatálya   A jogalanyoknak azt a körét értjük, amelyre a jogok és a kötelezettségek vonatkoznak. A jogszabályok általában hatályosak az ország területén tartózkodó külföldi állampolgárokra is. Ha nem, ennek a jogszabályból ki kell tűnnie. A külföldön tartózkodó magyar állampolgárokat is kötelezik a magyar jogszabályok. Ütközések ilyenkor adódhatnak a magyar és a tartózkodási hely szerint illetékes ország joga között. Ezekkel a kérdésekkel a nemzetközi jog köz- és magánjog foglalkozik.

Nemzetközi szerződések a jogforrások rendszerében Az államok között széles körű kapcsolatok szükségszerűvé teszik, hogy együttműködésüket, illetve annak meghatározott részeit a nemzetközi szerződésbe foglalják. E szerződésekből jogok és kötelességek származnak a felekre, az államokra Az államok a nemzetközi szerződésekben jórészt közvetlenül, egymás irányába vállalnak kötelezettségeket és teljesítik azokat. Azokat a nemzetközi szerződéseket, amelyek a magánszemélyek és a jogi személyek számára közvetlenül és általános érvénnyel állapítanak meg jogokat és kötelességeket törvénnyel, kormányrendelettel vagy miniszteri rendelettel ki kell hirdetni.

A nemzetközi szerződések kihirdetésükkel a belső jog forrásává válnak: a kihirdetéssel hárítanak jogokat, kötelezettségeket a magánszemélyekre, az állami szervekre. A nemzetközi szerződéseket a hivatalos lapban kell kihirdetni, illetve közölni. A magyar jogforrási rendszer a nemzetközi jog és a belső jog egymáshoz való viszonyának megítélésében a nemzetközi szerződések elsőbbségéből indul ki.

Köszönöm a figyelmet!