IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSE, IFJÚSÁGI PROGRAMOK GENERÁLÁSA A többcélú közösségi terek fejlesztése program Csongrád megyei szakmai műhelye Ruzsa, 2015.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Szakmapolitikai irányelvek.
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
REZILIENCIA FEJLESZTÉS Zsótér Gina
Szociális munka a börtönben
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Emberi Erőforrások Minisztere alapította,
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Az ökoiskolák lehetősége a helyi közösség fejlesztésében Szepsi Csombor Márton Általános „ÖKO” Iskola és Napköziotthonos Óvoda.
“Új Dimenziók” mentorképzési program A program kidolgozói: Artemisszió Alapítvány EcPec Alapítvány Göllesz Viktor Speciális Szakiskola MATISZ MH Líceum.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
Péterfi Ferenc Az intézmények szerepe a közösségfejlesztésben.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A lelki egészség védelme az iskolában
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Mindennapi veszteségeink
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Egyéntől a közösségig, passzivitástól a részvételig Fiatalok és a helyi közösség.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Közösségfejlesztés az ifjúsági korosztályban
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A NYILVÁNOSSÁG HOGYAN ERŐSÍTI A TELEPÜLÉSEK KULTURÁLIS ÉLETÉT ? Molnár Aranka, március 25. Halmaj.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
Iskola és család Eltérő és hasonló megközelítések a prevenciós beavatkozások tervezésében A magára hagyott nemzedék A drog veszélyes - veszélyben van a.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Közösségfejlesztés - közösségszervezés
Értékek.
Közösségfejlesztés.
Közösségek jelentősége a többcélú intézményekben
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSE, IFJÚSÁGI PROGRAMOK GENERÁLÁSA A többcélú közösségi terek fejlesztése program Csongrád megyei szakmai műhelye Ruzsa, március 18.

Közösség Roland R. Warren (1963) amerikai szociológus szerint a közösség az a társadalmi alakzat, amely megfelel a következő öt funkciónak:

Közösség 1.Szocializáció, melyen keresztül a közösség bizonyos értékeket olt tagjaiba, olyanokat, amelyek a leginkább az adott kultúrában érvényesek. 2.Gazdasági boldogulás: a közösség biztosítja tagjainak a megélhetést

Közösség 3. Társadalmi részvétel: a közösség biztosítja tagjai számára a társasági, társadalmi élet lehetőségét, a jogok és kötelességek gyakorlását. 4. Társadalmi kontroll: alapját a közösség értékei és normái jelentik, valamint a köz ügyei iránti elkötelezettség és felelősség.

Közösség 5. Kölcsönös támogatás, s az ahhoz vezető együttműködés: a közösség tagjai megvalósítják azokat a feladatokat, amelyek túl nagyok, vagy túl sürgősek ahhoz, hogy egy egyedülálló személy kezelni tudja szolidaritás funkció

Közösség - a közösség átszínezi az élményt - empátia

Közösség (szervezett közösség) együtt lenni nem egyenlő közösségben lenni - közös cél - közös tevékenység - közös értékrend

A közösség - a hely, ahol önmagunk lehetünk - nemcsak egy oldalunkat fejleszti - az egyéniségek kibontakozási helye - elsődleges és másodlagos közösségek

Életszakaszok – közösség szerepe - a személyiség fejlődése a születéstől a halálig tartó folyamat - alakulásában, formálásában nagyobb a jelentősége a környezeti és társas hatásoknak, mint a biológiai-ösztöni tényezőknek

Közösségi együttlét

Egyén: belső – külső keresés

Identitás keresés

A közösség szerepe - egyenrangú fél - kizárni mindent, ami nem én vagyok, aki nem akarok lenni, amilyen nem vagyok - a közösségek adják a biztonságot, melegséget, amire szükségünk van

A közösség szerepe a hasonlóság biztonsága mellett felszínre kerülhetnek a többletek, a különbségek, az individuum a másikkal szövetségben lehet kibontakozni a többiek az egyén mögött állnak, mint erő, biztonság

A többiek – MI

Közösségfejlesztés -a civil társadalmat erősíti -előtérbe helyezi a közösségi cselekvést és a közösségi perspektívákat (társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi irányelvek kialakításakor)

Közösségfejlesztés -a helyi közösségek képessé tételére törekszik -az emberek képességét fejleszti, hogy aktív tagjai legyenek a társadalomnak (csoportokon, szervezeteken, hálózatokon keresztül)

Közösségfejlesztés -felkészíti az intézményeket és szervezeteket (állami, nem kormányzati, magán) arra, hogy párbeszédet alakítsanak ki a lakossággal - őket érintő változások közös meghatározásában - végrehajtásában

Közösségfejlesztés alapelvei: -emberi jogok -társadalmi bevonás -egyenlőség -sokszínűség elfogadása

Közösségfejlesztés mint szakma átmeneti, szervezett, szakszerű beavatkozás a közösségek életébe célja, hogy a közösség -képes legyen a megújulásra -saját problémáinak kezelésére, mérséklésére, megoldására

Közösségfejlesztés - addig tarthat, amíg a közösség tagjai maguk nem válnak a változás meghatározó tényezőivé - nem a közösségfejlesztő fejleszti a közösséget, hanem az önmagát („csak” katalizálja és szakmailag segíti)

Közösségfejlesztés mint prevenciós munka célja: a lokális közösségek megtartó erejének növelése is

A közösség tagjai -érzelmileg hogyan viszonyulnak saját lakóhelyükhöz, területi közösségükhöz -mennyire tudatosan élik meg ezt a viszonyt -van- e rálátásuk a saját közösségük életére -vannak-e viszonyítási pontjaik

A közösség tagjai -tájékozottak-e saját lehetőségeiket és esélyeiket illetően -kritikai hozzáállásuk milyen -felelősségvállalás -részvétel -kezdeményezés -cselekvés

A közösség tagjai -eljutnak-e elképzeléseik kialakításáig -egyeztetés -közös tervek létrehozása -emelik-e folyamatosan saját szervezettségi szintjüket (tanulás, szakmai, anyagi támogatás)

Legfontosabb tétel POZITÍV ÉRZELMI VISZONYULÁS hogy kimozduljanak a passzivitásból és elkezdjenek tevékenykedni a közjóért

Önkéntesség Emberi, biológiai, pszichikai szükséglet - valahová tartozás/kompenzáció/... - sokféle személyiség, egyéniség, elvárások

Bagdy Emőke KACAGJ KOCOGJ LAZÍTS ÉRINTS SEGÍTS

Reziliencia - rugalmas alkalmazkodóképesség - a kihívásokhoz való + alkalmazkodás - boldogulás a nehézségek ellenére - sikeres adaptálódás erőteljes külső hatásokhoz is

Reziliencia faktorok -megbékélés a múlttal -reális optimizmus -megoldás központú gondolkodás -lényeges képességek használata -önfegyelem -Önbizalom -egészséges kapcsolatok

10 tipp a lelki edzettség kiépítéséhez 1. Merj a „tökéletes” helyett „elég jó” lenni! 2. Szánj időt magadra! 3. Vegyél részt közösségi kezdeményezésekben! 4. Minden nap légy aktív a lehető legtöbb módon! 5. Aludj eleget!

10 tipp a lelki edzettség kiépítéséhez 6. Tölts időt olyan emberekkel, akik társaságában jól érzed magad! 7. Nevess minden nap! 8. Bátran fogadj el segítséget másoktól és kérj te magad is! 9. Jusson eszedbe, hogy a rossz sem tarthat örökké! 10. Beszélj a problémáidról!

A közösségi munka módszerei -településfeltáró -aktivizáló -együttműködést fejlesztő -helyi nyilvánosságot szervező -gazdaságfejlesztő

Aktivizáló módszerek -helyi önszerveződő körök - tankatalógus - szívesség szolgálatok, önkéntes szolgálatok (egymást segítő)

Aktivizáló módszerek -interjú: kezdeményező beszélgetés a közösség jelentős tagjaival nem publicisztikai, szociológiai, pszichológiai, „irodalmi”…. hanem közérzeti funkciója: kapcsolatfelvétel, bizalomépítés, mozgósítás

Aktivizáló módszerek -interjú „Mit jelent számára itt élni?” (Mi a jó az itteni életben, mi a rossz?) „Min változtatna és hogyan?” Ő maga mivel tud hozzájárulni a változásokhoz?

Aktivizáló módszerek -nyilvános közösségi beszélgetések - beszámolni az interjúk tapasztalatairól, feltárult közösségi problémákról - kiválasztani a legfontosabbakat - további beszélgetések témái, időpontok

Nyilvános közösségi beszélgetések funkciói -ráismerünk, hogy a problémák közösek -új megközelítésben látjuk a problémákat -biztonságérzetet ad, hogy nem vagyunk egyedül -közösségi felelősségvállalás, elköteleződés jöhet létre

Nyilvános közösségi beszélgetések funkciói -a közösségi helyzet hozzásegít a probléma megoldásának körvonalazódásához -megszületik a terv a szélesebb kör bevonására a nyilvános beszélgetéseket közösségi tervezésnek kell követni

Aktivizáló módszerek -közösségi felmérés - a közösségi beszélgetésen összeállított kérdőívvel - a kérdőív: - véleményekre kíváncsi - DE feltárja a cselekvési kapacitásokat is

Közösségi felmérés -a kérdőívek értékelése -3-5 éves cselekvési terv készítése -most -hamarosan -később -képessé tétel, képzések -partnerség építése -új civil szervezet alakítása

A fiatalok bevonása -életkori sajátosságok -társadalmi, gazdasági környezet -on-line világ következményei - nárcisztikus világ - transzparencia hatása -felnőttek szerepe

Diákklub általános iskolásoknak Táliber Alapítvány – Kontaktpont - Jaminai Közösségi Ház – Erzsébethelyi Általános Iskola

Tegyünk együtt! - Aktív fiatalok a településért Doboz - Újkígyós Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete

Márai Sándor: Egy polgár vallomásai „Oly sokkezű, soklábú kamasz lehettem ezen a nyáron; a gyermekek már nem fogadtak be titkos világukba, a felnőttek még nem engedtek közel magukhoz; két part között ténferegtem, abban a szédülős, nagyon érzékeny állapotban, mikor a lélek valamilyen hangerősítővel fogja fel és adja vissza az élet neszeit.”

Legyünk jelen! Érezzük a neszeket! Zsótér Mária