Szülei második gyermekeként született. Apja – a pesti Újépület építésvezetője – környezetében kapta első gyermekkori benyomásait, az itteni viszonyok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Advertisements

Híres épületek a Reformkorban
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Világörökségünk A budai vár.
Erzsébet Amália Eugénia
KAPOSVÁR A VIRÁGOK ÉS A FESTŐK VÁROSA....
Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
ZICHY MIHÁLY.
Aranymetszés képviselői
II. József Róla Egyházügyi rendeletei Jobbágyrendelete Államszervezet.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
Készítette: Klapka Roland És Szőnyi Mihály
A klasszicizmus építészete I. Egyházi épületek
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
Klasszicizmus Franciaország Anglia Németország A párizsi Odeon színház
Vörösmarty Mihály élete
1848. március 15..
Fekete István január 25. – június 23..
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Budapest turisztikai marketingje
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
Zene: Gheorghe Zamfir – Kjilmar song of ocarina hijos del sol
Liszt Ferenc 26/C.
Készítette: Sümegi Dániel
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR SZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Klauzál Gábor és kora Apja: Klauszal János Anyja: Babarczy Ágnes.
Klauzál Gábor és kora Készítette: Domján Andrea és Hízó Ildikó
Budapest nevezetességei!
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
DON BOSCO.
Ismerd Meg Egert Készítették: -Soltész Bence -Takács Tamás
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
Kultúránk bölcsője: Zemplén 25/A. 1. Gönc a via regia útvonalon fekszik, amely Itáliát Lengyelországgal és Oroszországgal kötötte össze a 136 literes.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
József Nádor élete és munkássága
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
Helytörténeti, néprajzi jellemzői
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
119 éve nyerte Magyarország első és második olimpiai bajnokságát
, Csanádi egyházmegye első püspöke.. Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter ( )
A magyar klasszicizmus építészete
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Készítette: Dóbiás Kinga
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Eger Télanyók csapata.
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Susann Nordströms Orkester - True Love
Nagykároly Készítette:
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
1848. Március 15. Krizsán Pál.
SZÉKESFEHÉRVÁR.
Klebelsberg Kunó Született: Magyarpécska, november 13. Elhunyt: Budapest,1932. október 12.
A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Kinizsi pál 1431?-1494.
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Holnemvolt Budapest.
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
Kolozsvár.
BABITS MIHÁLY KÉSZÍTETTE: BODOR BETTI 8.C. BABITS MIHÁLY Teljes nevén: Babits Mihály László Ákos nov. 26. született Szekszárdon Költő, író, irodalomtörténész,
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

Szülei második gyermekeként született. Apja – a pesti Újépület építésvezetője – környezetében kapta első gyermekkori benyomásait, az itteni viszonyok közt forrt össze az építészet helyi realitásaival, igényeivel és küzdelmeivel. A pesti piaristák gimnáziumában nevelkedett 1799 és 1804 között mint eminens tanuló. Az ifjú Hild a Bécsi Művészeti Akadémia elvégzése után az Esterházyak udvari építésze, a kismartoni kastély átépíttetője, Charles de Moreau (1758–1841) mellett dolgozott Kismartonban és Bécsben. A gyakorlati ismereteket apja, Hild János építkezésein sajátította el, akinek 1809-ben már hivatalosan is szerepelt vállalkozásaiban. Apja ben bekövetkezett halálakor félbeszakította tanulmányait, és építőmesteri engedélyért folyamodott a Helytartótanácshoz, de az építőipari gyakorlata elmélyítéséhez kötötte az engedély kiadását. Hild ezért Itáliába utazott, s kiegészítő tanulmányokat végzett Nápolyban, Rómában, Firenzében és Milánóban. Itt ismerkedett meg a reneszánsz építészet szerkezeti megoldásaival, az ókeresztény oszlopos-gerendás templomok egyszerűségével. Nem véletlen, hogy legjelentősebb, legismertebb alkotásai templomok, azonban az általa tervezett legtöbb alkotás világi célokat szolgált. Élete

Hazatérését követően, az 1820-as években lendült fel építészi tevékenysége, s bár már ekkor elismertséget szerzett magának, legjelentősebb művei az 1838-as pesti árvíz pusztításait követően épültek fel ben megkapta az építőmesteri címet. A kor legtermékenyebb hazai mestere volt, egyedül Pesten megközelítően 900 tervre kapott engedélyt, és ezeknek tekintélyes része meg is valósult. Az ő tervei szerint kezdték el építeni a budapesti Szent István-bazilikát is, a terveket utóbb azonban Ybl Miklós átrajzolta. Ő tervezte 1856-ban a Deák téri evangélikus templom főhomlokzatát. És a híres esztergomi bazilika is az ő nevéhez fűződik. A hetvenen felüli Hild, aki sohasem kereste a megbízásokat, már csak elvétve kapott olyan munkát, amely megélhetéséhez nyugodt anyagi alapot biztosított volna. Temetésére március 8-án került sor. A Kerepesi úti temető XXV. parcellájában, a 7. sor 10. számú sírjába a legnagyobb egyszerűséggel helyezték örök nyugalomra földi maradványait.

Deák téri evangélikus templom főhomlokzat a 1856

Esztergomi Bazilika főhomlokzata

1773. augusztus 30-án született Bécsben, a belváros 22. számú házában. Édesatyja, Josef Pollack építőmester volt, s fiát kora ifjúságától iparkodott foglalkozásának titkaiba beavatni. Komoly építészeti tanulmányait Bécsben, a Képzőművészeti Akadémián kezdte meg ban. Pestre 1798-ban érkezett, megtelepedett, majd 1802-ben polgárjogot nyert. Végleg Pestre helyezte át építészeti vállalkozásának terét, s egész sor nevezetes épületet alkotott. Felesége Eger Magdolna volt, akivel a Nagyhíd (ma Deák Ferenc) utca 13 szám alatti házban élt együtt boldog házasságban, 50 éven keresztül ban alakult meg Pesten a Szépészeti Bizottmány, mely a városi építkezéseket felügyelte és melynek működésében Pollack is jelentős szerepet vállalt már az elejétől fogva. Eleinte mint építőmester szerepelt a régi német színház építkezésénél. Kiváló intelligenciája, széles körű ismeretei csakhamar előkelő helyet juttattak neki a pesti társaságban, így 1825-ben már pesti százas választópolgár majd a József nádor alapította szépészeti bizottság elnöke lett, hol közvetlen befolyást gyakorolt a Városliget megteremtésére, valamint a városi rendezési tervek elkészítésére. Élete

Nevezetes épületei 1810 és 1830 között meghatározták a pesti városképet. Ilyenek az Almássy-palota, Horváth–ház befejezi a Wurm-ház, és a Festetics-palota építését ben készült Dégen Festetics Antal impozáns kastélya. A legjelentősebb kastélyainak egyike az József nádor Alcsúti kastélya. Ezek után fogott hozzá legismertebb alkotásához, a Magyar Nemzeti Múzeum építéséhez ( ). A múzeum építése közben, 1840-ben fiával, Pollack Ágostonnal együtt megtervezték a volt József fiúárvaházat. Budapesten a VIII. kerületeben tér van róla elnevezve. Szegeden a Nemzeti Emlékcsarnokban portré szobra látható, amelyet Rafael Monti mintázott a nagy építőművészről.

Pollack Mihály: Magyar Nemzeti Múzeum homlokzata ( )

Almássy-palota