A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

A pedagógusok munkaidő beosztása
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
ERUDITIO Kft. Az oktatás jogi környezetének változásai és a következmények évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről Szegedi György szakmai vezető.
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
A kormányhivatal közoktatási feladatai és az új oktatási koncepció
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
A pedagógusminősítési rendszer
Bevezető gondolatként:
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Állam munkavédelmi feladatai
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Tanévkezdő tájékoztató konferencia Brassói Sándor főosztályvezető EMMI Köznevelés-irányítási Főosztály 2013 augusztus.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A köznevelés átalakulása
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
A szabályozás előzményei
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
Felkészülés a pedagógusok szakmai ellenőrzésére
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Munkaszervezési ismeretek
Fejér Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály
Iskolai közösségi szolgálat
Kompetencia alapú oktatás alkalmazását támogató módszertani továbbképzés.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A pedagógus a nevelési-oktatási intézmény szervezetében
Készítette: Kovács Ferencné
A pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítés szakterületre vonatkozó, a szakértői feladatokhoz kapcsolódó aktuális jogszabályi.
Jogszabályok A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény (Nkt.) A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény (Szt.) 229/2012. (VIII. 28.)
Szakál Ferenc Pál. 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Tanórán kívüli tevékenységek gazdagítási lehetőségei Varga Attila február 4.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
A Nemzeti Pedagógus Kar Célok, eredmények, választás –
Farkasné Egyed Zsuzsanna. Fejlesztő nevelés színterei évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről 5. § (1) A köznevelési intézményekben folyó pedagógiai.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Barlai Róbertné Maus Pál anyagának felhasználásával
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
KPSzTI Mészáros Istvánné
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Dr. Németh Lajos Oktatási Jogok Biztosának Hivatala
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
KPSZTI pedagógiai-szakmai szolgáltató
Tankönyvellátás és iskolai könyvtár
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Változások a közoktatásban
A tanuló kötelességei és jogai
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI BME KÖZÖKTAZÁSI VEZETŐI SZAK Sziliné Németh Tímea  2013/2014. tanév 2. félév 1. évfolyam pécsi csoport Konzulens: Gáspár János A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI

Tartalomjegyzék A pedagógus kötelességei: - A pedagógus alapvető feladata - Továbbképzési kötelezettség - Munkaidőre vonatkozó kötelezettség A pedagógus jogai: - A pedagógus munkaköre - Nemzeti Pedagógus Kar - Pedagógus igazolvány

Pedagógus kötelességei 1. A Pedagógus kötelességeit a köznevelési törvény 62.§ - a szabályozza. 2. A pedagógus alapvető feladata a rábízott gyermekek, tanulók nevelése,oktatása. Óvodában: az Óvodai nevelés országos alapprogramja szerinti nevelés. Iskolában: a kerettantervben előírt törzsanyag átadása, elsajátításának ellenőrzése, sajátos nevelési igényű tanuló esetén az egyéni fejlesztési tervben foglaltak figyelembe vételével.

Kötelessége különösen: gondoskodjon a gyermek személyiségének fejlődéséről, tehetségének kibontakoztatásáról, egyénileg foglalkozzon a különleges bánásmódot igénylő gyermekkel, tehetségek felismerése, előmozdítsa erkölcsi fejlődésüket, egymás szeretetére, tiszteletére nevelés, szülők rendszeres tájékoztatása, gyermekek test-lelki egészségének fejlesztése, tartsa tiszteletben emberi méltóságukat és jogaikat,

Kötelessége különösen: ismereteket tárgyilagosan és sokoldalúan és változatos módszerekkel közvetítse kerettantervben és a pedagógiai program alapján értékelje őket továbbképzéseken részt vegyen megőrizze a hivatali titkot hivatáshoz méltó magatartást tanúsítson együttműködjön munkatársaival és más intézményekkel határidőre megszerezze a kötelező minősítéseket adminisztratív feladatokat teljesítse.

Továbbképzési kötelezettség Jogszabályban meghatározottak szerint, hétévenként legalább egy alkalommal. Első továbbképzés az első minősítés előtt. Mentesül: - aki betöltötte az 55. életévét. - aki pedagógus-szakvizsgát tett. Visszasorolásra kerül, aki nem teljesíti továbbképzésben való kötelezettségét.

Munkaidőre vonatkozó kötelesség Teljes munkaidejének nyolcvan százalékát (kötött munkaidő) meghatározott feladatok ellátásával köteles tölteni a köznevelési törvény keretei között. Teljes munkaidő ötvenöt-hatvan százalékában (neveléssel-oktatással lekötött munkaidő) tanórai és egyéb foglakozások megtartása rendelhető el. Az intézményvezető biztosítja az arányos és egyenletes feladatelosztást a nevelőtestület tagjai között. Az intézményvezető munkaidő nyilvántartást vezet és a munkavégzést havonta igazolja.

A pedagógusok jogait a köznevelési törvény 63.§ - a rögzíti. A pedagógus jogai A pedagógusok jogait a köznevelési törvény 63.§ - a rögzíti. A pedagógust munkakörével összefüggésben megillető jogok: Személyét megbecsüljék, Módszereit megválassza, Megválassza tanulmányi eszközeit,

A pedagógus jogai A pedagógust munkakörével összefüggésben megillető jogok: Saját világnézete szerint végezze nevelő munkáját, Hozzájusson munkájához szükséges ismeretekhez, információkhoz, Részt vegyen a pedagógiai program megalkotásában, Szakmai egyesület tagjaként részt vegyen a testületek munkájában, Intézmény SZMSZ-ében meghatározott eszközöket használhassa. Oktatási jogok biztosához forduljon.

Nemzeti Pedagógus Kar A Kar tagja az a pedagógus, aki a köznevelési intézményben pedagógus munkakörben történő foglalkoztatásra szóló kinevezést kapott. A Kar stratégiai partneri megállapodást köthet más fenntartó intézményeiben dolgozó pedagógusok hasonló feladatokkal ellátó szervezeteivel. A Kar a feladatait országos szervi, továbbá a megyékben és a fővárosban működő területi szervei útján látja el.

Pedagógusi igazolvány A munkáltató a pedagógus munkakörben, a pedagógiai előadó és pedagógiai szakértői munkakörben, továbbá a gyermek- és ifjúságvédelmi felelő, a szabadidő-szervező és a pedagógiai felügyelő munkakörökben - kérelemre – pedagógus igazolvány kiadását kezdeményezi. Akit pedagógus-munkakörből helyeztek nyugállományba, az utolsó munkáltató kezdeményezi a pedagógus igazolvány kiadását.

( Felelős kiadó: dr. Bosch Márta ) Felhasznált irodalom 2011. évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről - 62.§. - 63.§. 2. Sipos Imre: Pedagógus szerepek 2013. A pedagógus a nevelési-oktatási intézmény szervezetében ( Felelős kiadó: dr. Bosch Márta ) / 6. oldal-13. oldal /