Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Gyermekvédelmi tanácskozás
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Gyermekvédelem a védőnői munkában
GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
Gyermekvédelmi alapellátás
A cselekvés filozófiája, mint módszer L’association LE CŒUR DES HALTES est membre du partenariat.
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
Tanévkezdő értekezlet
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
A gyermekvédelmi ellátórendszer szerepe a bűnmegelőzésben
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Csapatban a szakmával „Csapatjátékosok”
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
A mai magyar gyermekvédelmi rendszer
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Anya – gyermek kapcsolata
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Gyermekek, fiatalok és vér szerinti családjaik a munka világában
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
1 A gyermekvédelmi szakellátás fővárosi sajátosságai és fejlesztési szükségletei „A gyermekvédelmi szakellátás fejlesztése Budapesten” Fővárosi Gyermekvédelmi.
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
PROTOKOLLTERVEZET családok átmeneti otthonai részére
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
II. Kerületi Védőnői Szolgálat gyermekvédelmi tevékenysége
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi célja és lehetőségei Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány 2008 A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi.
Gyermekvédelem kontra családvédelem
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Szociális háló Készült a suliNova Kht. megbízásából.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Nevelőszülői értekezlet első félév
Sok szeretettel köszöntöm a konferencia minden résztvevőjét a A Módszertani Egyesület bemutatása Gál Antal Módszertani Gyermekjóléti Szolgálatok Országos.
2014. február 25.. valamennyi gyermekvédelmi szerv (alapellátást, szakellátást nyújtó intézmények, gyámhatóságok ) érintett és van tennivalója teljes.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
TÁMOP A-12/ „ÖSSZEFOGÁS A KADARKÚTI-NAGYBAJOMI KISTÉRSÉG GYEREKEINEK JÖVŐJÉÉRT” CÍMŰ PROJEKT KADARKÚTI-NAGYBAJOMI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI.
1 Az alapellátás és a szakellátás kapcsolata, közös feladatok, célok Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Konferenciája Budapest, 2007.szept Gulyásné.
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
A gyermekjóléti szolgáltatás és a Szécsényi Gyerekesély Program kapcsolata Varsány községben Nagyné Mákos Izolda Családgondozó, Varsány.
Ágazatközi együttműködés
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
ÉVES GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet

A gyermekvédelmi intézetekben összehívott csoport, mely a gondozásba vett gyermekek elhelyezéséről dönt. Erre adott rend szerint meghívják a döntés- előkészítésben részt vevő munkatársakat, az elhelyezésre kijelölt intézmény képviselőjét, a gyermek szülőjét és a gyermeket is.

15/1998.(IV.30.)NM. rendelet: „ Az elhelyezési terv kialakítása érdekében a szakszolgálat értekezletet hív össze. A szakszolgálat, illetve a meghívott személyek további a Gyvt. 17.§ (1) bekezdésében meghatározott szervezetek képviselőit is meghívhatják, illetve olyan további személyeket, akiket az elhelyezési terv megvalósításához hatékony segítséget nyújthatnak”

Résztvevők: Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Gyermekjóléti Szolgálat Javasolt gondozási hely/helyek képviselői Gyermek és szülője, esetleg más hozzátartozó Gyámhivatal Oktatási intézmény Védőnő, házi gyermekorvos Egyéb szakember ( pszichológus stb.)

A résztvevők érdekeltek a kliens problémájának megoldásában Közösen dolgozzák ki az akciótervet Az akcióterv végrehajtásában tevőlegesen is részt vesznek Közösen döntenek arról, hogy kik, miben és hogyan dolgoznak a problémakezelésben Jellemző rá az intézményköziség Jelen van maga a kliens is, mint a csoport aktív résztvevője A csoportra hangsúlyosan a feladattudat és nem a csoportszellem jellemző

Cél: A gyermekkel kapcsolatos információk összegyűjtése Azok összerendezése A családi működés felmérése Cselekvési terv elkészítése A feladatok leosztása Az alap- és szakellátások szakemberei munkájának összehangolása

Esetismertetés Ákos esete Születés Koraszülött, születési súlya 950gr. Szerbia-montenegrói állampolgár Kórház jelzésére id. elhelyezés Hosszú kórházi kezelés, elhelyezés megvalósulása Elhelyezési értekezlet:

Értekezletre meghívottak: Tegyesz, Elhelyezési szolgálat Tegyesz, gyámi tanácsadó Anya Apa Bóbita Gyermekotthon, gondozási hely Gyámhivatal Gyermekjóléti Szolgálat

Feladatok: A családi háttérről információk összegzése A külföldi állampolgárság miatti jogi és egyéb teendők felmérése Cselekvési terv kidolgozása Feladatok és határidők leírása

Családi háttér Élettársi kapcsolatból született Titkolt terhesség Anya és apa közötti feszültség, hamis információ 4 gyermek a családban Körülményeik alkalmatlanok Apa teljes elutasítása Anya később szeretné maga nevelni a gyermeket

Cselekvési terv alapvető pontjai A szülők motivációjának teljes feltérképezése ( családgondozók ) Eseti gondnokság ellátása ( gy.o.vezető) Konzulátussal történő kapcsolatfelvétel ( TEGYESZ ) Teljes körű, szeretetteljes gondozás, nevelés megvalósítása ( Gyermekotthon) Koraszülöttségből adódó egészségügyi teendők ellátása ( Gyermekotthon orvosa )

Eset folyamata A szülők teljes elutasítása, kapcsolatfelvétel hiánya Konzulátus jelzése a nagyszülőről Kapcsolatfelvétel a nagymamával Hosszú szervezés, levelezés a konzulátussal és nagyszülővel Találkozás Hazautazás