2003. február 20. Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 1 Benedek András Távmunka a Tudásgazdaságban A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Vállalkozások versenyképességének biztosítása az európai uniós forrásokkal Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
A magyarországi K+F politika
„Út a munkához” program tapasztalatai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Európai Uniós ismeretek
Fordulatok után / fordulatok előtt
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

2003. február 20. Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 1 Benedek András Távmunka a Tudásgazdaságban A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium II. Távmunka Konferenciája

Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2 Tudásgazdaság jellemzői I. Termékek-szolgáltatások hozzáadott értéke nő A hozzáadott érték elsődleges forrása a tudás A termelés és szolgáltatás a munkaerő hozzáférése szerint „mozog” – új regionális összefüggések Szoros kapcsolat a folyamatos innovációhoz és tanuláshoz

Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 3 Tudásgazdaság jellemzői II. A tudás felértékelődik – az oktatás nemzetközivé válik Life-long Learning - teljes életpálya-szemlélet Nyitott és távoktatás térnyerése Információ technológia alkalmazása az oktatásban „Tanuló munkahelyek” számának a növekedése E-learning kulcs a tudásalapú, tanuló társadalomhoz

Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon NLUSFIDKSEUKCHDEATELIEBEITFRLUESPTEU A távmunka elterjedtsége országonként a foglalkoztatottság arányában

Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 5 A távmunka térhódítása a 15 EU tagállamában Tipusok 1999 %2002% Otthoni távmunka – az otthon töltött idő több, mint heti egy nap Otthoni távmunka – az otthon töltött idő kevesebb, mint heti egy nap (kiegészítő távmunka) Mobil távmunka 1.64 Önfoglalkoztatók Összesen

Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 6 Teendők Az atipikus foglalkoztatás munkajogi meghatározásaAz atipikus foglalkoztatás munkajogi meghatározása Pénzügyi-, gazdasági ösztönzési rendszer kialakításaPénzügyi-, gazdasági ösztönzési rendszer kialakítása Info-kommunikációs feltételek fejlesztéseInfo-kommunikációs feltételek fejlesztése Távmunka tevékenységek- lehetőségek feltárásaTávmunka tevékenységek- lehetőségek feltárása Társadalmi kommunikáció javításaTársadalmi kommunikáció javítása

Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 7 Teendők - változások Az atipikus foglalkoztatás munkajogi meghatározásaAz atipikus foglalkoztatás munkajogi meghatározása Foglalkoztatási törvény módosításaFoglalkoztatási törvény módosítása Munka Törvénykönyv módosításaMunka Törvénykönyv módosítása

Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 8 Teendők - feladatok Info-kommunikációs feltételek fejlesztéseInfo-kommunikációs feltételek fejlesztése Internet hozzáférés költségeinek csökkentéseInternet hozzáférés költségeinek csökkentése Infrastrukturális pályázatok kiírásaInfrastrukturális pályázatok kiírása

Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 9 Teendők - feladatok Távmunka tevékenységek - lehetőségek feltárásaTávmunka tevékenységek - lehetőségek feltárása 603 pályázat603 pályázat 3400 potenciális munkahely3400 potenciális munkahely Mérhető aktivitásMérhető aktivitás MTA kutatási programMTA kutatási program

Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 10 Teendők - feladatok Pénzügyi-, gazdasági ösztönzési rendszer kialakításaPénzügyi-, gazdasági ösztönzési rendszer kialakítása Komplex kormányzati feladatKomplex kormányzati feladat –Költségvetés –Szakmapolitikák –Munkaszervezés

Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 11 Mi történt az elmúlt 6 hónap alatt? Döntéselőkészítés –FMM-IHM Távmunka pályázat – 1000 új munkahely –MAT állásfoglalás I-II. –BMIK Programiroda –Kormányelőterjesztés Tények –603 pályázat – javaslat 3400 munkahely létrehozására –299 támogatott pályázat – 1000 ! –További 371 munkahely –1 milliárd Ft mFt támogatás –Távmunka Tanács megalakulása –Tárcaközi bizottság összehívása –Tanácsadó Testület szervezése –Konferenciák – szakmai fórumok

Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 12 Tények és tendenciák Internet alkalmazás jelenlegi (EU 38%) aránya a hazai háztartásokban többszörösére nő a következő három évben (Eurobarometer 2001) Az EU munkaerőpiacán a 2001 volt az első év, amikor már több, mint a munkavállalók fele használt munkahelyén számítógépet (Employment in Europe 2000) Az EU munkavállalóinak egy harmada vett részt számítógépes képzésben (Eurobarometer 2001) Általános az a tendencia, hogy a csúcstechnológiát alkalmazó munkahelyek száma, valamint a felsőfokú és érettségit követő szakképzettséggel foglalkoztatottak aránya tartósan nő és már meghaladja a foglalkoztatottak egyharmadát (Employment in Europe 2000)

Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 13 Előrejelzés Az új munkahelyek a tudásalapú gazdaságban elsődlegesen a magas képzettséget és fejlett technológiát igénylő szektorokban jönnek létre. Ilyennek tekinthetjük a K+F szektort, az oktatás-szakképzés rendszerét, a számítógép- és irodagép-gyártást, s távlatosan az egészségügyi és szociális ellátást.

Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 14 A tudástársadalom kiépítése –Képzett rugalmasan alkalmazkodó munkaerő –Új, korszerű felnőttképzés –Konkrét támogatási konstrukciók Felnőttképzési normatív támogatás Képzési- számítógép vásárlási adókedvezmény Infrastrukturális pályázatok Regionális tudásközpontok Az információ elérhetőségéért Már az idén százezerre bővül a nagysebességű Internet elérési végpontok száma Márciustól 25%-kal csökkennek az internetezés költségei

Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 15 Társadalmi – gazdasági – térszerkezeti összefüggések Társadalmi szerkezet Gazdasági szerkezet Térszerkezet Társadalmi szerkezet Foglalkoztatási szint emelése – esélyteremtés Leszakadó térségek felzárkóztatása Gazdasági szerkezet Magasan képzett munkaerő iránti igény növekedése Regionális igények figyelembe vétele Térszerkezet Társadalmi problémák kistérségi megoldása Működő tőke – beruházások területi kiegyenlítése

Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 16 Stratégia és cél = esély és lehetőség Magyarország részese legyen annak a folyamatnak, hogy az Európai Unióé legyen a világ legversenyképesebb és legdinamikusabb tudásalapú társadalma, amely több és jobb munkahelyet, valamint erősebb társadalmi kohéziót teremtve tartósan képes a fenntartható növekedésre. E stratégia határozza meg a felkészülést a tudásalapú gazdaság megteremtésére, az információs és kommunikációs technika előnyeinek kiaknázására, az emberi erőforrás-fejlesztés és a társadalmi kirekesztés csökkentése révén az esélyegyenlőség növelésére.