A tripartizmus vagy a bipartizmus iskolapéldája? Országos szintű munkaügyi alku és konzultáció Belgiumban Forrás: Bódis (1994)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 1 Szociális párbeszéd Németország vegyiparában Budapest, november 27.
Összehasonlító gazdaságtan
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A szakszervezetek ereje - a béralku jelentősége Magyarországon
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(2) november 28.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon (1.) november 21.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(3) december 5.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Közfoglalkoztatás ’2011 Szolnok, október 26. Dr. Czomba Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár.
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
AZ OLASZ KOLLEKTĺV TÁRGYALÁSI RENDSZER REFORMJÁNAK ALAPELVEI GIORGIO USAI Munkaügyi kapcsolatok igazgatója, Munkahelyi egészség & biztonság, Szociális.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
EEM. 10. A munkaügyi kapcsolatok és az érdekegyeztetés
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A szakszervezetek és a válság Budapest,
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
A foglalkoztatáspolitikai érdekegyeztetés formái Dr. Bényei Andrásné február 28.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A középszintű érdekegyeztetés és szociális párbeszéd Magyarországon.
A Regionális Munkaügyi Tanáccsal szembeni elvárások a munkaadói oldal szemével nézve Készítette: ÉMRMT munkaadói oldal november 12.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Üzemi Tanács Általános ismertető
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Kormány – önkormányzatok érdekegyeztetésének alakulása, lehetséges továbbfejlesztése Dr. Szegvári Péter önkormányzati szakértő Oslo, Norvégia április.
Vállalkozási feltételek Németországban vállalkozási szerződések teljesítéséhez Koji László elnök Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 1013.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A Nemzeti Civil Alapprogram 4 éves működése, a törvénymódosítás indokai, az alapprogram jövőképe CIVIL PARTNERSÉG REGIONÁLIS KONFERENCIA SZOMBATHELY 2007.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Európai Uniós ismeretek
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
Előadás másolata:

A tripartizmus vagy a bipartizmus iskolapéldája? Országos szintű munkaügyi alku és konzultáció Belgiumban Forrás: Bódis (1994)

Történelmi és társadalmi környezet Rendszerszerűen összekapcsolódó elemek Az egyes testületek napirendjén szereplő konkrét témák

Bipartit és tripartit elemek egymásra épülő együttese Intézmények az alku és a konzultáció stabil keretei, szigorúan kétoldalúak, a stabilitás időszakában eredményesek Intézményeken kívüli tárgyalások: a változások motorjai, gazdasági válság és társadalmi konfliktusok idején nélkülözhetetlenek, időszakonként más-más formával és tartalommal

Az állam háttérszereplő vagy teljes értékű tárgyalófél, de mindenképp az intézményeken kívül marad, világos elvek vezérlik, kifinomult eszközökkel korlátozzák a szükséges mértéken túli terjeszkedését 70-es évek Az állami beavatkozás defenzív, az alku tárgyát szűkítette, terepe a stabilizációs jövedelempolitika, kockázata az autonóm vállalati döntések korlátozása 80-as évek A beavatkozás offenzív, a tárgyalások témáit bővíti, fő terepe a foglalkoztatáspolitika, kockázata az érdekképviseletek koalíciókötése a kormánnyal szemben, a költségvetési alku eluralkodása inkompetens felek részvételével

Demokratikus (neo)korporatizmus Politikai konszenzus a szociális partnerség ideológiájában A gazdasági érdekcsoportok centralizáltsága és a csúcsszervek érdekképviseleti monopóliuma (kevés, kompetens és megbízható alkuszereplő) Intenzív tényleges tárgyalások

Liberális változat (Belgium, Hollandia, Svájc) A korán iparosodott kis országok, erős, önálló vállalatok, kevésbé centralizált, viszonylag passzív állam, kétoldalú intézmények Szociális változat (Ausztria, Norvégia és Dánia, nagysága ellenére Németország) Későn iparosodó kis országok, a hazai ipart védő állam, inkább centralizált, harmadik tárgyalófél a gazdasági kormányzat

Belgium (Regionalizmus és) fejlett civil társadalom, az erős helyi hatalom és a főleg a munkaügyi kapcsolatok keretében egyezkedő társadalmi szervezetek ellensúlyozzák a központi államhatalom gyengeségét Szakszervezetek, szövetkezetek, kulturális és szabadidős egyesületek, baráti társaságok, politikai pártok egymásba fonódó mozgalma a szocialista, a keresztényszociális és a liberális ideológiák mentén (“kis társadalmi világok”) Minimális állami szektor  az államnak elvileg könnyű távol tartania magát a tárgyalásoktól Magas szakszervezeti szervezettség (1988-ban 53 %)

A munkaügyi kapcsolatok fejlődésének szakaszai és az intézményeken kívüli tárgyalások

1. Világgazdasági és -politikai kataklizmák: A korporatív rendszer születése 1936 Az első “országos munkaügyi konferenciát” a kormány hívta össze, és tárgyalófélként vett részt rajta, a két másik fél ágazati szinten már több évtizedes tárgyalási rutinja ellenére Témái: általános béremelés, fizetett szabadság bevezetése, a munkások szervezkedési jogának elismerése, a veszélyes vagy nehéz munkahelyeken dolgozók heti munkaidejének 40 órára csökkentése 1939 Háborús fenyegetés majd megszállás, fokozott együttműködési hajlandóság, új ”szociális technika” szükségességének elismerése

2. A jóléti állam megalapozása: Mély társadalmi különbségek, tömeges vadsztrájkok szélsőséges követelésekkel A szakszervezeti csúcsvezetők elutasították a szélsőséges bérkövetelések képviseletét, a tagság várakozásait a hosszabb távú reformok felé orientálták (társadalombiztosítás kiterjesztése, a munkavállalói érdekképviseletek többszintű részvételi jogosítványai) (Egy neves gazdaságtörténész-politikus a reformoknak tulajdonítja a Nyugat-Európában ekkor általános államosítási hullám elkerülését.)

1948 Rendszeres kétoldalú konzultációs fórumok létrehozása: Országos Munkaügyi Tanács Központi Gazdasági Tanács A munkaügyi kapcsolatok országos szintjét és az alapvető munkafeltételeket az állam szabályozza, az érdekképviseletek csak véleményezik a kétoldalú testületekben Az érdekképviseletek még nem készek központi megállapodásokat kötni állami részvétel nélkül?

3. Szabad központi béralku és a jóléti újraelosztás (a ”társadalmi programozás”): Gazdasági növekedés, a jóléti állam, a társadalmi szolidaritás formálódó ideológiája A munkafeltételek és a bérek javítása a lemaradó ágazatokban a munkaügyi alku központosításával A tartós növekedés idején nem volt szükség az állam ösztönzésére A munkaügyi kapcsolatok jelenlegi intézményrendszerének kialakulása, konfliktusos túlsúly változik együttműködéses túlsúllyá

Országos Munkaügyi Tanács Konzultatív szerepkör plusz felhatalmazás országos kollektív szerződések kötésére ”Társadalmi programozás”, ”informális szakmaközi megállapodások”: annak az alapelvnek az elfogadása, hogy a gazdasági növekedés eredményeiből a munkavállalóknak folyamatosan részesülniük kell: a helyzetük mennyiségi tényezőkben kifejeződő javulása, magasabb bérek és bérjellegű juttatások, hosszabb szabadság, rövidebb munkaidő 1968 szakmaközi megállapodás Alábecsülték a gazdasági növekedést, a szakszervezeti bázis később nagyobb bérnövekedést akart, vadsztrájkok törtek ki, a szakszervezeti vezetők kényes helyzetbe kerültek

4. Stabilizációs kormányzati gazdaságpolitikapolitika és a béralku korlátozása: A két tárgyalófél nem kezdeményezett országos találkozókat, a kormány által kierőszakolt megállapodások megbuktak A munkaügyi alku decentralizációja A döntési kompetenciák egy részét a kormány kénytelen visszavenni Az érdekképviseletek veszélybe sodorhatják a stabilizációs gazdaságpolitikát, de a kormány szerette volna, ha mégis ők tárgyalnak A rendkívüli szakmaközi megállapodásokat – a gazdaságpolitikához szerezhető elvi támogatás reményében – a kormány látta volna szívesen Az érdekképviseletek az országos alku és konzultáció intézményes formái mellett a decentralizációs tendencia ellenére is kitartottak, és közösen sérelmezték a mozgásterük szűkítését

Országos kollektív szerződések a munkajogban új témákról: ideiglenes munkavállalás, részmunkaidős foglalkoztatás, felvétel és kiválasztás, új technológiák bevezetése A béralku szabadságának és az automatikus bérindexálásnak a kormányzati korlátozása Forgatókönyv: átmeneti adminisztratív korlátozások  a kormány háromoldalú tárgyalásokat kezdeményez, igyekszik rávenni a feleket az ésszerűnek tartott kompromisszumra  azok elutasítják vagy később felrúgják

1980 Országos munkaügyi konferencia a pénzügyi szférával kiegészítve A kormány szakmaközi megállapodást kezdeményez, mely szabályozza a béreket és bővíti foglalkoztatást  elutasítják  a parlament azonnal dönt az ideiglenes bérszabályozásról  egy hónap múlva törvény az adminisztratív bérkorlátozásról a munkáltatók és a munkavállalók megállapodásának kudarca esetén  három nap múlva az érdekképviseletek mégis hajlandók maguk megegyezni a megszorítások egy részéről

5. A foglalkoztatáspolitika prioritása: 1986– 1980-as évek közepe A korábbinál szerényebb, de viszonylag tartós gazdasági növekedés, az antiinflációs politika sikere A kormánynak kell felélesztenie az országos bipartit tárgyalások informális változatát

1. Az inflációgerjesztő bérnövekedés veszélye miatt a béralku szabadsága többé nem korlátlan Fenyegetéssel felérő ajánlás, célozva esetleges kiigazító lépésekre 1989 Törvény a versenyképesség megőrzéséről, tág terep a béralkunak, de kiegészítve a versenyképesség rendszeres értékelésével, utólagos kormányzati beavatkozás lehetőségével A kabinet nem bízik csak az ex post eszközben, a szakmaközi megállapodások előkészítésekor nem hivatalosan értésre adja, hogy a gazdaság helyzete csekély bérnövekedést enged, és ha a felek nem vennék tudomásul, számíthatnak a kormányzati döntéstől függő juttatások és kedvezmények megkurtítására

2. A foglalkoztatáspolitikai témák jelentőségének növekedése A tartós munkanélküliek aránya magas, az érintettek nagy része fiatal, szakképzetlen, bevándorló, a szakszervezetek inkább az aktív tagok érdekeit képviselik, a szakszervezetek növekvő arányú munkanélküli tagsága idősebb, a fiatalokra nem is jellemző a szervezettség, a társadalmi szolidaritás ideológiája kiüresedett  a foglalkoztatáspolitika szempontjait főleg a kormány képviseli, kivéve a rugalmas foglalkoztatási formákat, melyben a két oldal is alkuképes, a kormány viszont szeretné bevonni a döntésekbe az érdekképviseleteket

A hagyományos tárgyalási témák korábbi szűkítésével szemben éppen kiszélesítés Foglalkoztatáspolitikai ”korbács és mézesmadzag” politika A felek ágazati vagy vállalati szinten megállapodhatnak a kormány által megszabott keretek között, ekkor valamilyen költségvetési könnyítést kapnak (ellenőrizhetik a foglalkoztatást bővítő eszközöket), vagy elvonják az intézkedések (pl. munkaerőpiaci képzés) költségét

1993 “Foglalkoztatáspolitikai kerekasztal”, majd tripatit megállapodás A kormány foglalkoztatáspolitikai célokra és a társadalombiztosítás finanszírozhatóságára hivatkozva megszorító intézkedésekre igyekszik rávenni az érdekképviseleteket ( ”foglalkoztatási, versenyképességi és társadalombiztosítási paktum”)  A támogatottságukat féltő szakszervezetek elutasítják  A kormány közhatalmi eszközökkel kénytelen politizálni a munkáltatók hallgatólagos támogatása mellett, de törekszik a részletkérdések szerződéses rendezésére, vagy legalább a mozgásterét nem korlátozó konzultációkra

Állandó intézmények és az alku szintjeinek dinamikája

A centralizáció, majd decentralizáció ellenére az alku fő terepe az ágazat A neokorporatista kis országokban az országos szint megváltozva általában fontos marad Az alku vállalati szintre szállása nem nagyon hangsúlyos

A vállalati kollektív szerződések nagy része a kormány jövedelem- és foglalkoztatáspolitikájának folyománya (”korbács és mézesmadzag”) A kollektív szerződések ciklusa az intézményeken kívüli alkukhoz igazodik (a szakmaközi megállapodás-csomagokat a páros évek végén kötik, az őket követő szerződéskötések a páratlan években végighullámoznak mindhárom szinten)

Országos Munkaügyi Tanács A felső szintű munkaügyi alku és konzultáció legfontosabb és legstabilabb intézménye ”Szociális parlament”, de szó sincs beavatkozásról a törvényhozás munkájába, hatásköre csak a teljesen magántulajdonú versenyszféra kollektív munkaviszonyai, kivéve ha a törvényhozás korlátozza az alkuban

Központi Gazdasági Tanács Általános gazdaságpolitikai kérdések konzultációs fóruma A liberális kormányzat a munkaviszonnyal kapcsolatos kérdések szabályozásának jó részét átadta az érdekképviseleteknek, állami intézmények vezető testületeibe is bekerültek a szervezetek képviselői Viszont a kormányzati gazdaságpolitika hagyományos illetékességi területének nagy részére soha nem engedték be a szakszervezeteket és a vállalkozói szövetségeket

Miért nem olvasztották be a másik, fontosabb fórumba? A gazdaságpolitikai konzultáció külön szervezetben tartása mérsékelheti az egyet nem értést a munkaügyi alkuban Az Országos Munkaügyi Tanács a válság mélypontján is működött, a napirendje nem lépett ki az illetékességi köréből

A szociális partnereket közelről érintő gazdaságpolitikai témák szigorúan szakmai részproblémáinak feldolgozása, nagy létszám, állandó vagy alkalmi bizottságok és szakértői jelentések, az apparátust és a kutatói holdudvart kapcsolja be az érdekegyeztetésbe Például az üzemi tanácsok részére biztosítandó vállalati információk körének meghatározása, az automatikus bérindexálás gazdasági és társadalmi hatásainak elemzése, a versenyképesség értékelésére szolgáló eljárás kidolgozása, és rendszeres jelentéskészítés

A tágabb gazdaságpolitikában a szociális partnerek egymással kerülik a konfliktust, és inkább mindketten a kormánnyal helyezkednek szembe, korábban például nem voltak hajlandó állást foglalni a bérindexálás ellen

Versenyképességi törvény, 1989 A két- és háromoldalú alku, illetve az egyoldalú állami beavatkozás világos elválasztása Elv: a felek se kevesebb, se több jogosítványt ne kapjanak, mint amennyivel felelősen élhetnek

A felek szabadon állapodnak meg a bérekről A versenyképesség romlása esetén is először ők egyezkedhetnek, de ekkor már a kormányzati beavatkozás árnyékában A kormány korlátozza a béralkut, ha a megítélése szerint elégtelen a megállapodás

A versenyképesség rendszeres elemzése a Központi Gazdasági Tanács viszonylag semleges, szakmai tevékenysége A törvény a kemény vitákban általuk kidolgozott eljárást szentesítette (munkáltatók: csak bérköltség, szakszervezetek: lekötött tőke nagysága, energiafelhasználás, a K+F kiadások) Az érdekképviseletek alkuképességét ebben a témában nem rombolja a politikai felelősségük hiánya Ha a jelentés a gazdaság versenyképességének romlását állapítja meg, akkor a Tanácsnak javaslatot kell tennie a szükséges intézkedésekre, például a bérek befagyasztására

1993 A szakértők először számoltak be a versenyképesség romlásáról, az érdekképviseletek a munkáltatói tb-járulékok csökkentését ajánlották Belgium 1990-es évekbeli legnagyobb gazdasági kihívása a közösségi előírásokat jócskán meghaladó költségvetési hiány Az érdekképviseletek annak ellenére álltak elő a költségvetés számára nyilvánvalóan elfogadhatatlan gazdaságpolitikai javaslattal, hogy a büdzsé legnagyobb tételét kitevő társadalombiztosítást elvileg ők irányítják

1993 A kormány által kezdeményezett ”foglalkoztatási, versenyképességi és társadalombiztosítási paktum” meghiúsulása

1995–1996 Gazdaságpolitikai intézkedéscsomagban a kormány mégis csökkenti a ”nemzetközi versenynek kitett” vállalatok tb-járulékát Egyidejűleg szigorú megszorító intézkedésekről dönt: egyes szociális juttatások csökkentése vagy a jogosultak körének szűkítése, a forgalmi adó általános, de az élvezeti cikkeket és az üzemanyagokat még inkább érintő növelése