Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 1 Szociális párbeszéd Németország vegyiparában Budapest, 2008. november 27.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 1 Szociális párbeszéd Németország vegyiparában Budapest, 2008. november 27."— Előadás másolata:

1 Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 1 Szociális párbeszéd Németország vegyiparában Budapest, 2008. november 27.

2 Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 2 A szociális párbeszéd formái A szociális párbeszéd két fajtája létezik: –Párbeszéd a munkáltatók és a szakszervezetek között –Párbeszéd a kormány, szakszervezetek és munkáltatók között (pl. Bündnis für Arbeit /Munkaszövetség) Németországban hagyományosan csak az első változatot gyakorolják.

3 Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 3 Szociális párbeszéd a vegyiparban A 80-as évek közepe óta bővítik és továbbfejlesztik A szakszervezetek erős és felelős üzemi tanácsok létrehozására irányuló törekvéseinek következménye Az üzemi tanácsok és a szakszervezet gazdaság- és környezetpolitikai felelősségének növekedése Az üzemi tanácsok munkahelyi aktivitásai munkahelyek biztosítása és létrehozása érdekében

4 Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 44 A szociális partnerség, mint sikermodell közös alapokra épít A szociális partnerség modellje a vegyiparban:  Szolidaritás-elv  Konszenzusra való törekvés elvi kérdésekben  Az egésszel szemben érzett felelősség saját érdekek mellett is  Törekvés konfliktusok megoldására

5 Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 55 A felelősség a szociális piacgazdaság súlyponti elemeire épül  Iparpolitikai perspektívák Németországban  Energiapolitika  Jövőirányult személyi fejlesztések Előfeltételek:  Erős és cselekvőképes szövetségek  Független szakszervezetek  A bérautonómia megtartása és az ágazati bérszerződések hangsúlyozása

6 Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 6 A szociális partnerek megállapodásai az IG BCE és a BAVC szervezeteknél: Munkavédelem Képzés Esélyegyenlőség Kábítószer Európai belső piac Családtudatos személyzeti politika Össznémet fejlődés Csoportmunka A helyszín megtartása és a foglalkoztatás támogatása Környezetvédelem – Responsible Care Bizalmiak Továbbképzés és oktatás

7 Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 777

8 8

9 9 A szociális partnerek szervezetei UCI – Vegyipari Támogató Egyesület Eredetileg a munkanélküli segély kiegészítésére jött létre, később oktatási programok fiataloknak „Pályakezdők munkába lépése“(1975) GIBUCI – Társaság ÜT-tagok tájékoztatására a környezetvédelemről a vegyiparban (1987) Szakképzési Tanácsok (1987) WBS –Továbbképzési Alapítvány (1993) Chemie Pensionsfonds AG – Első németországi ágazati nyugdíjalap (2002)

10 Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 10 Köszönöm a figyelmüket !


Letölteni ppt "Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 1 Szociális párbeszéd Németország vegyiparában Budapest, 2008. november 27."

Hasonló előadás


Google Hirdetések