London történelme London alapítása London a középkorban A nagy tűzvész

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PÁRIZS A KÖZÉPKORBAN Kattintással tovább…..
Advertisements

A történelmi idő.
Az 1. világháború.
Készítette: Albert Krisztina
Zene: Mireille Mathieu & Alain Barriere - Tu t'en vas.
Zene: John Lennon - Imagine London délkelet-Britanniában van, a legnagyobb város az Egyesült Királyságban, és évszázadokon át fővárosa a Brit Birodalomnak.
NYON 1.
A görög poliszok: Spárta és Athén.
Róma az örök város.
Az angol nyelv diadalútja
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
KEZDÉS!!!!!!.
Perzsáktól származó régészeti leletek
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Pannonia Városai.
Szendrő nevezetességei
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Pécs turizmusa.
Világ legrégebbi még lakott városa
Tihany.
GAIUS JULIUS CAESAR Farkas Gyula.
Írta: Szöllősi Veronika 9.a
SZÖUL 서울 특별시.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Budapest nevezetességei!
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Ausztria Valacsay András.
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
A népesség számának változása Európában
Ókori Róma.
 Környezetünkre legalább annyi figyelmet kell fordítanunk, mint bármi másra az életben. A mai emberek nagyon keveset törődnek környezetükkel és egészségükkel.
Olaszország.
Készítette: Bujdosó Villő
DEBRECEN I. RÉSZ.
Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az.
Anglia- Portsmouth.
Audio:-The White Cliffs of Dover - Jack Million Band.
Történelmi vonatkozások
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Gorsium Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
A világ egyik legromantikusabb városa,amely a divat, és a kultúra terén talán a legtöbbet kínálja nekünk. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket,és írókat.
Nagy Beáta,Pap Kálmán,Kasza Angéla Mária és Szűcs Emese
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
London történelme kvíz
London Zoo.  A világ első állatkertje, amelyet 1828-ban hozták létre és 1947-ben nyitották meg.  Itt nyílt a világ első hüllő háza (1849), első akváriuma.
Az angol világbirodalom
A Pun-Római háborúk.
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
Nagykároly Készítette:
Szerbia – Szerb Köztársaság
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Sárrétudvari.
SZÉKESFEHÉRVÁR.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Városállamok- Birodalmak
Emlékhelyek, régi építmények
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Székelyderzs a becsület falva
Demográfiai változások a XVIII. századi Magyarországon
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
VILÁGÖRÖKSÉGEK NAGYBRITANNIÁBAN
Készítette: Körtélyesi Nóra
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

London történelme London alapítása London a középkorban A nagy tűzvész London a 19-20. században London a II. világháború alatt London ma

London alapítása Londont a rómaiak alapították, mint Britannia provincia fővárosát, miután i. sz. 43-ban Claudius császár a mai Anglia legnagyobb részét meg hódította. A név nem latin, hanem kelta eredetű, feltehetően a kelta Londinos személynévből ered. Egy másik elmélet szerint a név egy a kelta kor előtti (őseurópai) Plowonida szóból származik, ami körülbelül annyit jelent, hogy „település a széles folyó partján”. A történészek sokáig azt feltételezték, hogy a rómaiak kereskedelmi és üzleti központkén alapították Londont (Londiniumot) Kr.u. 50 táján, ám a legújabb régészeti leletek a brit főváros sokkal kevésbé békés születésére utalnak: katonai erődként szolgált, amelyet később kivégzett icenus rabszolgákkal építtettek meg.

London alapítása Az ásatások során több száz koponyát tártak fel London föld alatti folyója, a Walbrook mentén. A koponyák többsége fiatal férfiaké volt. A Római Birodalom bukása után Londont elhagyták a rómaiak. A régi római város a 9. században vagy a 10. század elején népesült be újra.

London a középkorban Westminster egykor önálló város volt, a középkor óta az angol királyi udvar székhelye. Végül a két város egybeépült, így jött létre a mai London alapja, bár ekkor még nem volt főváros (a hampshire-i Winchester volt az a 12. századig.) London növekedésnek indult, és a következő pár évszázadban magába olvasztotta a környező kisvárosokat és falvakat. A középkor emlékeit a város központjában található City of London őrzi, a mai London e köré épült ki. A 16. századtól a 20. század elejéig a Brit Birodalom fővárosa volt.

Londoni tűzvész 1666. szeptember 2-án kezdődött el a nagy londoni tűzvész, amely a belváros nagy részét elpusztította. A tűz egy pék faházából indult el, a következő három nap folyamán több mint 13 000 ház pusztult el, 87 plébániatemplomot, a Szent Pál-katedrálist és a City legtöbb hatósági épületét felemésztette. Becslések szerint a belváros 80 000 lakosa közül 70 000 otthona lett semmivé. A tűz egy királyi pékségben, a Pudding Lane-en keletkezett, ahol Thomas Farriner (vagy Farynor), a pékség vezetője figyelmen kívül hagyta, hogy az egyik kemencéjében nem aludt ki a parázs, ezért 1666. szept. 2-án, vasárnap éjfél utána nem sokkal ütött ki a tűz. A tűzvész 3 napon át tartott. 10 év alatt újjáépült.

London a 19-20. században A 19. század elejére a világ legnagyobb városa lett. Az önkormányzat igyekezett teljesíteni a gyors növekedés okozta követelményeket. 1855-ben alapították a Metropolitan Board of Works-t arra a célra, hogy biztosítsa a megfelelő infrastruktúrát a gyorsan növekvő városnak. 1889-ben ehelyett hozták létre London megyét, amit London megye tanácsa irányított – az első szervezet, mely egész London közigazgatását irányította. A 20. század elején a londoniak szénnel fűtöttek, ami hatalmas füstmennyiséget okozott. Az éghajlati körülményekkel együtt ez gyakran szmogot (azaz füstködöt) okozott. 1956-ban törvényt hoztak a tiszta levegőért, miután 1952. december 5. és 9. között öt napig szmog nehezedett a városra, több mint 4000 ember halálát okozva. A törvény értelmében füstmentes zónákat alakítottak ki, ahol füstöt nem okozó fűtőanyagot kell használni.

London a II. világháború alatt London arculatában a legnagyobb változást az elmúlt 100 évben a német bombázások okozták a második világháború idején. A bombázás több mint 30 000 embert ölt meg, és rengeteg épületet elpusztított. Az elpusztult részek az 1950-es, 60-as és 70-es években többféle stílusban épültek újjá, ezért Londonra jellemző, hogy arculata építészetileg nem egységes. 1940. szeptember 6-án, London 76 napon át tartó tűz alá vételével kezdetét vette a Blitz, amelyben összesen 43 ezren vesztették életüket. A Luftwaffe intenzív bombázása - az elnevezést a Blitzkrieg (villámháború) szóból a korabeli brit sajtó alkotta - idején az angolok összezárták soraikat, akik a háború végére sokkal egységesebb nép benyomását keltették, de ez paradox módon a sokszor tehetetlennek bizonyuló londoni kormánynak volt köszönhető.

London ma Ma Nagy-London a belvárosból és 32 kerületből (borough; köztük Westminster városa) áll. A legjelentősebb központ Westminster, itt található a West End, London legfontosabb kulturális, szórakoztatóipari és bevásárlónegyede, itt található a pénzügyi intézmények kivételével a legtöbb, a városban található cég székhelye és az Egyesült Királyság kormányzati épületei. A londoni City a világ bankjainak központja és Európa fő üzleti központja. Itt található Európa 500 legnagyobb cége közül több mint száznak a székhelye. A londoni tőzsde nagyobb forgalmat bonyolít, mint New Yorké és Tokióé együtt. A City hétköznapokon rendkívül forgalmas, de hétvégeken meglehetősen csendes, mert lakónegyedek nemigen találhatóak itt.

Köszönjük a figyelmet! Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kezd%C5%91lap