Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Alpok.
Advertisements

Hétvégi Rafting Túra Szlovénia Bovec
Budapest védett természeti értékei
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Készítette: Tóth Evelin
Budapest védett természeti értékei
Tapolcai tavas barlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
NYON 1.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Készítette: László Gergő.
Róma az örök város.
Az általános légkörzés
A Váradi család kalandozásai Európa-szerte július 20 – augusztus 11.
Szlovénia & Magyarország & Ciprus. Szlovénia Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el május 1-je óta tagja az Európai Uniónak
5. NAP.
Egyeskő.
Aggteleki Nemzeti Park
Készítette: Nagy Zsanett
Mátyás király, az igazságos
Budapest turisztikai marketingje
Szilvásvárad turizmusa
Készítette:Szőke Gréta
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Törökország.
Világ legrégebbi még lakott városa
Az Adriai-tenger szele
Tihany.
2010.Február 27 Szombat Budapest és környéke természeti értékei IV. Természetismereti és létesítményellenőrző túra Beszámoló.
SZÖUL 서울 특별시.
Benkovics László, február 2013
Ausztria Valacsay András.
Védjük meg a környezetünket, hogy ilyen maradjon!
Olaszország.
Készítette: Bujdosó Villő
1000 SZIGET A kanadai határnál az Ontario tó, az amerikai oldalról New York állam a határvonala annak az 1865 szigetből álló különleges, 1000 Sziget néven.
Magyarország természeti kincsei
Aggteleki Cseppkőbarlang
Aggteleki cseppkőbarlang
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
Lengyelország.
Magyarország.
BAHRAIN.
Svájc.
Phong nha barlang vietnám a világ legnagyobb barlangja
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
CAPRI ANACAPRI Továbbítás kattintásra.
Szlovénia.
DUNAKANYAR I. rész A Dal eredeti címe:Alegria
Sétahajózás a Dráván A Dráva, Magyarország egyik legvadregényesebb és legtisztább vizű folyója. Néha olyan érzése támad az utazónak, hogy egy dzsungelfolyón.
Horvátország.
Készítette: Bárdos Krisztián
Készítette: Ipacs Cintia
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
CSODÁLATOS DRÓN FOTÓK Kattints. CSODÁLATOS DRÓN FOTÓK Kattints.
Szöveges oldalakon továbblépés saját ütem Hámori-tó, Anna Mésztufa-Barlang, Szent István cseppkőbarlang, Herman.
Hollandia, a vizek ura Készítették: Kovács Péter, Ferke Dominik, Gál Zsombor, Tőrös András (6.A)
Sao Paulo.
Somoskői vár Felkészítő tanár: Varga Tamás
A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része.
KAPRUN.
Svédország és Balti államok
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Ázsia természetföldrajzi képe
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
1000 SZIGET A kanadai határnál az Ontario tó, az amerikai oldalról New York állam a határvonala annak az 1865 szigetből álló különleges, 1000 Sziget néven.
8. HEGYVIDÉKI ÖVEZET ÉGHAJLATA.
1000 SZIGET A kanadai határnál az Ontario tó, az amerikai oldalról New York állam a határvonala annak az 1865 szigetből álló különleges, 1000 Sziget néven.
KAPRUN.
Németország Készítette: Kiss Dzsenifer és Lőrincze Viktória (8. o.)
Előadás másolata:

Szlovénia Készítette: Cseh Fanni

Elhelyezkedése: Szlovénia Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el. Nyugaton Olaszország, délnyugaton az Adriai-tenger, délen és keleten Horvátország, északkeletenMagyarország, északon Ausztria határolja. (Horvátországgal határvitában áll, különösen tengeri határait illetően.)

Zászlaja, címere, fővárosa Fővárosa: Ljubljana Zászlaja: Címere:

Éghajlata Tengerparton mediterrán Hegyekben hegyvidéki Völgyekben kontinentális Keleti fennsíkokon is kontinentális. Az átlaghőmérséklet -2°C januárban és 21°C júliusban.

Ételek A szlovénok sok mindent átvettek szomszédaik étkezési szokásaiból. Az északi tájakon az osztrák, a tengerparton az olasz, keleten a magyar konyha hatása érvényesül: tésztafélék palacsinták rétesek kuglófok . Igazi különlegesség a karsztvidéken a levegőn szárított sonka és kolbász. . halételek és tenger gyümölcsei vad-és szárnyas ételek mediterrán fűszerek:, fokhagyma olivaolaj grillezett húsok, és hajdinából készült galuska

Pár saját kép Szlovéniáról

A szlovéniai Karszt vidéke A szlovéniai Karszt vidéke érintetlen és egyedülálló természeti és kulturális csoda. A Karszt-fennsík (szlovénül: Slovenski Kras) mészkőből épül föl, számos (több mint 8000) barlang, dolina, polje és búvópatak káprázatos látványa fogadja az idelátogatókat.

A cseppkőbarlangot a Pilkve-patak több mint 70 millió éve alakítja A cseppkőbarlangot a Pilkve-patak több mint 70 millió éve alakítja. Eddig közel 20 km hosszú földalatti járatot tártak fel. A világ egyik leghíresebb cseppkőbarlangjába egy kisvasúttal juthatunk be (1872-ben fektették le a vasúti síneket és 1884-ben az áramot is bevezették).

A barlang legszebb részének egy kilométeres szakaszát a Nagy-hegy (Kálvária), a Szép barlangok, Orosz híd és a Koncertterem között már gyalogosan csodálhatjuk meg.

A koncertterem kb. 40 méter magas, és 10 000 ember befogadására alkalmas. Az első világháborúban az itt elszállásolt orosz hadifoglyokkal építtették meg az úgynevezett orosz hidat.

A barlang élővilágának a különlegessége a fokozottan védett barlangi gőte (Proteus anguinus), amely akár100 évig is elél. A barlangban télen és nyáron is kb. 10°C van (a páratartalom 90-100%), ezért meleg ruhát vigyünk magunkkal.

A Predjamski Grad (szó szerinti fordítása "barlang előtti vár") (Rablóvár) Postojnától 9 km-re, vadregényes környezetben, egy szurdokvölgyben, a Hrušica-hegy meredek, 125 méteres függő sziklafalába, egy barlang bejáratába épült erőd, melyet a XII. században építettek. Híres tulajdonosa Erazem rablólovag, akinek van magyar vonatkozása is; Mátyás királyt támogatta III. Frigyes császár ellen.

Néhány kép a barlangról

http://www.youtube.com/watch?v=dBANF-dmy28

Ljubljana látnivalók Hármas híd

Krajnai folyók díszkútja

Ljubljanai vár

Sárkányos híd

Városháza

Köszönöm a figyelmet!