Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta 2011. március 22.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Református Pedagógiai Intézet
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Korai fejlesztés, korai intervenció tapasztalatai Biztos Kezdet mentorképzés Velence Meszéna Tamásné Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
XXI. századi közoktatás a TÁMOP projekt bemutatása
A koragyermekkori nevelésről
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Az osztály és az iskolapszichológus együttműködési lehetőségei Iskolapszichológusok Módszertani Bázisa Budapest, november 27.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
ISKOLAPSZICHOLÓGIA ELMÉLETBEN
Bódor Andrea BAZ Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
ORSZÁGOS PEDAGÓGIAI SZAKMAI NAPOK
Az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedések az óvodában Némethné Józsa Ágnes tanácsos, óvodai szakreferens Győr, április 29. Győr-Moson-Sopron Megyei.
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
"Legyen az esély egyenlő ..."
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI KONCEPCIÓ 2011
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Óvoda-, és iskolapszichológia Magyarországon
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Eljárás fajták a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás alá tartozó tevékenységek szerint.
Jelen és jövő A Budaörsi Nevelési Tanácsadóban. Mi történik a Nevelési Tanácsadóban? Vizsgálunk Szakvéleményt írunk Terápiát végzünk, gyógyítunk (rajz,
Jelen és jövő a kistérségben
A PROTOKOLLOK SZEREPE A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN (TÁMOP B) Szitó Imre fejlesztéskoordinátor, főmunkatárs EDUCATIO.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Az országos mérések megújult rendszere
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Készítette: Kovács Ferencné
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta február 1.
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Ágazatközi együttműködés
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Pénzügyi Bizottság javaslatai: Terv. egy.* /Ft/
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.

Tevékenységi körrel kapcsolatos problémák 3. –gyermekvédelmi esetek kezelése –gyermek bántalmazás, veszélyeztetés, HHH –Iskolaérettségi vizsgálatban szerepe? előzetes szűrés és fejlesztés az iskolaérettségi vizsgálat kérésében szerepe jobb, ha a döntést független szerv mondja ki?

Tevékenységi körrel kapcsolatos problémák 4. –Csoportfoglalkozások módszerei, fajtái (osztályfoglalkozás és önállóan szervezett csoport), mikor mit célszerű kínálni, tartani? személyiségfejlesztő, közösségépítő, pályaválasztást segítő, tanulásmódszertani, drogprevenciós, életmód-életvezetés –óvodapszichológus által tartott foglalkozások –pszichológiai szemlélet terjesztésének módszerei az intézményben, milyen feladatokkal jár? pl. előadás, szülőklub, szülői értekezlet, nevelési értekezlet

Szülőkkel kapcsolatos kérdések család bevonásának eszközei –szülők motivációjának felkeltése –mikor íródnak felül a gyámi jogok? És hogyan? - szabályozás szülői engedély mikor, milyen formában

Az óvoda/iskolapszichológus feladatai és jogosultságai az adott óvodában, iskolában –Ki határozhatja meg az iskolapszichológus tevékenységi körét az adott intézményben - MUNKAKÖRI LEíRÁS: óvodai és iskolai mintaleírás –az iskolapszichológus feladatkörét a pedagógiai program/SZMSZ tartalmazza-e? –gyerekek/tanulók megismerésének eszközei (pl. hospitálás)

Iskolapszichológus szervezeti helye –iskolán (okt.nevelő intézményen és Nev.tan-on kívül más jó-e Pedagógiai Kabinet, Kistérségi Társulásokban létrejött Szakszolgálatok, stb. egyáltalán hol vannak alkalmazásban? –adott intézményben a segítő szakmák szervezeti helye

IP eszköztár –milyen módszerek, tesztek (pl. sztenderdizált IQ teszt minden korosztálynak és övezetnek – konkrét tesztek vagy feladatok?) –meddig menjünk el a diagnosztikus munkában és melyik ponton küldjük tovább? – elköteleződés kliens és pszichológusrészéről is –pszichológiai állapotfelmérés eszközei

Dokumentáció formája, szabályozása –mit és milyen formában kell dokumentálni? –legyen-e egységes? –hogyan tároljuk a dokumentációt? –adatszolgáltatási kötelezettség ill. feladatok (központi adatbázis szerepe pl. SNI, BTM, stb.)

Titoktartás

Tanári végzettség birtokában taníthat-e az iskolapszichológus, része lehet-e a munkaközi feladatoknak a tanítás?

SNI-s BTM-es gyerekek ellátásában feladata. A „pszichológiai gondozás” formái és minimumszintje – mikor „ellátott” egy különleges bánásmódot igénylő gyermek?

Kinek a feladata a szakmák közti együttműködés facilitálása?

szupervízió –hogyan biztosítható szervezetileg –Finanszírozás Szakmai továbbképzés,

Regionális Iskolapszichológiai Módszertani Központok feladatai Továbbképzés Szupervízió Módszertani fejlesztés Anyagi forrás?

minőségbiztosítás ki lássa el a szakmai felügyeletet?, gyakornoki státusz, mentorálás a kezdő szakaszban, iskolapszichológus életpálya

IP kutatás Jó-e, ha deklarált feladat –Lehetőség és –kötelesség

Mit szabályozzon egy protokoll, és mit ne, miben segít a szabályozottság, és miben korlátoz?