Újdonságok a haematológiában Dr. Kovács Gábor Semmelweis Egyetem, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Vasanyagcsere A vasanyagcsere szabályozásában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

Perioperatív vérveszteség
Vesetranszplantált gyermekek és a sport
ladagab.uw.hu.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Antibiotikumok használata Itt láthatja az F/1 és az F/2 jelű feladatlapokhoz tartozó grafikonokat, amelyeket akár ki is vetíthet a diákok számára.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
MELLÉKVESEKÉREG ELÉGTELENSÉG
Congenitalis, nyelvben elhelyezkedő tumor
A vitaminok és ásványi sók
Rheumatoid arthritis.
Az elhízás.
A köszvény Arthritis urica.
ladagab.uw.hu.
10. témakör Homeosztázis Vizelethajtók (ATC: C03)
A cukorbetegség dr. Bierer Gábor.
A vizeletürítés gyógyszertana
POLISZACHARIDOK LEBONTÁSA
A szívelégtelenség diagnózisa június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A KVE betegek gyógyszeres kezelésének alapjai Mucsi István I.sz. Belgyógyászati Klinika és Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem Október.
A renális anaemia kialakulása és az erythtropoietin rezisztencia okai
Parathormon extrasceletalis hatásai Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest egyetemi tanár Prof. Dr. Szabó András.
A dializált betegek Ca-P anyagcserezavarának hatása
Dr. Sugár István Semmelweis Egyetem II.sz. Sebészeti Klinika
Haematológia.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Immunrendszer Betegségei.
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
A csontvelő átültetés indikációi gyermekkorban
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
Teljes Parenterális Táplálás
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
Pajzsmirigy.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
Altatók – nyugtatók Dr. Gyarmati Zsuzsanna
A 2-es típusú diabetes mellitus kezelési stratégiája az új orális antidiabetikus gyógyszerek megjelenésének tükrében dr. Bandur Szilvia, dr. Szépkúti Sándor.
A renális anémia és kezelése dr
A neonatális EEG és CFM technika diagnosztikus és prediktiv szerepe
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A növények táplálkozása
A veseműködés, mint a terápiaválasztás egyik döntő tényezője
Az Alzheimer-kór filozófiája
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
A PARAZITÁK ELLENI IMMUN VÁLASZ
Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Házi Dolgozat Talajvédelem tantárgyból Készítette: Nagy Gábor GVF7EG VBK-KM II. évfolyam december.
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Felnőtté válás.
Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen Terápiás modul Molekuláris medicina Balla András, Erdélyi László, Hunyady László Élettani Intézet.
ARMADIK GENERÁCIÓS LIPOSZÓMÁK HARMADIK GENERÁCIÓS LIPOSZÓMÁK.
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
A szervezet biokémiai folyamatai
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Dr. Vojnisek Zsuzsanna, Dr. Szőnyi László, Dr. Dezsőfi Antal
HEFOP és projekteredmények, hasznosíthatóság és egymástól tanulás Dr. Podruzsik Szilárd.
pH mérésre alkalmas marhabendő szonda fejlesztése
Horváth Mária Olga, László Edit, Kocsis Ibolya
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
Mit kell tudni a gyógyszer interakciókról? Dr. Vas Ádám kutatási főtanácsadó Richter Gedeon Nyrt egyetemi tanár SZTE ÁOK I. Belklinika Hatások és ellenhatások.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Előadás másolata:

Újdonságok a haematológiában Dr. Kovács Gábor Semmelweis Egyetem, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Vasanyagcsere A vasanyagcsere szabályozásában néhány fontos új információ látott napvilágot az elmúlt években. Leírásra került egy új szabályozó fehérje, a hepcidin. Ez egy 25 aminósavból álló és diszulfid hidakban különösen gazdag fehérje, mely a májban termelődik. Egy általános vasanyagcserét, vastranszportot szabályozó mechanizmus részeként szabályozza a vas plazmába áramlását. Gátolja a sejtek vas felszabadítását és a vas plazmáéba jutását. A gátló hatását a ferroportin, mint a membránban jelenlévő vastranszport fehérje gátlásán keresztül valósítja meg. A hepcidin szintézis megemelkedik vasterhelés esetén és csökken anemiában vagy hypoxiában. Fokozott a szintézis még gyulladásos folyamatokban is. Jelen tudásunk szerint a legtöbb hemokromatózis forma hátterében a hepcidin hiánya, ill. szabályozásának zavara állhat.

A szervezet kóros vasterhelésének csökkentésére mindezidáig csak vénásan alkalmazható fémkötő kelátok álltak rendelkezésre. Leggyakrabban – Magyarországon is – használt készítmény a desferrioxamin. Ezen szerek hátránya, hogy csak tartós parenterális alkalmazás mellett (iv, vagy sc.) hatásosak. Most megjelent a piacon az első oralis vaskötő készítmény, mely már Magyarországon is rendelkezésre áll a gyakorlat számára. Ez a gyógyszer az Exjade (deferazirox). A gyógyszer javasolt minden olyan esetben, amikor a desferrioxamin hatástalan volt, a kezelés nem kivitelezhető. Alkalmas ezenkívül minden tartós vastúlterhelésnek kitett felnőtt és gyermek (!) kezelésére, pl. thalassemia, primer haemochromatosis, malignus betegségek kezelésében alkalmazott politranszfúziók.