15. Ön egy távközlési vállalkozás építési ellenőre

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Üzleti jog II 5. előadás. Borítékok… 5,6,7,8.  Kérem, egyszerre bontsák ki, és osszák ki a környezetükben a borítékok tartalmát…  Tipizáljuk a borítékok.
Advertisements

EMVA Helyszíni Ellenőrzés
Szarvas Városi Geotermikus Rendszer Fejlesztése - I. ütem
Építési beruházás.
A projekt építési tevékenységének megvalósítása A megvalósítás menete: •Generál-kivitelező kiválasztása •Munkaterületek átadása • Heti koordinációs megbeszélések.
Építőipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatban néhány gondolat… 191/2009.(IX.15.) Kormányrendeletből.
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
Präsentationsbeginn.
A kormány 290/2007 (X. 31.) Korm. rendelete
Tervfázisok és munkarészei és tartalmi követelményei
A „Fedezetkezelő” Intézményhez Kapcsolódó Észrevételek és Javaslatok Tatár Tibor, Kocsány János Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület.
MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS új elemei az út- és hídfelújítási munkák tervezési és kivitelezési feladatainak lebonyolításánál Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Franchise. Franchise: polgárjogi szerződéssel létesített vállalkozási forma, amelyet független vállalkozók hoznak létre. Szereplők: Franchise átadó: piacképes.
T RD -Trading Hungary Kft. Metrológia.
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAM
Szeretettel köszöntünk minden Kedves Vendéget! Építési geodézia a gyakorlatban 2010.
Építési projektek megvalósítása a generálkivitelező szemszőgéből
Előregyártott vasbeton vázszerkezetű csarnok rendszer fővállalkozása, generál kivitelezése áttekintése Cserpes Imre.
az elektronikus építési napló
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Előfizetői vezetékszakadás
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Erőforrások és tevékenységek tervezése, infrastrukturális projektek Erőforrások és tevékenységek tervezése Infrastrukturális projektek 2/C modul Ponácz.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Építőipari helyzetek minőségügyi vonatkozásai január 6.
Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet
10. óra A HIBA -- esetek.
Margitay – Mérnöketika A MÉRNÖKI FELELŐSSÉG -- ESETEK 11. óra.
Pályáztatási szakasz (0.szakasz)  Projekt adatlap  E MT Projektfejlesztési szakasz – Feltételes közbeszerzési eljárás?! Projektmenedzsment Hivatalos.
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
Tartalékkeret és Pótmunka engedélyezése, finanszírozása
Phare ellenőr feladata, szerepe a Programban Karlik Csilla Közbenső Fórum 2002/2003 évi területfejlesztési Phare program Február 1. Debrecen.
Építőipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatban néhány gondolat…
2014. szeptember 12.1 EMVA Helyszíni Ellenőrzés szeptember Nyugat-Dunántúl Közép-Dunántúl Dél-Dunántúl Közép-Magyarország Észak-Magyarország.
EMVA Helyszíni Ellenőrzés
KRONE 3/98 Folie 1 KRONE –A passzív hálózat KRONE elemek a struktúrált hálózatokban Mérések Mit, miért, hogyan és mivel kell hitelesíteni? Milyen eszközök.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
Építési projectek monitoringja a szakmai szakértő szemével
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
Etikai kódex, ajánlott szerződésminták az építőiparban
A tervezési munka előkészítése és folyamata
Koncz Gábor Veibl Tamás Veisinger Ferenc
Szerettel köszöntöm a műszaki ellenőr képzés résztvetőit! Kassai József.
Építőipari beruházások lebonyolítása
„BIG JUNE” Hogyan készülünk fel a évi nagyjavításra?
A kivitelezési tevékenység
Az elektronikus építési napló bevezetésének jogszabályi hátterének ismertetése Belügyminisztérium szeptember.
D.5. PÁLYAFELÜGYELETI UTASÍTÁS Budapest, II. 13. Magyarország 1/11 Feldmár Zoltán UNIRAIL KFT müszaki vezető.
1 Vasúti beruházások a vállalkozó szemszögéből Horváth Róbert Vezető technológus Swietelsky Vasúttechnika Kft. X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
Tagozatunkhoz (HíT) tartozó jogosultságok újra szabályozása Előadó:Rácz József.
Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság 1 Bonyhádi Emese OKTF NHI Támogatás Elszámolási Főosztály.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Szajol-Püspökladány vasútépítés Szajol–Kisújszállás vonalszakasz pályaépítési munkái Kisújszállás–Püspökladány vonalszakasz pályaépítési.
7. előadás Gépkocsi vizsgálati műveletek fogalma, fajtái és módszerei.
ECFL 30 egyoldalas vonalminősítő (szoftver bővítés)
Kábelhiba keresés az ELQ 2+ -al
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Melyik a megfelelő hibahely kereső módszer?
Közbeszerzési tudnivalók
Tájékoztató előadás. Tájékoztató előadás Az eljárás menete Kérelem Hiánypótlás Befogadás Szakértői tanács kirendelése Helyszíni szemle Szakvélemény.
Elektronikus építési napló
Tájékoztató Fórum Kifizetési kérelem
Építés- szerelési biztosítások
Előadás másolata:

15. Ön egy távközlési vállalkozás építési ellenőre 15. Ön egy távközlési vállalkozás építési ellenőre. Ismertesse dolgozóival a távközlési hálózatok átadás-átvételi és fenntartási munkálatait! Írjon listát az elvégzendő feladatokról!

Átadás-átvételi eljárás Átadás-átvételre a beruházás megvalósulása és teljesítés igazolás után kerülhet sor. A műszaki átadás-átvételi eljárás a Ptk. hatálya alá tartozó polgári jogi cselekmény.

Az átadás-átvételi eljárás célja, hogy megállapítsa, hogy az építmény megfelel-e az kiviteli tervben leírt és a szerződésben megállapított paramétereknek (műszaki, átviteli). Az átadás-átvétel előtt a kivitelező megvalósulási tervet készít, ebben leírja az építés közbeni változásokat az eredeti kiviteli tervhez képest.

Résztvevő személyek Átadó fél részéről: Kivitelező (vállalkozó, alvállalkozó) Tervező Építésvezető Szakember

Független műszaki ellenőr is jelen kell legyen. Átvevő fél részéről: Beruházó Szakember Független műszaki ellenőr is jelen kell legyen.

Átadás-átvételi vizsgálatok Szemrevételezés Műszaki paraméterek mérése Átviteli paraméterek mérése Teljesítés igazolás

Szemrevételezés Szemrevételezés során a hibákat jegyzőkönyvbe kell vezetni. A jegyzőkönyv alapján a kivitelezőnek hiánypótlási munkát el kell végezni. A vállalkozó köteles elvégezni a tervben szereplő, de a költségvetésből hiányzó munkákat is (többletmunka). Pótmunka tervmódosulás esetén végzendő.

Műszaki, átviteli paraméterek A következő paramétereket kell lemérni átadás előtt: Csillapítás Hurokellenállás Impedancia Áthallás Szigetelési ellenállás Hídmérések Optikánál a csillapítást is mérni kell.

Teljesítés igazolás Az átadó és az átvevő írja alá. Leírja hogy a munkát a vállalkozó teljesítette a szerződésben leírt paraméterek alapján. Az átadás-átvétel folyamata üzempróbával, majd próbaüzemmel zárul.

Fenntartás (OAM) A fenntartáshoz tartoznak az üzem közbeni mérések és az esetleges hibák helyének meghatározásához szükséges mérések is.

Üzem közbeni mérések Az üzem közbeni méréseket sötét szálakon vagy tartalék vonalakon végzik évente egyszer.

Hibahely keresés Hibahelyet optikán OTDR-rel, szimmetrikus kábeleken reflexió mérővel végzik. SDH berendezéseken belső monitorozást használnak, az összeköttetéssel párhuzamosan küldik a mérési eredményeket. Itt nemcsak a hiba helye, hanem az ideje is fontos.

Hibaelhárítás Ha egy hibát 4 órán belül nem sikerül elhárítani, kerülőútra kell áthelyezni az összeköttetést. Ez lehet automatikus átkapcsolás egy dedikált tartalékra vagy manuális, a rendezőben át kell patchelni egy másik útvonalra. A hibaelhárításról is dokumentáció kell hogy készüljön, javítás után újra egy átadás-átvételi eljárás kell hogy történjen, minősítő mérések nélkül.

Köszönöm a figyelmet! \m/