Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tájékoztató előadás. Tájékoztató előadás Az eljárás menete Kérelem Hiánypótlás Befogadás Szakértői tanács kirendelése Helyszíni szemle Szakvélemény.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tájékoztató előadás. Tájékoztató előadás Az eljárás menete Kérelem Hiánypótlás Befogadás Szakértői tanács kirendelése Helyszíni szemle Szakvélemény."— Előadás másolata:

1

2 Tájékoztató előadás

3

4

5 Az eljárás menete Kérelem Hiánypótlás Befogadás
Szakértői tanács kirendelése Helyszíni szemle Szakvélemény készítése (szakértői tanács) Szakvélemény megküldése(titkárság)

6 A TSZSZ hatásköre TSZSZ eljárás indítható: építészeti tervezés és kivitelezés teljesítésével összefüggésben kialakult vita esetén műszaki szakmai kérdésekben. A TSZSZ eljárása csak a Magyarországon történő építési beruházásokra terjed ki. A megkötés csak a helyszínre vonatkozik, a felek bármelyike lehet külföldi, azzal, hogy az eljárás nyelve minden esetben a magyar, a beadott dokumentumok lefordításáról a kérelmezőnek kell gondoskodnia. A TSZSZ eljárása kérhető szerződést biztosító mellékkötelezettség (bankgarancia, zálogjog, kezesség) érvényesíthetőségével kapcsolatban is, amennyiben az érvényesítés vitatott. Az eljárást elindíthatja a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó, a teljesítési garancia adó vagy a képviseletükben eljáró ügyvéd. Legfontosabb, hogy írásbeli szerződés álljon rendelkezésre a vitatott teljesítéssel kapcsolatban. A Tszsz a Közbeszerzési Hatóság kijelölése alapján szakértőként működik közre a Közbeszerzési szerződések teljesítésének és módosításának ellenőrzésére irányuló eljárásban.

7 A törvény hatálya -tervezési -kivitelezői szerződés esetén Területi hatály Magyarország területe Időbeli hatály - Ha a felek megállapodását segíti elő, akkor bármeddig visszamenőleg - Ha bírósági eljárás indítása a cél, akkor az elévülési idő (ált. 5 év)

8

9 TSZSZ eddigi „eredményei” számokban
2017. Szeptember végéig 819 db kérelem érkezett be. Átlagosan havonta db kérelmet adnak be, a havi csúcs 42 db ügy volt. Az eddig beadott kérelmekhez tartozó beruházási érték: ≈ 200 Mrd Ft. Ebből a vitatott összegek értéke összesen ≈ 24 Mrd Ft. A legnagyobb vitatott összeg ≈ 1,5 Mrd Ft, a legkisebb 225 eFt volt. A szakvéleménnyel lezárult ügyek esetében átlagosan a vitatott összegek %-át állapították meg a szakértők.

10 A Tszsz eljárása szerződést biztosító mellékkötelezettségek esetén
A szakértői tanács megállapítja, hogy a mellékkötelezettség érvényesítése nem indokolt részben indokolt indokolt

11 Bankgarancia lehívások vizsgálata

12 A szakvéleményekben tett megállapítások:
A 36 ügyben a vitatott összeg ,- Ft volt. A szakvéleményben indokoltnak tartották a lehívást 5 esetben ,- Ft értékben. A szakvéleményben nem tartották indokoltnak a lehívást 13 esetben ,- Ft értékben. Visszavonták a kérelmet 11 esetben ,- Ft. A TSZSZ eddig több, mint 800 millió forint garancia indokolatlan lehívását akadályozta meg!

13 A szakértői tanács megállapításai
Abban az esetben, ha a szakértői tanács szavatossági garancia esetében megállapítja, hogy a hiba fennáll, de a hiba oka, illetve a felelősségi arány megállapításához feltárás, vagy egyéb vizsgálatok szükségesek, de ezek elvégzését a kérelmező nem vállalja, vagy releváns dokumentumok hiányoznak, abban az esetben a szakértői tanács megállapítja, hogy a bankgarancia lehívása indokolt vagy részben indokolt (ha a javítás költsége számottevő mértékben elmarad a lehívás összegétől). Amennyiben a szakértői tanács azt a megállapítást teszi, hogy a bankgarancia lehívása „részben indokolt”, a szakértői tanács minden esetben összegszerű megállapítást kell, hogy tegyen, arányosítással, vagy az átadott javítási költségvetés véleményezése alapján. Szavatossági/jótállási garanciánál előfordul, hogy a kedvezményezett nem vesz részt az eljárásban (a helyszíni szemlén nem jelenik meg, nem ad át dokumentumokat), emiatt a lehívás jogossága nem állapítható meg. Ebben az esetben a szakértői tanács a lehívás „nem indokolt” megállapítást teszi.

14 A kérelmező lehetőségei a szakvélemény kézhezvétele után
Egyeztet a kérelmezettel Kereset beadás (60 napos határidő) Bírósági eljárás

15 A Tszsz törvény tervezett módosítása
8/G. § (1) A bíróság a perben soron kívül jár el. (2) Az írásbeli ellenkérelem, illetve a viszontkeresetlevél, beszámítást tartalmazó irat előterjesztésére vonatkozó határidő tizenöt nap, amelyet a bíróság kivételesen legfeljebbtizenöt nappal hosszabbíthat meg. (3) A perfelvétel során további írásbeli perfelvétel elrendelésének nincs helye. A tárgyalási időköz nyolc nap, a tárgyalás kitűzésére vonatkozó határidő kettő hónap. 8/H. § A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szakvéleménye választottbírósági eljárásban is felhasználható.

16 Van-e utólag lehetőség a szakértői vélemény tartalmának módosítására?
A szakértői vélemény leadása és ellenjegyzése után a szakértői vélemény nem módosítható. Amennyiben a későbbiekben a szakértői vélemény tartalmát bármely fél a kifogásolja, azzal kapcsolatban észrevételeket/panaszt tesz, ezt tájékoztatásul megküldjük a szakértői tanács tagjai részére. A szakértői vélemény kiegészítésére/módosítására azonban abban az esetben sincs lehetőség, ha egyértelmű (pl. számszaki) hibára hívják fel a figyelmet. A szakértői eljárás keretében jogorvoslatra lehetőség nincs, az észrevételek megválaszolására a bírósági eljárás keretében a szakértői tanács elnöke a bíróságra beidézhető.

17 Statisztika 2017. október közepéig lezárt ügyek száma 803 db.
A beadott kérelmek kb. 25 %-nál nem indult eljárás, az alábbi okok miatt: Kb. 10 %-nál nem volt írásos szerződés, Kb. 30 %-nál a kérelmező visszavonta a kérelmét, Kb. 33 %-nál a kérelmező nem teljesítette a hiánypótlást. Többi eset: nem magyarországi helyszín, nem tartozott a TSZSZ kompetenciájába.

18 Az ügyek megoszlása a teljesítés helyszíne szerint 2017. októberig

19 Amit nem lehet számszerűsíteni

20 Szakvélemények utánkövetése

21 Mire vigyázzon a vállalkozó
A TSZSZ 4 éves működése alatt beadott kérelmek szerint a kérelmező közel 60 %-ban alvállalkozó volt.  Az alvállalkozók által beadott kérelmekkel kapcsolatos problémák 2 fő csoportba oszthatók: A beadott kérelmek 6 %-át vissza kellett utasítani, mert vagy egyáltalán nem volt írásos szerződés, vagy a különböző szerződéses elemek (árajánlat, költségvetés, szerződés, műszaki leírás) oly mértékben ellentmondtak egymásnak, hogy nem volt pontosan meghatározható a szerződés műszaki tartalma. Amennyiben volt írásbeli szerződés vagy megrendelés, akkor a kivitelezési folyamat aluldokumentáltsága miatt nem volt „sikeres” a szakértői eljárás, a szakértői tanács nem tudott az alvállalkozónak segíteni.

22 Árajánlat A „Kivitelezési Kódex” (191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet) szerint a kivitelezési szerződéseket írásba kell foglalni.  Kisebb nagyságú munkáknál gyakran előfordul, hogy a munkavégzésről csak egy elfogadott árajánlat áll rendelkezésre. Fontos, hogy az árajánlat adása és annak elfogadása is írásban történjen. Rendkívül lényeges hogy ajánlatot csak a feladat pontos ismeretében (mennyiségek, műszaki tartalom) adjon a vállalkozó. Az árajánlat lehetőleg tartalmazza az áron felül a pontos műszaki tartalmat, határidőt, egyéb speciális feltételeket. Ha nem határozható meg pontosan a feladat javasoljuk a munkák egységárainak meg adását és az utólagos tételes elszámolást. Az árajánlat esetlegesen térjen ki, hogy előzetes vagy ajánlati kötöttséget vállaló ajánlatról van-e szó, illetve az ajánlati kötöttsége milyen határidőig áll fent.

23 Vállalkozási szerződés
A szerződésben rögzíteni kell az elszámolás módját: átalányáras vagy tételes elszámolású. Külön pontokban rögzíthető a műszaki és pénzügyi ütemezés, a késedelmi kötbér és garancia kérdése, valamint az esetlegesen felmerülő pótmunkák megrendelésének módja és annak elszámolása. Amennyiben az anyagot a Megrendelő biztosítja, akkor ez is szerepeljen a szerződésben a hozzá tartozó kötelezettségekkel együtt (az anyag biztosításának ütemezése, a szállítási költség, a segédanyagok díja, stb.). A szerződésben rögzíteni kell, hogy a Felek részéről kik a kapcsolattartók, a Megrendelő részéről ki van megbízva a munkálatok és felmérések ellenőrzésével, a teljesítésigazolás kiadásával, kinek van joga utasításokat adni a kivitelezőnek.

24 Kivitelezés folyamata
A kivitelezés megkezdése előtt a kapott terveket alaposan tanulmányozzák át, az észrevételeket azonnal jelezzék a szerződő fél felé. A munkaterület átvétele, továbbá minden fontos körülmény (részleges munkaterület áll csak rendelkezésre, a Megrendelő által biztosított szolgáltatások adatai – pl. vízóra, elektromos óra állása, stb.) kerüljön írásban rögzítésre (e-napló, ). Amennyiben a jogszabály előírja, akkor fontos a kivitelezés során az építési napló szabályos vezetése. Amennyiben a jogszabály előírja, akkor kötelező felelős műszaki vezető alkalmazása.

25 Elszámolás Amennyiben a kivitelezési/vállalkozási szerződés egységáras vagy tételes elszámolású, akkor a vállalkozó feladat a felmérési napló szabályos vezetése, Megrendelővel vagy képviselőjével folyamatos ellenjegyeztetése. A vállalkozó érdeke a kivitelezés során felmerülő problémák (műszaki, pénzügyi, határidővel kapcsolatos) azonnali írásbeli jelzése, rögzítése (e-napló, ). A kivitelezés során javasoljuk, hogy a vállalkozó folyamatosan dokumentálja az elvégzett munkákat (fotók, beépített anyagok teljesítmény nyilatkozatai, mérési jegyzőkönyvek), és ezeket töltse fel az e-naplóba. Pótmunkát csak a Megrendelő erre jogosult képviselőjének írásos megrendelése alapján végezzen a vállalkozó. A megrendelés után, de még a munkák elvégzése előtt az ár és a határidő egyeztetése írásban történjen meg, a későbbi elszámolási viták megelőzésére. A pótmunkákból, pótmegrendelésekből eredő esetleges határidő-hosszabbodás azonnali jelzése a Megrendelő felé.

26 Átadás-átvétel A vállalkozó feladata a szerződés szerinti munkák átadási dokumentációjának (FMV és kivitelezői nyilatkozat; jegyzőkönyvek; hulladék-nyilvántartó lap; beépített anyagok teljesítmény nyilatkozatai; megvalósulási terv; kezelési és karbantartási útmutató) összeállítása, dokumentált átadása a Megrendelő felé. A vállalkozó feladata a munkaterület dokumentált visszaadása a Megrendelő felé a jogszabályi feltételek teljesülése esetén (191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 33. § (5) pont), továbbá az e-napló lezárása.

27 Ha nem tartják be az ajánlásokat, (Tszsz szakvélemény kivonat 1)

28 Ha nem tartják be az ajánlásokat, (Tszsz szakvélemény kivonat 2)

29 Köszönöm a figyelmet! Máté Miklós vezető Teljesítésigazolási Szakértői Szerv Telefon:


Letölteni ppt "Tájékoztató előadás. Tájékoztató előadás Az eljárás menete Kérelem Hiánypótlás Befogadás Szakértői tanács kirendelése Helyszíni szemle Szakvélemény."

Hasonló előadás


Google Hirdetések