Vállalkozások közötti választás 2014.  A vállalkozásnak fel kell mérnie, hogy rendelkezik-e tervezett vállalkozáshoz elegendő anyagi, illetve pénztőkével.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Privát banki szolgáltatások és befektetések a Citibanktól.
Advertisements

Vállalkozási ismeretek 1. előadás
Új alapítású vállalkozások első 90 napja „Hozhatsz bármilyen döntést, ha mered vállalni a következményeit!”
6. tétel Társas vállalkozások.
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
Dr. Olasz Kitti Bonnyai Péter
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Értékpapír piaci műveletk
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Jogi és menedzsment ismeretek
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Vállalkozásindítás kockázat nélkül! Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
TÁMOP „A jól meNŐ vállalkozásokért” dr. Nagy Ágnes igazgató Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja
Jogi és menedzsment ismeretek
TÖRTÉNETE ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYA
Egyéni vállalkozás I. 1. Definíció: évi: CXV: . tv.
Vállalkozás gazdaságtan I.
A vállalkozás céljai, belső érintettek
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Családi vállalkozás.
Vállalkozási formák a vendéglátásban
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Vállalkozások. A vállalat: olyan szervezeti egység, amely a piac más szerepl ő it ő l elkülönülten gazdálkodik, ezekhez piaci kapcsolatok f ű zik, megteremti.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.
A diákat készítette : Matthew Will
Egyes gazdasági társaságok Kkt. és Bt.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Az egyes gazdasági társaságok szabályozása az 1997-es Gt.-ben
A vállalkozás üzemelési formái. 2 A Közkereseti társaság Olyan nem jogi személyiségű gazdasági társaság, amelyben a tagok csak természetes személyek lehetnek,
Vállalkozás létrehozása, megszűnése vállalati formák
Vállalkozás Pro és Contra
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
Vállalati gazdaságtan alapjai A vállalat és környezete
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
Vállalkozás alapítás Ausztriában
Vállalatgazdaságtan I. Gyakorlat A tantárgy oktatója:
Hatékonyságnövelés, avagy: Buktatók és előnyök a társas praxisban 2014 PMK dr. Bába András – Polequi Bt.
Részvények.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalkozások a mezőgazdaságban Mezőgazdasági üzemtan
A vállalkozás létrehozásának lépései
MegnevezésKft Zrt. Nyrt.SzövetkezetEgyéniKktBt Alapítók számaMin. 2 (1)Min. 5 (1) Min. 51Min. 2 Felelősség jellegeKorlátolt korlátlan Korlátlan és egyetemleges.
Jogi ismeretek: A gazdálkodó szervezetek működését meghatározó jogszabályok. Egyéni és társas vállalkozási formák A gazdasági társaságok alapításának és.
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
 A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban.
III. Az egyes társasági formák 1. Közkereseti társaság (8.000) fogalma jellemzői fölhasználhatósága 2. Betéti társaság ( ) fogalma jellemzői fölhasználhatósága.
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
Vállalkozásmenedzsment
GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK.
Vállalkozási formák a vendéglátásban
A gazdasági vállalkozások
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Vállalkozási ismeretek
Jogi és menedzsment ismeretek
A vállalat és termelői magatartás
Családi vállalkozások jogi buktatói Jövőtervezés generációváltással
Előadás másolata:

Vállalkozások közötti választás 2014

 A vállalkozásnak fel kell mérnie, hogy rendelkezik-e tervezett vállalkozáshoz elegendő anyagi, illetve pénztőkével.  Saját tőkével pénzintézettől, esetleg barátoktól ismerősöktől felvett hitellel képes-e megteremteni a vállalkozás anyagi bázisát.  Ha természetes személy a vállalkozó, akinek van elegendő tőkéje az induláshoz, szereti az önállóságot, emellett megfelelő kockázatvállalási készséggel is rendelkezik, legmegfelelőbb forma számára az egyéni vállalkozás. A rendelkezésre álló tőke nagysága

 Széles körű tevékenységet folytathat e gazdálkodási forma keretein belül.  Foglalkoztathat alkalmazottakat, bevonhatja a tevékenységbe családtagjait.  Elképzeléseit önállóan valósíthatja meg, s a nyereséget nem kell társakkal megosztania.  A vállalkozás tartozásaiért viszont saját vagyonával is felelős. Ha ezt a nagyfokú felelősséget korlátozni akarja egyszemélyes kft.-t is alapíthat.  E vállalkozási formában a felelősség a bevitt vagyon erejéig korlátozott, mégis magában foglalja az egyéni vállalkozás előnyeit.

 Aki nem rendelkezik a vállalkozás beindításához elegendő induló tőkével, annak célszerű társas vállalkozásba társulnia.  A betéti társasági forma lehetővé teszi, hogy a jó ötlettel, megfelelő képzettséggel rendelkező beltagokhoz a kültagok csak tőkével - korlátozott felelősséggel társuljanak.  Jogi személyek jelentős tőkemennyiséget igénylő vállalkozást elsősorban részvénytársasági formában alapíthatnak.  Ez a forma lehetővé teszi a tőkefelesleggel rendelkező pénzének egyesítését, szükség esetén újabb tőke bevonását is a vállalkozásba.

 Amikor valaki egy gazdálkodó szervezetet alapít, illetve abba betársul mindenképpen felméri a leendő vállalkozás kockázatát.  Emellett azt is el kell döntenie, hogy a kockázatból mennyit tud és hajlandó magára vállalni. A kockázatvállalási készség

 Ha a vállalkozni szándékozó megítélése szerint a tevékenység nem túl kockázatos és kisebb tőkét igényel, akkor választhat korlátlan tagi felelősséggel járó társasági formát például kkt.-t, bt.-t, létrehozhat egyéni vállalkozást.  Aki csak tőkét akar befektetni tevékenységének folytatásához célszerű a felelősséget a bevitt vagyon erejéig korlátozni. Erre lehetőséget nyújtanak a jogi személyiségű szervezetek közül a kft., az rt. valamint a szövetkezetek is.

 Viszonylag egyszerű a vagyon kivonása az egyéni vállalkozásból, valamint az rt.-ből.  Az egyéni vállalkozó a bevitt vagyont saját elhatározása szerint bármikor kivonhatja a vállalkozásból. A bevitt vagyon mobilizálhatósága

 A részvényesek az értékpapírt eladhatják. A részvények közül egyszerűbb a bemutatóra szóló részvény átruházása.  Természetesen előfordulhat, hogy a vagyon rt.ből való kivonása a részvényes számára veszteséggel jár, ha a részvényt alacsonyabb árfolyamon tudja eladni, mint amennyiért vásárolta.  A szövetkezetek tagjai kötelezően befizetett vagyoni hozzájárulással úgy nevezett részjegyüket kilépéskor visszakapják.

 Ha egy kkt. vagy bt. tagja kiválik a társaságból, ezt minden esetekben be kell jelenteni a cégbíróságnak, és szükség van a társasági szerződés módosítására.  Mivel ezek a társaságok általában kisebb tőkével és csak néhány taggal működnek elképzelhető, hogy egy-egy tag kiválása az egész társaság létét veszélyezteti.  A betéti társaság, mint tudjuk, automatikusan megszűnik a beltagok kiválása esetén. Emiatt e társaságból való kilépés alapos megfontolást igényel.  A kft.-ből a vagyon a társaság fennállása alatt nem vonható ki, de az üzletrész eladható.

 Ez azonban körülményesebb, mint például a részvény értékesítése. Az eladásra szánt üzletrészre a kft. tagjainak elővásárlási joguk van, de ha nem élnek vele, akkor is szükséges a hozzájárulásuk az üzletrész eladásához.

 A vállalkozási forma megválasztásánál szem előtt kell tartani, hogy milyen lehetőségeket nyújt céljainak megvalósítására.  Minden vállalkozó nyereséget vár a befektetéstől, de emellett még számtalan oka (motívuma) lehet a vállalkozásának. A vállalkozástól várt előnyök

 Ha a leendő vállalkozó saját ötlete megvalósítását tudása, szakértelme kamatoztatását reméli, célszerű olyan szervezeti formát választania, ahol a tevékenységben való részvételre, az irányításra nagy lehetősége van.  Erre alkalmas forma az egyéni vállalkozás, a kkt. és a bt. de akár néhány tagból álló kft. is.  Vannak, akik a tőkebefektetés mellett leendő vállalkotásukban a munkahelyteremtés lehetőségét is látják maguk és családtagjaik számára. Ilyen "családia" vállalkozásra optimális lehetőséget nyújt a kkt. a bt. valamint az egyéni vállalkozás.

 Természetesen a tulajdonosok a kft.-ben sz rt.-ben a szövetkezetben is vállalhatnak munkát, de ezeknél a vállalkozási formáknál segítő családtagok nem foglalkoztathatók, és kisebb a lehetőség az önálló elképzelések megvalósítására.  A szövetkezet sajátos előnyöket biztosít tagjainak a számukra nyújtott juttatásokkal, szolgáltatásokkal, valamint a demokratikus döntéshozatal lehetőségével.

 A jogi személyiségű gazdálkodó szervezetek egyesülésbe tömörülését pedig egyáltalán nem a szervezet eredményéből való részesedés motiválja, hanem az együttműködés, a közös érdekképviselet nyújtotta előnyök kihasználása.