Hogyan fejleszthetjük az előzetes tudást mérő dolgozatot a tanulás valószínűségi elméleteinek felhasználásával? Bánhalmi Árpád Budapesti Gazdasági Főiskola,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
HIPOTÉZIS A képzésben és oktatásban megjelent alábbi három fogalom paradigmaváltást okozott:  Flexible Learning  Distance Education  Open Learning Thomas.
5. A klasszikus logika kiterjesztése
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Vállalat kínálati magatartása
Energiatervezés Alapfogalmak.
Könyvtárhasználati verseny
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Értékelés a pedagógiában
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Brüsszel milyen messze van
Félévi követelmény (nappali)
Fontosabb fogalmak Képesség :
Méltányossági elvek a közoktatásban
A fejlesztés hatása a szervezetre
Algebra a matematika egy ága
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
A mesterséges intelligencia alapjai
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Kvantitatív módszerek
Kvantitatív módszerek
Első éves BSc hallgatók fizika tudása Radnóti Katalin Főiskolai tanár ELTE TTK Fizikai Intézet
Egy 20 évvel ezelőtt indult pedagógiai kísérlet eredményességi vizsgálatainak töredéke Visszapillantás az első logopédiai osztály indulására és a rendelkezésre.
Ábrám Tibor Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
A Stratégia értékelése, visszacsatolása
A Kt. 9. § (4) szerint országos mérések keretében rendszeresen kell mérni, értékelni a nevelési-oktatási intézményekben folyó pedagógiai tevékenységet,
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Praxis-elméletek a szociális munkában Avagy: mi a kurzus értelme és aktualitása?
Székely István fejlesztési tanácsadó
Felnőttképzési bázisközpontok és hálózat fejlesztése projekt K o d o l á n y i János Főiskola.
Klingné Takács Anna Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Matematika és Fizika Tanszék MIDK Szatmárnémeti, január KOGNITÍV KATEGÓRIÁK.
Gazdaságstatisztika Bevezetés szeptember 11.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Gyermekvilág régen és ma
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
Tutoriál videó alkalmazása Moodle kurzusban
A tanárképzés szerkezete
A gazdasági matematikaoktatás eredményességének növelése
A STATISZTIKA 1 TANTÁRGY EXCELLEL TÖRTÉNŐ TANÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19)
Nyomdaipari Gépek Szerkezettana
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Educatio LMS Halácsy Katalin II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola BeTISZK, MiTIOK tagiskola.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
ÚJ ELEMEK A KÖZPONTI PROGRAMOKBAN Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes május 17.
Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola Tokaj2007. január 31.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
A szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai Jókai Mór Szakképző Iskola Bonyhád.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Szent László Középiskola Szekszárd
SZÁMVITEL.
Tudásfelmérések és tudásfejlesztési próbálkozások
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Tóth Zoltán (DE) – Szalay Luca (ELTE)
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Előadás másolata:

Hogyan fejleszthetjük az előzetes tudást mérő dolgozatot a tanulás valószínűségi elméleteinek felhasználásával? Bánhalmi Árpád Budapesti Gazdasági Főiskola, Külkereskedelmi Kar

Komplex hatásrendszer. tanulási tevé- kenység tanítási tevé- kenység kimeneti köve- telmé- nyek értéke- lési felada- tok bemeneti köve- telmé- nyek

Tudástérelmélet alapfogalmai

Dietrich Albert (ed.): Knowledge Structures. Springer-Verlag, Berlin Jean-Paul Doignon and Jean-Claude Falmagne: Knowledge Spaces. Springer-Verlag, Berlin, Heidelberg, and New York Dietrich Albert and Josef Lukas (ed.): Knowledge Spaces : Theories, Empirical Research, and Applications. Lawrence Erlbaum Associates, Inc., London Jean-Claude Falmagne and Jean-Paul Doignon: Learning spaces. Interdisciplinary applied mathematics. Springer-Verlag, Berlin Jean-Claude Falmagne, Dietrich Albert and Christopher Doble, David Eppstein and Xiangen Hu (eds.): Knowledge Spaces. Applications in Education. Springer-Verlag, Berlin Heidelberg.

Értelmezési tartomány Dolgozatkérdések vagy tesztitemek halmaza.

Teljes tudásállapotÜres tudásállapot K1 tudásállapot K2 tudásállapot K3 tudásállapot Tudásállapot

Tudásstruktúra Tudástér

Előfeltétel-kapcsolat a e Az a feladat előfeltétele az e feladatnak, ha az a teljesítése szükséges feltétele e teljesítésének.

Előfeltétel-reláció Az előfeltétel-kapcsolatok összessége. abc d e (a, e) (b, d) (b, e) (c, e) (d, e) abc d e ae bd be ce de

Tudástér Előfeltétel-reláció Birkhoff (1937): Kölcsönösen egyértelmű megfeleltetés létesíthető köztük.

Hallgatók fejlődése

Gazd. mat. 1. feladattípusok A Gazd. mat. 1. feladattípusokhoz szükséges ált. iskolai és középiskolai előismeretek

………… … ……… …

………… … ……… … előismeretek felzárkóztató félévközi értékelés

………… … ……… … Pedagógiai döntéssel befolyásolható.

Döntési kritérium

………… … ………

Gyakorlati alkalmazás

A 2013/2014-es tanévben a BGF KKK-ra beiratkozott elsőéves hallgatók Gazdasági matematika 1. tárgyból nyújtott teljesítményét vizsgáltuk a felzárkóztatón való részvételük alapján. Alapsokaságnak az évfolyamot (N = 386) tekintettük, a valószínűségi következtetéseket egy 55 elemű véletlen minta (EV) vontuk le.

Az évközi dolgozatok alapján 30 típusfeladatot különítettünk el, amikhez 25 áltanos iskolai és középiskolai előismeret szükséges. A formális kontextus attribútumait összevetettük a szintfelmérő dolgozat itemeivel, és azt tapasztaltuk, hogy a 25 szükséges előismeret közül csak 12 szerepel a szintfelmérő dolgozatban. A 12 indikátorral csak 22 típusfeladat vizsgálható. A zárthelyi dolgozatok szerkezete miatt csak parciális elemzéseket lehet végrehajtani.

A formális fogalomelemzés alapfogalmai

Az évközi dolgozatok alapján 30 típusfeladatot különítettünk el, amikhez 25 áltanos iskolai és középiskolai előismeret szükséges.

A 12 indikátor (attribútumok) és 22 típusfeladat (objektumok) Galois-hálója 16 formális fogalmat tartalmaz, amelyek közül az egyik extenziója éppen az első zárthelyi dolgozat típusfeladataiból áll. Az 1. zárthelyi dolgozatot jellemző formális fogalom extenzióját alkotó két típusfeladat: (1) a sorozatok monotonitását számonkérő feladat, (2) küszöbindex vizsgálat; az egyelemű intenziója: törtek közös nevezőre hozása. Az intenzió alapján kétféle tudásállapot lehetséges, az üres és teljes tudásállapot. Az extenzió alapján két esetet különítünk el: a zárthelyi feladatok teljesítése során a hallgató megtanulta-e a közös nevezőre hozást, vagy sem, ennek a valószínűségét konjunktív Bayes-hálóval becsültük. Ez alapján a valószínűségi fa feltételes valószínűségei meghatározhatók.

A hallgatók 93%-a fejlődött az 1. zárthelyi dolgozatig, tehát 93%-uk tanult meg törteket közös nevezőre hozni (vagy már eleve tudta a közös nevezőre hozást).

Ha a hallgatókat a „közös nevezőre hozás” indikátor szerinti tudásállapotuk alapján osztottuk volna be felzárkóztatóra, várhatóan 96%-uk tanulta volna meg a közös nevezőre hozást az 1. zárthelyi dolgozatig. Feltételezzük: az összes 1. ZH eredményét befolyásoló előismeretet számba vettünk.

Következtetések

A szintfelmérő újragondolása. Az oktatott tanagyaghoz kapcsolódó mérés felülvizsgálata. A felzárkóztatás és differenciált oktatás hatékonyságának fokozása.